Zorgverzekering kiezen? 5 onmisbare tips

Zorgverzekering kiezen? 5 onmisbare tips

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgverzekering kiezen? 5 onmisbare tips

De zorgverzekering wordt in 2019 duurder en de voorwaarden van verzekeraars veranderen. Het is daarom verstandig om je polis ieder jaar even onder de loep te nemen. De kans is namelijk groot dat je huidige verzekering niet meer bij je past of dat je elders goedkoper uit bent met dezelfde dekking.

Om je te helpen bij het kiezen van een passende zorgverzekering, heb ik hieronder 5 onmisbare tips voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: Zorgverzekering kiezen

1. Staar jezelf niet blind op een collectieve korting

Een collectieve korting via je werkgever, de overheid of een patiëntenvereniging. Het klinkt aantrekkelijk, maar pas op: de korting is een sigaar uit eigen doos. Dat bleek ook uit de uitzending van Radar op maandag 3 december. Op Zorgwijzer staan voorbeelden die dit pijnlijk duidelijk maken.

Mijn tip is dan ook om je collectieve verzekering tegen het licht te houden. Overstappen naar een individueel afgesloten zorgverzekering zal in veel gevallen voordeliger uitpakken. Vergelijken kan geen kwaad.

2. Kies een basisverzekering die bij je past

De basisverzekering is niet bij iedere verzekeraar hetzelfde. Het is daarom belangrijk om een goede afweging te maken tussen de prijs en kwaliteit van de basisverzekering. Kies een type verzekering die bij je past:

  • Kom jij normaal gesproken nooit in het ziekenhuis en vind je een lage premie belangrijker dan keuze uit zorgaanbieders? Dan kun je een budgetpolis of naturapolis overwegen.
  • Wil je perse vrije zorgkeuze bij alle zorgaanbieders? Dan kun je een restitutiepolis overwegen

In de zorgvergelijker staat per verzekeraar om welk type zorgpolis het gaat, bij welke ziekenhuizen je terecht kunt en hoe hoog de vergoeding is voor niet-gecontracteerde zorg.

3. Verzeker alleen wat je zelf niet kunt betalen

Het is raadzaam om je te verzekeren voor zorg waarvan je weet dat je deze niet zelf kunt betalen, maar wel nodig hebt, bijvoorbeeld:

  • Een groot aantal behandelingen fysiotherapie
  • Een beugel voor je kind
  • Dure tandheelkundige behandelingen

In dergelijke gevallen is de premie die je op jaarbasis betaalt een stuk lager dan de vergoeding die je van de verzekeraar krijgt voor de geleverde zorg. Het afsluiten van een aanvullende polis is dan voordeliger.

Soms is het juist niet zinnig en voordelig om je te verzekeren voor zorg. Het gaat dan om zaken die je net zo goed zelf kunt betalen, omdat de kosten ervan erg laag zijn of de vergoeding niet opweegt tegen de premie die je betaalt, bijvoorbeeld:

  • De jaarlijkse controle bij de tandarts
  • Mondhygiëne
  • Anticonceptie
  • Brillen en lenzen

Voor bovenstaande zorgvormen is de premie die je op jaarbasis betaalt vaak hoger dan de vergoeding die je terugkrijgt.

De tip is dus om de premie die je betaalt altijd af te wegen tegen de vergoeding die je op jaarbasis verwacht te ontvangen. Ofwel: verzekeren of zelf betalen?

4. Maak een vergelijking voor jezelf

Zorgwensen verschillen van persoon tot persoon. Het is daarom slim om voor iedere persoon in je gezin een aparte vergelijking te doen. Er zit eigenlijk geen voordeel aan het feit dat jij en je partner dezelfde verzekering hebben. Sterker nog, dit is vaak nadelig.

Raadpleeg daarom per persoon de zorgvergelijker en niet voor jezelf en je partner tegelijk. Het is helemaal niet gek als je ieder bij een andere verzekeraar bent aangesloten.

Het is overigens wel slim om je kind mee te verzekeren met de ouder die het ruimst verzekerd is, omdat het kind gratis van de dekkingen in dit pakket gebruik kan maken.

5. Betaal de premie per jaar

Door de premie in één keer te betalen, bespaar je ongeveer tot 2 procent op de kosten. Voor een gezin van twee personen met ieder een ruime aanvullende verzekering kan dit zo’n 70 euro op jaarbasis besparen.

Niet bij alle verzekeraars is dit mogelijk. Kijk hier voor een overzicht.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.