Groot verschil goedkoopste en duurste zorgverzekering (2020)

Groot verschil goedkoopste en duurste zorgverzekering (2020)

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Groot verschil goedkoopste en duurste zorgverzekering (2020)

Ondanks dat de basispremie voor verzekerden zonder collectiviteitskorting maar minimaal gaat stijgen in 2020, kan er toch gesproken worden van enorme onderlinge verschillen. Sterker nog, nog nooit was het verschil tussen een basisverzekering van de goedkoopste en duurste polis zo groot. Dit blijkt uit een berekening van Zorgwijzer.

Bij een gewone basisverzekering bij een minimaal eigen risico van 385 euro is het maximale verschil op jaarbasis 492 euro (!).

Zelfde basispakket

En dan te bedenken dat in feite de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is. Aangezien de inhoud hiervan jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Wel kan er verschil zijn in mate van ziekenhuizenkeuze en vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Waar in deze berekening sprake van is.

Ook geldt voor de voordelige zorgverzekering dat alles online geregeld moet worden, waarbij er bij de duurste ook persoonlijk contact mogelijk is.

Verschillen

De voordeligste basispolis in 2020 is die van Zekur (Univé) met een premie van 101,95 eruo. De duurste sluit je af bij De Amersfoortse (ASR) voor een maandelijks bedrag van 142,95 euro. Maandelijks kom je dan uit op 41 euro premieverschil, ofwel 492 euro op jaarbasis.

Daarbij moet dus gezegd worden dat je bij Zekur niet naar alle ziekenhuizen kan voor een volledige vergoeding van de rekening voor planbare zorg. Het betreft dan ook een budgetpolis. De restitutiepolis van De Amersfoortse heeft wel een contract met alle ziekenhuizen en krijg je over het algemeen altijd 100 procent van de zorgkosten vergoed.  

Een degelijk verschil, waar ook een groot prijsverschil aan vast hangt.

Verhoogd eigen risico

Bij een maximaal eigen risico van 885 euro zijn de onderlinge verschillen iets kleiner, of beter gezegd, iets minder groot. In dat geval is ZieZo (Zilveren Kruis) de meest voordelige met een premie van 83,25 en is wederom De Amersfoortse de duurste (lees: 117,95 euro).

Het totale verschil qua premie in 2020 komt hierdoor uit op 416,40 euro op jaarbasis.

Aanvullende verzekering

De verschillen zijn ook duizelingwekkend wanneer je gaat vergelijken met aanvullende dekkingen.

Een voorbeeld:

  • Man: 30 jaar
  • Eigen risico: € 385
  • Tandarts: € 250 vergoed
  • Fysiotherapie: 6 behandelingen
  • Zorg in buitenland: werelddekking

In deze situatie is de meest voordelige verzekering die van CZdirect met een maandpremie van 124,45 euro. De allerduurste komt uit op zelfs 164,45 (bij De Amersfoortse) voor in principe dezelfde dekkingen.

Dat is een verschil van precies 40 per maand en op jaarbasis dus: 480 euro (!).

Overstappen = besparen

Het is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, aangezien de duurdere polissen altijd meer vergoeden in totaliteit dan de goedkopere. Toch is het belangrijk om te weten dat de verschillen zo groot zijn in 2020. En wanneer je het niet erg vindt om bijvoorbeeld alles online te regelen (aanvraag, declaraties, contact) het financieel interessant kan zijn om over te stappen van zorgverzekering.

Dit geldt ook voor Nederlanders die een collectieve zorgverzekering hebben. Zoals je wellicht weet wordt de korting gehalveerd per 1 januari 2020. Ook voor deze groep wordt het nog interessanter om eens een vergelijking te maken en te kijken of je met je huidige zorgpolis nog wel goed zit.

Zelf vergelijken

Wil je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op zowel de basis- als aanvullende verzekeringen? Ga dan naar de zorgvergelijker en zie in enkele minuten hoeveel jij kunt betalen in 2020.

Wanneer je voor het eind van dit jaar een andere zorgverzekering kiest, dan wordt je huidige verzekering automatisch stopgezet. Daarvoor hoef je zelf niets te doen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.