Zorgstelsel Nederland nummer 1 Europa

Zorgstelsel Nederland nummer 1 Europa

Artikel door: Koen Kuijper - 13 reacties

Zorgstelsel Nederland nummer 1 Europa


Het Nederlandse zorg- en ziektekostenstelsel is wederom de beste in heel Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI), een onderzoeksrapport dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het gerenommeerde Health Consumer Powerhouse (HCP) in Zweden. Dit instituut meet ons zorgstelsel op onder andere op gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, patiëntenrecht, behandelingsresultaten, medicijnen en preventie.

Al een aantal jaar op rij scoort Nederland het beste op deze criteria, en laat daarmee andere West-Europese landen achter zich, zoals Duitsland, Frankrijk en België.

Top 3

De best scorende zorgstelsels in 2017 zijn:

  1. Nederland: 924 punten
  2. Zwitersland: 898 punten
  3. Denemarken: 864 punten

Het maximaal te behalen punten ligt op 1.000. In 2016 scoorde Nederland iets beter, namelijk 927 punten.

Hieronder een overzicht van de totaalscores in heel Europa (bron: EHCI 2017).

‘Uitstekend’

Nederland voert al een aantal jaar op rij de EHCI-lijst aan. Ons land scoort bijvoorbeeld uitstekend op patientenrecht en preventie. Ook de toegankelijkheid en inzetbaarheid van zorg is groot. Zo kent Nederland 160 ziekenhuizen of behandelcentra waar 24 uur per dag, 7 dagen per week operaties uitgevoerd kunnen worden. Verder is er altijd en voor iedereen een (poli)kliniek of ziekenhuis in de buurt.

Het Nederlandse zorgsysteem kent dus eigenlijk geen echte zwakheden. Ons stelsel met semi-private zorgverzekeraars werkt efficiënt en heeft een positieve invloed, stelt het HCP.

Toch zijn er wel enkele belangrijke verbeterpunten:

  • Er zijn (lange) wachttijden voor bepaalde behandelingen of transplantaties.
  • Het duurt soms onnodig lang voordat nieuwe medicijnen worden opgenomen in het basispakket.
  • De kosten van ons zorgstelsel zijn relatief hoog vergeleken met andere goed-scorende zorgstelsels.

Prijs-kwaliteit

Als er puur wordt gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding van Europese zorgstelsels ligt de situatie anders. Met andere woorden, wat een gemiddelde inwoner aan gezondheidszorg betaalt en wat hij/zij daarvoor terugkrijgt. Dan blijkt dat andere landen het beste uit de bus komen:

  1. Macedonië
  2. Albanië
  3. Montenegro

In deze landen zijn de kosten voor gezondheidszorg erg laag vergeleken met Nederland, en is de kwaliteit ‘voldoende’.

Zorg Europa verbetert

Het rapport van HCP laat overigens zien dat de algehele gezondheidszorg in Europa verbetert. Kindersterfte neemt af en de overlevingskansen na een hartziekte, een hartaanval of kanker nemen toe.

Desalniettemin zijn er nog steeds veel landen die blijven hangen in inefficiënte zorgsystemen, concludeert HCP. Daardoor ontstaan er allerlei problemen, bijvoorbeeld in de toegankelijkheid. Het genationaliseerde zorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk is daar een goed – en tegelijkertijd – slecht voorbeeld van. Dit stelsel toont op dit moment veel problemen, zoals maandenlange wachttijden voor cruciale operaties. Zelfs voor een huisartsenafspraak moet je soms enkele weken wachten.

Het volledige rapport van HCP is hier terug te lezen.

13 reacties

  • AAstrid Brongers

    Vervelend land, Nederland ! Altijd maar weer opscheppen over hoe goed het hier is, en hoe slecht het elders is. Begin hier echt een sik van te krijgen.

  • AAchim Scholte

    De gezondheidszorg in Nederland is belabberd slecht. Ik heb als orthopedisch instrumentmaker in Duitsland gewerkt en daar worden de mensen geholpen met hulpmiddelen die je in elke straat kan krijgen op recept. In Nederland krijg je geen hulpmiddelen voorgeschreven alleen paracetamol. Mijn vrouw kreeg geen brace voor haar tennisarm en ik kreeg geen airwalker voor een gekneusde acchillespees(misschien ook ingescheurd).
    Echt waardeloos.

    • HHarold

      @Achim Scholte

      Ik heb onder meer in Duitsland en UK gewoond en kan alleen maar concluderen dat het zorgsysteem hier gewoon het beste is. Ook goed dat kritisch wordt gekeken naar de kosten in plaats van alles maar klakkeloos te vergoeden.

  • EEen andere gedachte

    Nog effe dit. Er wordt gesuggereerd dat er marktwerking en concurrentie is tussen de verzekerings maatschappijen. Ook dat is niet helemaal waar. De vier grootste verzekerings conglomeraten beheren meer dan 80% van alle polissen. Dat is bijna een monopolie!

  • EEen andere gedachte

    Ik denk dat het systeem op zich prima is. Men klaagt graag over de prijs van gezondheid (polis, rekeningen etc) maar als je goede kwaliteit wilt en je erkent dat iedereen ouder wordt en ook graag op hogere leeftijd graag goed wilt leven, dan komt dat met een prijs kaartje. Het oude “ziekenfonds” systeem was financieel niet meer houdbaar. Maar wanneer het over uitvoerende zorg gaat, dan zou ik beven als ik naar het ziekenhuis moet. Er worden nog steeds teveel fouten gemaakt. Die tucht commissie stelt geen zak voor, verpleegkundigen (Ik ben trots op jullie!) worden steevast onder betaald. En wat zich in verzorgings tehuizen afspeelt (tellen die bewoners uberhaupt nog mee?) gaat helemaal nergens over. Er zijn nog steeds WACHTlijsten en nog steeds heb je een verwijs brief van de huisarts nodig voor specialisme. En een huisarts die niet meewerkt omdat die denkt “het valt nog wel mee, neem maar een paracetamolletje”, dat is afzien voor de patient. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de kwaliteit van medisch personeel in NL beter is dan in Belgie of Dld. Snobbisme, daar hebben sommige artsen wel oren naar. Ik zou best nog wel meer premie willen betalen op voorwaarde dat ik dan ook de beste medici naast mijn bed krijg.

  • Ccapi

    uiteraard, theoretisch ziet het de nederlanse zorgstelcel perfect uit maar niet de zorg zelf.
    in Nederland als je naar de huisarts belt wordt je eerst telefonische geholpen en voordat je daadwerkelijk bij de huisarts kan dan ben je week verder en specialist wel maand verder, eenmaal bij de Nederlandse huisarts dan zie je verbaast om heen, hij heeft aaleen een computer voor zijn neus en nog een bloeddrukmeter.
    maar bel je naar de Duitse huisarts dan kan je gelijk komen, bovendien voordat je bij de huisarts naar binnengaat dan moet je je alvast bloed en urine afgeven bij de balie.. toch ander koek.. als je moet opereren dan blijf je minimaal 7 dagen in de ziekenhuis, maar in Nederland kan je gelijk naar huis… dus ik vind het toch beter en zekerder om naar de Duitse arts te gaan dan wanneer ik wil zonder het wachten tuis met paracetamoletje.

    tuurlijk de gezondheidzorg in Macedonië Albanië en Montenegro de beste zijn.Hier als je ziek bent dan ga je gelijk naar de desbetreffende specialist zonder afspraak, soms moet je wel 1 uur wachten maar je kan 24/7 te recht zonder voorafgaande telefoontje . bovendien in deze lande is medisch personeel/ specialisten in overschot..een klein stad van 20.000 invoners heeft al meer dan 200 artsen / specialisten .. in Nederland is dat 40… In die landen kan iedereen medische studies volgen in Nederland niet hier heb je quotes…
    bovendien de kosten en de zorg in Nederland zijn heel hoog , een ziekenhuis directeur in Nederland verdient boven 1 miljoen per jaar in Deutschland 100.000 en in Macedonië 8.000.
    een cardioloog in Nederland verdient 300.000 per jaar, in Deutschland 80.000 in Macedonië 7000

    bovendien kennis in Macedonië als Duitsland is velemale beter, omdat daar is concurrentie moordend, je kan zelf kiezen waar je naar toe gaat in Nederland niet , in Nederland heet het seconde opinion als je niet meen eens bent met het uitslag fff .

    in Nederland is de zorg het slechtst , naar mijn mening zelf slechter dan Afrika maar in Nederland is de zorgstelsel het best dat wel, hier heb je in den ziekenhuis van 50 specialisten, 10.000 mensen die dat allemaal organiseren , van ministeris, zorgezereringen, bestuurders, directie helpen en heel veel andere personeel om heen die de 50 specialisten in ziekenhuis ondersteunen , en dat kost heel veel geld… niet de zorg maar de organisatie is fenomenaal opgeboud en alles omheen ,hoe veel mensen profeteren van de nederlandse zorg, van die 50 specialisten … ongelofelijk ik kan me wel voorstellen dat Nederland zorgstelsel goed scoort

  • PPhillips R

    De uitslag van EHCI over 2018 viel slechter uit. We kwamen dit keer sinds lange tijd op plek 2.
    Na Zwitserland. Dat is vooral te wijten aan de problemen rond jeugdpsychiatrie waar Nederland diep in het rood zakte. Let eens op hoe de overheid en verzekeraars hun inspanningsverplichtingen lijken te verzaken. De media beschrijven helaas vaak kinderen met de gevolgen van suïcidale problemen.

    • Ggigi

      @Phillips R
      Inderdaad. the jeugd psychiatrie in NL is waardeloos. Maanden van geneuzel en gekletst over budgetten en welke portefeuille om tenslotte , in wanhoop, het zelf maar te betalen met een lening omdat je kind steeds dieper wegzakt door het geklets van slecht opgeleide psychologen die net uit school zijn en het wiel nog willen uitvinden. We hebben een hoge schuld maar ons kind leeft nog.

  • PPaul

    Als de kwaliteit van de bovengenoemde zorg net zo belabberd zou zijn als de grammaticale kennis van de ” klagers” , Dan is het idd droevig gesteld. Gelukkig is dat niet zo en is het met de zorg een stuk beter gesteld!
    Als wij allemaal vinden dat de zorg (lees: de handen aan het bed) beter betaald moet en worden, wij minder lang moeten wachten, en de medicatie alleen maar van top niveau moeten zijn, dan betalen we daarvoor een prijs. De verhouding die genoemd wordt met andere landen moet ook worden afgezet tegen de levensstandaard in dat betreffende land. Indien men daar de zorg beter vindt, raad ik ze aan om te emigreren naar die regio………. of is het daar toch niet allemaal rozengeur en maneschijn?

  • Ppascal in’t veld

    de zorg in nederland is belachelijk slecht te noemen qau prijs kwaliteit verhouding de laatste 20 jaar is het verschrikkelijk hard achteruit gegaan de zorg in nederland het draaid alleen maar om macht en geld in nederland schandalig slecht zou je bedoelen

  • MMarlene Schuurman

    Ik ben daar totaal niet mee eens. Ik woon ruim 8 jaar in Duitsland en de medische zorg is hier veel beter dan in Nederland.Ook de eigen bijdragen voor o.a. medicatie, vele malen lager dan in Nederland. Ik heb hier in Duitsland een medicament gekregen om de rechter hartklep rustiger te krijgen. Het was al jaren in Nederland bekent. Maar alle kardiologen die ik heb gehad, heeft er niet 1 met een medicament ingegrepen om de ritme van de rechter hartklep tot rust te krijgen, met als gevolg, menige lichte hartinfarcten. Eigen bijdrage: Nederland, ongeveer € 385,00 per jaar. Duitsland, maximaal 10 procent van het inkomen per jaar, € 5,00 per recept ( hebt je bijstand, dan is het maximale bedrag, per jaar, € 45,00). De situatie in Nederland is gewoon te walgelijk voor woorden.

    • HHelena Hendriks

      Eindelijk zegt iemand eerlijk , dat indruk heb ik ook. Wat heb ik aan vriendelijkheid als ik niet geholpen wordt en moet enorme bedragen betalen?

    • LLeon

      @Marlene Schuurman

      Ik betaal liever 385 euro eigen risico dan Max 10% van mijn jaarinkomen, of mis ik hier iets?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.