81 miljoen winst voor zorgverzekeraar VGZ

Bart Koenraadt 10 reacties

Zorgverzekeraar VGZ heeft in 2018 een positief resultaat van 81 miljoen euro behaald. Dat is opvallend, want in 2017 werd nog 107 miljoen euro verlies geleden.

Volgens VGZ is de winst te danken aan een nieuwe strategie: ‘zinnige zorg’. Dit is een programma waarin artsen en instellingen samenwerken om een hogere doelmatigheid te bereiken. Daarnaast wordt zorg scherper ingekocht en worden de bedrijfskosten verder verlaagd door middel van digitalisering.  

VGZ heeft ruim 4 miljoen klanten in Nederland. Het marktaandeel bedraagt daarmee 22,3 procent.

Meevaller

VGZ had ook een financiële meevaller. Zo bleek het aantal declaraties van 2017 een stuk lager dan in eerste instantie werd ingeschat.

In 2019 steeg de premie van de naturapolis bij VGZ met 4,75 euro per maand. Dat is minder dan bij de meeste andere verzekeraars. Daardoor steeg het aantal klanten met bijna 200.000.

Van alle premiegelden die in 2018 werd ontvangen (11 miljard), ging er 10,5 miljard op aan zorgkosten.

10 reacties

 • Hhar

  81 miljoen in de positief. Dan zou je zeggen dat een enkelvoudige bril of multifocale bril uit het basisaanbod per 3 jaar best best hoger kan dan 130 euro en de lenzen ook.
  Er wordt al kapitalen aan verdiend dus kan dit bedrag best omhoog
  Ook de reclames op T.V. zijn een beetje duister.

 • Hhar

  De lonen mogen wel eens goed omhoog gaan.
  Waarom gebeurd dit niet?
  minimumloon is nauwelijks van te leven.
  Maar de twee verdieners hier gaat het niet slecht mee.
  We leven in een schijn economie de ouderen met een AOW gaan haast dood.
  En hetzelfde met chronisch zieken en mensen in de bijstand.
  Nederland staat ook in brand maar dit wordt in de zorg niet gezien.

 • LLidy

  Het is een schandaal , hoe durven ze een zorgverzekering een winst gevend bedrijf te maken , wij krijgen de goedkoopste medicijnen die niet werken en operaties worden maanden uitgesteld , het is nog nooit zo slecht gesteld geweest hier in Nederland met de zorg . De zorg hoort bij de regering te liggen daar betalen wij hier zoveel belasting voor . Om goedezorg en betaalbarezorg te krijgen . Maar de regering heeft het allemaal afgeschoven . Lekker makkelijk en wij maar betalen .

  • BBert

   Er is maar één oplossing: Nationale Zorgverzekering.

  • HHarry

   En wat gaat dat kosten Bert?

  • RRvg

   20 euro winst per verzekerde over 2018 – tegenover 25 euro verlies in 2017. Best interessant enzo, maar alles bij elkaar opgeteld niet echt een reden om het schandalig te vinden. Als je premie zou betalen aan een Nationaal Zorgfonds zal dat ook niet tot op de laatste euro precies uitkomen elk jaar. Dus dat staat los van de vraag of een Nationaal Fonds het beter/goedkoper zou kunnen organiseren.

 • Hhar

  De burgers betalen dit maar zij verhoogden goed de premie en andere dingen, waardoor zij dadelijk weer iets de premie gaan verhogen. inderdaad is het werktarief al jaren extra laag gehouden, maar ze beginnen nu echt de fout in te gaan.

 • Hhar

  Het preventiebeleid van de VGZ en andere verzekeraars in december 2018 kondigde zorgverzekeraars VGZ en CZ al uitbreiding van het preventiebeleid aan voor startende diabetes patienten.
  naar betaande gebruikers van Lantus

  Omzetting van Lantus naar Abasaglar insuline dit hebben beide verzekeraars als voorkeursgeneesmiddel voor diabetespatienten nieuwe en oude patienten.
  Dit is een onaangename verrassing : Diabetespatienten krijgen ineens een ander middel.
  90.000 diabetespatienten in Nederland worden op last van hun zorgverzekeraar door apotheken overgezet op een goed koper geneesmiddel. Artsen en diabetesverpleegkundigen zijn van deze verandering NIET in kennis gesteld.
  Verschillende patienten hebben zich al gemeld met ongewenste gevolgen.Hun bloedsuikerwaarden zouden bijvoorbeeld ernstige schommelingen hebben onder vonden.Wat doen we eigenlijk met artsen? zijn die niet overbodig geworden? Ik denk dat ik maar gewoon de verzekering bel als er mij iets dwars zit.

  Hieruit blijkt dus maar weer dat winst belangrijk en een mensenleven meer of minder maakt niets uit.
  Zorgondernemers en andere beleggers en avonturiers met als gevolg faillissementen van ziekenhuizen.
  Mislukte marktwerking.
  De oppermachtige rol aan verzekeraars toegestaan.

 • NNanda

  De premie omhoog en scherp ingekocht. Dat betekent dat logopedisten en andere zorgverleners al vanaf 2012 een bevroren tarief ontvangen wat zelfs al in 2012 te laag was volgens onderzoek van de NzA. Zorgverzekeraars betalen de zorgverleners dus al vele jaren veel te weinig tarief uit om een fatsoenlijk inkomen bij elkaar te kunnen werken. Met ‘Nog scherper inkopen’ bedoelt de verzekeraar dat ze nog minder uitbetalen aan de zorgverlener. De zorgverlener die het contract met de zorgverzekeraar tekent, gaat akkoord met zo n laag werktarief. Niet omdat ze dat OK vindt maar omdat ze anders geen cliënten meer krijgt. En omdat ze bij de verzekeraar nooit over het tarief kan onderhandelen. Daar begint de verzekeraar niet aan. Geen marktwerking dus… maar gewoon uitbuiting van de situatie door verzekeraars. Ten koste van logopedisten en andere paramedici.

 • KKio

  81 miljoen in de positief? Hoop geld wat wij als burger betalen…jammer dat het geen zorg is voor de burger is maar een zorg voor de zorginstelling

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.