600.000 kinderen gaan nooit naar de tandarts

Koen Kuijper geen reacties

Tandartsen in Nederland trekken aan de alarmbel: er zijn in Nederland maar liefst 600.000 kinderen die nooit naar de tandarts gaan. Ze waarschuwen dat het zeer slecht is gesteld met de tanden van veel kinderen.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) stuurde daarom een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Daarin roept de associatie de zorgverzekeraars op in actie te komen en te helpen om ouders van deze kinderen voor te lichten.

‘Geen geld voor controles’

Dat zoveel kinderen de tandarts mijden, heeft vooral te maken door het gebrek aan voorlichting. Veel ouders denken namelijk dat de tandartskosten voor het kind niet worden vergoed, zoals bij volwassenen het geval is. Dat is echter onjuist.

Kinderen hebben tot hun 18e recht op vergoeding van een groot aantal tandartskosten uit de basisverzekering, waaronder:

  • Controles (minimaal 1 keer per jaar)
  • Mondhygiëne
  • Vullingen
  • Sealen

Bovendien hoeft er voor kinderen geen eigen risico te worden betaald. De kosten worden dus volledig vergoed. Volwassen die mondzorg nodig hebben, moeten alle tandartskosten wel zelf betalen of kunnen daarvoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.  

Oproep aan zorgverzekeraars

De ANT stelt dat het bereiken van de 600.000 kinderen het beste kan via de verzekeraars. Die kunnen in hun systeem precies zien welke kinderen al lange tijd niet naar de tandarts zijn geweest. Een brief aan de ouders kan er dan voor zorgen dat de kinderen alsnog naar de tandarts gaan.

Dit werd al getest bij een proef in Schiedam. Ouders met een zorgverzekering van DSW kregen een brief met daarin uitleg over de vergoeding van tandheelkundige zorg vanuit de basisverzekering voor kinderen. Ook het belang van een goed gebit werd duidelijk benadrukt.

40 procent van de ouders die door de ziektekostenverzekeraar werden aangeschreven, gaven gehoor aan de oproep.

Verzet

Ondanks de succesvolle proef bij DSW, zitten veel andere ziektekostenverzekeraars er niet op te wachten om hun verzekerden naar zorg te leiden.

Vice-voorzitter Ravin Raktoe van ANT denk dat verzekeraars hun eigen financiën belangrijker vinden dan hun zorgplicht en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het kost de verzekeraars immers geld om de brieven naar verzekerden te sturen en de kosten voor de tandarts te vergoeden.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland heeft het vooral te maken met de onlangs aangescherpte privacywetgeving (AVG) dat groepen verzekerden niet kunnen worden aangeschreven. De ANT wil dat zorgverzekeraars door de minister gedwongen worden om in actie te komen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.