Zorgstelsel Nederland nummer 1 Europa

Koen Kuijper 7 reacties

Het Nederlandse zorg- en ziektekostenstelsel is wederom de beste in heel Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI), een onderzoeksrapport dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het gerenommeerde Health Consumer Powerhouse (HCP) in Zweden. Dit instituut meet ons zorgstelsel op onder andere op gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, patiëntenrecht, behandelingsresultaten, medicijnen en preventie.

Al een aantal jaar op rij scoort Nederland het beste op deze criteria, en laat daarmee andere West-Europese landen achter zich, zoals Duitsland, Frankrijk en België.

Top 3

De best scorende zorgstelsels in 2017 zijn:

 1. Nederland: 924 punten
 2. Zwitersland: 898 punten
 3. Denemarken: 864 punten

Het maximaal te behalen punten ligt op 1.000. In 2016 scoorde Nederland iets beter, namelijk 927 punten.

Hieronder een overzicht van de totaalscores in heel Europa (bron: EHCI 2017).

‘Uitstekend’

Nederland voert al een aantal jaar op rij de EHCI-lijst aan. Ons land scoort bijvoorbeeld uitstekend op patientenrecht en preventie. Ook de toegankelijkheid en inzetbaarheid van zorg is groot. Zo kent Nederland 160 ziekenhuizen of behandelcentra waar 24 uur per dag, 7 dagen per week operaties uitgevoerd kunnen worden. Verder is er altijd en voor iedereen een (poli)kliniek of ziekenhuis in de buurt.

Het Nederlandse zorgsysteem kent dus eigenlijk geen echte zwakheden. Ons stelsel met semi-private zorgverzekeraars werkt efficiënt en heeft een positieve invloed, stelt het HCP.

Toch zijn er wel enkele belangrijke verbeterpunten:

 • Er zijn (lange) wachttijden voor bepaalde behandelingen of transplantaties.
 • Het duurt soms onnodig lang voordat nieuwe medicijnen worden opgenomen in het basispakket.
 • De kosten van ons zorgstelsel zijn relatief hoog vergeleken met andere goed-scorende zorgstelsels.

Prijs-kwaliteit

Als er puur wordt gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding van Europese zorgstelsels ligt de situatie anders. Met andere woorden, wat een gemiddelde inwoner aan gezondheidszorg betaalt en wat hij/zij daarvoor terugkrijgt. Dan blijkt dat andere landen het beste uit de bus komen:

 1. Macedonië
 2. Albanië
 3. Montenegro

In deze landen zijn de kosten voor gezondheidszorg erg laag vergeleken met Nederland, en is de kwaliteit ‘voldoende’.

Zorg Europa verbetert

Het rapport van HCP laat overigens zien dat de algehele gezondheidszorg in Europa verbetert. Kindersterfte neemt af en de overlevingskansen na een hartziekte, een hartaanval of kanker nemen toe.

Desalniettemin zijn er nog steeds veel landen die blijven hangen in inefficiënte zorgsystemen, concludeert HCP. Daardoor ontstaan er allerlei problemen, bijvoorbeeld in de toegankelijkheid. Het genationaliseerde zorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk is daar een goed – en tegelijkertijd – slecht voorbeeld van. Dit stelsel toont op dit moment veel problemen, zoals maandenlange wachttijden voor cruciale operaties. Zelfs voor een huisartsenafspraak moet je soms enkele weken wachten.

Het volledige rapport van HCP is hier terug te lezen.

7 reacties

 • PPhillips R

  De uitslag van EHCI over 2018 viel slechter uit. We kwamen dit keer sinds lange tijd op plek 2.
  Na Zwitserland. Dat is vooral te wijten aan de problemen rond jeugdpsychiatrie waar Nederland diep in het rood zakte. Let eens op hoe de overheid en verzekeraars hun inspanningsverplichtingen lijken te verzaken. De media beschrijven helaas vaak kinderen met de gevolgen van suïcidale problemen.

  • Ggigi

   @Phillips R
   Inderdaad. the jeugd psychiatrie in NL is waardeloos. Maanden van geneuzel en gekletst over budgetten en welke portefeuille om tenslotte , in wanhoop, het zelf maar te betalen met een lening omdat je kind steeds dieper wegzakt door het geklets van slecht opgeleide psychologen die net uit school zijn en het wiel nog willen uitvinden. We hebben een hoge schuld maar ons kind leeft nog.

 • PPaul

  Als de kwaliteit van de bovengenoemde zorg net zo belabberd zou zijn als de grammaticale kennis van de ” klagers” , Dan is het idd droevig gesteld. Gelukkig is dat niet zo en is het met de zorg een stuk beter gesteld!
  Als wij allemaal vinden dat de zorg (lees: de handen aan het bed) beter betaald moet en worden, wij minder lang moeten wachten, en de medicatie alleen maar van top niveau moeten zijn, dan betalen we daarvoor een prijs. De verhouding die genoemd wordt met andere landen moet ook worden afgezet tegen de levensstandaard in dat betreffende land. Indien men daar de zorg beter vindt, raad ik ze aan om te emigreren naar die regio………. of is het daar toch niet allemaal rozengeur en maneschijn?

 • Ppascal in’t veld

  de zorg in nederland is belachelijk slecht te noemen qau prijs kwaliteit verhouding de laatste 20 jaar is het verschrikkelijk hard achteruit gegaan de zorg in nederland het draaid alleen maar om macht en geld in nederland schandalig slecht zou je bedoelen

 • MMarlene Schuurman

  Ik ben daar totaal niet mee eens. Ik woon ruim 8 jaar in Duitsland en de medische zorg is hier veel beter dan in Nederland.Ook de eigen bijdragen voor o.a. medicatie, vele malen lager dan in Nederland. Ik heb hier in Duitsland een medicament gekregen om de rechter hartklep rustiger te krijgen. Het was al jaren in Nederland bekent. Maar alle kardiologen die ik heb gehad, heeft er niet 1 met een medicament ingegrepen om de ritme van de rechter hartklep tot rust te krijgen, met als gevolg, menige lichte hartinfarcten. Eigen bijdrage: Nederland, ongeveer € 385,00 per jaar. Duitsland, maximaal 10 procent van het inkomen per jaar, € 5,00 per recept ( hebt je bijstand, dan is het maximale bedrag, per jaar, € 45,00). De situatie in Nederland is gewoon te walgelijk voor woorden.

  • HHelena Hendriks

   Eindelijk zegt iemand eerlijk , dat indruk heb ik ook. Wat heb ik aan vriendelijkheid als ik niet geholpen wordt en moet enorme bedragen betalen?

  • LLeon

   @Marlene Schuurman

   Ik betaal liever 385 euro eigen risico dan Max 10% van mijn jaarinkomen, of mis ik hier iets?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.