Onbeperkt fysiotherapie duur én lastig te verzekeren (in 2020)

Onbeperkt fysiotherapie duur én lastig te verzekeren (in 2020)

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Onbeperkt fysiotherapie duur én lastig te verzekeren (in 2020)

Het wordt duurder en lastiger om in 2020 een zorgverzekering af te sluiten met (onbeperkte) vergoeding voor fysiotherapie. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer door alle vergoedingsvoorwaarden.

Update: Inmiddels is de informatie voor 2021 ook bekend, klik hier voor het laatste nieuws omtrent onbeperkt fysiotherapie.

Aanvullende verzekeringen gaan in prijs omhoog, pakketten worden geschrapt en veel verzekeraars blijven vasthouden aan medische voorselecties.

Nu alle zorgverzekeraar hun premies en voorwaarden voor volgend jaar bekend hebben gemaakt, is het tijd om de balans op te maken:

  • Er zijn slechts drie zorgverzekeraars die een pakket bieden met volledige dekking voor fysiotherapie. Alle drie vallen onder hetzelfde concern.
  • Bij alle drie geldt een medische selectie.
  • Voor een pakket met volledige vergoeding van fysiotherapie betaal je volgend jaar gemiddeld 752,96 euro. Dat is ruim 78 euro meer dan vorig jaar.
  • Pakketten met ruime dekking voor fysiotherapie (meer dan 20 behandelingen per jaar) worden geschrapt of zijn duurder geworden.

Overzicht

In 2020 zijn er nog maar drie zorgverzekeraars die een volledige dekking bieden voor fysiotherapie. Twee minder dan in 2019.

Een overzicht:

Maak een vergelijking voor onbeperkt fysiotherapie inclusief de basisverzekering en mogelijk andere dekkingen op onze bijgewerkte zorgvergelijker (2020).

Zorgelijke ontwikkeling

In bovenstaand overzicht is duidelijk te zien dat er op dit moment nog maar drie zorgverzekeraars zijn die een aanvullend pakket aanbieden met volledige vergoeding van fysiotherapie behandelingen. IZZ door VGZ valt af in 2020 en biedt volgend jaar nog maar 52 behandelingen fysiotherapie aan. Hetzelfde geldt voor De Friesland, die nog maar 36 behandelingen aanbiedt vanuit AV Optimaal.

Bij alle verzekeraars (ONVZ, PNOzorg en VvAA) die nog wel onbeperkte fysiotherapie aanbieden, geldt in 2020 een medische selectie.

Koen Kuijper van Zorgwijzer vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.

Het wordt voor veel mensen steeds lastiger om (onbeperkte) fysiotherapie te verzekeren in 2020. De gemiddelde premie van een pakket dat fysiotherapie volledig dekt, komt uit op ruim 750 euro per jaar. Dat is voor mensen met een chronische aandoening, zoals reuma of artrose vaak niet te betalen. Bovendien wordt deze groep vaak geweigerd voor deze aanvullende verzekeringen, omdat zij op medische gronden een te groot risico vormen voor de ziektekostenverzekeraar.

Koen Kuijper – Zorgwijzer

Verzekeraars bezuinigen op fysiotherapie

Veel verzekeraars bezuinigen per 2020 op de dekking van fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering.

Dit betekent concreet:

  • Pakketten met hoge dekking worden geschrapt of zijn niet meer af te sluiten (bijvoorbeeld bij Nationale Nederlanden, De Amersfoortse Stad Holland, VGZ en UMC)
  • Dekkingen van aanvullende verzekeringen met fysio worden verlaagd (bijvoorbeeld bij CZ, Univé en VGZ)
  • Aanvullende verzekeringen worden duurder (bijna alle verzekeraars)

Afhankelijk van aanvullende verzekering

Voor honderdduizenden Nederlanders speelt fysiotherapie een belangrijke rol in de gezondheid. “Maar lang niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering”, vertelt Kuijper.

“Een groot deel blijft afhankelijk van de particuliere, aanvullende verzekeringen. Op die verzekeringen heeft de overheid geen invloed. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen wie zij verzekeren en welke premie zij er voor rekenen.”

Lees ook: alles over de vergoeding van fysiotherapie

Fysiotherapie wordt alleen volledig vergoed vanuit de basisverzekering bij spierziekten en bepaalde chronische aandoeningen, zoals Multipele sclerose (MS) of een ruggenmergaandoening.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.