Met deze 3 tips bespaar je nog dit jaar op je zorgkosten

Thomas van Campenhout geen reacties
Prinsjesdag zorg 2017

Het einde van het jaar nadert. Zorgverzekeraars zijn bezig met het berekenen van hun nieuwe premie voor 2020. Ook de nieuwe vergoedingen en voorwaarden worden binnenkort bekend gemaakt.

Dat betekent ook dat je nog maar een kleine twee maanden de tijd hebt om gebruik te maken van je zorgdekking voor 2019. Als je het slim speelt, kun je daar een slaatje uit slaan.

Daarom drie tips van ons om nog dit jaar te besparen op je zorgkosten:

1. Eigen risico op? Declareer nog dit jaar

Als je eigen risico voor 2019 is opgemaakt, worden de resterende kosten – die vallen binnen 2019 – gedekt door je basisverzekering. Het kan daarom handig zijn om bepaalde kosten nog dit jaar te declareren. Misschien moet je op korte termijn je verstandskiezen laten trekken, heb je een nieuwe voorraad medicijnen nodig of heb je een gehoorapparaat of kunstgebit nodig.

Door die kosten te laten vallen in dit jaar voorkom je dat je eigen risico voor 2020 wordt aangesproken. Dat kan je een forse som geld besparen.

Voorbeeld:

Je moet op korte termijn je verstandskiezen laten trekken en je eigen risico voor 2019 is al op. Dan kan het slim zijn om nog voor dit jaar een afspraak te maken bij de kaakchirurg.

De kosten (zo’n 400 euro) worden dan gewoon volledig vergoed vanuit je basisverzekering, zonder eigen risico. Ka-Ching!

2. Maak je aanvullende vergoeding op

Mogelijk heb je ook nog budget over binnen je aanvullende verzekering. Denk aan een restant van je tandartsvergoeding, fysiovergoeding of dekking voor alternatieve geneeswijzen.

Het is slim om daar nog dit jaar gebruik van te maken en niet te wachten tot volgend jaar. Mogelijk heb je wat pijntjes van het sporten. Dan is het slim om daar niet te lang mee te zitten en gebruik te maken van je aanvullende dekking.

Voorbeeld:

Staat er begin 2020 een controle en mondhygiëne gepland voor de tandarts en heb je nog budget over in je tandartsverzekering? Dan kan het slim zijn om de controle en behandeling te verschuiven naar dit jaar. Dat bespaart je zo een paar tientjes. Kassa.

Bovendien weet je zo gelijk hoe het gesteld is met je gebit en of je voor het nieuwe kalenderjaar je tandartsverzekering moet uitbreiden of juist kunt opzeggen.

3. Aanspraak maken op belastingvoordeel

Zorgkosten die niet vanuit je basis- of aanvullende verzekering worden vergoed, mag je vaak aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dat kan een interessant belastingvoordeel opleveren.

Voorbeelden van zorgkosten die aftrekbaar zijn:

  • Behandeling bij een therapeut of tandarts
  • Behandeling bij een paramedicus, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of logopedist
  • Vervoerskosten vanwege een chronische ziekte of handicap
  • Kosten voor een speciaal dieet bij voedselgevoeligheid of een medische aandoening

Je komt echter alleen in aanmerking voor aftrek als je een bepaald drempelbedrag bereikt binnen het jaar. Als je net niet aan dat drempelbedrag komt, maar voor volgend jaar nog wel kosten verwacht, kan het dus lonen om nog dit jaar de nodige kosten te maken. Daarmee bespaar je zo’n 40 cent op iedere euro. Niet mis!

Op Zorgwijzer lees je hoe je zorgkosten kunt opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting.

Drempelbedrag (2019)

Met fiscale partner:

InkomenDrempelbedrag
Tot € 15.478€ 266
Tussen € 15.478 en € 41.1071,65% van het inkomen
€ 41.107 of meer€ 679 + 5,75% van het gedeelte van het inkomen dat uitkomt boven € 41.107

Zonder fiscale partner:

InkomenDrempelbedrag
Tot € 7.739€ 133
Tussen € 7.739 en € 41.1071,65% procent van het inkomen
€ 41.107 of meer€ 679 + 5,75% van het gedeelte van het inkomen dat uitkomt boven € 41.107

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.