Zorgverzekering in 2019: wat is er al bekend?

- 4 reacties

Ieder jaar vinden er wijzigingen plaats met betrekking tot de zorgverzekering. Ook per 1 januari 2019 zal er ongetwijfeld weer het nodige gaan veranderen ten aanzien van de premie, de basisdekking en de polisvoorwaarden. Een aantal belangrijke zaken blijft echter ongewijzigd, zoals de hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico.

Tijdens Prinsjesdag, op 18 september zijn de definitieve zorgplannen voor volgend jaar bekend gemaakt.

Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft vrijwel zeker gelijk in 2019 op een bedrag van 385 euro. Tijdens de kabinetsonderhandelingen is namelijk afgesproken dat het eigen risico niet stijgt of daalt gedurende de gehele regeerperiode. Alleen als het kabinet valt kan hier dus verandering in komen.

Meer over eigen risico

Nieuwe behandeling overgewicht en obesitas

In het basispakket van 2019 wordt zeer waarschijnlijk een nieuwe behandeling opgenomen voor mensen met overgewicht en obesitas. Het gaat om de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) waarbij er vooral aandacht is voor voeding en leefstijl.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt momenteel aan een prestatiebeschrijving en een tariefbepaling. Hierdoor kunnen zorgverzekeraars deze zorg inkopen.

Begin volgend jaar kunnen verzekerden naar verwachting gebruikmaken van de nieuwe behandeling.

Nieuwe geneesmiddelen

De farmaceutische industrie brengt ieder jaar vele nieuwe medicijnen op de markt. Een deel daarvan wordt ook in ons land beschikbaar gesteld en vergoed door de zorgverzekering.

Het Zorginstituut Nederland beoordeelt of nieuwe geneesmiddelen in aanmerking zouden moeten komen voor opname in het basispakket en adviseert hierover het ministerie van Volksgezondheid.

Gemeentepolis voor iedereen?

De gemeente Rotterdam is voornemens om hun gemeente zorgverzekering per 2019 voor iedereen beschikbaar te stellen. Hiervoor werkt de gemeente samen met verzekeraar VGZ. Deze verzekering heeft als voordeel dat het eigen risico slechts 50 euro bedraagt en er standaard een aanvullende dekking voor mondzorg en fysiotherapie zit inbegrepen. De premie is overigens wel hoog: 160 euro per maand.

Dat een dergelijke collectieve verzekering niet altijd voordelig is, blijkt wel uit eerdere berichtgeving.

Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden heeft verzekeraar Delta Lloyd overgenomen. Voor zorgverzekerden bij Delta Lloyd betekent dit enkel dat ze te maken krijgen met een nieuwe naam. Aan de zorgpolis, premie, voorwaarden en dekking verandert niets.

Nieuwe inkoopcoöperatie: Zorgeloos Care

Zorgeloos Care gaat zich in 2018 en 2019 richten op de vorming van een inkoopcoöperatie voor de zorg. Daarmee willen ze meer keuzevrijheid creëren en meer maatwerk in de zorg leveren. De mens moet weer centraal staan.

Verder wil Zorgeloos dat het eenvoudiger wordt om een nieuwe ziektekostenverzekeraar op te richten. Dus geen miljoenenborg of minimumaantal verzekerden. Het plan om zelf een alternatieve zorgverzekering – waarin de mens voorop staat – op te richten was voorlopig niet haalbaar.

4 reacties op: “Zorgverzekering in 2019: wat is er al bekend?”

 • De z.g.n. zielige Syrische vluchtelingen en anderen die met peperdure mobieltjes lopen hoeven gen cent eigen risico en zorgverzekering te betalen terwijl autochtone ouderen alles moeten betalen en amper rond komen van hun AOW.
  ik vind absurd en schandalig wanneer gaan we eens wakker worden en dat we niet alles maar goed vinden.

  peter van den bosch -

  Schrijf een reactie op: peter van den bosch

  Het e-mailadres blijft prive.
  • U heeft volkomen gelijk en de 2e kamer zit en blijft op het pluche zitten en doet NIETS.

   tja -

   Schrijf een reactie op: tja

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Hoezo z.g.n.? Misschien zijn het Syrische vluchtelingen die een goed financieel leven in Syrië hadden, maar door de oorlog daar hebben moeten vluchten. Of ken jij al die gasten?

   Arend Quist -

   Schrijf een reactie op: Arend Quist

   Het e-mailadres blijft prive.
 • blijft kuurreizen bechterrew bestaan

  ja moller -

  Schrijf een reactie op: ja moller

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.