Zorgstelsel Nederland nummer 1 Europa

Zorgstelsel Nederland nummer 1 Europa

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgstelsel Nederland nummer 1 Europa


Het Nederlandse zorg- en ziektekostenstelsel is wederom de beste in heel Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI), een onderzoeksrapport dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het gerenommeerde Health Consumer Powerhouse (HCP) in Zweden. Dit instituut meet ons zorgstelsel op onder andere op gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, patiëntenrecht, behandelingsresultaten, medicijnen en preventie.

Al een aantal jaar op rij scoort Nederland het beste op deze criteria, en laat daarmee andere West-Europese landen achter zich, zoals Duitsland, Frankrijk en België.

Top 3

De best scorende zorgstelsels in 2017 zijn:

  1. Nederland: 924 punten
  2. Zwitersland: 898 punten
  3. Denemarken: 864 punten

Het maximaal te behalen punten ligt op 1.000. In 2016 scoorde Nederland iets beter, namelijk 927 punten.

Hieronder een overzicht van de totaalscores in heel Europa (bron: EHCI 2017).

‘Uitstekend’

Nederland voert al een aantal jaar op rij de EHCI-lijst aan. Ons land scoort bijvoorbeeld uitstekend op patientenrecht en preventie. Ook de toegankelijkheid en inzetbaarheid van zorg is groot. Zo kent Nederland 160 ziekenhuizen of behandelcentra waar 24 uur per dag, 7 dagen per week operaties uitgevoerd kunnen worden. Verder is er altijd en voor iedereen een (poli)kliniek of ziekenhuis in de buurt.

Het Nederlandse zorgsysteem kent dus eigenlijk geen echte zwakheden. Ons stelsel met semi-private zorgverzekeraars werkt efficiënt en heeft een positieve invloed, stelt het HCP.

Toch zijn er wel enkele belangrijke verbeterpunten:

  • Er zijn (lange) wachttijden voor bepaalde behandelingen of transplantaties.
  • Het duurt soms onnodig lang voordat nieuwe medicijnen worden opgenomen in het basispakket.
  • De kosten van ons zorgstelsel zijn relatief hoog vergeleken met andere goed-scorende zorgstelsels.

Prijs-kwaliteit

Als er puur wordt gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding van Europese zorgstelsels ligt de situatie anders. Met andere woorden, wat een gemiddelde inwoner aan gezondheidszorg betaalt en wat hij/zij daarvoor terugkrijgt. Dan blijkt dat andere landen het beste uit de bus komen:

  1. Macedonië
  2. Albanië
  3. Montenegro

In deze landen zijn de kosten voor gezondheidszorg erg laag vergeleken met Nederland, en is de kwaliteit ‘voldoende’.

Zorg Europa verbetert

Het rapport van HCP laat overigens zien dat de algehele gezondheidszorg in Europa verbetert. Kindersterfte neemt af en de overlevingskansen na een hartziekte, een hartaanval of kanker nemen toe.

Desalniettemin zijn er nog steeds veel landen die blijven hangen in inefficiënte zorgsystemen, concludeert HCP. Daardoor ontstaan er allerlei problemen, bijvoorbeeld in de toegankelijkheid. Het genationaliseerde zorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk is daar een goed – en tegelijkertijd – slecht voorbeeld van. Dit stelsel toont op dit moment veel problemen, zoals maandenlange wachttijden voor cruciale operaties. Zelfs voor een huisartsenafspraak moet je soms enkele weken wachten.

Het volledige rapport van HCP is hier terug te lezen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.