Helft wanbetalers zorgverzekering heeft migratieachtergrond

Koen Kuijper 3 reacties

Bijna de helft van alle Nederlanders die zijn aangemeld als wanbetaler van de zorgverzekering heeft een migratieachtergrond. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Nederlanders met een migratieachtergrond hebben bijna drie keer zo vaak problemen met het betalen van hun zorgpremie als Nederlanders zonder migratieachtergrond.

Op 31 december 2018 telde Nederland 206.100 wanbetalers. 101.060 daarvan heeft een migratieachtergrond.

Antillianen, Surinamers en Marokkanen

Vooral Nederlanders met een Antilliaanse, Surinaamse of Marokkaanse achtergrond zijn sterk vertegenwoordigd onder verzekerden met een betalingsachterstand van meer dan zes maanden zorgpremie.

De cijfers liegen er niet om: iemand met een Antilliaanse achtergrond is bijna 9 keer zo vaak geregistreerd wanbetaler als iemand met een Nederlandse achtergrond. Voor Surinamers en Marokkanen is dat respectievelijk 4 en 5,5 keer vaker. 

Nederlanders met een migratieachtergrond van Westerse afkomst staan ongeveer 2 keer zo vaak als wanbetaler aangemeld als autochtonen.

Rotterdam

In Rotterdam wonen de meeste wanbetalers, namelijk 20.520. Dat is 3,9 procent van alle inwoners uit de stad. Ook in Schiedam, Den Haag, Lelystad en Heerlen is het aandeel wanbetalers hoog.

In de provincie Zeeland betaalt 99 procent van de inwoners zijn zorgpremie op tijd. De gemeente Rozendaal kent volgens het CBS geen structurele wanbetalers.

Consequenties

Iemand wordt aangemerkt als wanbetaler van de zorgverzekering als hij/zij zes maanden op rij geen zorgpremie heeft betaald.

Dat heeft verschillende consequenties:

 • Betalen van een verhoogde bestuursrechtelijke premie (138,50 euro per maand) aan het CAK
 • Aanvullende verzekeringen worden opgezegd
 • Beslaglegging op inkomen, uitkeringen, zorgtoeslag en/of pensioen
 • Op termijn kan zelfs een deurwaarder worden ingeschakeld om bezittingen in beslag te nemen

3 reacties

 • Hhar

  Alle verhogingen die deze regering nu doet bij iedereen werkend of chronisch ziek of bijstand etc geeft niet wat, dezelfde verhoging voor iedereen terug via een fonds die hiervoor appart wordt opgericht door onze regering. En iets minder geld naar het buitenland.
  Dan zorgen ze goed voor het volk.

 • AArnout

  Ik kom regelmatig mensen tegen met schulden die inderdaad wanbetaler zijn geworden van hun zorgverzekering. Ik vind woord wanbetaler echter nogal stigmatiserend. En ik vind de constructie met het CAK pervers. Het zijn namelijk bijna altijd mensen met schulden die ook hun zorgverzekering niet kunnen betalen. En dan gooien ze een bestuursrechtelijke verhoging van 138,50 euro er bovenop. Idioot en vooral niet constructief. Beter is om een automatische verrekening te doen met Toeslagen en veel eerder een organisatie erbij te halen om iets te doen aan hun schulden.

  • AAniek

   @Arnout

   Door nieuw beleid van het CAK is het aantal wanbetalers echter wel sterk teruggedrongen.

   Ik vind de boetepremie een sterk middel om mensen te activeren iets te doen aan hun schulden, bijvoorbeeld het treffen van een betalingsregeling.

   Bovendien worden alle boetepremies kwijtgescholden als je de schuld volledig aflost bij je verzekeraar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.