Eikenprocessierups: hoe lang hebben we er nog last van?

Koen Kuijper 24 reacties

De eikenprocessierups heeft Nederland al een tijdje in zijn greep. Op sommige plaatsen spreekt men van een heuse plaag. De brandharen van de processierups veroorzaken uitslag, jeuk, bultjes en andere klachten bij mensen die ermee in aanraking komen. Tienduizenden Nederlanders hebben er last van.

Bestrijding van de processierups komt langzaam op gang. En gemeenten lopen achter de feiten aan. Wij introduceerden onlangs een speciale processierups zorgwijzer met tips om klachten te voorkomen en aan te pakken.

De hamvraag is: hoe lang hebben we nog last van de processierups?

Verwachting

De activiteit van de processierups duurt tot uiterlijk half juli 2019. De rupsen starten dan met verpoppen en kunnen dan geen brandharen meer afschieten. De overlast wordt daarom vanaf half juli misschien iets minder.

Het probleem is echter dat alle bestaande nesten met brandharen gewoon blijven bestaan. Door weer en wind kunnen deze brandharen zich blijven verspreiden. Zelfs brandharen die 7 jaar oud zijn, kunnen voor dezelfde klachten zorgen als haren die net zijn ‘afgeschoten’ door de rups.

‘Voor altijd’

Op lange termijn gaat de processierups niet meer weg. Er is veel tijd en geld nodig om de rups te bestrijden. Er moet het hele jaar gewerkt worden aan preventieve bestrijding. Ook de processievlinders moeten aangepakt worden, zodat deze geen nieuwe eitjes kunnen leggen.

Arnold van Vliet, Bioloog aan de Wageningen Universiteit, denkt dat de eikenprocessierups nooit meer zal verdwijnen uit Nederland. “We moeten er mee leren leven”, zegt van Vliet.

Bioloog van Vliet:

Het is misschien een heel vervelend verhaal, maar we krijgen er in de toekomst ook nog de dennenprocessierups bij.

Van Vliet denkt verder dat er een nationaal scholingsprogramma moet komen over:

 • Voorkomen van gezondheidsproblemen
 • Het bestrijden van processierupsen met biologische middelen
 • Natuurlijke vijanden van de rups te stimuleren

Volgend jaar

Volgens sommige wetenschappers en biologen zal de processierups in 2020 voor nog meer overlast gaan zorgen.

Hoe dat komt?

Alle rupsen die zich nu in de bomen bevinden, gaan zich verpoppen tot vlinders. De vlinders (motten) gaan vervolgens weer eitjes leggen in nieuwe bomen.

Gaat de processierups ooit nog weg? Laat je mening horen!

24 reacties

 • JJan Swaans

  Geachte Redactie, Ik volg al jaren de processierups en de problemen. Aangezien dat de bestrijding al die jaren niets heeft uitgehaald wordt het tijd dat er iemand komt met een goed idee.Mijn visie is dat het gebruik van pesticiden in wat voor vorm dan ook gevaar oplevert voor alle flora en fauna.
  Mijn oplossing is het aanpakken bij de bron.
  Verwijder de eitjes tijdens de winterperiode in de bomen waar de processierups actief is, hierdoor stopt een plaatselijke uitbraak onmiddellijk en is verder bestrijden niet meer nodig. Het is simpel en ongevaarlijk tijdens de werkzaamheden, de bomen zijn in ruststand en de eitjes zijn duidelijk zichtbaar.
  Hopelijk zal mijn visie bijdragen aan een verantwoorde bestrijding van deze plaag.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Swaans.

 • MMartin

  Ik heb enorme uitslag op diverse plekken op mijn lichaam, dan verdwijnt het en komt ergens anders weer terug. Kan het zo zijn dat er nog steeds last is ondanks de berichten dat het halverwege juli ofzo zou verdwenen zijn?

  Wat kan ik (nog) doen?

  • HH. Twigt

   @Martin
   Ik heb hetzelfde probleem, maar kan niet terugvinden of deze klachten nog steeds van de haren van de rups afkomstig zijn. Ook mijn hond kampt al maanden met huidproblemen. Heeft u al van een of andere instantie iets vernomen?

 • MMario

  De buxus mot is ook al duidelijk op zijn retour, je ziet ze dit jaar in brabant fors minder. De natuur lost het op, laten zitten die nesten, de sluipwespen komen dan vanzelf meer. Bij wegzuigen zuig je ook geinfecteerde rupsen weg, enkel weghalen waar er echt last van is

 • MMaria

  Het is nu 26 juli, ging 3 weken geleden naar buitenland onder de bulten, aldaar gingen ze weg. Nu kleine week terug en ik zit er alweer net zo erg onder als voor mijn vakantie, nog wel erger. Enige dat helpt is weg branden met heel heet water.

  • Lla fleur

   @Maria

   Herkenbaar ik had voor mijn vakantie ook uitslag op linkerarm..Op vakantie verdwenen ze langzaam. Nu week thuis en weer arm onder de uitslag.Ben dus niet de enige waarbij het terug komt

 • Wwim

  natuur zijn gang laten gaan

 • SSuzan

  Ik heb zo’n jeuk, durf de ramen niet meer open te doen. Hoe moet dit nu verder?

 • PPaul

  De gemeente heeft n paar jaar geleden een oude boom achter mn flat vervangen voor een eik, stom! Je ziet duidelijk de “zakjes” rupsen hangen. Ik heb in 22 jaar nooit last gehad en nu wel. Ik tref ik nu elke avond een nieuwe mot in mijn huis die ik met de electrische vliegenmepper te lijf ga, Als ik hem heb dwarrelen er haren naar beneden. Kan iemand vertellen of die ook gevaarlijk zijn?

 • MMarko

  Misschien is het een idee dat de gemeente of overheid gaat nadenken over het berm beheer, dat er wat minder gemaaid moet worden zodat de sluipwesp en ander bodemleven wat de vijand is van de processierups blijven leven, dat de eikenbomen wat minder gesnoeid worden zodat de rups niet lekker in het zonnetje kan zitten, waar ze graag van houden en misschien een idee om wat meer nestkasten neer te hangen zodat de rupsen gegeten worden door de vogels.

  • Bbrouw

   @Marko
   Bermen wirden al stik minder gemaai dan 20 jaar geleden, dit onder het mom van vogels en natuurlijke balans. Dus bezuiniging. We zijn al Meer dan 20 jaar aan het biologisch klooien om de boel in de hand te houden.
   Veel eerder consequent en afdoende in moeten grijpen. Koolmezen mooi maar daar is voor die dieren niet tegenaan te vreten…
   Overigens werd er in krantenartikelen begin 1900 ook al gewag gemaakt van ‘Den eikenprocessierups’ . Vleermuizen werden genoemd als predator voor de vlinder.

 • PPiet

  @Iris Teveel Libelle en Margriet gelezen? Wat een niveau en paniek zeg…

  • IIris

   @Piet

   Ben het niet met u eens! Vind uw reactie niet leuk!
   Overal lees en zie je via het nieuws hoe erg de overlast is. Kan me voorstellen dat u iets over mijn paniekreacties zegt maar ik ben het absoluut niet met u eens dat u me vergelijkt me een Libelle of Margriet-lezeres qua niveau.
   Als u de angsten van andere lezers bekijkt, en ook op de verschillende andere internetsites, dan lijkt u die ook niet serieus te nemen, en gaat u slechts uit van UW maatstaven. Zolang we niet alles weten, is het logisch dat mensen in paniek kunnen raken. Weet u wel dat er huisdieren zijn overleden aan deze rupsensoort? En wat te denken van baby’s en kleine kinderen?

   Ant Buuron reageerde terecht met:

   ‘Wat een verschrikking. Heel m’n kleindochter zit onder met die ongein. Ik mag hopen dat hier een structurele oplossing voor gaat komen’

 • CChris

  Wat een onzin in dit artikel. Nederland heeft al vaker met processierups plagen te maken gehad. Bijvoorbeeld in meerdere periodes voor 1900. 10-15 jaar geleden was er ook een piek. Het is lang niet zeker dat de rupsen nu wel een ‘blijvertje’ zijn.

 • Iina

  Kunnen de eikenprocessierups vlinder niet aan gepakt worden ?

 • RRowena

  Alle eikenbomen kappen, zijn we niet alleen van de processierups af, maar ook teken houden van eikenbomen. Gewoon geen eiken meer planten.

  • BBrouw

   @Rowena
   Teken zitten vooral in gras en zeker niet hoog in een eikenboom.

 • TThijs Visser

  Nederland gaat massaal op de vlucht voor de horror rups

 • GGina

  Op sommige plaatsen zijn ze begonnen met aaltjes te plaatsen en dat helpt wordt gezegd, waarom dat niet overal inzetten dan zijn we van die rotdingen verlost!

  • IIris Has

   @Gina

   Helemaal mee eens! Want anders zullen we helaas veroordeeld worden tot deze ‘sluipmoordenaars’.

 • AAnt Buuron

  Wat een verschrikking. Heel m’n kleindochter zit onder met die ongein. Ik mag hopen dat hier een structurele oplossingg voor gaat komen

  • IIris Has

   @Ant Buuron

   Er MOET gewoon een oplossing komen nu de hulpkreet van de bevolking steeds groter wordt omdat men TERECHT bang is van deze gevaarlijke brandharen!
   Straks moeten we nog emigreren uit Nederland en van tevoren uitzoeken want zoals het nu gaat worden zal het steeds onleefbaarder worden.
   Hopelijk wordt ons deze eiken en (helaas binnenkort) dennenprocessierups-nachtmerrie bespaard gebleven! Het kan toch niet zo zijn dat straks scholen, kinderdagverblijven, en alle andere openbare nuttige plekken hun deuren moeten gaan sluiten vanwege deze vreselijke plaag?

  • IIris

   @Ant Buuron

   Vind dat zeer triest voor vooral kinderen die buiten willen spelen. Straks moeten scholen, kinderdagverblijven en dergelijke hun deuren gaan sluiten vanwege die ellendige rups.
   Wel denk ik dat nu het hele land in rep en roer is, er momenteel met man en macht aan wordt gewerkt aan een noodplan.

 • IIris Has

  Goed artikel en ik geloof zeer zeker dat er alles aan wordt gedaan om mens en (huis) dier te beschermen tegen deze ‘horror-rups’.
  Over de bestrijding is goed nagedacht. Hoewel ik het volste vertrouwen heb in de aanpak en werkwijze van de gemeentes in het land, weet ik niet of al het idee naar voren is gekomen om de te voorkomen dat de vlinder weer eitjes gaat leggen, wellicht met behulp van technieken waardoor vlinders onvruchtbaar kunnen worden zodat heel veel leed zou kunnen voorkomen.
  Wat ik niet begrijp is waarom die brandharen 8 jaar actief moeten blijven! Ik vind dit echt een griezelige gedachte. En wat ik nog het ergste vrees zijn al die overgebleven nesten met miljarden brandharen die met de wind worden meegevoerd naar alle windrichtingen met alle gevolgen van dien. Ik houd mijn hart vooral vast voor baby’s, huisdieren.
  Dit zou niet alleen deze zomer maar ook in feite ‘voor altijd’ kunnen betekenen dat wij ‘huisarrest’ zouden moeten krijgen, zelfs in ‘veiliger’ gebieden want die brandharen komen nu overal! Je zou deze eikenprocessierups-‘terreur’ bijna kunnen opvatten als een van de zeven plagen uit Egypte!
  Ik hoop ten zeerste dat dit ‘horror’-scenario zoveel mogelijk onder controle zal worden gehouden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.