In deze gemeenten wordt gekort op zorgverzekering voor minima

Koen Kuijper 15 reacties

In veel gemeenten wordt per 2020 bezuinigd op de collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen of uitkering, de zogenoemde minima zorgpolis. Het gevolg: extra uitgaven voor een al kwetsbare groep. Dat meldt Zorgwijzer aan de hand van een rondgang bij verschillende gemeentes.

De collectieve zorgverzekering voor de minima is een samenwerking tussen de gemeente en de zorgverzekeraar. De gemeente levert een financiële bijdrage en de zorgverzekeraar een collectiviteitskorting.

Gevolgen

In veel gemeenten worden de kosten van de minima zorgverzekering te hoog, zowel voor de verzekeraar als de gemeente. Daarom wordt er gekort.

Dat kan drie dingen betekenen:

 1. De zorgverzekeraar stopt met het geven van korting op de zorgverzekering of verlaagt deze
 2. De zorgverzekeraar stopt met het aanbieden van een gemeentelijke verzekering voor de minima
 3. De gemeente verlaagt (of stopt met) de financiële bijdrage voor de minima verzekering.

Overzicht bezuinigingen

Zorgwijzer zocht uit in welke gemeenten er per 2020 iets gaat veranderen. Een overzicht:

Alle gemeenten

Zorgverzekeraar CZ stopt in alle gemeenten met het bieden van een collectiviteitskorting op de gemeentelijke zorgverzekering. Dit geldt alleen voor de basisverzekering. Kortingen op de aanvullende verzekeringen blijven wel geldig.

Gevolg: minimapolis via CZ wordt zo’n 5 tot 10 procent duurder.

Etten-Leur

In de gemeente Etten-Leur heeft de gemeenteraad besloten om te bezuinigen op de kosten voor de collectieve zorgverzekering. Voor inwoners met een gemeentepolis betekent dit een extra uitgave van 140 tot 170 euro op jaarbasis. En daar komt de premiestijging van de zorgverzekeraars nog bovenop.

Gevolg: minima zorgverzekering zo’n 150 tot 250 euro duurder.

Alle Drechtsteden

Mensen die afhankelijk zijn van de Sociale Dienst Drechtsteden gaan er flink op achteruit volgend jaar. De volgende gemeenten gaan bezuinigen op de zorgverzekering voor minima: Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Gevolg: In het uiterste geval halveert de gemeente de bijdrage van 30 naar 15 euro per maand of van 15 euro naar 7,50 euro per maand.

Leiden

De gemeente Leiden bezuinigt ongeveer een miljoen op de zorgpolis voor de minima. De bijdrage van de gemeente is verlaagd. Inwoners van de gemeente Leiden/Leiderdorp kunnen wel nog steeds gebruik maken van de AV gemeente.

De bijdrage die de gemeente geeft is € 15,00 (AV standaard) of € 20,00 (AV top).

Gevolg: inwoners met een gemeentepolis gaan tot 180 euro meer betalen (op jaarbasis)

Borger-Odoorn

Inwoners van de gemeente Borger-Odoorn kunnen per 2020 geen gebruik meer maken van de gemeentepolis. Op dit moment draagt de gemeente nog 14,50 euro per maand bij aan de zorgkosten van burgers met een laag inkomen.

Gevolg: zorgverzekering voor minima wordt minimaal 175 euro duurder

30 overige gemeenten

In zo’n 30 gemeenten stopt Menzis met het aanbieden van de collectieve zorgverzekering voor de minima. In een aantal gemeenten bestaat er nu al een andere verzekeraar die een minimaverzekering aanbiedt. Bij een paar gemeenten is inmiddels een vervangend collectief gevonden.

Er zijn ook minimaal zeven gemeenten waar, voor zover bekend, geen vervanger is gevonden. In deze gemeenten verdwijnt de collectieve verzekering dus definitief:

 • Epe
 • Renkum
 • Apeldoorn
 • IJsselstein
 • Lopik
 • Nieuwegein
 • Vianen

Gevolg: verzekerden moeten zelf op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor in 2020. Gemeenten gaan hierin wel actief ondersteuning bieden.

Vaak oververzekerd

Gemeentelijke zorgverzekeringen zijn vaak erg uitgebreid, bijvoorbeeld met dekkingen voor meer dan 20 behandelingen fysiotherapie en ruime tandartsvergoedingen. Dat lijkt mooi, maar zorgt juist voor onnodige hoge uitgaven.

Omdat gemeentelijke verzekeringen zo uitgebreid zijn, zijn veel minima oververzekerd. Ze betalen onnodig veel premie voor vergoedingen die ze niet gebruiken. Zonde, want voor mensen met een laag inkomen is het juist beter om een zorgverzekering te kiezen die qua dekking precies goed aansluit. Dat kan zo een paar tientjes per maand besparen. Een hoop geld voor mensen die het niet breed hebben.

Bart Koenraadt, Zorgwijzer.

Wat kunnen minima doen?

Op dit moment nog even niets, maar uiterlijk 12 november zullen alle premies voor 2020 bekend zijn gemaakt. Dan is het mogelijk om een andere zorgverzekering te kiezen, waarbij minima dan ook zelf een zorgpolis kunnen kiezen die voor hen op maat gemaakt is.

De keuze is in ieder geval reuze. De verwachting is dat er uit meer dan 60 verschillende polissen te kiezen valt, waarbij de prijsverschillen onderling tot in de honderden euro’s kan lopen.

15 reacties

 • GGuus Bakker

  Pffff met gekeken wat het verschil is met vorig jaar. 12 euro per maand meer betalen. Tuurlijk, die heb ik zo liggen. Naast Al dat andere geld wat ik als minima niet krijg. Lang leve deze regering. Pffff. Ik eet wel nog minder want ach ja chronisch ziek kan toch niet werken dus kun je vast ook wel een boterham minder eten.

 • MMonique

  We kunnen links missen als kiespijn. Wat een belachelijke veronderstelling dat die de minima zouden tegemoet komen. Die geven veel liever aan de “nieuwe inwoners” huizen en uitkeringen en vakanties en inboedel en zwemlessen en andere leuke sporten gratis weg aan hun! Terwijl de echte Nederlandse burger op een houtje mag bijten en de kinderen hier van minima het met niks mogen doen! Woedend zouden we moeten zijn allemaal! Maar Nederlanders zijn laks en lui!

 • MMarijke

  Ik heb ook een aanbod gekregen van de gemeente Amersfoort vanwege laag inkomen. Ik zou met deze minima zorgverzekering duurder uit zijn dan met mijn huidige zorgverzekering. Bovendien ook nog meer dan de de helft minder aan pakket vergoedingen. Dit kan toch niet?

  • JJanneke

   @Marijke Mag ik weten wat jouw huidige verzekering is? Ik doe onderzoek voor mijn moeder. Zij heeft een minimum inkomen en zat daarom de afgelopen jaren bij Menzis, met minima korting via de gemeente Amersfoort. Amersfoort stopt nu de samenwerking met Menzis en gaat een nieuwe aan met DSW. Ik heb voor mijn moeder naar de pakketten en vergoedingen, en zij gaat hiermee inderdaad flink achteruit. Ben dus nu voor haar aan het kijken of er betere opties zijn. Vandaar mijn vraag 🙂

 • Hhar

  Inmiddels schijnt het bij de politiek nog steeds niet goed door gedrongen te zijn, dat wat er nu gebeurd is de vergoedingen in 2019 tegemoetkoming meer zorg ten kosten van deze verzekering niet meer uit te betalen aan de chronisch zieken in 2019.
  Hierdoor zijn veel chronisch zieken en ouderen in de problemen gekomen.
  En wordt het tijd dat Swen de Lange dit weer terug draaid.
  En zorgt dat er een ander potje hiervoor wordt gezocht.
  Veel oudere Rotterdammers zijn hierdoor de dupe geworden om de VGZ uit te breiden.

 • Hhar

  Wij modalen werken keihard.(tot dat je ineens ziek wordt in Nederland).

  Deze zelfde modale werknemers zijn door keihard te werken ziek geworden, chronisch ziek en hierdoor in de armoede terecht gekomen bijstand etc.

  Zeg nooit wij modalen werken keihard want dat zeiden zij ook en
  dachten ook niet dat armoede dan ineens langzamerhand komt.
  Denk eens na en reken eens uit als U ineens van modaal naar bijstand gaat wat dit u aan levensvreugde kost?
  PETER, Dan zal u nooit meer met deze aanhef beginnen.

 • PPeter

  Prima toch dat deze vorm van subsidie verdwijnt.
  Wij modalen werken keihard en moeten alle zorgkosten zelf betalen. Niks toeslagen of gemeentepolis.

  • EEelco

   @Peter
   Dat is leuk als je door een paar lui de weg word afgereden en niet meer kan werken altijd rond de 50 uur in de week gedraaid en nooit bij huis gezeten en nu word je erin gereden en nu bij huis koophuis weg relatie weg omdat die de last niet wou dragen en geen cent meer over en je mag blij zijn met een wia want de arbeidsongeschiktheidsverzekering keert niet uit boven de 80 procent afkeur en word je bestraft met nog minder dan 70 procent van je loon dieptriest hier in Nederland net als de zorgsector die je toch niet wil helpen met je klachten. Omdat je niks meer kan betekenen in hun ogen voor de samenleving dus ja het liefst ben ik zelfs onverzekerd als ze dit ook nog afpakken ga niet betalen voor mijn eigen ondergang

  • JJenny

   @Peter
   Wow wat een foute veronderstelling! Ook jij kan ziek worden of in omstandigheden terecht komen waar je op een. Mijn man had ook een mooi modaal inkomen tot hij ernstig ziek werd 45 jaar gewerkt! En dan val je terug op een WIA uitkering. Maar ook dat zal je wel willen afschaffen schat ik zo in?
   Heel kortzichtig jouw reactie!

 • JJohn

  ach volgens de reacties op deze site, krijgen de mini toch 99 euro per maand toeslag, dus vooral niet zeuren dat je volgend jaar mischien wel rond 200 euro extra moet betalen.

  • PPeter

   @John
   De minima krijgen geen €99 per maand, maar een verhoging van de bestaande toeslag, die veel minder is dan €99 per maand, van €98 per JAAR.
   Ofwel €8 per maand. Onvoldoende dus, om de stijging van de premie en de halvering van de collectiviteitskorting te kunnen betalen.

  • AAlex

   @John
   U heeft echter goed gelezen dat de minima €99,00 per maand als toeslag krijgt, voor hun ziekte premie.
   Maar u heeft schijnbaar een riant inkomen dat u makkelijk die €200,00 zou kunnen missen.
   Helaas is dat bij de minima niet het geval.
   Bij velen die een bijstand uitkering ontvangen, staat het water al tot aan de lippen.
   Zelfs als we de huur toeslag er bij optellen leven deze mensen ver onder het minimum. Velen hebben hun huur al niet meer kunnen betalen, en zelfs als een bewindvoerder word ingeschakeld kan die ook alleen maar constateren dat het geen haalbare kaart is deze mensen in een huurwoning te laten wonen.
   Hun inkomen is gewoon te laag om van te leven, vooral als je kinderen hebt.
   Daarom zijn al vele minima op straat beland.
   Helaas zit de opvang voor thuis en daklozen vaak overvol, en moeten deze mensen maar op straat leven.
   En geloof maar niet dat onze Regering hier iets tegen zal ondernemen, want dan heb je het mis.
   Het is juist dankzij deze Regering met hun loze beloftes dat deze mensen vaak dak en thuisloos zijn geraakt.
   Ieder jaar moeten zij weer geld inleveren, ondanks dat de Regering hardop durft te beweren dat de minima het beter zal krijgen.
   Het Nibud zowel als de ombudsman en ook bewindvoerders, kunnen alleen maar bevestigen dat de minima er ieder jaar nog op achteruit gegaan is.
   De vele loze beloftes van de Mark Prutser (lees Rutte) ten spijt, hij is zijn beloftes nooit nagekomen dat de minima er op vooruit zou gaan.
   Ondanks dat de minima er op papier op vooruit zou zijn gegaan, blijkt echter dat de Regering weer de belastingen hebben verhoogd.
   Dus levert de minima alleen maar meer geld in dan dat zij hebben ontvangen.
   Dit zal voor volgend jaar er voor zorgen dat nog meer Nederlandse inwoners op straat zullen komen te staan, waar zelfs hulp instanties niets tegen kunnen ondernemen.

  • JJorein Versteege

   Daarom heeft Nederland nood aan echte linkse politiek. Helaas weigert ”Gevestigd Links” (PvdA, GL en SP) om een socialistisch alternatief neer te zetten. Hierdoor wint rechts (met steun van neoliberaal ”links) en wordt de armoede steeds groter. Nederlandse arbeiders hebben nood aan een partij die voor een echt revolutionair socialistisch alterantief staat. Helaas kunnen we dat van Gevestigd Links niet verwachten, die zijn allemaal sociaal democratisch (pro-kapitalistisch de-facto).

  • VVictor.

   @Jorein Versteege

   Het is inmiddels duidelijk dat er juist helemaal geen nood is voor linkse politiek. Zie het verlies van de SP afgelopen verkiezingen.

  • Hhar

   @Alex

   Daarom is deze Regering bezig met sucide op de ouderen.
   Zij maken door al die belasting verhoging de mensen dakloos, etc. De hongerwinter die schijnt er weer aan te komen als deze regering zo doorgaat om de BTW op eten die verhoogd is niet niet weer te schrappen voor veel ouderen. Veel ouderen kunnen deze levensstandaard
   die nu door deze Regering gecrieerd gecrieerd wordt niet meer bolwerken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.