1,2 miljoen Nederlanders kiezen nieuwe zorgverzekering
Dit jaar zijn maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders overgestapt van zorgverzekering. Dat is zo’n zeven procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en onderzoeksinstituut Vektis. Inmiddels zijn alle overstapgegevens verwerkt door de verzekeraars.
Het definitieve aantal overstappers komt dicht bij de voorspelling van Zorgwijzer vorig jaar oktober. Destijds werd verwacht dat 1,25 miljoen mensen van zorgverzekeraar zouden wisselen.
Overzicht afgelopen jaren
Vorig jaar stapten slechts 6,2 procent van alle verzekerden over. In 2017 was dat 6,4 procent. Het percentage dit jaar is het hoogst sinds 2013, toen 7,2 procent van de Nederlanders wisselden van verzekeraar.
Hieronder een overzicht van het percentage overstappers in de afgelopen jaren:
Verklaring
Verklaring voor de forse groei van dit jaar zijn de sterk gestegen premies en de grotere verschillen in premie tussen de basis- en aanvullende verzekeringen. Daarnaast zijn er door verzekeraars veel collectieve overeenkomsten met bedrijven en organisaties geschrapt, bijvoorbeeld het zorgcollectief FNV Menzis. Veel verzekerden moesten daardoor noodgedwongen een nieuwe verzekeringsmaatschappij uitkiezen.
Tot slot heeft de overheid een steentje bijgedragen door doelgerichte campagnes te lanceren, zoals Ikregelmijnzorggoed.nl, waarin mensen werden geprikkeld om de huidige verzekeringspolis onder de loep te nemen.
‘Positief’
ZN spreekt van een goede ontwikkeling: “het laat niet alleen zien dat mensen wat te kiezen hebben als het om zorgverzekeringen gaat, maar het ook écht doen.”
In april publiceert Vektis Intelligence een uitgebreide analyse van het overstapseizoen in de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2019.