‘Omzetplafonds ziekenhuizen moeten openbaar zijn’

‘Omzetplafonds ziekenhuizen moeten openbaar zijn’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Omzetplafonds ziekenhuizen moeten openbaar zijn’

Zorgverzekeraars moeten per direct duidelijkheid bieden over het afspreken van omzetplafonds met zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen en klinieken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

In een aantal Nederlandse ziekenhuizen, zoals het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam, was er dit jaar sprake van een patiëntenstop als gevolg van een omzetplafond. Ook eind dit jaar worden er meer patiëntenstops verwacht, tot grote onvrede van patiënten.

Zorgkosten in toom houden

Om zorgkosten in toom te houden, werken zorgverzekeraars soms met omzetplafonds. Ze spreken dan samen met een zorgaanbieder een maximum budget af. Als het budget op is, krijgt de zorgaanbieder geen geld meer voor behandeling van nieuwe patiënten. In sommige gevallen kunnen nieuwe patiënten dan niet meer in het ziekenhuis terecht.

Op Zorgwijzer vind je terug welke zorgverzekeraars werken met een omzetplafond.

Niet de eerste keer

Omzetplafonds zorgde er in het verleden al vaker voor dat patiënten voor hun behandeling niet meer terecht konden in een bepaald ziekenhuis, terwijl deze wel door de verzekeraar was gecontracteerd.

Dat had dus te maken met het maximaal te vergoeden bedrag dat de verzekeraar met het ziekenhuis had afgesproken. Doordat dit plafond werd bereikt, konden mensen met een bepaalde verzekeraar niet meer terecht in hun voorkeursziekenhuis.

Verplicht

De NZa verplicht zorgverzekeraars nu om duidelijk aan te geven met welke zorgaanbieders een omzetplafond is afgesproken. Verzekerden kunnen op die manier zien bij welk ziekenhuis zij mogelijk aan het eind van het jaar mogelijk niet meer terecht kunnen.

Dat maakt het kiezen van een zorgverzekering voor 2020 ook een stuk gemakkelijker.

Kloonpolissen

Tenslotte wil de toezichthouder dat duidelijk wordt welke zorgverzekeringen van hetzelfde concern op elkaar lijken qua polisvoorwaarden.

Deze zogenoemde kloonpolissen komen namelijk volgens de NZa nog te veel voor in Nederland.

Op die manier wordt het voor verzekerden duidelijk waar een prijsverschil in een basisverzekering vandaan komt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.