Achmea verdient meer aan zorgverzekeringen

Koen Kuijper geen reacties

Verzekeraar Achmea verdiende in het eerste deel van 2019 meer aan haar zorgverzekeringen . De bruto omzet steeg in de eerste twee kwartalen met 2 procent naar 14 miljoen euro in totaal. Daarvan is het merendeel (12 miljoen) afkomstig uit de basis zorgverzekering.  

Achmea is risicodrager voor meerdere zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland en Interpolis. Met een marktaandeel van 29 procent is Achmea daarmee het grootste zorgverzekeringsconcern in Nederland, gevolgd door VGZ, CZ en Menzis.

Hogere premies en bijdragen

De verzekeraar meldt dat de omzet is gestegen door de hogere ziektekostenpremies en stijgende vereveningsbijdrage uit het zorgverzekeringsfonds. Bij Zilveren Kruis steeg de zorgpremie in 2019 met zo’n 7 procent gemiddeld. Bij FBTO met zo’n 6 procent.

Het is nog onduidelijk hoe de premie zich in 2020 zal gaan ontwikkelen. Prinsjesdag en de eerste premie bekendmaking (van DSW) zijn belangrijke graadmeters.

Aanvullende verzekering

De omzet van aanvullende verzekeringen daalde in de eerste twee kwartalen met 1,2 miljoen euro. Volgens Achmea zijn er minder aanvullende verzekeringen afgesloten dan voorgaande jaren.

Vanuit de aanvullende verzekeringen zijn diverse vergoedingen mogelijk, waaronder fysiotherapie, tandheelkundige zorg en alternatieve geneeswijzen.

Kosten

De totale bedrijfskosten van Achmea stegen naar 268 miljoen euro, zo meldt de Nationale Zorggids. De hogere lasten worden met name verklaard door reorganisatiekosten die ten grond liggen aan de fusie van De Friesland met Zilveren Kruis. Zorgkantoren melden een toename van 4 miljoen in bedrijfskosten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.