Groot verschil goedkoopste en duurste zorgverzekering (2020)

Bart Koenraadt 50 reacties
Verschillen zorgpremie

Ondanks dat de basispremie voor verzekerden zonder collectiviteitskorting maar minimaal gaat stijgen in 2020, kan er toch gesproken worden van enorme onderlinge verschillen. Sterker nog, nog nooit was het verschil tussen een basisverzekering van de goedkoopste en duurste polis zo groot. Dit blijkt uit een berekening van Zorgwijzer.

Bij een gewone basisverzekering bij een minimaal eigen risico van 385 euro is het maximale verschil op jaarbasis 492 euro (!).

Zelfde basispakket

En dan te bedenken dat in feite de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is. Aangezien de inhoud hiervan jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Wel kan er verschil zijn in mate van ziekenhuizenkeuze en vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Waar in deze berekening sprake van is.

Ook geldt voor de voordelige zorgverzekering dat alles online geregeld moet worden, waarbij er bij de duurste ook persoonlijk contact mogelijk is.

Verschillen

De voordeligste basispolis in 2020 is die van Zekur (Univé) met een premie van 101,95 eruo. De duurste sluit je af bij De Amersfoortse (ASR) voor een maandelijks bedrag van 142,95 euro. Maandelijks kom je dan uit op 41 euro premieverschil, ofwel 492 euro op jaarbasis.

Daarbij moet dus gezegd worden dat je bij Zekur niet naar alle ziekenhuizen kan voor een volledige vergoeding van de rekening voor planbare zorg. Het betreft dan ook een budgetpolis. De restitutiepolis van De Amersfoortse heeft wel een contract met alle ziekenhuizen en krijg je over het algemeen altijd 100 procent van de zorgkosten vergoed.  

Een degelijk verschil, waar ook een groot prijsverschil aan vast hangt.

Verhoogd eigen risico

Bij een maximaal eigen risico van 885 euro zijn de onderlinge verschillen iets kleiner, of beter gezegd, iets minder groot. In dat geval is ZieZo (Zilveren Kruis) de meest voordelige met een premie van 83,25 en is wederom De Amersfoortse de duurste (lees: 117,95 euro).

Het totale verschil qua premie in 2020 komt hierdoor uit op 416,40 euro op jaarbasis.

Aanvullende verzekering

De verschillen zijn ook duizelingwekkend wanneer je gaat vergelijken met aanvullende dekkingen.

Een voorbeeld:

 • Man: 30 jaar
 • Eigen risico: € 385
 • Tandarts: € 250 vergoed
 • Fysiotherapie: 6 behandelingen
 • Zorg in buitenland: werelddekking

In deze situatie is de meest voordelige verzekering die van CZdirect met een maandpremie van 124,45 euro. De allerduurste komt uit op zelfs 164,45 (bij De Amersfoortse) voor in principe dezelfde dekkingen.

Dat is een verschil van precies 40 per maand en op jaarbasis dus: 480 euro (!).

Overstappen = besparen

Het is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, aangezien de duurdere polissen altijd meer vergoeden in totaliteit dan de goedkopere. Toch is het belangrijk om te weten dat de verschillen zo groot zijn in 2020. En wanneer je het niet erg vindt om bijvoorbeeld alles online te regelen (aanvraag, declaraties, contact) het financieel interessant kan zijn om over te stappen van zorgverzekering.

Dit geldt ook voor Nederlanders die een collectieve zorgverzekering hebben. Zoals je wellicht weet wordt de korting gehalveerd per 1 januari 2020. Ook voor deze groep wordt het nog interessanter om eens een vergelijking te maken en te kijken of je met je huidige zorgpolis nog wel goed zit.

Zelf vergelijken

Wil je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op zowel de basis- als aanvullende verzekeringen? Ga dan naar de zorgvergelijker en zie in enkele minuten hoeveel jij kunt betalen in 2020.

Wanneer je voor het eind van dit jaar een andere zorgverzekering kiest, dan wordt je huidige verzekering automatisch stopgezet. Daarvoor hoef je zelf niets te doen.

50 reacties

 • MMarcel

  Raar dat alle zorgvergelijkers alleen maar de premies met elkaar vergelijken.
  Soms zijn de voorwaarden voor een vergoeding minstens zo belangrijk!
  Bijvoorbeeld: “wachttijd 1 jaar” bij een aanvullende tandartsverzekering wil niets anders zeggen dan dat je 2 JAAR de extra premie moet betalen om in aanmerking te komen voor vergoeding van de kosten van een behandeling. In veel gevallen betekent dit, dat het goedkoper is om de kosten uit eigen zak te betalen.

 • RRené

  Bij verzekeraars is het eigenlijk, net als bij de banken, een soort van monopolie. Je hebt ca 5 verzekeraars en 5 banken. Al het andere is een vertakking van de grote verzekeraar cq bank. Maw het houdt elkaar in stand, zorgt ervoor dat échte concurrentie niet eens mogelijk is. DSB moest weg bijv omdat het wel een nieuwe bank was en dat wil de gevestigde orde/macht niet. Al die ‘concurrentie is in feite verzonnen en flink doorberekend. Uiteindelijk gaat het een bank of zorgverzekeraar maar om 1 ding: winst, zoveel mogelijk winst.

 • Bbert arendshorst

  ohra heeft de paarse krokodil gewonnen, je kan de fysio meenemen naar 2021, maar dat kost 5 euro per maand, is 60 euro, das 2x fysio die uit de aanbieding gaat krokodillen, en het kan ook maar bij 9x fysio pakket, volkomen onzin pakket, niet doen…….. fijne avond groetjes bert

 • JJ cornelissens

  Het privatiseren v/d zorg is niet gedaan om het voor de consument goekoper te maken maar dan valt er meer te halen voor de staatskas elkaar het balletje toeschuiven, chronisch zieke mensen worden de dupe en compleet uitgekleed ,al helemaal als je werkt ,hou je minder over dan ….met een uikering ,bedankt alle zorgoplichters, economen en slimme staatsbestuurders

 • LLemmens

  Ben nog bij united consumers, maar die geven in 2020 nog maar 4% korting alleen als je een nieuwe polis afsluit, met hun eigen aanvullende verzekering krijg je 5%
  Dus als oude klant wordt je weer eens, gepasseerd, als het om de max korting gaat
  Ga snel een nieuwe zorgverzekering zoeken want dit is niet interessant meer voor ons.
  We gaan nu 160 euro meer betalen per jaar

 • WWies m

  Als ik mijn fam die in België woont vertel wat wij betalen schrikken ervan .vinden ze t gek dat wij niet overstappen nee ben met t CZ zeer tevreden.

  • CCarla

   @Wies m
   Klopt helemaal Wies ik ben 1 oktober in België aan mijn rug geopereerd.Omdat ik in Nederland uitbehandeld was, naar mijn inziens draait het in Nederland om elkaar aan een riant salaris te helpen! Neurochirurg, pijnpoliearts, fysio, apotheker,instrument maker enz enz. Me ervaring in Belgie een mri kost 50 euro als ik hier me grote teen in het ziekenhuis zet ben ik almeer kwijt! Als ik mijn kamergenoten vertelde wat wij aan een zorgverzekering betaalde schrokken zich rot.
   Ik dacht dat we een euroland waren, ook de benzine scheelt al 30 euro cent per liter

  • Aarjen van suijlekom

   @Carla
   iedere chirurg/specialist heeft een maatschap/BV met een torenhoge winst, de rest wordt onderbetaald, en je hoort er nooit iets over, wordt niet aangepakt

  • MMila

   @Carla
   Een vraagje, is het mogelijk om je ziektekosten verzekering af te sluiten bij onze buren (Belgie)?. Graag wil ik info daarover . Wie weet iets

 • HHans

  Deze regering is niks waard en corupt geworden kijk maar naar de drugs en politie

  • CChristina

   @Hans
   En zo dement als een deur.. Ik zeg oprotten.. Ze zijn de weg kwijt. Ik zou wel een inzage willen hebben hoeveel wij (de belastingbetaler) kwijt zijn per jaar aan alle wachtgeldregelingen.

  • HHennie

   @Hans en het met je eens heb AOW en nu nog zoeken naar goede en goedkope zorgverzekering.

 • VVosje

  Laten we eens even over de grens kijken. België b.v. we hebben daar veel vrienden dus ook hier spreken we vaak over. Die mensen zitten werkelijk met hun oren te klapperen als ze horen hoeveel wij per maand moeten betalen. Zij betalen 20% per jaar van ons bedrag.

  • KKarim

   @Vosje

   de overige 80% gaat daar via de algemene middelen, dus ook hier kunnen we naar 100% vergoeding, maar dat betekent niet dat het gratis is (zoals vele zorg(over)consumenten denken)

 • NNik

  Hallo allemaal, vroeger in de jaren 1970 kosten de verzekering 1 Euro per maand, de rest betaalde werkgever. Tja alles voor de kapitalisten.

  • RRico

   @Nik

   Het slaat werkelijk waar nergens op om de zorgkosten van 1970 te vergelijken met nu (50 jaar later). Dit heeft niets met kapitalisme te maken.

 • JJos

  Als je het € 10,00 voordeel op eigen risico ( 375 ipv 385)van DSW meetelt, dan moet je het verlaagd risico van € 10,= in mindering brengen op de basispremie, dan pakt de basispremie gunstigere uit. Let wel op, de tandarts en de brilvergoedingen zijn in de aanvullende verzekeringe minder gunstig. Zo hebben ze allemaal plussen en minnen, dat maakt het voor de consument zo moeilijk om een goede keuze te maken.

  • MMax

   @Jos

   Dat is klinklare onzin Jos, want niet iedereen betaalt eigen risico… Het is te makkelijk om die 10 euro dan van de premie af te halen. Dit geldt lang niet voor iedereen.

   En zelfs dan blijft DSW heel erg duur, ook in de basis.

  • NNora

   @Max

   Daar ben ik het niet mee eens, bij DSW heb je bepaalde tandartskosten al in het pakket. Dat hoef je niet apart te verzekeren. Als bij een ander verkering gaat dan moet bij betalen, voor een bepaalde hoogte voor de tandarts. Bereik je het bedrag krijg je niks vergoed meer. En dat is niet bij DSW,

  • YYvette

   @Nora

   Dat is leuk en aardig, maar als de behandeling die je nodig hebt, niet wordt vergoed, zit je met de gebakken peren bij de DSW. Geef mij maar dan een budget van bijv. 500 euro. Dan wordt de behandeling in elk geval tot dat bedrag gedekt.

 • TToon Megens

  Goedkoop of duur???
  Wat wij per maand betalen wordt bij onze buurlanden per jaar betaald. En daar blijkt zelfs de zorg ook nog beter geregeld dan in Nederland. De vergoedingen zijn zelfs goed geregeld.
  Dan voel jezelf toch wel bestolen voor 1000 euro per jaar.

  Of leg me maar eens uit of ik dat verkeerd zie

 • CCarel Ruijter

  Berekeningen kloppen. CZdirect is inderdaad de goedkoopste in dat voorbeeld. Mensen die hier reaguren moeten niet zo zeiken over andere verzekeraars. Ik heb alles nagelopen en klopt gewoon hoor!

 • Hhanneke

  Anderzorg, VGZ en er zullen er wel meer niet bij staan? Waarom niet?

  • AArie

   @hanneke

   Omdat ze veel duurder zijn waarschijnlijk he

  • DDickm

   @hanneke
   Ze nemen geen enkele Menzis verzekering mee in de vergelijking. Hoezo onpartijdig?

  • FFreek

   @Dickm

   Nou ik zie ze er gewoon in staan hoor, maar misschien zijn ze gewoon zo duur dat ze voor jou niet naar boven komen. Misschien moet je eens goed kijken.

 • TT.c

  Heel raar dat ook vgz er niet bijstaan

  • VVera

   @T.c

   VGZ is hartstikke duur… Geen wonder dat ie niet wordt meegenomen hierboven.

 • TTeun

  Als je de diverse zorgverzekeraars ,voorzover mogelijk onderling vergelijkt zijn de verschillen toch,procentueel op jaarbasis niet zo heel groot.In die zin kun je niet echt van marktwerking spreken,zoals destijds bij de invoering(2006) is aangenomen.

 • KKees

  Alle verzekeringsmaatschappijen zijn één pot nat.

  • CCooper

   @Kees

   Dat klopt en regering doet niks, er moet één basispakket zijn en niet duur.

  • HHans

   @Cooper

   Helemaal mee eens. Het is de afgelopen jaren bewezen dat de marktwerking niet werkt. Voer een goede verzekering in die voor iedereen betaalbaar is met uitbreidingen als je meer of luxere zorg wil en daarvoor bijbetaald. Hou de premie ervoor op loon of uitkering in, dan voorkom je ook het niet betalen van de premie met alle gevolgen van dien. Blijkbaar durft dit kabinet niet terug te komen op ooit genomen foute maatregelen.

  • KKarim

   @Cooper

   Lekker makkelijk, hoe dan!?

 • IIneke

  Ik ben al jaren bij Ditzo en zeer tevreden. Keuze uit alle ziekenhuizen en gratis pechhulp.

 • HHilly

  Je kan ook basisverzekering van bv. Zekur nemen en aanvullende en/of tandverz. bij bv. zilveren Kruis. Zo zijn er voordelige combinaties mogelijk.

  • SSteehouwer

   @Hilly

   Wat jij beweert is niet waar. Er zijn maar een paar maatschappijen die dit aanbieden. Waarvan er verschillende dan nog een extra percentage opgooien als compensatie voor het verrekenen vanuit de basisverzekering. Want bij verschillende verrekeningen wordt ook nog een gedeelte uit het basispakket vergoed en moeten dat dus bij andere verzekeraars gaan verrekenen. Een andere gore streek is dat wanneer je een goedkope budget basis wil je verplicht bent ook een goedkope aanvullende verzekering te nemen. Wanneer je bv veel fysio nodig heb moet deze verzekering uitgebreider zijn maar die kan je alleen aanschaffen in combinatie met een dure basis verzekering.

 • GG. Jorna

  Kijk bij Ditzo je kunt naar alle ziekenhuizen en ze hebben gratis pechvogelhulp super.

  • RRene

   @G. Jorna

   Niks mis mee , maar wel combinatiepolis

 • HHans

  Anderzorg is veel goedkoper. Voor het pakket wat hierboven staat uitgelegd betaal ik 99,95 bij max eigen risico. Met vrije ziekenhuis keuze.

  • PPetra

   @Hans tja, waarom hij er dan niet bijstaat? Ben het met je eens…

  • JJulien

   @Hans

   Hierboven wordt een vergelijking gemaakt bij een eigen risico van 385, zoals de meeste mensen hebben. Anderzorg is dan veel duurder.

   Get your facts straight Hansie.

  • DDickm

   @Julien
   Anderzorg geeft €25 korting per maand bij maximale eigen risico. Doet niemand verder

  • TTheo Duijndam

   @Hans
   Ziektekostenverzekering kan gewoon goedkoper net als in Zweden wordt door de overheid betaalt al die oplichters van verzekering opdoeken

 • AArie

  Wat vreemd dat een verzekeraar als DSW er niet bijstaat. Premierl € 118 p/mnd en Eigen risico van max € 375

  • PPetra

   @Arie Anderzorg ook niet….

  • JJermo

   @Arie

   Doe niet zo onbenullig. DSW is veel, maar dan ook veel duurder!
   Logisch dat ie er niet bij staat!

   En @Petra,

   Anderzorg is niet zo goedkoop als je denkt. Er zijn goedkopere opties, zoals ZieZo en CZdirect!

  • GGerardus

   @Jermo

   Helemaal mee eens. Je moet gewoon kijken wat je onder de streep moet betalen. Dan weet je welke de goedkoopste is.

 • AAlbert

  Duidelijk, maar Zekur heeft zo weinig contracten met ziekenhuizen, dat slechts voor enkelen een overstap de moeite waard is. Zo komt de 3e stad in Zuid Holland, Zoetermeer, niet eens in het bestand van Zekur voor ! Te gek voor woorden! Dan kun je beter de verzekering van Zilveren Kruis ZieZo nemen.

  • YY bes

   Ik zit bij zekur. Prima polis. Maar je kan ook gaan voor die van 121 alles vrij.
   Ze hebben alles keurig geregeld toen ik naar de vu moest, dat ik toch kon. Het zeer sympathieke personeel. Heeft
   Alles ervoor geregeld zeer te vreden over univee dus. En blijf daar ook. Die 121 per maand kun je gewoon alles en overal heen. En met de goedkope na overleg lossen ze het ook op.

 • MM Pluimers

  Heel duidelijke weergave en helder voorbeeld

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.