Komende dagen bijna 1 miljoen overstappers zorgverzekering

Komende dagen bijna 1 miljoen overstappers zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Komende dagen bijna 1 miljoen overstappers zorgverzekering
Overstappen zorgverzekering (2020)

Bijna 1 miljoen Nederlanders stapt de komende dagen nog over van zorgverzekering. Dat is de verwachting van deze website. “Vooral de laatste twee dagen van het jaar kiezen nog honderdduizenden mensen voor een andere zorgpolis”, stelt Bart Koenraadt van Zorgwijzer.

Het is nog ruim een week mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken en te veranderen voor 2020. De deadline ligt op 31 december klokslag 00:00. Als je voor die tijd de overstap (online) hebt voltooid bij de verzekeraar, wordt je oude polis automatisch geannuleerd voor het nieuwe jaar.

Eindejaarsgekte

Iedereen in Nederland heeft zeven weken de tijd om te wisselen van zorgverzekeraar. Maar het overgrote merendeel wacht dus tot de allerlaatste paar dagen. Vooral tussen de kerstdagen en het nieuwe jaar is er sprake van een ware overstapgolf. Het blijft een opvallend fenomeen dat mensen deze keuze zo lang uitstellen.

Volgens Koenraadt heeft het te maken met twee dingen:

  1. Zin: Het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering is voor velen geen leuk klusje. Daarom wordt het uitgesteld tot het laatste moment.
  2. Tijd: In de kerstvakantie heeft vrijwel tijd om zijn of haar zorgverzekering onder de loep te nemen. Deze periode is daarom extra populair.

“Ook het callcenter van Zorgwijzer heeft het nu al erg druk. Gelukkig zijn we goed ingericht om de eindejaarsgekte op te vangen. Tijdens de openingstijden krijg je bij ons direct iemand aan de lijn. Ook op de piekmomenten”, aldus Koenraadt.

Meerderheid stapt nooit over

Ondanks een premiegat van 492 euro tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering, stapt het merendeel van de Nederlanders nooit over.

Volgens Koenraadt is er vaak sprake van een zekere ‘trouw’ richting de huidige verzekeraar:

Veel verzekerden zijn tevreden met hun huidige verzekeraar en dekking en zien het nut van overstappen niet in. Dat terwijl er vaak veel geld te besparen valt, zeker voor mensen die collectief zijn verzekerd, bijvoorbeeld via hun baas.

Tandartsverzekering minder populair

Bij de verzekerden die overstappen van zorgverzekeraar wordt de tandartsverzekering is steeds mindere mate afgesloten, blijkt uit statistieken van Zorgwijzer. Voor 2020 kiest 29,2 procent voor een tandartsverzekering in het pakket. Dat was vorig jaar nog 36,5 procent. En in 2017 zelfs 38,3 procent.

Volgens Koenraadt is er een logische verklaring:

Nederlanders zien hun tandartsverzekering als een soort abonnement: ze betalen alleen voor iets dat ze daadwerkelijk gaan gebruiken. Mensen met weinig gebitsklachten zeggen de tandartsverzekering daarom steeds vaker op, terwijl mensen die mondzorg juist wel nodig hebben hun verzekering daarop nauwkeurig aanpassen. Wat je krijgt is dat tandartsverzekeringen alsmaar duurder worden.

30 procent hoger

Uit de gegevens Zorgwijzer blijkt ook dat het aantal overstappers ongeveer 30 procent hoger ligt in vergelijking tot voorgaande jaren.

Ook daar liggen een aantal reden aan ten grondslag, denkt Zorgwijzer:

  • Collectieve verzekeringen worden duurder, omdat de korting voor de basisverzekering wettelijke wordt beperkt tot 5 procent. Mensen schrikken van de premiestijging en gaan toch even rondneuzen, op zoek naar een meer voordelige polis.
  • Collectieve verzekeringen worden stopgezet, bijvoorbeeld bij de gemeentelijke minimapolissen
  • Er wordt door consumentenprogramma’s media meer bewustwording gecreëerd over de zorgverzekering, waardoor meer mensen geneigd zijn tot een overstap

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.