Deze 7 geheimen over je zorgverzekering leveren geld op

Deze 7 geheimen over je zorgverzekering leveren geld op

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Deze 7 geheimen over je zorgverzekering leveren geld op

Je hebt nog 4 dagen de tijd om over te stappen van zorgverzekering voor 2020. Misschien blijf je het liefst zitten bij je huidige zorgverzekeraar. Lekker makkelijk denk je, maar het kan je wel een hoop geld kosten, bijvoorbeeld als je over- of onderverzekerd bent.

Je wilt een zorgverzekering die bij je past. Daarom is het slim ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken (wacht niet te lang).

Wij van Zorgwijzer weten een aantal dingen over je zorgverzekering die lang niet iedereen weet. Graag delen wij ze met je. Grote kans dat een van deze 7 geheimen je geld gaan opleveren.

1.  Je verzekeraar mag de voorwaarden wijzigen

Misschien heb jij voor 2020 precies dezelfde zorg nodig als dit jaar. Dan zou je denken dat je huidige zorgverzekering prima is toch?

Dat is flauwekul.

Je zorgverzekeraar mag namelijk ieder jaar de voorwaarden in jouw verzekeringen wijzigen. Dit geldt voor de basisverzekering, maar vooral voor de aanvullende verzekering. In 2019 heb je misschien nog recht op 24 fysiotherapie behandelingen. Maar in 2020 nog maar 20. De kans dat dit gebeurt is reëel.

Het is daarom slim om je zorgverzekering ieder jaar tegen het licht te houden. Zo kom je er snel achter of je met je huidige verzekering nog goed zit of dat het juist verstandig is om over te stappen of je pakket aan te passen.

2. Je collectieve verzekering is meestal niet goedkoper

Ben je collectief verzekerd via je werkgever, een sportvereniging, een patiëntenvereniging of misschien wel via de gemeente? Dan is de kans groot dat je onnodig veel zorgpremie betaalt, ondanks dat je een korting krijgt.

Uit onderzoek van consumentenprogramma Radar is gebleken dat mensen die collectief zijn verzekerd gemiddeld 10 euro in de maand duurder uit zijn dan anderen.

Hoe komt dat?

De korting een sigaar uit eigen doos. De korting wordt namelijk gegeven op verzekeringen die van zichzelf al duur zijn. Het voor 2020 nog interessanter om te wisselen van verzekeraar, want de overheid verlaagt de korting op de collectieve basisverzekering van 10 naar 5 procent.

Grote kans dus dat je bij een andere, individuele zorgverzekering veel minder premie gaat betalen. Check daarom je zorgverzekering online, met behulp van een zorgvergelijker.

3.  Je kunt je eigen risico verhogen

Het eigen risico is een bedrag dat je zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. Zodra het eigen risico is betaald, worden de overige medische kosten gedekt door je verzekeraar.

Bij alle verzekeraars is het mogelijk om je eigen risico (385 euro standaard) te verhogen. In ruil hiervoor krijg je een korting op je maandelijkse zorgpremie. Dit kan flink oplopen, afhankelijk van hoeveel je jouw eigen risico ophoogt. Bij Interpolis is de korting bijvoorbeeld 264 euro (over heel 2020).

Wil je weten of het in jouw situatie slim is om je eigen risico te verhogen?

Check het onderstaande overzicht.

Het maximale eigen risico-bedrag is 885 euro in 2020. De korting op je premie bedraagt dan zo’n 200 tot 300 euro, afhankelijk van de verzekeraar.

4.  Je aanvullend verzekeren is vaak niet nodig

Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, terwijl ze deze eigenlijk niet nodig hebben. Zij zijn oververzekerd. Dat wil zeggen dat er vergoedingen in hun pakket zitten die ze eigenlijk niet of nauwelijks gebruiken, maar daar wel iedere maand premie voor moeten betalen.

Zonde van het geld.

Hoe kom je er achter of je oververzekerd bent?

Stappenplan

  1. Bepaal welke aanvullende zorg je in 2020 nodig hebt, bijvoorbeeld fysiotherapie, behandeling bij de tandarts, alternatieve zorg of een bril/lenzen.
  2. Schat je jaarkosten in voor deze zorg
  3. Ga na wat jouw aanvullende verzekering op jaarbasis vergoedt voor deze zorg
  4. Controleer hoeveel premie je betaalt voor je aanvullende verzekering op jaarbasis
  5. Controleer of het goedkoper is om (een deel van) deze kosten zelf te betalen en je aanvullende verzekering stop te zetten of aan te passen.
  6. Misschien loont het om over te stappen tegen andere voorwaarden en dekkingen?

Natuurlijk is het soms ook fijn om een aanvullende verzekering te hebben voor het geval dat. Maar kijk kritisch naar de vergoeding versus de premie die je betaalt.

5. Je hebt geen tandartsverzekering nodig voor een beugel

Het klopt dat meerdere verzekeraars een vergoeding bieden voor orthodontie (een beugel) via de tandartsverzekering. Dat kan handig zijn als je zelf ook kosten maakt bij de tandarts, bijvoorbeeld voor vullingen of een wortelkanaalbehandeling.

Maar wist je dat een beugel ook kan worden vergoed via een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld in combinatie met dekkingen voor fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen?

Kinderen kun je tot hun 18e gratis meeverzekeren op je eigen zorgpolis. Dus als jouw zoon of dochter een beugel nodig heeft en jij fysiotherapie, sla je twee vliegen in één klap.

6.  Je kunt gezinsleden apart verzekeren

Veel Nederlanders verzekeren het hele gezin bij één zorgverzekeraar. Lekker makkelijk: alles in één handig overzicht.

Geen goed idee!

Het is in bijna alle gevallen goedkoper en beter om je gezinsleden apart te verzekeren, bij verschillende verzekeraars. Dit kan je tot honderden euro’s opleveren.

Op Zorgwijzer staat een artikel met meer uitleg en voorbeelden.

7.  Je kunt de zorgpremie in één keer betalen

Bij veel zorgverzekeraars is het mogelijk om je zorgpremie voor een heel jaar in één keer te betalen. Vaak doe je dit voor het einde van het nieuwe kalenderjaar, omdat je op die manier minder belasting hoeft te betalen over je spaarcenten.

Bovendien geeft de verzekeraar ook nog een korting op je premie van 1 of 2 procent. In de praktijk is dit zo’n 20 tot 40 euro op jaarbasis.

Op Zorgwijzer staat een overzicht met verzekeraars waar je per jaar kunt betalen én korting krijgt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.