Nederlanders in extreme geldproblemen door hoge zorgkosten

Koen Kuijper 13 reacties
Prinsjesdag zorg 2017

Veel Nederlanders komen door torenhoge zorgkosten in ernstige financiële problemen. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen hun huis moeten verkopen of een scheiding moeten aanvragen om de kosten beter te kunnen verdelen.

Anderen hebben geen geld meer voor leuke activiteiten, zoals een vakantie met het gezin. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van RTL Nieuws.

Experts spreken van een landelijk probleem.

RTL sprak met tientallen mensen met betalingsproblemen. Het belangrijkste obstakel is dat mensen steeds opnieuw aanlopen tegen nieuwe rekeningen. Naast de maandelijkse zorgpremie en het eigen risico zijn er ook veel eigen bijdragen, bijvoorbeeld voor medicatie, hulpmiddelen en vervoer naar zorgaanbieders.

Veel eigen betalingen

Vooral eigen betalingen dragen bij aan de hoge zorgkosten bij Nederlanders. Dat komt omdat er voor de meeste zorg uit het basispakket een verplicht eigen risico geldt van 385 euro. Wie een specialist in het ziekenhuis bezoekt, is dat bedrag al snel kwijt.

Verder wordt lang niet alle zorg volledig vergoed. Voor bepaalde zorgvormen, zoals medicatie geldt een eigen bijdrage. Andere zorg, zoals fysiotherapie of tandheelkunde, moet in de meeste gevallen zelfs volledig uit eigen portemonnee betaald worden, tenzij er een aanvullende polis voor wordt afgesloten.

Volgens de respondenten zitten de hoge zorgkosten vooral in de eigen bijdragen van:

 • Medicijnen (80 procent)
 • Kosten voor een specialist (67 procent)
 • Kosten van fysiotherapeutische behandelingen (34 procent)

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat:

 • 38 procent van de deelnemers aangeeft niet meer rond te kunnen komen door de hoge en stijgende zorgkosten.
 • 21 procent zorg mijdt om kosten te besparen.
 • 15 procent schulden maakt of een lening heeft afgesloten.

Stapeling kosten

Ook huisarts Toosje Valkenburg spreekt van een opstapeling van verschillende zorgkosten: “Die stapeling zorgt ervoor dat ze soms noodzakelijke zorg laten. Of keuzes maken om iets niet te doen, omdat het op dat moment in hun budget niet goed uitkomt.”

Volgens Valkenburg zijn het ook mensen met een modaal inkomen die in de problemen komen: “We zien ook de problemen toenemen bij mensen die niet helemaal aan de onderkant zitten. Want het leven is al duur, de huren zijn duur, of andere kosten zijn hoog en daar komen de zorgkosten nog eens bovenop.”

Tweederde van de door RTL onderzochte groep meldt meer zorgkosten te maken dan in voorgaande jaren.

Bij sommige gezinnen, die echt niet kunnen rondkomen, wordt er zelfs noodhulp ingeschakeld.

Voorbeeld: Corrie (28)

Corrie (28) is alleenstaande moeder. Ze werkt parttime en heeft een kleine uitkering. Haar inkomen: 22.000 euro bruto. Na aftrek van de huur, vaste lasten en de kosten voor haar dochter blijft daar ongeveer 200 euro netto per maand van over.

Maar hier moeten ook nog de zorgkosten van worden betaald:

 • Premie basis + aanvullende verzekering: 178,70 euro per maand
 • Voor Corrie’s reumatische aandoening gaat ze één keer per week naar de fysiotherapeut. Haar zorgverzekeraar (Zilveren Kruis) vergoed echter maar 36 behandelingen per jaar. 16 behandelingen (van 34,50 euro) betaalt ze zelf.
 • Ook maakt ze haar eigen risico (385 euro) meestal op aan medicijnen of voor een kortlopende behandeling in het ziekenhuis.
Soort uitgave Kosten per jaar
Premie zorgverzekering (basis en aanvullend) € 2.144,40
Eigen risico € 385
Eigen betalingen € 552
Totaal € 3.081

Corrie’s maandelijkse zorgkosten komen uit op 256,75 euro. Gelukkig krijgt ze wel 99 euro aan zorgtoeslag, waardoor ze maandelijks maar 158 euro kwijt is aan zorgkosten. Van haar inkomen kan ze dat amper betalen. Als de wasmachine kapot gaat of ze op vakantie wil gaan, is daar eigenlijk geen geld voor.

Voorbeeld: Amanda en Luuk (31 en 29)

Amanda (31) en Luuk (29) zijn onlangs getrouwd en wonen in een huurhuis in Rotterdam. Hun gezamenlijk inkomen bedraagt 39.000 euro bruto per jaar. Na de huur, energiekosten, belastingen, premies en andere vaste lasten blijft daar zo’n 500 euro netto per maand van over.

Maar hier moeten ook nog de zorgkosten van worden betaald:

 • Ze hebben beiden een basisverzekering voor 109,95 euro per maand.
 • Ze hebben geen aanvullende polis.
 • Amanda heeft ADHD en gebruikt daarvoor medicatie.
 • Amanda gaat verder 2 keer per jaar naar een alternatieve genezer (kosten 90 euro).
 • Luuk heeft een chronische aandoening aan zijn bewegingsapparaat en heeft daarom veel fysiotherapie nodig.
 • Ze komen niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Een overzicht van de zorgkosten van Amanda en Luuk:

Soort uitgave Kosten per jaar
Premie basisverzekering € 2.638,80
Eigen bijdrage ADHD-medicatie € 250
Eigen risico medicatie en fysiotherapie € 770
Eigen betalingen € 90
Totaal € 3.748,80

Maandelijks komt dit neer op nog eens 312 euro per maand. Amanda en Luuk houden iedere maand dus maar 188 euro over. Sparen, bijvoorbeeld voor een huis, zit er dus eigenlijk niet in, tenzij ze niet op vakantie gaan.

Onduidelijkheid over vergoedingen

Volgens Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering, is een ander probleem dat het voor veel Nederlanders moeilijk is om te zoeken of iets wordt vergoed of niet.

Ook de voorwaarden van zorgverzekeringen en wet- en regelgeving is niet altijd duidelijk. “Het bureaucratische gedeelte’ veel groter geworden. “Mensen moeten veel meer zelf bijhouden”, vertelt Madern.

Op Zorgwijzer staat een overzicht van alle dekkingen in de basisverzekering en aanvullende verzekeringen.

13 reacties

 • RRevolutionair Socialistische Media

  De steeds hogere kosten zijn geen toeval. Het zijn politieke keuzes gemaakt door rechtse regeringen die het neoliberale kapitalisme dienen. Verwacht niet dat Mark Rutte ooit iets voor de werkende klasse zal doen. Verwacht ook niet dat de PvdA, GroenLinks of SP ermee durven breken. Want gevestigd links durft niet te breken met het kapitalisme. De PvdA, GroenLinks en SP zijn slap en door hun sociaal-democratische ideologie totaal geen partij voor de hardheid van rechts en extreemrechts (PVV & FvD). Daarom wint Baudet aan steun, omdat links faalt. Nederlands Links weigert te knokken voor het socialisme. Ondertussen zal de ongelijkheid toenemen, de zorg wordt onbetaalbaar en de rijken zullen alleen nog kunnen genieten van het leven. Daarom is een arbeiderspartij nodig om te breken met de neoliberale politiekvan rechts en de slapheid van gevestigd-links!

 • Hhar

  Verzekering betaald rokers 385 terug als deze cursus stoppen met roken gaan doen.
  Laat de rokers dan iets betalen, maar 385 vind ik de juiste discriminatie t.o.v. andere die wel deze 385 moeten betalen maar niet roken.

 • JJJ

  Ook ik heb dezelfde problemen, na 45 jaar gewerkt te hebben ben ik in de WAO terecht gekomen en heb een volledige WAO uitkering wat gelijk is aan het minimum
  inkomen. Heb door mijn gezondheid veel kosten elk jaar zit ik zo wie zo aan de volledige eigen bijdrage vast & de nodige kosten van wat niet vergoed wordt, wat andere mensen ook al aangeven. Het is bijna zover dat je je gewoon geen zorg meer kan veroorloven.
  De mensen worden gewoon tot wanhoop gedreven door alle zorgkosten, kiezen tussen een pilletje voor je gezondheid of eten op je bord.

  • Hhar

   @JJ
   En dan bent U nog geen 65 , en dan wordt het nog erger helaas of eerder.
   Voor alleenstaande en samenwonenden.
   Je bent beter af als je gaat scheiden en allebei op je zelf woont.
   Waar gaan we door Rutte en zijn gabbers naar toe?
   Voor WAO-ers, chronisch zieken, en bijstanders zorgt deze regering dat u vanzelf in de armoede komt, hier hoeft u zelf niets voor te doen, hun doen dit voor het volk.
   En maar zeggen iedereen heeft het zo goed in Nederland.
   Door de gezondheidszorg wordt Nederland(ders) arm .
   En door de verhogingen niet meer te compenseren.
   In 2040 zullen kinderen de geur van tabaksrook niet meer ruiken en kennen.
   Volgens mij is dit niet te verwezenlijke.

  • JJJ

   @har

   Ik zal je even uit de droom helpen, die leeftijd heb ik dus wel!! en ik heb me 45 jaar lang gewerkt uit de naad gewerkt hoor!! en nee ik rook of drink niet / en nee ik heb niet gerookt of gedronken. en volgens mij heb ik in die 45 jaar mijn premies wel betaald.
   En verder omdat de regering de pensioen leeftijd verhoogd heeft heb ik volgend jaar pas recht op mijn pensioen.

 • Hhar

  Verdien 39.000 per jaar en je kan erhaast nog nietsmee doen.
  Hoeveel moet je dan wel niet verdienen zodat je toch nog iets kan permiteren?
  Hieruit blijkt dan veel mensen met z.g. een goed salis, toch langzamer hand in de armoede komen blijk.
  Wat moeten de ouderen dan wel die alleen een AOW met klein pensioentje hebben dan wel niet betalen.AOW 795 . reken maar eens uit. Ook deze mensen wonen in een huurhuis .

  • Hhar

   @har

   Kleine aanvulling,

   Hierdoor stijgt het doden aantal als je dit kan volhouden met zijn tweeën.
   Buiten de warmte om.
   Eigen bijdragen per persoon van de AOW af 385 2x buiten de toeslagen die men krijgt
   blijkt dat deze regering niet kan rekenen om de ouderen een betere levens invulling te geven. En dat deze regering zelf zorgt dat alle hulpinstanties niets meer iets kunnen bereiken.

 • Hhar

  Het wordt nu echt tijd dat het naar inkomen gaat. Aow met klein pensioentje en samenwonend redden het dadelijk niet meer. Maar deze regering doet niets meer voor de ouderen.
  Geen eten meer kunnen kopen en geen leuke dingen meer kunnen doen.
  Slechter kunnen de meeste ouderen het niet krijgen of kan het nog erger, blijkbaar wel.

 • HHenk

  Ik zit zo ongeveer in het zelfde schuitje fisio voor mijn vrouw gebroken schouder en voor mij voor mijn spierziekte dan nog je eigen risico voor 2 personen Eén telefoontje spcecialist 229 euro niet meer op te brengen met aow en klein pensioen en dan heb ik het nog niet eens over de medicijnen met eigen bijdrage

 • KKoos

  Wat een propagandaverhaal, corrie is alleenstaand met uitkering, waar is de vader gebleven dan ? Iedereen is ziek zwak en misselijk , dat kost geld , moet een ander het dan maar weer ophoesten , naast de uitkering en kinderbijslag en kindgebonden budgetten alsmede huur en zorgtoeslagen.

  • JJoost

   @Koos
   De vader zit in de gevangenis of een inrichting en heeft geen cent te makken.
   Geloof me: dit komt vaker voor dan men denkt

  • SSandra Zuiderwijk-Jungslager

   @Koos

   Beetje kortzichtige opmerking van u. Ik ken genoeg mensen die het echt niet meer kunnen betalen en in januari al door hun eigen bijdrage heen zijn. Dan krijgen ze nog meer grote rekeningen binnen gemeentebelasting , waterbelasting zo begin je het nieuwe jaar al. Nederland was vroeger goed voor hun volk. Dat er betaald moet worden prima is logische maar er zijn grenzen.

  • Hhar

   @Sandra Zuiderwijk-Jungslager

   Ja Nederland was vroeger beter voor de Nederlanders.
   Deze regering denkt ook weer aan zichzelf.
   Aan het Binnenhof oa.dat de aanbesteding te duur is en Pechold nu als scheidsrechter moet optreden, om de kosten te drukken etc.
   Geld door iedereen verdient, wordt over de balk gegooid bij vele projecten.
   Hierdoor blijft er voor het Nederlandse volk niets over.

   Zieken,werklozen,chronisch zieken hadden het vroeger beter dan nu.
   Ziekenfonds is beter dan dit bodemloze put systeem, of betalen naar inkomen,
   Hierdoor hoeven de armen in salaris onder ons minder of niets te betalen.
   Geen AOW uitbetaling meer aan de rijken onder ons.

   Bureaucratie afschaffen vragen moeten sneller beantwoord worden door gemeentes en de telefoon alle medewerkers zijn in gesprek moet verdwijnen en gelijk zeggen u bent wachtende 1 of twee of drie. hierdoor wordt alles veel beter en sneller geregeld.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.