DSW-topman Chris Oomen stopt bij zorgverzekeraar

DSW-topman Chris Oomen stopt bij zorgverzekeraar

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

DSW-topman Chris Oomen stopt bij zorgverzekeraar

Chris Oomen, baas van zorgverzekeraar DSW, stopt ermee. Naar eigen zeggen stapt hij af na druk van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat staat in een interview met het Financieel Dagblad. Per 1 juni 2019 legt hij zijn functie neer. Aad de Groot volgt hem op.

Oomen staat al 32 jaar aan het roer bij DSW. Hij staat bekend als een man met een uitgesproken mening. Zo sprak hij zich regelmatig uit tegen het ‘te hoge’ eigen risico. Mede daarom verlaagde hij in 2017 het eigen risico voor al zijn verzekerden met 10 euro.

Verder protesteerde Oomen zich tegen de bemoeienis van artsen bij de onderhandelingen met zorgverzekeraars. Tot slot is Oomen een fel tegenstander van de collectiviteitsverzekeringen die volgens Oomen een oneerlijk speelveld creëren.

Oomen vormt ‘risico’

DNB vindt Oomen een risico voor de continuïteit, omdat de topman te veel is vergroeid met zijn bedrijf. Verzekeren zouden daarom niet kiezen voor DSW, maar voor de persoon Oomen. Daarnaast zou zijn langdurige leiderschap interne tegenspraak van medewerkers in de weg zitten.

Hoewel Oomen vrede heeft met zijn vertrek, vindt hij de bemoeienis van DNB veel te ver gaan. Hij geeft aan dat zijn organisatie uitstekend functioneert en dat zijn medewerkers er met plezier werken. Ook zijn verzekerden lijken tevreden, getuige de goede klantwaardering op Zorgwijzer.

Snel gegroeid

DSW is onder leiding van Oomen snel gegroeid. Inmiddels is het na Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis de grootste zorgverzekeraar in Nederland met een marktaandeel van 3,8 procent. Onder het concern DSW vallen ook verzekeraar Stad Holland en het label InTwente.

De eerste premie

Met Oomen krijgt DSW jaar in jaar uit veel media-aandacht. Allereerst omdat de verzekeraar ieder jaar als eerste de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend maakte. Die premie vormt vaak een belangrijke leidraad voor de overige verzekeraars.

Ten tweede vanwege die uitgesproken mening van de topman. Hij had regelmatig felle discussies, bijvoorbeeld met brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Zo liet hij kort na het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en IJsselmeerziekenhuis weten nog wel geld er in te willen stoppen om de ziekenhuizen overeind te houden. Oomen is namelijk schatrijk met een geschat vermogen van ongeveer 630 miljoen euro (Quote).

Bron: VK

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.