Dit kost de DSW zorgverzekering (premie 2020)

Dit kost de DSW zorgverzekering (premie 2020)

Artikel door: Koen Kuijper - 18 reacties

Dit kost de DSW zorgverzekering (premie 2020)

De zorgverzekering van DSW wordt volgend jaar fors duurder. De zorgpremie van de basisverzekering komt in 2020 uit op 118 euro per maand voor alle verzekerden. Dat is een stijging van 72 euro op jaarbasis, ofwel 6 euro per maand.

De premietoename bij de verzekeraar uit Schiedam is twee keer zoveel dan het kabinet voorspelde in de Miljoenennota. Daarin werd rekening gehouden met een stijging van 37 euro in het nieuwe kalenderjaar.

Begin dit jaar steeg de premie bij DSW al met 54 euro.  

Hoeveel ga jij betalen?

DSW is ieder jaar de eerste zorgverzekeraar die de premie voor 2020 bekend maakt. Daarmee is de verzekeraar uit Schiedam een belangrijk ijkpunt voor de zorgpremie bij alle andere verzekeraars, zoals Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Zij maken waarschijnlijk pas in november hun premie voor 2020 bekend. Pas dan weet je hoeveel jij gaat betalen.

Uiterlijk 12 november moeten alle verzekeraars hun premie voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt. Vanaf dat moment is het tevens mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod. De verwachting is weer dat miljoenen Nederlanders zich gaan oriënteren op een andere polis.

Overzicht DSW

Hieronder een overzicht van de maandelijkse zorgpremie bij DSW in 2019 en 2020 op basis van het minimale en maximale eigen-risicobedrag:

DSW heeft als één van de weinige verzekeraars een eigen risico van 375 euro, in plaats van de wettelijk verplichte 385 euro. Deze korting wordt betaald via de premie.

DSW biedt maar één basisverzekering, namelijk een combinatiepolis. Daarnaast zijn er meerdere aanvullende verzekeringen af te sluiten, bijvoorbeeld met een dekking voor fysiotherapie, tandheelkundige zorg en alternatieve geneeswijzen.

Geen collectieve korting

DSW biedt als een van de weinige geen zorgverzekering aan met een collectieve korting. Verzekerden zullen daar daarom geen extra premiestijging tegemoet zien komen.

Vanaf 2020 wijzigt het kabinet namelijk de maximale korting voor de basisverzekering van 10% naar maximaal 5%. Dit heeft grote gevolgen voor tweederde van de Nederlandse bevolking, maar dus niet voor DSW-klanten.

Oorzaak stijging

Als belangrijkste reden voor de hogere premie noemt DSW de stijgende lonen en prijzen voor ziekenhuisbehandelingen en geneesmiddelen. Ook de vergrijzing speelt een rol en het feit dat steeds meer Nederlanders te maken krijgen met een chronische aandoening.

Verder heeft DSW minder financiële buffers beschikbaar dan vorig jaar om de premiestijging te beperken. Per verzekerde wordt 2 euro uit de reserves gehaald.

Eerder dit jaar werd bekend dat Chris Oomen, topman van DSW, stopt bij de verzekeraar. Hij werd opgevolgd door Aad de Groot.

Premie InTwente

Ook bij het zorglabel inTwente stijgt de premie in 2020 met 6 euro per maand. Het label richt zich vooral op inwoners van de regio Twente. Het polisaanbod van InTwente is identiek aan die van DSW.

18 reacties

 • SStephan Eijer

  Dit is een gevolg van het a-sociale beleid van de VVD en D66. Het systeem moest ten prooi komen aan de marktwerking terwijl het zou moeten worden gedragen door samenhorigheid om de kosten eerlijk te verdelen zoals het ooit was. Het gaat nu om het individu, die zelf zo min mogelijk wil betalen en niet meer om het totaal van de bevolking. Dat heeft Rutte en zijn vrienden goed geregisseerd. Verdeel en heers heet dit en is zo oud als de weg naar Rome. Hoe is het mogelijk dat in deze welvaart mensen niet meer de juiste zorg kan krijgen omdat het niet meer te betalen is. Verzekeringen en zorgbureaus schieten als paddenstoelen de grond uit waar ook nog eens met regelmaat forse fraude wordt geconstateerd. Dit beleid is gelijk aan de situatie in Amerika m.a.w. heb je geen geld dan heb je pech, ben je chronisch ziek dan heb je pech, heb je geen baan dan heb je pech en ga zo maar door. Ik hoop oprecht dat de politiek een andere koers gaat varen want dit is soms mensonterend.

 • JJeanet

  Ja de premies gaan omhoog. De aanvullende pakketten worden steeds meer uitgekleed.
  Ik als Chronisch zieke heb veel fysio therapie nodig. De chronische lijst wordt steeds kleiner. De behandelingen per jaar steeds minder. Alles steeds duurder. In valide worden dat mag je.

  • RRemco

   @Jeanet

   Ik snap het wel, je hebt liever dat werkend Nederland voor jou betaald. Het liefst niet alleen voor je ziekte en je eten, maar natuurlijk ook nog voor je luxe. Want ja, jij moet natuurlijk ook wel eens even weg kunnen, toch? Want ja jij kunt er niets aan doen.

   Wij wel dan!? wij hebben je toch niet aan aan je chronisch ziekten geholpen? Denk je dat ik als onderdeel van werkend Nederland het makkelijk heb? Maar nee onze zielige Jeanet moet geholpen worden want zei is oooo zo special. Je bent niet special er zijn miljoenen mensen ‘zielig’ vanwege ziekte, oorlog of weet ik veel welke redenen er nog meer zijn. Voorlopig word jij door ons geholpen dus zo zielig ben je nou ook weer niet.

   Maak van je leven het mooist mogelijke en stop met janken als je blieft.

  • LLiesbet

   @Remco

   Doe eens lief, je woorden zijn te hard. Wat @Hendrik ook zegt ik hoop dat jij de rest van je leven gezond blijft want als iemand kan kiezen tussen ziek zijn of werken zullen de meeste altijd kiezen voor werken. Het is alleen geen keuze dus een beetje meer begrip zou wel worden gewaardeerd.

   Fijne avond.

  • Eeen_beetje_nadenken_mag_best

   @Remco
   Om te beginnen lijken mij de conclusies jij trekt op z’n minst merkwaardig. Waar lees jij bijvoorbeeld dat Jeanet niet behoort tot werkend Nederland. Is het ooit in je opgekomen dat ook geïnvalideerde mensen arbeidsvermogen kunnen hebben en – indien van toepassing – daar ook gebruik van maken?

   De wetgever heeft bepaald dat ook zieken, al dan niet met arbeidsvermogen, recht hebben op een bepaalde levensstandaard in Nederland. Niet dat deze nou comfortabel te noemen is, maar gelukkig nog net niet zo treurig als jouw egoïstisch asociale houding.

   Afgezien van jouw belabberde spellings- en taalvaardigheid, bekruipt mij het gevoel dat ook jij een beetje beperkt bent. Zou ik jou daarom nu ook het licht in de ogen niet moeten gunnen? Wees blij dat jij niet chronisch ziek bent, want als je dat wel was dan zong je wel een toontje lager knul!

  • Ttycho

   @Remco

   Ik mag hopen dat je nog heel lang bespaard blijft van ziekte of anderszins.
   Een regering overheid vaart wel bij de vreselijke ongelijkheid tussen mensen. Laat ze het maar samen uitvechten, zo blijven de haagse heren buiten beschouwing.
   Het zinnetje; ” Voorlopig word je door ONS geholpen en zo zielig ben je dus niet” is niet alleen decadent en repectloos maar getuigt ook van vreselijke domheid. Heeft de persoon zelf gevraagd om ziek te worden?? Nee dus!. Zijn we van jou afhankelijk?? Mijn god, ga je schamen. Gelukkig regelen we zaken nu eenmaal nog collectief voor onze mensen. De overheid is jaarlijks een toenemend bedrag kwijt van nu al bijna 100 miljard euro. Dat zijn premies en belastingen opgebracht door iedereen. Ja ook door de mensen met minder inkomen. Die betalen netjes hun 37% inkomstenbelasting en daarnaast nog 1001 andere heffingen. Denk eens na Remco!

  • GGea

   @Remco
   Het gaat hier wel om soldariteit. Stel dat jou wat overkomt, wat ik niet hoop natuurlijk, en je hebt bv blijvende fysiotherapie nodig dan is het toch fijn dat dat kan.
   En dat is betaald door andere mensen voor jou.

  • ..de Nier

   @Remco
   Ook jij wordt oud of misschien ziek. Laten we dan met z.n allen jou zo.n mailtje sturen.Bah.

  • HHendrik

   @Jeanet
   Beste Jeanet,
   Reactie Remco beetje ondoordacht daar het te hopen is dat hij zelf niet chronisch ziek zal worden.
   Betreffende werken komt hij waarschijnlijk net pas kijken, zelf 45 jaar zwaar beroep en door fout ziekenhuis na drie weken coma en 7 maanden verblijf UZA Antwerpen chronisch ziek geworden en zal waarschijnlijk de 75 jaar niet halen daar mijn nieren ook stil stonden en nu steeds slechter worden. De schande is dat het kabinet onnoemelijk veel geld aan hun hobby’s uitgeven en hun arme burgers daar voor op laten draaien.
   Het is maar wachten tot Remco ook aan de beurt komt om uitgekleed te worden als er bij ons niks meer te halen is.

 • RRob van der Zeeuw

  Erg jammer dit. DSW deed nooit aan korting, omdat men vond dat iedereen gelijk is. Maar nu wordt de premie dus echt te hoog en is collectief weer de optie. Erg jammer deze verhoging. Doet waar DSW altijd voor stond, niet goed. Dit kost klanten.

 • RR.Bakker

  Dit was op je klompen aan te voelen …Dhr. Oomen moest weg …nieuwe topman aangesteld .
  even alles gelijk trekken ..dus gelijk even de premie omhoog …komen nu dus tekort op beloofde zorgtoeslag van ongeveer 5 euro per maand ..
  Gaat zo goed in Nederland ..ja voor de rijkere onder ons …maar niet voor de mensen met een uitkering ( die hebben daar niet voor gekozen ) supermarkt prijzen blijven stijgen ..om over de huren maar helemaal te zwijgen ..dat is al gigantisch uit de klauwen gelopen …en nu weer de ziekenfonds premie …Ga nu al nooit naar de dokter …ben al 40 jaar niet bij dokter geweest ..gelukkig geen grote kwalen ..dus dan loop ik maar door ..
  Vroeger kreeg je nog wat terug bij geen gebruik van ziektekosten …maar ook dat is verleden tijd ……Maar regering blijft volhouden dat het goed gaat …

  • CC Gallo

   @R.Bakker

   Jammer genoeg dat is de’ realiteit?
   Een Daan zeggen de wet is gelijk voor iedereen?

 • MMe in Europe

  Chris Oomen werkt(e) pro deo. Hoe komt Aad de Groot op de loonlijst?

  • AAnti-DSWer

   @Me in Europe
   Pro-Deo??? Echt niet. Hij leverde zijn bonus in, maar dat kon ook wel want het salaris was al hoog genoeg.
   Oomen werkte mee aan de vriendjespolitiek in de zorgwereld en was een mede oorzaak van de corruptie hierin. Ons kent ons en ondertussen het geld binnen houden en de verzekerden continu met loze woorden en gladde praatjes toch elk jaar meer laten betalen!

   @Remco

   Doe even gezond joh. Je weet niet waar je het over hebt om op een dergelijke wijze tekeer te gaan tegen Jeanet. Daarbij kan je ook nog even letten op je taalgebruik, want Nederlands schrijven is klaarblijkelijk erg lastig voor je. Blijf lekker bij de kern.

   ____
   Er blijven maar een paar fatsoenlijke verzekeraars over waaronder ONVZ, PNO-zorg, Nationale Nederlanden en Ohra. Betaal je iets meer premie, maar altijd vrije-artsenkeuze en 100% vergoeding: zonder addertjes……….

   Nog even wat anders…
   Laten we nou eerst eens even goed de polisvoorwaarden lezen voor iedereen hier aannames doet. Uiteindelijk gaat het er om wat je krijgt voor de hoogte van de premie die je betaalt. Er zit wel degelijk verschil in correctheid van verzekeraars, uitkeringspercentages en vergoedingen. DSW hanteert ook de meest summiere voorwaarden en dwingt je bij bepaalde zorgaanbieders behandeld te worden. Als je dat allemaal niet vervelend vind is DSW een prima partij voor weinig geld.

   Tegenwoordig is iedereen alleen maar bezig te zoeken naar de verzekeraar waar de laagste premie betaalt kan worden ipv de voorwaarden die eraan hangen. Pas als je een keer echt wat hebt is dat belangrijk en dan vang je als verzekerde van DSW simpelweg bot.

 • NNatalja

  Dit is een van de redenen dat Oomen weg moest, die was menselijk!

 • Ppeter

  Opzich niet zo heel vreemd deze verhoging. De laatste jaren zaten ze met hun premie vaak een stuk lager dan bij bv grote verzekeraars, ze moesten een keer een inhaalslag maken en dat is nu dus.

  Ik denk dat de brutopremie dit jaar bij de grote verzekeraars een stuk lager gaat zijn.

 • AAnnet

  Belachelijk dit, gaat dsw hier nu ook al aan mee doen…

 • RRinaldo

  Wauw, hier schrik ik wel van. Ben al jaren erg tevreden bij de Dsw, maar nu ga ik zeker kijken naar de andere verzekeraars.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.