Zorgverzekering vergelijken 2019: wat kiest Nederland?

Zorgverzekering vergelijken 2019: wat kiest Nederland?

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Zorgverzekering vergelijken 2019: wat kiest Nederland?

Sinds een maand is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken en een andere keuze te maken. Door de forse aankomende premiestijging in 2019 voor bijna alle zorgpolissen is er veel animo voor het maken van een vergelijking. De gemiddelde zorgpremie stijgt namelijk met 80 euro per jaar per verzekerde.

Vandaar dat al meer dan 160.000 bezoekers gebruik hebben gemaakt van Zorgwijzer op zoek naar een goedkoper of beter alternatief. Het is overigens nog mogelijk om tot en met 31 december over te stappen van verzekeraar.

Bekijk ook: Zorgverzekering vergelijken 2019

Eigen risico

Veertien procent van de bezoekers zoekt een nieuwe zorgverzekering met een verhoogd eigen risico. Standaard is dit bedrag in 2019 385 euro en kan vrijwillig verhoogd worden tot maximaal 885 euro met stappen van 100. Bijna iedereen (elf procent) kiest voor het maximale bedrag en slechts enkele voor 485, 585, 685, 785.

De afgelopen jaren is het verhogen van het eigen risico steeds populairder geworden en eigenlijk ook in alle doelgroepen. Het voordeel hiervan is namelijk dat de zorgverzekeraar een premiekorting geeft die op kan lopen tot 300 euro per jaar (maandelijks 25 euro). Het grote nadeel is echter het vergrootte financiële risico. Een ziekenhuisopname en het volledige bedrag van maximaal 885 euro moet worden opgehoest in veel gevallen. Dit is dan ook een afweging die jij als verzekerde zelf moet maken.

Het eigen risico is van toepassing op de meeste zorgkosten die door de basisverzekering vergoed worden. Denk hierbij aan ziekenhuiskosten, maar ook geneesmiddelen en specialistische zorg. Er zijn ook zorgvormen waarbij geen eigen risico betaald hoeft te worden, namelijk: huisarts, verloskundige zorg en zorg die verleend wordt uit de Wlz (wet langdurige zorg).

Zorgkeuze

Zorgkeuze is al jaren een belangrijk vraagstuk bij het vergelijken van zorgverzekeringen. Wij zien vrije zorgkeuze als volgt: “Bij een zorgverzekering met vrije zorgkeuze kun je in alle ziekenhuizen terecht zonder bij te betalen. Bovendien krijg je minimaal 100% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed bij niet-gecontracteerde zorgverleners.”

Ruim twaalf procent van de bezoekers op de zorgvergelijker vindt vrije zorgkeuze noodzakelijk voor zijn of haar zorgpolis. Dat lijkt weinig, maar het recht van vrije keuze binnen de zorg wordt anno 2019 een stuk duurder. Zo is premie van de zogenoemde restitutiepolis meer gestegen dan de meer betaalbare natura variant.

Lees ook: Premiestijging restitutiepolis forser dan de rest

Tandarts

Een op de drie die aan het vergelijken is doet dit met een aanvullende tandartsverzekering. Bijna de helft daarvan kiest voor een maximale dekking van 250 euro met een dekkingsgraad van 75 of 100 procent. Niet heel gek aangezien dit bedrag grotendeels de kosten voor een aantal controles kan dekken, evenals gebitsreinigingen en vullingen.

De ruimste dekking waar je bij ons op kunt vergelijken – 1000 euro of meer – wordt het minst geselecteerd. In dat geval geldt er namelijk ook een medische selectie vooraf. Dit betekent dat de verzekeraar eerst gaat beoordelen – aan de hand van enkele gezondheidsvragen – of jij aanspraak mag maken op deze ruime tandartsdekking.

Fysiotherapie

In dertig procent van alle vergelijkingen worden er fysiotherapiebehandelingen toegevoegd. Een vergoeding voor maximaal 9 behandelingen is het meest gekozen, gevolgd door 6 behandelingen. Het is dan ook al mogelijk om vanaf 4,75 euro per maand jezelf te verzekeren voor de fysiotherapeut.

Een vergelijking voor een onbeperkt aantal fysiotherapiebehandelingen verliest steeds meer populariteit de laatste jaren. Slechts 0,6 procent is hiernaar op zoek. Niet geheel vreemd, aangezien steeds minder zorgverzekeraars een dergelijke dekking bieden. In 2019 bijvoorbeeld nog maar 5. Bovendien is het lang niet voor iedereen betaalbaar.

Lees ook: Aanbod fysiovergoeding (2019) verder gekrompen

Spoedzorg buitenland

Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door de basisverzekering vergoed tot aan het tarief dat in Nederland gebruikelijk is. Als de behandeling duurder is, betaal je zelf een deel van de kosten.

Met een aanvullende verzekering kun je de dekking verhogen tot aan het volledige tarief dat in rekening wordt gebracht. Dit kan wereldwijd of alleen in Europa. In totaal wordt in veertien procent van de vergelijkingen de Europa of werelddekking toegevoegd. Vooral een extra dekking binnen Europa wordt in negen procent van de gevallen gekozen.

Overig

Buiten bovengenoemde aanvullende dekkingen zijn er nog tientallen andere vergoedingen te selecteren. Denk hierbij aan: medicijnen, alternatieve geneeswijzen, anticonceptie, brillen en lenzen, kraamzorg en vaccinaties.

Een zorgverzekering met alternatieve geneeswijze is ook populair voor 2019. Dit is een overkoepelende naam waar veel vakgebieden in bestaan, zoals: acupunctuur, chiropractie, homeopathie en osteopathie.

Wat valt er allemaal nog meer onder alternatieve geneeswijzen? Klik hier voor een overzicht.

31 december

Het is nog tot 31 december 2018 mogelijk om van zorgverzekering te veranderen voor 2019, waarbij de oude zorgpolis automatisch wordt opgezegd. Wanneer er gekozen wordt voor een nieuwe verzekeraar, dan geldt altijd dat de aanvrager nog 14 dagen wettelijke bedenktijd heeft om de overstap ongedaan te maken.

In de zorgvergelijker van Zorgwijzer kan een vergelijking gemaakt worden op basis van de bovengenoemde vergoedingen, maar daarnaast ook op klantcijfer (kwaliteit), zorgkeuze, acceptatie en uiteraard de hoogte van de premie.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.