Kosten basispakket stijgen naar 46,2 miljard euro

Kosten basispakket stijgen naar 46,2 miljard euro

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Kosten basispakket stijgen naar 46,2 miljard euro

De totale kosten van het basispakket stijgen in 2019 met 4,1 procent (1,8 miljard euro) naar een totaal van 46,2 miljard euro. Dat blijkt uit de jongste ramingen van zorgverzekeraars. De grootste kostenstijgingen doen zich voor bij de farmaceutische zorg (medicijnen) en de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

De totale uitgaven binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) gaan in 2020 waarschijnlijk weer een nieuw record breken. Dat heeft ook gevolgen voor de premie die burgers betalen aan hun verzekeraar.

Hogere kosten dus hogere premie

Omdat de zorgkosten stijgen, gaan verzekerden in 2020 meer premie betalen voor hun zorgverzekering. Volgens de Miljoenennota gaan verzekerden zo’n 3 euro per maand op achteruit, maar zorgverzekeraar DSW uit Schiedam gaat 6 euro per maand aan extra premie rekenen in 2020.

In oktober en november volgen de overige ziektekostenverzekeraars met hun nieuwe zorgpremie. Vanaf 12 november zijn alle premies bekend en is het tevens mogelijk om te wisselen van verzekeraar.

Het kabinet heeft al wel aangekondigd dat de zorgtoeslag voor de minima omhoog gaat. Alleenstaanden krijgen er naar verwachting 67 euro bij en gezinnen 95 euro.

Oorzaak kostenstijgingen

De oorzaak van de kostenstijgingen in 2019 vindt men vooral terug in de verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent. Bijna alle medicijnen, preparaten en hulpmiddelen zijn daarom duurder geworden.

Een andere reden voor de hogere zorgkosten is de maximale eigen bijdrage van 250 euro die verzekerden betalen voor de eigen bijdrage van medicijnen. Alles daarboven wordt sinds 2019 door de verzekeraar gedekt. Voorheen was er geen limiet, waardoor verzekeraars minder hoefden te vergoeden.  

Tot slot stijgen de zorgkosten in de GGZ per 2019 met 6 procent. Deze toename is de oorzaak van:

  • Hogere lonen
  • Meer behandelingen
  • Duurdere behandelingen

Bron: Zorginstituut Nederland

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.