Zorgverzekering met vergoeding beugel: waar let je op?

- 1 reacties

Beugel zorgverzekeringEen beugel kan een belangrijk hulpmiddel zijn om er voor te zorgen dat tanden weer op de goede plek komen te staan. Ongeveer 40 procent van de kinderen heeft ooit een beugel nodig. Verwacht je dat je zelf of je kind een beugel nodig heeft? Dan is het handig om dit artikel even door te nemen.

Wat kost een beugel bijvoorbeeld? En wat wordt er vergoed door de zorgverzekering?

Lees ook: Zorgverzekering afsluiten met dekking orthodontie

Kosten

De kosten voor een beugelbehandeling hangen sterk af van de afwijking in de mond en voor welk type beugel (en materialen) wordt gekozen. Sommige kinderen zijn voor 1.000 of 1.500 al klaar, terwijl de kosten bij anderen kunnen oplopen tot meer dan 3.000 euro. Gelukkig brengt de orthodontist de kosten meestal gespreid in rekening.

Het beste is om de orthodontist een inschatting te laten maken van de kosten. Dan weet je ongeveer waar je aan toe bent.

Vergoeding

Een beugel of orthodontistische behandeling wordt normaalgesproken niet vergoed door de basisverzekering. Hier is alleen sprake van als het kind een ernstige groeistoornis of afwijking heeft aan de tanden en/of kaak.

In alle andere gevallen kun je ervoor kiezen om de kosten zelf te betalen of een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Let op: er wordt onderscheid gemaakt tussen de vergoeding voor kinderen en volwassenen:

Kinderen onder de 18 kunnen zelfstandig geen zorgverzekering afsluiten. Zij zijn meeverzekerd via de polis van één van de ouders. Het kind heeft alleen recht op de vergoedingen die zijn inbegrepen in het pakket via de ouder waar hij/zij is meeverzekerd.

Hieronder lees je welke vijf zaken belangrijk zijn om rekening mee te houden als je de kosten voor een beugel wilt verzekeren.

5 dingen om op te letten

Bij het kiezen van een aanvullende verzekering is het raadzaam om hierop te letten:

 1. De maximale vergoeding in totaal (bijvoorbeeld € 1500 of € 2500)
 2. De maximale vergoeding per jaar (bijvoorbeeld max. € 500 per jaar)
 3. Het percentage vergoeding (bijvoorbeeld 75% of 100%)
 4. Medische selectie: moet je vooraf vragen beantwoorden over het gebit van de verzekerden die ertoe kunnen leiden dat de verzekeraar je niet accepteert?
 5. Wachttijd: is er een wachttijd van toepassing, waardoor je pas na 1 jaar premiebetaling, gebruikt kunt maken van de vergoeding?

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de premie die je aan de zorgverzekeraar betaalt, opweegt tegen de vergoeding die je ervoor terugkrijgt. Is de te betalen premie op jaarbasis hoger dan de vergoeding voor orthodontie? Dan is het voordeliger om de kosten zelf te betalen.

1 reacties op: “Zorgverzekering met vergoeding beugel: waar let je op?”

 • Bedankt Thomas.
  Ik wist niet dat er verschil zat in vergoeding voor verschillende leeftijden. Nu wel!

  Marjet -

  Schrijf een reactie op: Marjet

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.