Zorgverzekeraars boos over gratis iPhone via zorgaanbieder

Thomas van Campenhout 5 reacties

Zorgverzekeraars hekelen zorgaanbieders die cadeaus of geld weggeven aan hun patiënten als ze kiezen om bij hen een behandeling te ondergaan. Een voorbeeld is verslavingszorgverlener SGGZ die potentiële patiënten lokt door het weggeven van een iPhone XR.

Voorwaarde is wel dat je een restitutiepolis hebt bij een verzekeraar die valt onder het concern van VGZ, zoals VGZ zelf, Univé, IZZ of IZA. Daarnaast moet je de behandeling, met een duur van 12 weken, volledig afmaken.

Hoe kan dit?

Maar hoe kan het dat een verslavingskliniek een gratis iPhone, ter waarde van 800 euro, kan weggeven?

Dat komt omdat de kliniek van de verzekeraar een hoge vergoeding krijgt voor de zorg die zij leveren. Althans, als de verzekerde een restitutiepolis heeft (bij VGZ). Dit type verzekering vergoedt namelijk 100 procent van het wettelijke of marktconforme tarief voor zorgaanbieders die geen contract hebben gesloten met de verzekeraar, zoals in het geval van SGGZ.

Lees ook: Welke zorgpolissen zijn er?

Door te strooien met kortingen of deals proberen de zorgaanbieders om patiënten een extra zetje te geven om over te stappen naar zo’n restitutieverzekering. Zodra de patiënt is overgestapt, krijgt de zorgverlener fors meer geld voor de geleverde zorg en behandeling. Genoeg om een peperdure iPhone gratis weg te geven.

Bij andere zorgverzekeringen krijgt een zorgverlener minder vergoed. Het kan ook zijn dat de patiënt zelf een deel moet bijbetalen voor de behandeling, omdat de verzekeraar geen contract heeft gesloten met de behandelkliniek.

Volstrekt onacceptabel

VGZ noemt het onacceptabel dat zorgverleners zorggeld gebruiken voor het weggeven van cadeaus. De verzekeraar heeft de zorgaanbieder verzocht om de pagina met de ‘aanbieding’ offline te halen. Dit is tot op heden nog niet gebeurd.

Eerder maakte verzekeraar ONVZ zich al boos omdat een wijkverpleger patiënten iedere maand ruim 50 euro korting gaf op hun restitutiepolis.

Politiek

Ook VVD-Kamerlid Arno Rutte uit zijn kritiek tegen deze werkwijze: “Welke foute zorgbaas verzint dit? Kwetsbare patiënten lokken met een gratis iPhone en vervolgens de rest van Nederland een hogere zorgpremie laten betalen. Dit moet stoppen”

Het Kamerlid roept minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op iets te doen aan deze praktijken.

Tot slot vindt ook Zorgverzekeraars Nederland dat geld dat voor de zorg bestemd is, aan de zorg moet worden besteed. Dat zegt de brancheorganisatie op Twitter.

5 reacties

 • Hhar

  Wat doet men tegenwoordig zonder Iphone je bent tegenwoordig gehandicapt als je niet mee kunt doen
  met pc, iphone etc.
  De Gemeentes dwingen mensen die een laag salaris of uitkering hebben aan deze cultuur mee te doen.
  Telefoon heb je alzowiezo nodig en dan moet men alles nog digitaal doen.
  Vele ouderen vinden dit verschrikkelijk en worden gedwongen om hier in mee te gaan geld of geen geld.
  Kennis of geen kennis.
  Het wordt velen extra moeilijk gemaakt zeker de laagst betaalde groepen die hebben hiervoor geen geld en doen ze het toch dan wordt er gezegd je kan beter in werk in vesteren dan in een iphone,
  Sollicitaties lopen nu eenmaal via de pc of telefoon.

 • KKees

  Weer zo’n eenzijdig artikel zonder hoor en wederhoor toe te passen. In alle ‘journalistieke’ producties die de afgelopen dagen over dit onderwerp heb gezien, heb ik nog nergens de achterliggende gedachte van deze actie uit de mond een woordvoerder van SGGZ zelf kunnen lezen. Ook dit artikel is weer zo’n door een zorgverzekeraar gedicteerd artikel dat meteen geplaatst wordt omdat ze anders dreigen hun advertentiegelden (volledig betaald met de door ons betaalde zorgpremies) stopzetten. Laffe journalistiek waarmee zonder pardon een instelling kapot wordt gemaakt.

  • KKlaas

   @Kees
   De achterliggende gedachte lijkt mij vrij duidelijk: geld verdienen.
   Waarom zou je anders patienten lokken met een gratis iPhone?

   Het rare is ook dat op de website van SGGZ lang niet alle restitutiepolissen worden genoemd, terwijl die wel keuzevrijheid geven.

  • PPillatus

   Kees:
   Misschien handig als je zelf ook het principe van hoor en wederhoor toepast, voordat je vreemde en domme (conspiracy theory-achtige) conclusie trekt over dat zorgverzekeraars artikelen op een website zouden dicteren.

 • Hhar

  Sommige ziekenhuizen geven magazines uit waar specialisten zeggen waar je op moet letten met hun foto van hun erbij en het product.
  Hier zie je allemaal belangenverstrengeling door elkaar lopen.
  Zelfs de uitaartzorg doet er aan mee.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.