Zorgkosten Nederland bijna 100 miljard

Zorgkosten Nederland bijna 100 miljard

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgkosten Nederland bijna 100 miljard

Er is in 2017 97,5 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg. Dat is een stijging van 2,0 miljard ten opzichte van 2016. De grens van 100 miljard euro wordt daarmee bijna bereikt. Positief is dat de zorguitgaven minder hard in 2017 groeide dan de economie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige onderzoekscijfers.

De totale zorgkosten zijn goed voor 13,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Als er rekening wordt gehouden met de internationale richtlijnen, waarbij welzijn en kinderopvang niet worden meegeteld, vormen de totale uitgaven voor zorg 10,1 procent van het bbp.

Overzicht

De zorgkosten voor medisch specialistische zorg, die wordt geleverd in ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken, steeg in 2017 met 2,3 procent naar een totaal van 27,2 miljard euro. Meer dan een kwart van alle zorguitgaven gaan op aan deze sector. Daarna volgt verpleging en verzorging, goed voor 18,6 procent van de totale uitgaven. Ook aan alle overige zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en audiciens gaat veel geld op (21,0 procent).

Zorgkosten per persoon

Per Nederlander wordt in 2017 gemiddeld 5.691 euro uitgegeven aan zorg. Hieronder vallen alle kosten die via de overheid, verzekeraars en middels eigen betalingen worden uitgegeven:

  • Overheidsbijdragen
  • Inkomensafhankelijke bijdragen (Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg)
  • Zorgpremie
  • Eigen risico en eigen bijdragen
  • Aanvullende verzekering

Ruim 80 procent van de kosten komen voort uit overheidsbijdragen en premies voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz).

De uitgaven per persoon zijn 86 euro hoger dan in 2016.

Bron: CBS

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.