‘Hogere zorgpremie voor rokers en drinkers’

Koen Kuijper 33 reacties

Ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat mensen die ongezond leven, bijvoorbeeld roken of veel drinken, meer zorgpremie moeten betalen. Dat meldt het CBS aan de hand van onderzoek.

41 procent van de Nederlanders vindt dat mensen die zwaar drinken meer moeten betalen voor hun basisverzekering. Voor mensen met overgewicht is een kwart (24 procent) deze mening toebedeeld.

Vooral mannen vinden dat de zorgverzekering voor mensen met een ongezonde leefstijl duurder moet worden. Mensen die zelf roken of veel drinken vinden vaak dat de premie voor hun eigen groep hetzelfde moet blijven.

Zijn rokers echt duurder?

52 procent van de Nederlanders vindt dat de premie voor rokers omhoog moet gaan. Rokers zouden namelijk meer zorgkosten maken dan niet-rokers. Het is logisch dat zij daarom meer moeten bijdragen.

Maar is dat wel zo?

Uit een onderzoek van in’t Panhuis-Plasmans Luijben en Hoogenveen, blijkt juist dat het uitbannen van roken zou leiden tot hogere zorgkosten. Dat komt omdat bij niet-rokers de levensverwachting een stuk hoger is.

Mensen die niet roken lopen op latere leeftijd de kans om allerlei andere ziekten te krijgen, zoals dementie. De langdurige zorgkosten die komen kijken bij dergelijke ziekten zijn over het algemeen een stuk hoger dan de kosten die komen kijken bij (doorgaans) kortdurende behandeling van bijvoorbeeld longkanker of COPD.

Als dit argument opgaat, zouden rokers strikt genomen zelfs minder zorgpremie moeten betalen.

Stoppen met roken stimuleren

In 2020 neemt de overheid tal van maatregelen om stoppen met roken te stimuleren. Zo hoeft er volgend jaar geen eigen risico te worden betaald voor een stoppen-met-rokenprogramma via de huisarts.

Vandaag begint stoptober, waarin een groot deel van Nederland gezamenlijk een poging waagt om te stoppen met roken. Samen stoppen met roken zou de kans om het vol te houden vergroten met factor vijf.

Moeten rokers, drinkers en mensen met overgewicht meer zorgpremie betalen?

Laat je mening hieronder gelden!

33 reacties

 • AAnna

  Ik vind dat mensen die vaak ziek zijn, of gezondheid problemen hebben zijn mensen die langdurig in uitkering zitten (niet allemaal natuurlijk ) , veel van hun kunnen weer gaan werken maar doen dat gewoon niet, ze hebben te veel tijd over en dan gaan ze allemaal klachten verzinnen en lopen naar de dokter want ze hebben tijd zat voor bezoekjes. en sterker nog die betalen geen verzekering want ze krijgen toeslag! 🙂 dat is pas duur, niet betalen en nog kosten maken. waarom zouden dan andere moeten nog meer betalen ongeacht wat ze met hun lichaam doen, als ene groep helemaal niet betaald en het wordt voor ze betaald door werkende mensen (die misschien roken of dik zijn).
  moet dan roker met overgewicht nog meer betalen dan een slanke roker, die loopt kans op nog meer problemen toch? raar dit allemaal

  • LLenny

   @Anna

   Dit is de domste reactie wat een verzinsel. Waarschijnlijk heb je het moeilijk met je zelf.

 • GGerda

  Of nu wel of niet rookt maakt niet uit wat denk je van al het eten wat we kopen? Alles word gemanipuleerd, bespoten. Worden we daar niet ziek van?
  Zolang overheid overal een slaatje uit kan slaan doen ze dat.

 • Aac mertens

  ze moetten ons eens vrij laten en anders maar een burgoorlog we hebben een vijjand en dat is geld

 • Rrijken

  @kaal

  Laat mensen met kinderen en mensen die roken en dik willen zijn meer zorgpremie betalen. Het probleem is dat hoe meer mensen er op de wereld komen. Hoe meer de staat moet betalen schaf die basis verzekering af. Laat iedereen voor hun eigen kosten opdraaien. Tja, moet je niet ziek worden is de schuld van de persoon zelf.

  Heeft iemand kanker tja, kun je beter dood gaan. Want waarom moet je voor andersmans ziekte betalen. Moetje niet roken he. Er zijn ook mensen die niet verzekerd zijn en ze schrijven zich zelf uit de GBA hahaha.

  • GG.J.M.J. Jeuken

   @rijken
   Wat een negatieve reacties allemaal. Een beetje solidair naar elkaar toe kan geen kwaad.

  • Ppaul

   @rijken
   hoe hersenloos bent u
   zeker nooit ziek geweest
   dan wens ik u succes als u wel ziek word want dan betaald u alles zelf
   nogmaals wat een hersenloos idioot persoon bent u
   en hoop u nooit tegen te komen want dan krijgt u een knal zo hard op u muil
   want dat is wat u verdient
   hersenloze idoot

  • GGerda

   @paul

   Dat heb je mooi gezegd.

 • RRus Hartland

  Ik ben blij, dat men dit objectief onderzoekt. Alles waar TE voor staat is nooit goed, heb ik geleerd en daar hou ik me aan. Laten we de zorg voor anderen die anders leven niet duurder maken. Wie be/veroordeelt wie…….nog even en het is niet anders in Nederland dan in andere landen: Je wordt geacht zo te leven zoals voor je is bedacht, anders volgen represailles.
  Dat wil toch hoop ik geen een weldenkend mens.

 • JJ.P.L.

  Ga leven en pluk iedere dag dat je/men op aarde ben.

  • JJasper

   @J.P.L.

   Positief bekijken inderdaad

 • JJ.P.L.

  Betutteling van de regering gaat als maar door en door. Eerdaags beslist de regering wanneer je seks mag hebben een kind moet baren wanneer je in bad naar de w.c moet gaan wanneer je kan eten en drinken en ook wanneer je dood moet dit kost de staat minder AOW uitbetalen. Een ieder moet zelf weten wat hij/zij gezond of ongezond wil leven. Ja ziekte verzuim in N.L is naar mijn mening niet zo groot. Als griep krijg of je wel een griepprik krijg ja of te nee het zit in de lucht helaas. Ee sporter krijg dan blessures tenzij men een gevaarlijke sport beoefend dan moet je hier apart voor laten verzekeren. De zorgkosten is duurder geworden door de Farmaceutische industrie die dure medicijnen prijzen voor vragen en dat de basis en aanvullende zorgverzekeringen alsmaar stijgen en zorgbestuurders meer salaris kunnen permitteren. Het is wel zo dat rokers rekening kan en moet houden met niet rokers evenzo wietrokers dus niet in de lift en niet naar anderen de rook uitblazen.

 • RRia

  Ja roken en alcohol begrijp ik dat de gemeenschap veel kost maar over gewicht dat snap ik niet waarom daar de kosten voor de zorg premie omhoog moet gaan ten eerste je kan het krijgen door medicijnen en of dat het in je gene zit of door een ziekte en wat denk je van de voedselbank waar mensen van moeten leven je krijgt er veel koek en snoep en daar moet je het er maar mee doen mensen hebben geen geld voor magere eten vet eten is goedkoper Gr Ria

 • JJoop de Wringer

  Wat is gezond leven? Ik heb 15 jaar een leidinggevende functie gehad en durf te stellen dat het meeste ziekte verzuim is van de zogenaamd gezonde sporters met al hun blessures!

 • WWilmering; A.L.A.M.

  Wie bepaalt wanneer welk leven ongezond is? Wie bepaalt die grens?

 • IIda

  Ik vind het crimineel en discriminerend.
  Crimineel omdat de staat flink de zakken weet te vullen met de belasting op rookwaren. Ze weten te vertellen hoe slecht de rookwaren worden gemaakt.
  Voorstel: koop je tabaksbladeren in en zorg dat je hier in ons eigen land de producten op een zuivere manier maakt, net zoals ze met wiet doen. Dan heb je weer arbeidsplaatsen gecreëerd, De sigarenwinkels kunnen blijven bestaan en de staat verdient er ook weer aan.(onze voorouders waren vaak sigarenmakers)
  Discriminerend, omdat ik weinig kan noemen wat echt gezond is tegenwoordig. Eigenlijk word ik al ziek als ik bekijk wat ik beter niet kan eten of drinken. Werkelijk al het voedsel wat we tot ons nemen is vergiftigd. Groentes, bespoten, vlees, geïnjecteerd met hormonen, in producten, teveel zout, teveel suiker. Regelmatig komt de poepbacterie aan de orde vooral in vlees. De uitstoot van CO2 . De uitstoot van kerosine, boven je akkers. Ons land is te klein om alles te willen hebben voor de status. Zo, ik kan nog even door gaan, maar dit ben ik vast kwijt.

  • Hhans

   @Ida
   ben het helemaal ermee eens ,net zoals als ze tegenwoordig alles bio noemen nota bene koekjes etc. belachelijk. Binnenkort gaat de regering waarschijnlijk ook nog bepalen ,wanneer we mogen wandelen , fietsen of autorijden ,maar ik geniet in ieder geval voor ’t moment nog van mijn dagelijkse glaasje wijn!

 • EEd

  Dan ook hogere premie voor party drugs, lachgas gebruikers.
  Hoe gaat dat gecontroleerd worden, kost meer dan ’t oplevert.

 • Kkaal

  Ze plukken je kaal waar je bij staat en als je een zwaar lichamelijk beroep hebt gehad verwachten ze dat je tot je dood betaald, want die 67/68 met pensioen kun je op je buik schrijven….

 • Ccas

  meer betalen ??
  ze zouden geld terug moeten geven aan mensen die “bijna “nooit ziek zijn
  ik maak al meer dan 30 jaar bijna geen ziekte kosten , maar moet wel elk jaar meer betalen
  zelfs verzuimen van werk komt niet voor en daar is de werkgever ook niet dankbaar voor

 • TTim

  Mensen die ongezond leven, moeten juist minder gaan betalen, zij gaan normaal gesproken eerder dood, dus kosten daar door minder aan zorg. Trouwens wat is ongezond leven, je hele leven zwaar werk doen, is ook een verhoogd risico, wat doen we daar mee?

 • Gger

  dom nederland…. ook sporters drugsgebruikers langlaufers skilatters etc. dan zeker ook meer laten betalen .. de zorgpremie .
  inkomensafhankelijke zorgpremie!!
  net zoals in de huurwereld!!!!

 • TTon

  Ik ben al jaren gestopt met roken maar ben het niet eens met de stelling. Laat de mensen met een top salaris een top premie betalen zodat de mensen die het niet zo breed hebben een lage premie moeten betalen.

 • RRianne

  “Uit een onderzoek van in’t Panhuis-Plasmans Luijben en Hoogenveen, blijkt juist dat het uitbannen van roken zou leiden tot hogere zorgkosten. Dat komt omdat bij niet-rokers de levensverwachting een stuk hoger is. Mensen die niet roken lopen op latere leeftijd de kans om allerlei andere ziekten te krijgen, zoals dementie. De langdurige zorgkosten die komen kijken bij dergelijke ziekten zijn over het algemeen een stuk hoger dan de kosten die komen kijken bij (doorgaans) kortdurende behandeling van bijvoorbeeld longkanker of COPD…..”

  Geweldig wetenschappelijk onderzoek….

 • Lleonard essers

  De stelling moet anders zijn, zij die gezond leven, moeten minder premie betalen.
  Ze hebben weer dollar tekens in hun ogen.
  We gaan op weg naar een ex DDR staat.

 • Dde Ridder

  in de jaren 60 was ik in Rusland waar alles geregeld wordt door de staat we zitten er hier niet ver vandaan laat mensen leven zoals ze willen iedereen weet echt wel wat hij of zij fout doet maar zoals Robert Long reeds zong “van leven ga je dood “

 • LLensen

  dit land is fascistisch, de regering bepaalt hoe we moeten leven. we moeten dit we moeten dat en anders moeten we meer betalen. het wordt tijd dat dit stopt.

 • BB

  Dat is toch niet eerlijk….mensen die ongezonder eten omdat gezond eten te duur is dan . Moeten die dan ook nog eens meer basis verzekering betalen ? Er zijn meer manieren van (ongewild)ongezond leven. Of zie ik dat verkeerd?

  • RRosemarie Poppe

   @B
   Je ziet dit verkeerd, chips koek drank alle vette en ongezonde happen zijn duurder dan de groenten en fruit in de aanbieding en de periode dat erveel van is.
   Ga om aardappels appels en fruit bij de Boer en koop de groenten van het moment.
   Laat alle frisdrank staan alle snacks etc. En je heb veel geld over.

 • MM

  Ben zelf een niet-roker, maar ben het hier zeker niet mee eens.
  Het is al erg genoeg dat mensen die ziek zijn worden beboet met eigen risico.
  Nederland wordt steeds meer een ik-staat. Geen solidariteit meer te bekennen.

  • SSolidair

   @M helemaal mee eens !!

 • HHans

  Dusss, ik rook al meer dan 30 jaar, ben nooit ziek, kom ook niet bij de dokter. Meer zorgpremie? Belachelijk gewoon, laat mensen maar meer betalen die altijd als ze een scheet dwars zit naar de dokter gaan maar meer betalen. Chronisch zieken en ouderen daar gelaten.

 • JJ

  Walgelijk!! En sporters…en comazuipers…en vuurwerk…en wat merr.

  Voor vrijheid en soladiriteit moet je steeds mee vechten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.