Einde aan ‘nepkorting’ collectieve zorgverzekering

Einde aan ‘nepkorting’ collectieve zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Einde aan ‘nepkorting’ collectieve zorgverzekering

De korting die verzekerden ontvangen op hun collectieve zorgverzekering is nep. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Hij wil voor 2020 een einde maken aan deze praktijken en de zorgverzekering voor iedereen transparanter maken.

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via de werkgever of sportvereniging. Er zijn dan ook ruim 51.000 verschillende collectieve polissen op de markt. Maar het grootste deel is lang niet voor iedereen af te sluiten.

Het mes erin

Verzekeraars stellen dat het collectief inkopen van zorg een financieel voordeel oplevert die wordt doorgerekend aan de verzekerden. Maar dit voordeel wordt volgens Bruins in de praktijk helemaal niet bereikt. Het collectieve voordeel dat verzekerden kunnen krijgen op een basisverzekering is dus nergens op gebaseerd.

Zorgverzekeraars geven korting op een polis die van zichzelf al relatief duur is. Voor de klant is dat op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar eigenlijk is het een sigaar uit eigen doos. Een lokkertje om klanten te winnen.

“Het mes moet daarom in het enorme aantal collectieve verzekeringen. Daar wordt immers niemand beter van.” Dat stelt minister Bruins. Volgens hem is een dergelijk groot aantal polissen niet bevorderlijk voor de overzichtelijkheid. Zeker aangezien het merendeel van de verzekeringen identiek aan elkaar is, maar er wel een andere premie voor wordt gevraagd.

Maatregelen

Allereerst wil Bruins een einde maken aan de fictieve korting van verzekeraars. Daarom mag per 2020 de collectieve korting op een basisverzekering maximaal 5 procent bedragen. Nu is dat nog 10 procent.

Verder moeten zorgverzekeraars duidelijk laten zien:

  • Welke zorgverzekeringen nagenoeg identiek zijn binnen een concern
  • Op welke zorgpolis de collectieve korting wordt toegepast
  • Wat deze verzekering kost en of de korting wel ‘echt’ is.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat strenger controleren op de transparantie-eisen die aan verzekeraars gesteld worden. Het moet voor verzekerden dan gemakkelijker worden om zorgverzekeringen te vergelijken.

De korting die verzekeraars mogen toepassen op de aanvullende zorgverzekering blijft onveranderd. Dat komt omdat deze verzekeringen particulier worden aangeboden.

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland neemt de oproep van de minister ten harte. De branchevereniging vindt het goed dat verzekeraars meer helderheid moeten geven over hun polisaanbod.

Wel vinden ze dat het belangrijk is dat collectieven blijven bestaan, omdat deze voor sommige verzekerden een zorginhoudelijke meerwaarde kunnen hebben.

Bron: brief regering; polisaanbod zorgverzekeringen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.