Dit zijn de 5 goedkoopste zorgverzekeringen van 2020

Bart Koenraadt 54 reacties
Goedkoopste zorgverzekering

Na vandaag zijn echt alle premies voor 2020 bekend en is het mogelijk om je huidige zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod. Daarbij is de hoogte van de premie één van de belangrijkste factoren.

Ondanks dat de gemiddelde prijsstijging voor de basisverzekering maar op maandelijks enkele euro’s uitkomt, zijn de uiteindelijke verschillen toch enorm.

In dit artikel behandel ik de 5 goedkoopste basisverzekeringen. Steeds meer Nederlanders kiezen namelijk voor een zorgverzekering zonder extra aanvullende pakketten. De belangrijkste zorg wordt namelijk standaard vergoed vanuit het basispakket, zoals de huisarts, medicijnen en ziekenhuiszorg. Uiteraard moet voor veel zorg wel eerst het eigen risico worden betaald.

Top 5: maximaal eigen risico

Het eigen risico kan in 2020 weer vrijwillig worden verhoogd naar maximaal 885 euro. In dat geval kan de premie op jaarbasis met enkele honderden euro’s zakken.

De top 5 goedkoopste zorgverzekeringen (vergelijk ze hier) met een maximaal eigen risico zien er als volgt uit:

Goedkoopste zorgverzekering 2020

Hierbij is het goed om te vermelden dat de goedkoopste ZieZo zorgpolis (van 83,25 euro) niet met alle ziekenhuizen een contract heeft. Dat zelfde geldt overigens voor ZEKUR.

Als je toch – voor planbare zorg – naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat met een van deze twee zorgverzekeringen, dan moet je een deel van de rekening zelf ophoesten (25 procent van de rekening).

Top 5: minimaal eigen risico

Het overgrote deel (zo’n 85 procent) van de Nederlanders sluit nog steeds een zorgverzekering af met het minimale eigen risico van 385 euro. Dan ziet de top 5 er iets anders uit, namelijk:

Goedkoopste zorgverzekering 2020 (385 euro eigen risico)

Met een premie van 107,90 valt zorgverzekeraar Ditzo op. Zij hebben vandaag (15 november) namelijk een nieuwe naturapolis geïntroduceerd met een zeer scherpe zorgpremie. Ook Just (een merk van CZ) is terug te vinden in de top 5 van 2020. Dit online label is pas net een jaar oud.

Ook de zorgverzekeringen van Bewuzt en IZZ (beide VGZ) hebben overigens een premie van 107,95 euro en delen de plek 5 samen met Just.

Top 5: restitutiepolis

Ben je meer op zoek naar een basisverzekering met volledige vrije zorgkeuze, dan is een restitutiepolis mogelijk wat voor jou. Hiermee kun je terecht bij vrijwel alle ziekenhuizen en zorgverleners in Nederland. Wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat wordt de rekening toch tot 100 procent van het Nederlandse marktconforme tarief vergoed.

Minimaal eigen risico

Maar wat zijn de 5 goedkoopste restitutiepolissen in 2020 (bij een eigen risico van 385 euro)?

 1. OHRA: € 116,50
 2. Nationale Nederlanden: € 119,08
 3. UMC zorgverzekering: € 120,16
 4. United Consumers (VGZ): € 121,31
 5. ZEKUR: € 121,50

Maximaal eigen risico

En hoe ziet de top 5 er uit bij verhoogd eigen risico van 885 euro?

 1. OHRA: € 99,83
 2. FBTO: € 100,50
 3. Zorg en Zekerheid: € 101,00
 4. Nationale Nederlanden: € 102,41
 5. United Consumers (VGZ): € 106,31

Overstappen?

Het is nu mogelijk om naar een andere zorgverzekering over te stappen. Hiervoor heb je tot en met uiterlijk het einde van dit jaar (31 december middernacht). In dat geval wordt je huidige zorgpolis automatisch voor je opgezegd en gaat de nieuwe per 1 januari 2020 in.

Wil je de bovenstaande zorgverzekeringen allemaal met elkaar vergelijken? En mogelijk ook in combinatie met extra aanvullende dekkingen? Ga dan nu naar onze zorgvergelijker.

54 reacties

 • CCora

  De zorg is nou eenmaal duur, maar waar ik moeite mee hebt is het feit dat niemand zijn eigen basis / aanvullende verzekering mag bepalen. Ik ben 58 en behoefte aan bv Fysio, maar dan moet ik ook de pil erbij nemen. Ik zal nooit meer gaan bevallen, maar het is wel in het basispakket opgenomen. Dus kort gezegd, betalen voor waar ik behoefte aan heb. Eigenlijk net als in de winkel!

 • MMA

  Ik hoor op het,nieuws dat bijna alle zorgverzekeringen iets omlaag gaan, maar ze gaan allemaal behoorlijk omhoog. Zal wel zo zijn dat met een hogere bijdrage je premie iets lager wordt. Ik heb alleen een basis want meer kan ik niet betalen.

 • SSonja

  Was altijd verzekerd bij PMA maar overweeg over te stappen omdat PMA stopt met de bonus. Betalen wij voor de premie van andere Menzis klanten?

  • DDanny

   @Sonja Mede vanwege het vervallen van de PMA bonus overgestapt naar Just van CZ. Wellicht is dat ook een interessante move voor jou?

 • CChris

  De beste zorgverzekering zie ik hier niet bij. De ONVZ. Het is goed om de goedkoopst en te promoten. En het is ook goed om de beste naar voren te halen. De ONVZ.

  • BBart Koenraadt

   @Chris

   ONVZ zijn we zeker niet vergeten. In deze zorgvergelijker (https://www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker) is ONVZ wel opgenomen.

 • JJ. Bloemheuvel

  Vreemd dat de, naar mijn mening één van de beste aanbieders er niet bij staat, de IZA.
  Dus een leuk artikel maar naar mijn mening geen volledige informatie.

  • BBart Koenraadt

   @J. Bloemheuvel

   IZZ en overigens ook Bewuzt zijn inderdaad even duur/goedkoop als Just. Ik heb beide verzekeraars dan ook toegevoegd aan het artikel. Dank.

  • FFrans

   @J. Bloemheuvel

   IZA is hartstikke duur: 119,95. Geen wonder dat ie er niet tussen staat!

  • JJan

   @Frans

   Kreeg een verhoging van me premie van 10 euro, Ondanks ook nog is collectief verzekerd . Dus overweg over te stappen Veel senioren blijven vaak in het oude hangen

  • RRob

   Logisch als je één van de duurste bent.

 • SSahin

  Menzis vind ik goedkoopste zorgverzekering..

  • RRonald

   @Sahin

   Prijzen zijn niet subjectief.

  • SSylvia

   @Sahin
   Ik blijf ook bij Menzis. Idd de goedkoopste voor mij

 • BBob

  Het goedkoopste blijft, basisverzekering zonder aanvullend + hoogste eigen risico. Dan betaal je zo’n 83 tot 85 euro per maand, betaal je voor een heel jaar, krijg je ook een paar procent korting. De zorgtoeslag bedraagt dit jaar zo’n 104 euro dus je krijgt geld toe op je zorg, uiteraard als je niks overkomt dat jaar.

  • Jjolanda

   @Bob
   ja dit klopt en als je wel wat krijgt dan betaal je 252 bespaarde zorgkosten en je verplicht eigen risico blijft over 248 euro waar je risico overloopt als je een verzekering met het hoogste eigen risico

  • SSimon

   @Bob
   Zorgtoeslag is leuk maar als men werk en normaal salaris heeft, dan krijg je niets aan toeslagen. Lijkt erop dat de mensen die niet werken nog steeds teveel verwend worden. Er is genoeg werk en je zou de werkenden, die net buiten alles vallen, moeten belonen. Die houden uiteindelijk bijna minder over dan niet werkenden. Zo wordt werken nog steeds niet gepromoot. Ik heb het niet over mensen die echt niet kunnen werken. Dat zijn er echter niet veel.

  • JJoke adema

   @Simon

   Nou zeg
   Ik werk ook maar verdien niet zoveel dus krijg huur en zorgtoeslag

   Ik voel me een beetje aangesproken en zal vast de enige niet zijn vandaar mojn reactie

  • Aanne

   @Simon ik werk ook en heb voor mijn functie een normaal salaris. iets minder veroordelend mag best,

  • AAnja

   @Simon
   Ik werk me te barsten in de zorg, maar met mijn loon kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag. Misschien kun je de volgende keer mee gaan demonstreren voor een hoger loon voor ons want ik verdien ook liever meer zodat ik niet in aanmerking kom. Want zoals jij hierboven schrijft hebben wij geen normaal salaris.

  • MMA

   @Simon
   Goh hoeveel bejaarden denk je dat er zijn en hoeveel mensen in de wia. En hoeveel mensen die zelfs met werk van een minimum inkomen rond moeten komen. Het is u duidelijk niet bekend dat er steeds meer mensen komen die alleen maar een basisverzekering kunnen betalen.

 • HHenk Jetten

  Ik zie Salland nergens staan?

  • TToon

   @Henk Jetten

   Dat is ook logisch Henk, want die is een stuk duurder dan de verzekeringen van hierboven

 • GGlimlach

  Promovendum komt nergens voor ook de studenten zorgpolis nergens te vinden en toch beide redelijk in prijs.

  • MMilan

   @Glimlach

   Promovendum en Besured zitten met hun premie (115+ euro) ver boven de bovengenoemde premies. Vandaar dat je ze niet ziet.

   Ze staan wel in de vergelijker van Zorgwijzer.

 • EE.Renes

  Vreemd dat je in niet 1 vergelijking DSW tegen komt.
  Ben er al jaren verzekerd en is prima verzekering.Betalen niet voor de vergelijking zeker.

  • KK. de Boer

   @E.Renes

   U bent niet de eerste die deze opmerking maakt, als de moeite had genomen om de comments te lezen had u kunnen zien dat er ook al feedback op gekomen is door @Bart

   Namelijk:

   “DSW heeft geen restitutiepolis maar een combinatiepolis. Vandaar.”

 • LLinda

  Duurt wel lamg zeg voordat ze de hoogt van de zorgtoeslag bekend maken, vorig jaar was dat de dag erna al bekend, waarom duurt dat nu zo lang ?

  Groetjes

 • JJan

  Ik lees bij nat.ned. €119.08. ik ontvang net de nieuwe polis met een bedrag van €122.76. hoe zit dat dan?

 • JJj

  Hoe zit het eigenlijk met lopende trajecten? Die worden nooit genoemd en zijn van groot belang. Ik zit nu met twee kinderen in een ortodontie (beugel) traject. Als ik overstap naar een andere verzekeraar, welke consequenties heeft dat? Kan ik weer opnieuw beginnen met het begrote budget van de nieuwe verzekeraar of loopt dit door tot het oude plafond van de vorige? Dit kan ik nergens terugvinden.

  • YYvonne

   @Jj ja dat kan
   Doen wij ook je begint weer met nieuw budget. Alleen niet alle verzekeraars accepteren je als je al bezig bent met orthodontie. Voor zekerheid navragen bij verzekeraar.

 • KKarim didi

  Ik kom bijna nauwelijks rond alles wordt maar duurder en duurder met elke jaar

 • FFransizo123

  Wat je bij allen mist in het zorgpakket is een goede dekking van de alternatieve zorg. Daarvoor dien je dan weer een dure aanvullende verzekering te nemen. Vandaar blijven we bij Ander Zorg dat nog steeds de scherpste premie aanbiedt bij hoogste e.r.. Geld dat zo overblijft besteden we dan aan inkoop van alternatieve zorg.

 • JJ Martins

  Ik ben al sinds 1975 bij de Trias en nu V.G.Z.ben zeer tevreden ik heb geen negatieve dingen mee gemaakt dus ik blijft nog een paar jaar.

 • AAnnemie

  De nature zelfbewustpolis van de Friesland kost 110,50 en zie ik nergens staan. die heeft een ruime keuze en niet geen gecontracteerd betalen ze 80%. Bij just iets 70 of 60%

  • BBart

   @Annemie

   In de zorgvergelijker van Zorgwijzer is deze polis wel te vinden.

  • HHiemstra

   @Annemie Klopt, ze “vergeten” sommige verzekeringen. Zoals inderdaad van de Friesland

 • NNoord

  Op de website van Ditzo is zorgpremie voor vrije zorg keuze €114,95 maar staat niet in de goedkoopste restitutiepolissen in 2020 (bij een eigen risico van 385 euro) bij.

  • BBart

   @Noord

   Dat komt omdat het een combinatiepolis is van Ditzo. Dus geen restitutiepolis.

 • AA.Harteveld

  Volgens mij een foutje bij restitutie polissen
  DSW, 118 euro met 375 euro eigen risico mis ik in dat rijtje

  • BBart

   @A.Harteveld

   DSW heeft geen restitutiepolis maar een combinatiepolis. Vandaar.

  • EEva

   @A.Harteveld
   Ja klopt hoor

 • LLars

  Wat is de maximum zorgtoeslag voor 2020?

  • AAnnemie

   @Lars
   104,66. Zal dan wel 104 worden.

  • JJannie

   @Annemie

   Dat zal lager zijn, aangezien de verhoging gemiddeld lager is dan de verwachte 3 euro die het kabinet had verwacht.

   Dus de zorgtoeslag zal ook lager uitvallen. Extra zuur voor de mensen die minder korting krijgen, want die gaan dus meer betalen, en de zorgtoeslag blijft achter.

   Ik vraag mij alleen wel af, waarom het zo lang duurt voordat ze bekend maken wat de maximum zorgtoeslag is voor volgend jaar.

   Meestal doen ze dat altijd een dag nadat alle premies bekend zijn.

 • EEric van Zwam

  Beste mw.

  Bij uw gemeente het gemeente pakket aanvragen.

 • Vviktor

  @G. van Esveld,

  DSW… vraagt 118.95 voor de basis en heeft een Combinatie polis.
  Dat wil zeggen aanvullende (fysiio) en tandarts ineen.
  Bovendien rekenen ze als gebaar 375 euro ipv de gebruikelijke 385.
  Bij elkaar zit je dan op ongeveer 155 euro exclusief je zorgtoeslag. Die wordt geïndexeerd en bedraagt dan 101 maximaal.

  • MMarjan

   @viktor
   DSW is een integere verzekering gebleken. Ik mag ze wel. Bovendien hanteren ze het oude principe: dat je met elkaar zorg draagt voor elkaar…daar geloof ik in. Echt een verlies dat dit begrip door de marktwerking in de zorg volledig ondergesneeuwd dreigt te raken. Daar worden we met z’n allen uiteindelijk niet rijker van

 • GG van esveld

  Ik heb de vraag weet niet wat ik moet doen zit in de bijstand en daar uit werd zilveren kruis aan bevolen ik ben aanvullend verzekerd voor tandarts kosten en mijn nieuwe premie voor 2020 zou dan €186.00 worden maar weet niet waar ik dat can dan moet halen met twee meiden van 14 en 17 jaar ben alleen staande moeder wat is volgens jullie en betere maar ook goedkoperen ziekenfonds verzekering.
  Vriendelijke groetjes geke

  • PPs

   @G van esveld

   Mss een optie om eens te kijken om via de gemeente waarin u woonachtig bent een ziekenkostenverzekering af te sluiten? U kunt dit ook al zelf checken op gezondverzekerd.nl.
   Mocht het niet het geval zijn kijk dan goed naar wat u de afgelopen jaren aan zorg heeft genoten en mss kunt u uw aanvullendpakket(ten)daarop aanpassen.

  • AAnnemie

   @G van esveld
   Mijn kinderen studeren, krijgen geen stuvi, zijn ouder dan 18, hebben op dit moment geen baantje. Dus ik zoek elk jaar uit wat voor hun goedkoop is. Basis is voor iedere verzekering hetzelfde. Kijk of de zorg kortbij gecontracteerd is. Voor ons is dit nu de Friesland. 110,50. Zorgtoeslag 104.

  • AAnnemie

   Zilveren kruis budget was vorig jaar al duurder dan de Friesland zelf bewust. 110,50 voor 2020. Kijk ook goed of zorg kortbij gecontracteert is.

  • SSimon

   @G van esveld

   Zorgtoeslag is leuk maar als men werk en normaal salaris heeft, dan krijg je niets aan toeslagen. Lijkt erop dat de mensen die niet werken nog steeds teveel verwend worden. Er is genoeg werk en je zou de werkenden, die net buiten alles vallen, moeten belonen. Die houden uiteindelijk bijna minder over dan niet werkenden. Zo wordt werken nog steeds niet gepromoot. Ik heb het niet over mensen die echt niet kunnen werken. Dat zijn er echter niet veel.

  • EEgon

   @G van esveld
   United Consumers (via VGZ) basis+aanvullend tandbest kost mij als alleenstaande vader met 2 kinderen van 12 en 15 jaar €162,00 per maand obv €385,00 eigen risico.
   Hoop dat je er iets verder mee komt. Die tandbest dekt van alle verzekeraars het hoogste!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.