Kunstmatige inseminatie toch vergoed voor lesbiennes en alleenstaanden

Koen Kuijper 1 reactie

Ook in 2020 hebben lesbiennes en alleenstaande vrouwen recht op kunstmatige inseminatie (KI). Dat blijkt uit berichtgeving van Haagse bronnen in het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en berichtgeving in de Telegraaf.

In februari besloot minister Bruno Bruins van medische zorg dat kunstmatige inseminatie voor deze groepen niet zou worden vergoed vanuit het basispakket. Er zou volgens hem geen sprake zijn van een medische noodzaak. Hij doelde daarmee op de betaalbaarheid van de zorg: alleen zwangerschapsbehandelingen die noodzakelijk en effectief zijn, moeten worden vergoed.

Kritiek

Desalniettemin kon Bruins rekenen op veel kritiek, zowel uit de politiek als vanuit de maatschappij. De minister komt nu dus terug op zijn besluit. In ieder geval tot 2021 hebben alle alleenstaande en lesbische vrouwen daarom recht op kunstmatige inseminatie en dekking via de basisverzekering. Hiervoor wordt structureel 5 miljoen euro uitgetrokken.

Voor veel vrouwen is de beslissing een grote opluchting, want de kosten voor een dergelijke zwangerschapsbehandeling kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Heterostellen

Heterostellen krijgen kunstmatige inseminatie wel altijd vergoed uit het basispakket, omdat er in dit geval sprake is van een medische noodzaak. De man is dan niet of minder vruchtbaar, bijvoorbeeld vanwege verminderde zaadkwaliteit of een andere onverklaarbare oorzaak.

Bij lesbiennes is deze noodzaak er strikt genomen niet, omdat er geen man in het spel is.

1 reactie

  • LLisa

    Vandaag te horen gekregen dat cz dit niet meer vergoedt voor lesbische stellen dus dit klopt niet.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.