Premie zorgverzekering stijgt harder dan zorguitgaven

Koen Kuijper 1 reactie

De premie die burgers betalen voor hun zorgverzekering is in 2019 harder gestegen dan de zorguitgaven voor het basispakket. Dat blijkt uit cijfers van Zorgwijzer en Zorginstituut Nederland.

De uitgaven in het basispakket stijgen in 2019 naar verwachting met 2 miljard euro naar een totaal van 46,4 miljard euro. Dat is een groei van 4,6 procent in vergelijking met 2018. Maar de zorgpremie is harder gestegen in 2019, namelijk met gemiddeld 5,9 procent, ofwel 79,44 euro per Nederlander.

Grootste kostenpost

Het basispakket is de grootste kostenpost binnen de sector zorg. Uit het pakket worden de belangrijkste zorgvormen vergoed, zoals huisartsenzorg, medisch specialistische zorg en medicijnen.

Een deel van deze kosten worden betaald via inkomensafhankelijke premies van de Zorgverzekeringswet. Het andere deel wordt betaald via de ziektekostenpremies en eigen risico.

Onduidelijk

Zorgwijzer kan niet verklaren waarom de ziektekostenpremies in 2019 harder zijn gestegen dan de kosten van de basisverzekering. Mogelijk hebben de zorgverzekeraars hun premie gebaseerd op kostenstijgingen van voorgaande jaren. Het kan ook zijn dat zij een bepaalde veiligheidsmarge hebben ingebouwd en de premie daarom met meer is verhoogd.

Doordat de kostenstijging vooralsnog meevalt, hoeft de premie in 2020 waarschijnlijk minder hard omhoog. Daarover wordt meer duidelijk tijdens Prinsjesdag en de weken erna.

Kostenstijgingen basispakket

Volgens de prognose van het Zorginstituut worden de volgende kostenstijgingen genoteerd in de belangrijkste sectoren:

  1. Huisartsenzorg: +6,8 procent
  2. Medisch specialistische zorg: +3,6 procent
  3. Medicijnen: +5,2 procent
  4. GGZ: +5,9 procent

De kosten voor hulpmiddelenzorg stijgen vooralsnog het meest in 2019, namelijk met 7,3 procent naar een totaal van 1,6 miljard euro. De stijging wordt grotendeels veroorzaakt door het hogere btw-tarief. Voor hulpmiddelen moet nu 9 procent btw worden afgedragen, in plaats van 6 procent.

Bron: Zorginstituut Nederland

1 reactie

  • WW. Sanders

    Bij mij is ergernis nummer 1 dat alle kostenstijgingen in de zorg verzekeringen komen door de vergrijzing! Volgens mij een regeringsleugen nummer uno. Twee weken geleden werd voorgerekend dat het aantal inwoners tot 2040 zal stijgen naar een kleine 20 miljoen en nu komt de berekening dat door de vergrijzing de zorgkosten stijgen. Schande. Er komen steeds meer niet betalers naar ons land die wel recht hebben en gebruik maken van onze zorg. Terecht maar geef onze overheid daar dan de schuld van en niet de ouderen. Men zegt ook niet, we hebben woekerwinsten gemaakt en onze directeur steekt een miljoen in zijn zak net als die andere directieleden van alle zorgverzekeraars! Schande!!!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.