Kleine zorgverzekeraars winnen weer marktaandeel

Koen Kuijper geen reacties

De kleine zorgverzekeraars hebben hun marktaandeel in 2019 weer vergroot. Samen hebben ze nu 14 procent van de zorgverzekeringsmarkt in handen. In 2010 was dit nog maar 9,3 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Zorgthermometer van Vektis.

Daarnaast is er in 2019 een nieuwe buitenlandse speler toegetreden tot de Nederlandse markt van zorgverzekeringen: Eucare uit Malta. In 2018 werd iptiQ, met een Zwitsers moederbedrijf, al risicodrager voor Promovendum, Besured en National Academic.

Grote verzekeraars in de min

Van de vier grote verzekeraars verliezen alleen CZ en Achmea marktaandeel. Menzis en VGZ zien juist een groei in het aantal verzekerden.

  Marktaandeel 2018 Marktaandeel 2019
Achmea 29,9% 29,0%
VGZ 22,3% 23,4%
CZ 21,2% 20,4%
Menzis 13,1% 13,2%
Totaal 86,5% 86,0%

Achmea blijft de grootste speler op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt. Het concern telt ongeveer 5 miljoen verzekerden.  

Lees ook: Welke zorgverzekeraar hoort bij welk concern?

Snelste groeiers

Kijkend naar relatieve groei, komt DSW als winnaar uit de bus. Hun aandeel stijgt van 3,1 procent in 2018 naar 3,4 procent in 2019. Dat is een relatieve stijging van 9,3 procent.

Onder de paraplu van DSW valt ook zorgverzekeraar Stad Holland met een marktaandeel van 0,7 (0,1 procentpunt meer dan in 2018). Daarmee is het hele concern van DSW goed voor een marktaandeel van 4,1 procent in 2019.

Ook VGZ doet met een relatieve groei van 8,2 procent goede zaken. Dat geldt ook voor Eno met een groei van 6,8 procent. Eno is de overkoepelende verzekeringsmaatschappij voor verzekeraars Zorgdirect en Salland.

Het betrekkelijk nieuwe IptiQ – waar Promovendum en Besured onder vallen – vergroot zijn klantenbestand met 4,7 procent. Daarmee zijn ze goed voor een marktaandeel voor 1,2 procent.

Nieuwe zorgverzekeraar: Eucare

In 2019 heeft een nieuwe zorgverzekeraar de markt betreden, onder de naam Eucare. 50.000 verzekerden hebben zich aan de nieuwe verzekeraar verbonden.

De risicodrager uit Malta biedt een naturapolis en restitutieverzekering aan via volmacht Aevitae. Aevitae is geen echte verzekeraar, maar een volmacht die de basis- en aanvullende verzekeringen namens een risicodrager aanbiedt. Daarnaast voorzien volmachten ook in de volledige administratie van verzekerden.

Eucare is de tweede buitenlandse verzekeringsmaatschappij in Nederland en onderscheid zich door:

  • Geen budgetplafonds te hanteren in ziekenhuizen, waardoor een pati├źntenstop niet kan voorkomen
  • Geen preferentiebeleid te hanteren: de apotheek is dan niet verplicht een bepaalde variant van een geneesmiddel te leveren

Caresq verzorgt de zorginkoop van Eucare.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.