Helft wanbetalers zorgverzekering heeft migratieachtergrond

Helft wanbetalers zorgverzekering heeft migratieachtergrond

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Helft wanbetalers zorgverzekering heeft migratieachtergrond

Bijna de helft van alle Nederlanders die zijn aangemeld als wanbetaler van de zorgverzekering heeft een migratieachtergrond. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Nederlanders met een migratieachtergrond hebben bijna drie keer zo vaak problemen met het betalen van hun zorgpremie als Nederlanders zonder migratieachtergrond.

Op 31 december 2018 telde Nederland 206.100 wanbetalers. 101.060 daarvan heeft een migratieachtergrond.

Antillianen, Surinamers en Marokkanen

Vooral Nederlanders met een Antilliaanse, Surinaamse of Marokkaanse achtergrond zijn sterk vertegenwoordigd onder verzekerden met een betalingsachterstand van meer dan zes maanden zorgpremie.

De cijfers liegen er niet om: iemand met een Antilliaanse achtergrond is bijna 9 keer zo vaak geregistreerd wanbetaler als iemand met een Nederlandse achtergrond. Voor Surinamers en Marokkanen is dat respectievelijk 4 en 5,5 keer vaker. 

Nederlanders met een migratieachtergrond van Westerse afkomst staan ongeveer 2 keer zo vaak als wanbetaler aangemeld als autochtonen.

Rotterdam

In Rotterdam wonen de meeste wanbetalers, namelijk 20.520. Dat is 3,9 procent van alle inwoners uit de stad. Ook in Schiedam, Den Haag, Lelystad en Heerlen is het aandeel wanbetalers hoog.

In de provincie Zeeland betaalt 99 procent van de inwoners zijn zorgpremie op tijd. De gemeente Rozendaal kent volgens het CBS geen structurele wanbetalers.

Consequenties

Iemand wordt aangemerkt als wanbetaler van de zorgverzekering als hij/zij zes maanden op rij geen zorgpremie heeft betaald.

Dat heeft verschillende consequenties:

  • Betalen van een verhoogde bestuursrechtelijke premie (138,50 euro per maand) aan het CAK
  • Aanvullende verzekeringen worden opgezegd
  • Beslaglegging op inkomen, uitkeringen, zorgtoeslag en/of pensioen
  • Op termijn kan zelfs een deurwaarder worden ingeschakeld om bezittingen in beslag te nemen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.