1,1 miljoen Nederlanders stappen over van zorgverzekering

1,1 miljoen Nederlanders stappen over van zorgverzekering

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

1,1 miljoen Nederlanders stappen over van zorgverzekering

Eind 2019 zijn zo’n 1,1 miljoen Nederlanders overgestapt van zorgverzekering voor 2020. Dit komt neer op 6,2 procent van de bevolking, wat minder is dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit een voorlopige analyse van onderzoeksinstituut Vektis en gegevens van zorgverzekeraars.

Het gaat het vooralsnog om een prognose. In januari kan iedereen die zijn huidige zorgverzekering al heeft stopgezet in 2019 nog een nieuwe verzekeraar kiezen.

Vorig jaar kwam het definitieve overstappercentage uit op 7 procent, ofwel zo’n 1,2 miljoen consumenten. De kans is echter klein dat dit percentage opnieuw wordt behaald. In februari worden de definitieve cijfers gepubliceerd.

Overzicht afgelopen jaren

Een overzicht van het aantal overstappers in de afgelopen jaren:

Oorzaak minder overstappers

Koen Kuijper van Zorgwijzer denkt te weten waarom het aantal mensen dat wisselde van verzekeraar iets is afgenomen: “Voor veel Nederlanders steeg de premie van hun verzekering niet of nauwelijks. Bij bepaalde verzekeraars ging de premie zelfs omlaag. Ook voor collectief verzekerden, die een deel van hun collectiviteitskorting zagen verdampen, viel de premiestijging mee.”

Volgens Kuijper kan er ook nog iets anders meespelen: “Veel verzekerden zijn huiverig geweest om over te stappen vanwege de ellenlange onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars. Zelfs nu zijn de onderhandelingen nog in volle gang, bijvoorbeeld bij CZ. Pas in de laatste week van 2019 was het voor veel consumenten duidelijk in welke ziekenhuizen zij volgend jaar terecht konden voor een volledige vergoeding. Dit was voorgaande jaren al eerder bekend.”

Zorgverzekeringskaart

Volgens Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie voor ziektekostenverzekeraars, hebben wederom veel mensen de zogenoemde ‘zorgverzekeringskaart’ geraadpleegd.

Op de zorgverzekeringskaart staat relevante informatie over de voorwaarden in de basis- en aanvullende verzekering.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.