Deze 7 geheimen over je zorgverzekering leveren geld op

Koen Kuijper 19 reacties

Je hebt nog 4 dagen de tijd om over te stappen van zorgverzekering voor 2020. Misschien blijf je het liefst zitten bij je huidige zorgverzekeraar. Lekker makkelijk denk je, maar het kan je wel een hoop geld kosten, bijvoorbeeld als je over- of onderverzekerd bent.

Je wilt een zorgverzekering die bij je past. Daarom is het slim ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken (wacht niet te lang).

Wij van Zorgwijzer weten een aantal dingen over je zorgverzekering die lang niet iedereen weet. Graag delen wij ze met je. Grote kans dat een van deze 7 geheimen je geld gaan opleveren.

1.  Je verzekeraar mag de voorwaarden wijzigen

Misschien heb jij voor 2020 precies dezelfde zorg nodig als dit jaar. Dan zou je denken dat je huidige zorgverzekering prima is toch?

Dat is flauwekul.

Je zorgverzekeraar mag namelijk ieder jaar de voorwaarden in jouw verzekeringen wijzigen. Dit geldt voor de basisverzekering, maar vooral voor de aanvullende verzekering. In 2019 heb je misschien nog recht op 24 fysiotherapie behandelingen. Maar in 2020 nog maar 20. De kans dat dit gebeurt is reëel.

Het is daarom slim om je zorgverzekering ieder jaar tegen het licht te houden. Zo kom je er snel achter of je met je huidige verzekering nog goed zit of dat het juist verstandig is om over te stappen of je pakket aan te passen.

2. Je collectieve verzekering is meestal niet goedkoper

Ben je collectief verzekerd via je werkgever, een sportvereniging, een patiëntenvereniging of misschien wel via de gemeente? Dan is de kans groot dat je onnodig veel zorgpremie betaalt, ondanks dat je een korting krijgt.

Uit onderzoek van consumentenprogramma Radar is gebleken dat mensen die collectief zijn verzekerd gemiddeld 10 euro in de maand duurder uit zijn dan anderen.

Hoe komt dat?

De korting een sigaar uit eigen doos. De korting wordt namelijk gegeven op verzekeringen die van zichzelf al duur zijn. Het voor 2020 nog interessanter om te wisselen van verzekeraar, want de overheid verlaagt de korting op de collectieve basisverzekering van 10 naar 5 procent.

Grote kans dus dat je bij een andere, individuele zorgverzekering veel minder premie gaat betalen. Check daarom je zorgverzekering online, met behulp van een zorgvergelijker.

3.  Je kunt je eigen risico verhogen

Het eigen risico is een bedrag dat je zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. Zodra het eigen risico is betaald, worden de overige medische kosten gedekt door je verzekeraar.

Bij alle verzekeraars is het mogelijk om je eigen risico (385 euro standaard) te verhogen. In ruil hiervoor krijg je een korting op je maandelijkse zorgpremie. Dit kan flink oplopen, afhankelijk van hoeveel je jouw eigen risico ophoogt. Bij Interpolis is de korting bijvoorbeeld 264 euro (over heel 2020).

Wil je weten of het in jouw situatie slim is om je eigen risico te verhogen?

Check het onderstaande overzicht.

Het maximale eigen risico-bedrag is 885 euro in 2020. De korting op je premie bedraagt dan zo’n 200 tot 300 euro, afhankelijk van de verzekeraar.

4.  Je aanvullend verzekeren is vaak niet nodig

Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, terwijl ze deze eigenlijk niet nodig hebben. Zij zijn oververzekerd. Dat wil zeggen dat er vergoedingen in hun pakket zitten die ze eigenlijk niet of nauwelijks gebruiken, maar daar wel iedere maand premie voor moeten betalen.

Zonde van het geld.

Hoe kom je er achter of je oververzekerd bent?

Stappenplan

 1. Bepaal welke aanvullende zorg je in 2020 nodig hebt, bijvoorbeeld fysiotherapie, behandeling bij de tandarts, alternatieve zorg of een bril/lenzen.
 2. Schat je jaarkosten in voor deze zorg
 3. Ga na wat jouw aanvullende verzekering op jaarbasis vergoedt voor deze zorg
 4. Controleer hoeveel premie je betaalt voor je aanvullende verzekering op jaarbasis
 5. Controleer of het goedkoper is om (een deel van) deze kosten zelf te betalen en je aanvullende verzekering stop te zetten of aan te passen.
 6. Misschien loont het om over te stappen tegen andere voorwaarden en dekkingen?

Natuurlijk is het soms ook fijn om een aanvullende verzekering te hebben voor het geval dat. Maar kijk kritisch naar de vergoeding versus de premie die je betaalt.

5. Je hebt geen tandartsverzekering nodig voor een beugel

Het klopt dat meerdere verzekeraars een vergoeding bieden voor orthodontie (een beugel) via de tandartsverzekering. Dat kan handig zijn als je zelf ook kosten maakt bij de tandarts, bijvoorbeeld voor vullingen of een wortelkanaalbehandeling.

Maar wist je dat een beugel ook kan worden vergoed via een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld in combinatie met dekkingen voor fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen?

Kinderen kun je tot hun 18e gratis meeverzekeren op je eigen zorgpolis. Dus als jouw zoon of dochter een beugel nodig heeft en jij fysiotherapie, sla je twee vliegen in één klap.

6.  Je kunt gezinsleden apart verzekeren

Veel Nederlanders verzekeren het hele gezin bij één zorgverzekeraar. Lekker makkelijk: alles in één handig overzicht.

Geen goed idee!

Het is in bijna alle gevallen goedkoper en beter om je gezinsleden apart te verzekeren, bij verschillende verzekeraars. Dit kan je tot honderden euro’s opleveren.

Op Zorgwijzer staat een artikel met meer uitleg en voorbeelden.

7.  Je kunt de zorgpremie in één keer betalen

Bij veel zorgverzekeraars is het mogelijk om je zorgpremie voor een heel jaar in één keer te betalen. Vaak doe je dit voor het einde van het nieuwe kalenderjaar, omdat je op die manier minder belasting hoeft te betalen over je spaarcenten.

Bovendien geeft de verzekeraar ook nog een korting op je premie van 1 of 2 procent. In de praktijk is dit zo’n 20 tot 40 euro op jaarbasis.

Op Zorgwijzer staat een overzicht met verzekeraars waar je per jaar kunt betalen én korting krijgt.

19 reacties

 • MMorin lagin

  Ik heb een vraag …. vandaag heb ik een correctie rekening van mijn oude zorgverzekering VGZ van 7 jaar geleden gekregen van een bedrag van €3800 die ik moet binnen 14 dagen betalen ????? ik weet dat het echt niet klopt maar mogen zij dit dien zeven jaar achter af ????? Graag een antwoord en alvast bedankt

 • LLaurent

  Hoe kan het dat bij een dekking van bijvoorbeeld 100 euro voor vaccinaties mijn premie op jaarbasis met 155 euro stijgt? Dan is de aanvullende verzekering ruim 1,5 keer duurder dan de vergoeding die ik krijg.

  • DDwight

   Dat is meestal zo gewoon oplichters bij tandarts ook 250€ krijg ik terug en premie gaat 22 euro p/m omhoog 264 en dan denken de meeste mensen ja ik krijg geld terug,,goed lezen en rekenen is mij advies

 • AAna

  Ik vraag me af als je een specifieke code hebt voor fysiotherapie omdat je een chronische ziekte hebt of deze code ook telt voor de basis verzekering of alleen als je aanvullend verzekerd bent?

 • NNachtvlinder

  “Bepaal wat je in 2020 nodig hebt.” staat er. Erg naïef. Je weet toch nooit wat er gaat gebeuren. Of je een ongeluk(je) krijgt en veel fysiotherapie of chiropractie nodig hebt; of je ziek wordt en bij een alternatief zorgverlener behandeling wilt. Of je in beide gevallen naar het ziekenhuis moet en je eigen (verhoogde) risico moet betalen?
  Daardoor ontstaan dus zorgmijders. Verschil naturapolis waarbij je tegen zorgplafonds aanloopt en restitutiepolis (geen beperking) is ook belangrijk. En je hebt zeer lastige zorgverzekeraars (de grote 4) en soepele. (de rest).
  Dus jullie lijstje is matig……

 • RRik van keulen

  Ga lekker allemaal naar dsw . Goed en goedkoop.maar wel top verzekerd. Als je av top neemt als av

 • BBurth Romanski

  Terug naar het Ziekenfonds!!!!.Marktwerking in o,a de Zorg is fiasco.Zorg betalen naar inkomen,of ben ik niet goed snik als ik dat vindt.De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.Maar nee dat mag niet van (ons?)het Kapitaal Kabinet.Lang leve de “B,V Nederland”. Daar moet alles ondergeschikt aan worden gemaakt,als er maar(veel)geld aan wordt gemaakt,is alles toegestaan.Lekker blijven stemmen op een zaken kabinet!!!!!! Vooral de VVD,deze is echt voor de hard werken de bevolking,maar niet heus hoor. We hebben voor al (veel te dure)Militaire vliegtuigen en O ja ook nog ook nog 4 Onderzeeers nodig om onze kust(laat me niet lachen) bij Wassenaar te beschermen?? Deze gaan zeker wel in Nederland gebouwd worden maar dan toch hebben deze wel nodig.Denk het niet,toch. Nee de (USA-Trump) Vlietuig Oorlogsindustrie draaiende te houden.Nou de beste wensen voor 2010 dan maar.

  • JJolanda Grijpstra

   @Burth Romanski Als je nou eerst eens verdiept hoe ons zorgstelsel in elkaar steekt had je geweten dat je al zorgpremie betaald naar inkomen.Naast de premie van de basisverzekering, waar je met een modaal inkomen geen zorgtoeslag voor krijgt, betaal je ook nog eens 8% van je brutoinkomen aan de zorg.

  • AAndreas

   @Burth Romanski

   Ik ben 53 jaar en heb de tijd van het ziekenfonds nog meegemaakt, en idd kreeg iedereen fatsoenlijke zorg, toen was het nog gelijke monikken gelijke kappen, en ik ben het roerend met je eens dat het huidige systeem op deze wijze gewoon onder de handel valt! Lang leve de zakenlui van kabinet Rutte

 • RRia

  Je mag je Aanvullende Verzekering ook afsluiten bij een andere maatschappij.

  • MM.S. Schuring

   @Ria
   dat kan wel onder bepaalde voorwaarden, maar is vaak 50% duurder en lastig voor elkaar te krijgen (naar wat ik lees)

 • KK van den Heuvel

  Allemaal narigheid dat je die zorgpremie moet betalen.
  Vroeger betaalde je werkgever het gewoon en was deze ellende niet.
  Nu doordat 1 miljoen nieuwe nederlanders niet werken.
  Mag de werkende failliet gaan op deze belachelijke premie.en eigen bijdrage.

 • HHarrie

  Ik heb na het overlijden van mijn man
  op 17/12/2018 in januari 2019 door gegeven
  aan Menzis een basisverzekering te willen
  Ik heb voor niets getekend omdat Menzis
  geen contract zond
  Menzis bracht desondanks een extra premie
  in rekening voor een extra verzekering die mijn man had
  Een verzekering die NUL PROCENT tbv mij
  was,een onzin aanvulling dus
  Ik heb 10 maanden bezwaar brieven geschreven aan Menzis
  Pas in september 2019 kreeg ik een polis
  voor een niet bestelde verzekering
  Nu wil ik naar een andere zorgverzekeraar
  doch Menzis blokkeerde dat omdat ze
  aanspraak maken op een premie van een
  niet bestelde aanvullende verzekering
  De mondelinge overeenkomst is vooruit
  betaald !
  Ik moet dus naar de rechter om van Menzis
  af te komen

  • MMelanie

   Helaas is dit niet alleen bij mensis
   Wij zitten bij VGZ, en we zijn in onze behandelingen gekort. Wij hadden een akkefietje met VGZ en werden gekort op de fysio. Ik denk dat de egoïsme in alle zorgaanbieders zit. @Harrie

 • MMar

  Mijn verzekering heeft geen enkele fysio behandeling meer in het basispakket! Vroeger waren dit er 9, nu moet je een extra verzekering afsluiten voor 12,20 enz behandelingen.. Heel irritant!

  • TTimon

   @Mar

   Overstappen!?

  • JJaap

   @Mar
   Fysiotherapie is al heel lang geen onderdeel van de basisverzekering. Hiervoor moet je allang een aanvullende verzekering hebben.

 • SSabina

  Ik had dit jaar maar 25 fysiobehandelingen gekregen. Maar mocht 36 behandelingen hebben. Ga gelijk mijn zorgverzekeraar pakket aanpassen.

 • JJaap

  Ja let er goed op dat ze niet opeens vergoedingen schrappen. Bij mij bleek ook dat er opeens minder fysio behandelingen worden vergoed in 2020.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.