Nederlanders met hoger eigen risico maken minder zorgkosten

- 0 reacties

Nederlanders die hun eigen risico vrijwillig hebben verhoogd, maken minder zorgkosten dan Nederlanders die dat niet hebben gedaan. Dat komt met name omdat eerstgenoemden gezonder zijn. Dat blijkt uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB), die keek naar de zorgkosten tussen 2008 en 2013.

Het eigen risico bedraagt 385 euro in 2019, maar het is mogelijk om dit bedrag op te hogen met maximaal 500 euro. In ruil daarvoor ontvang je een korting van de zorgverzekeraar op de premie. Voor 80 procent van de mensen die zijn/haar eigen risico maximaal verhoogd, pakt dit voordelig uit.

Dubbel zoveel

Wat uit de doorrekening blijkt, is dat mensen die geen vrijwillig eigen risico hebben, gemiddeld dubbel zoveel zorgkosten maken als mensen die hun eigen risico hebben verhoogd.

Daarnaast ondervinden Nederlanders met een hoger eigen risico een grotere drempel om zorg te gebruiken. Mensen die hun eigen risico met 100 euro hebben verhoogd, maken 25 euro minder aan zorgkosten.

De totale zorgkosten zouden licht stijgen als de mogelijkheid tot het vrijwillig verhogen van het eigen risico zou worden afgeschaft.

Wanneer eigen risico betalen?

Men betaalt het eigen risico zodra men gebruik maakt van de basisverzekering. Het bedrag stapelt zich op totdat het grensbedrag van het eigen risico is bereikt. Vanaf dat moment vergoedt de zorgverzekeraar de kosten.

Voor sommige zorgvormen betaalt men geen eigen risico:

  • Consult of behandeling bij de huisarts
  • Verloskundige- en kraamzorg
  • Zorg die vanuit een aanvullende verzekering wordt vergoed

Ook jongeren tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Eigen risico 2020

In 2020 bedraagt het eigen risico wederom 385 euro. Dit is al tijdens de regeringsonderhandelingen afgesproken. In 2016 werd het eigen risico voor het laatst verhoogd, namelijk van 375 naar 385 euro.

0 reacties op: “Nederlanders met hoger eigen risico maken minder zorgkosten”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.