Eikenprocessierups: hoe lang hebben we er nog last van?

Eikenprocessierups: hoe lang hebben we er nog last van?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Eikenprocessierups: hoe lang hebben we er nog last van?

De eikenprocessierups heeft Nederland al een tijdje in zijn greep. Op sommige plaatsen spreekt men van een heuse plaag. De brandharen van de processierups veroorzaken uitslag, jeuk, bultjes en andere klachten bij mensen die ermee in aanraking komen. Tienduizenden Nederlanders hebben er last van.

Bestrijding van de processierups komt langzaam op gang. En gemeenten lopen achter de feiten aan. Wij introduceerden onlangs een speciale processierups zorgwijzer met tips om klachten te voorkomen en aan te pakken.

De hamvraag is: hoe lang hebben we nog last van de processierups?

Verwachting

De activiteit van de processierups duurt tot uiterlijk half juli 2019. De rupsen starten dan met verpoppen en kunnen dan geen brandharen meer afschieten. De overlast wordt daarom vanaf half juli misschien iets minder.

Het probleem is echter dat alle bestaande nesten met brandharen gewoon blijven bestaan. Door weer en wind kunnen deze brandharen zich blijven verspreiden. Zelfs brandharen die 7 jaar oud zijn, kunnen voor dezelfde klachten zorgen als haren die net zijn ‘afgeschoten’ door de rups.

‘Voor altijd’

Op lange termijn gaat de processierups niet meer weg. Er is veel tijd en geld nodig om de rups te bestrijden. Er moet het hele jaar gewerkt worden aan preventieve bestrijding. Ook de processievlinders moeten aangepakt worden, zodat deze geen nieuwe eitjes kunnen leggen.

Arnold van Vliet, Bioloog aan de Wageningen Universiteit, denkt dat de eikenprocessierups nooit meer zal verdwijnen uit Nederland. “We moeten er mee leren leven”, zegt van Vliet.

Bioloog van Vliet:

Het is misschien een heel vervelend verhaal, maar we krijgen er in de toekomst ook nog de dennenprocessierups bij.

Van Vliet denkt verder dat er een nationaal scholingsprogramma moet komen over:

  • Voorkomen van gezondheidsproblemen
  • Het bestrijden van processierupsen met biologische middelen
  • Natuurlijke vijanden van de rups te stimuleren

Volgend jaar

Volgens sommige wetenschappers en biologen zal de processierups in 2020 voor nog meer overlast gaan zorgen.

Hoe dat komt?

Alle rupsen die zich nu in de bomen bevinden, gaan zich verpoppen tot vlinders. De vlinders (motten) gaan vervolgens weer eitjes leggen in nieuwe bomen.

Gaat de processierups ooit nog weg? Laat je mening horen!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.