Zorgkosten Nederland bijna 100 miljard

Koen Kuijper 7 reacties

Er is in 2017 97,5 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg. Dat is een stijging van 2,0 miljard ten opzichte van 2016. De grens van 100 miljard euro wordt daarmee bijna bereikt. Positief is dat de zorguitgaven minder hard in 2017 groeide dan de economie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige onderzoekscijfers.

De totale zorgkosten zijn goed voor 13,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Als er rekening wordt gehouden met de internationale richtlijnen, waarbij welzijn en kinderopvang niet worden meegeteld, vormen de totale uitgaven voor zorg 10,1 procent van het bbp.

Overzicht

De zorgkosten voor medisch specialistische zorg, die wordt geleverd in ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken, steeg in 2017 met 2,3 procent naar een totaal van 27,2 miljard euro. Meer dan een kwart van alle zorguitgaven gaan op aan deze sector. Daarna volgt verpleging en verzorging, goed voor 18,6 procent van de totale uitgaven. Ook aan alle overige zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en audiciens gaat veel geld op (21,0 procent).

Zorgkosten per persoon

Per Nederlander wordt in 2017 gemiddeld 5.691 euro uitgegeven aan zorg. Hieronder vallen alle kosten die via de overheid, verzekeraars en middels eigen betalingen worden uitgegeven:

 • Overheidsbijdragen
 • Inkomensafhankelijke bijdragen (Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg)
 • Zorgpremie
 • Eigen risico en eigen bijdragen
 • Aanvullende verzekering

Ruim 80 procent van de kosten komen voort uit overheidsbijdragen en premies voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz).

De uitgaven per persoon zijn 86 euro hoger dan in 2016.

Bron: CBS

7 reacties

 • Mmarianne

  graag geef ik een reactie wat denk je van kunstmatig hoog gehouden medicijnen dubbele onderzoeken enz en dan de hoge lonen van de top we moeten niet aan gezondheid verdienen maar iedereen een gezondheid gunnen dus gezonde voedsel zelf dat is er niet meer we worden ziek gemaakt door voedsel en de lucht zelf met fluoride laten we maar eerlijk zijn

 • Ddhr. H.J. Schoenmakers

  1. Hoe kan het dat er landen zijn waar men geen zorgpremie betaalt en men toch alle zorg vergoedt krijgt. Deze landen hebben dan toch kosten van een veelvoud van Nederland, bovendien is er vaak een groter solidariteit uitgangspunt. Hoe kunnen deze landen dit opbrengen?
  2. Hoe groot is het bedrag dat verzekerden jaarlijks opbrengen ten opzicht van de kosten van de centrale overheid en gemeenten?

  • RRene

   Aan premie die wij maandelijks betalen, brengen we een kleine 20 miljard op per jaar. De totale kosten voor de gezondheidszorg zijn 100 miljard. Dus de overheid vult die kosten aan uit de belastingopbrengsten. De ziektekostenverzekering kun je eigenlijk geen verzekering noemen, normaal bij verzekeringen is de premie kostendekkend! In NL zit dus een gat van wel 80 miljard. Wie betaald dat? De belastingplichtigen dus! Per inwoner zouden we eigenlijk 5600 euro per jaar moeten betalen. In landen waar de gezondheidszorg gratis is, zal er linksom of rechtsom uit de belastingopbrengsten de kosten moeten worden betaald. En over solidariteit gesproken, de veelverdieners en winstgevende bedrijven betalen de hoofdprijs in NL aan de bijdrage in de kosten. Gemiddeld betaald een Nederlander (niet voor de kinderen) 1500 per jaar aan premie, De kosten zijn 5600 euro per persoon per jaar. Dus vraag je maar af wie de rest betaald!

  • AAdriaan

   Hallo Rene,
   Van de 5600 aan zorgkosten betaal je zelf 1500 direct via de verplichte verzekering en zo’n 5,4% via de zorgverzekeringswet die inkomensafhankelijk is. Dus je betaalt zeg zo’n 2/3 van de kosten als je die zelf zou maken. Het 1/3 wordt door je werkgever betaald. Dus feitelijk betaal je het allemaal zelf. Want de werkgever haalt dat natuurlijk van je loon af. En dan is de cirkel weer rond.

  • MMichel

   De een na andere zorgverzekeraar wordt opgestart, tot zelfs de hema doet eraan mee.
   Denk je dat ze dat doen omdat er niets te verdienen valt aan zorg?

  • Iies

   @Michel

   de Hema polis is feitelijk een polis van Menzis
   zo is het merendeel van de zorg-labels een sub-label van één van de grote vier verzekeraars : Zilveren Kruis/Achmea , VGZ , Ohra/CZ /Delta Lloyd , Menzis
   willen we de macht van de grote vier “breken” dan valt een overstap naar één van de kleinere maatschappijen te overwegen : oa DSW en ONVZ
   minder druk en dwang en dus prettiger in gebruik
   maar ik weet niet wat het effect zou zijn als deze kleinere fondsen na massale toeloop ineens tot de grote spelers zouden gaan behoren

  • KKees

   1. In deze landen gelden hogere eigen bijdragen dan in Nederland, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisbezoek.
   2. Van deze cijfers weet ik niets af.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.