‘Anticonceptiepil weer terug in het basispakket’

‘Anticonceptiepil weer terug in het basispakket’

Artikel door: Koen Kuijper - 2 reacties

‘Anticonceptiepil weer terug in het basispakket’

PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen wil dat de anticonceptiepil weer gratis wordt voor alle vrouwen. Dat houdt in dat de pil moet worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. In haar voorstel hoeft er dan ook geen eigen risico te worden betaald.

In een interview met Vice geeft Ploumen aan het raar te vinden dat we in een land wonen met gelijke rechten, maar waar vrouwen moeten betalen voor de pil. Ploumen noemt de pil een symbool van ‘eigen keuzes’ en ‘onafhankelijkheid’. Maar volgens haar kunnen veel vrouwen de pil maar moeilijk betalen. Vandaar haar voorstel.

Kosten

Het Tweede Kamerlid wil daarom dat de pil gratis wordt voor alle leeftijdsgroepen. Dit zou de staat jaarlijks tussen de 32 en 70 miljoen euro kosten.

De vraag is of het wel echt nodig is om de pil weer op te nemen in het basispakket. De kosten voor het zelf betalen van de anticonceptiepil zijn namelijk gering: meestal niet meer dan 50 euro op jaarbasis.

Daarnaast zijn er ook vrouwen die de voorkeur geven aan andere vormen van anticonceptie, zoals het spiraaltje. Die groep moet dan ook financieel gecompenseerd worden, wat nog meer geld gaat kosten.

Nu niet vergoed

Op dit moment wordt de anticonceptiepil voor een grote groep vrouwen niet vergoed:

 • Tot je 18e krijg je een volledige vergoeding uit de basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico.
 • Tussen je 18e en 21e wordt de pil gedekt uit de basisverzekering, maar betaal je wel je eigen risico.
 • Zodra je 21 bent, moet je de pil helemaal zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.

Wel vergoed

Tot 2004 werd de pil al ruim 30 jaar voor alle vrouwen vergoed, ongeacht de leeftijd. Daarna werd besloten dit middel uit het basispakket te halen, omdat de politiek toen vond dat veel vrouwen wel zelf kunnen betalen voor het voorkomen van hun zwangerschap.

In 2008 tot en met 2010 werd de pil weer opgenomen in het basispakket, mede dankzij de PvdA. Daar kwam in 2011 weer een einde aan met de komst van kabinet Rutte-I.

Voorstel

Op 26 juni 2019 gaat Ploumen in de Tweede Kamer over dit voorstel in debat met minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en Sport.

Ze gaat dan onder meer pleiten voor:

 • De gratis anticonceptiepil
 • Vergoeding voor hersteloperaties van besneden vrouwen
 • Vergoeding voor kunstmatige inseminatie van vrouwen die kanker hebben gehad

2 reacties

 • Kklaassen

  kan beter de condoom gratis maken beschermd tegen soa’s

 • AA.C.van der Schoot-Hofman

  Wil graag mijn bijval betuigen aan de drie voorstellen van mevrouw Ploumen en wens haar heel veel succes Het is niet meer dan billijk en in het belang van de volksgezondheid dat wij met ons allen voor die kosten opdraven

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.