Nederlanders met hoger eigen risico maken minder zorgkosten

Koen Kuijper 2 reacties

Nederlanders die hun eigen risico vrijwillig hebben verhoogd, maken minder zorgkosten dan Nederlanders die dat niet hebben gedaan. Dat komt met name omdat eerstgenoemden gezonder zijn. Dat blijkt uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB), die keek naar de zorgkosten tussen 2008 en 2013.

Het eigen risico bedraagt 385 euro in 2019, maar het is mogelijk om dit bedrag op te hogen met maximaal 500 euro. In ruil daarvoor ontvang je een korting van de zorgverzekeraar op de premie. Voor 80 procent van de mensen die zijn/haar eigen risico maximaal verhoogd, pakt dit voordelig uit.

Dubbel zoveel

Wat uit de doorrekening blijkt, is dat mensen die geen vrijwillig eigen risico hebben, gemiddeld dubbel zoveel zorgkosten maken als mensen die hun eigen risico hebben verhoogd.

Daarnaast ondervinden Nederlanders met een hoger eigen risico een grotere drempel om zorg te gebruiken. Mensen die hun eigen risico met 100 euro hebben verhoogd, maken 25 euro minder aan zorgkosten.

De totale zorgkosten zouden licht stijgen als de mogelijkheid tot het vrijwillig verhogen van het eigen risico zou worden afgeschaft.

Wanneer eigen risico betalen?

Men betaalt het eigen risico zodra men gebruik maakt van de basisverzekering. Het bedrag stapelt zich op totdat het grensbedrag van het eigen risico is bereikt. Vanaf dat moment vergoedt de zorgverzekeraar de kosten.

Voor sommige zorgvormen betaalt men geen eigen risico:

 • Consult of behandeling bij de huisarts
 • Verloskundige- en kraamzorg
 • Zorg die vanuit een aanvullende verzekering wordt vergoed

Ook jongeren tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Eigen risico 2020

In 2020 bedraagt het eigen risico wederom 385 euro. Dit is al tijdens de regeringsonderhandelingen afgesproken. In 2016 werd het eigen risico voor het laatst verhoogd, namelijk van 375 naar 385 euro.

2 reacties

 • Hhar

  Nee, dit is niet eerlijk.
  Want deze groep heeft geen keus

  Zij zijn dit elk jaar kwijt, buiten dat deze groep hoge zorgkosten heeft zijn de meeste vergoedingen zoals de tegemoetkoming zorgkosten in zijn geheel verdwenen en is opgegaan om het VGZpakket iets te vergroten.

  De VGZ gemeente polis blijkt achteraf na verhoging premie veel te duur te worden voor diegene waarvoor het opgezet is, juist de laagstbetaalden mensen in de bijstand etc. En de gemeente betaald maar 10 Euro bij maal haald voor 200 euro weg.
  En de vergoeding door VGZ voor brillen is te weinig Korting 130 euro op een brilletje (het vroegere ziekenfondsbrilletje). een multivocale bril uit het basisaanbod en een goede stevige bril moet men nog 300 a 350 bij betalen en dit is voor deze groepen erg duur.
  Hier zou men iets aan moeten gaan doen. van 130 naar 350 verhogen. De pedicuren kon wel ineens met 362 verhoog worden, maar een goede bril niet.

 • RRene Rip

  Dus mensen met een minder goede gezondheid(zonder dat zij daar iets toe hebben bijgedragen) betalen hogere zorgkosten, want boven op de premie zijn zij elk jaar het eigen risico (€385) kwijt. Dat is eerlijk?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.