SP wil zorgverzekering volledig inkomensafhankelijk maken

SP wil zorgverzekering volledig inkomensafhankelijk maken

Artikel door: Koen Kuijper - 43 reacties

SP wil zorgverzekering volledig inkomensafhankelijk maken

De SP wil het zorgstelsel grondig aanpakken. Het eigen risico en de zorgtoeslag worden afgeschaft en er moet minder premie geïnd worden door zorgverzekeraars. In ruil daarvoor gaat de inkomstenbelasting fors omhoog, behalve voor de laagste inkomensgroepen.

Op deze manier wil de SP de zorgkosten opnieuw gaan verdelen. Het plan zou een ‘opstapje’ zijn naar het Nationaal Zorgfonds, waarin alle verzekeraars verdwijnen.

Het bericht van SP komt een dag na onze publicatie over dat de zorgverzekering sinds 2006 zo’n 446 euro duurder is geworden.

Doorrekening

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft het plan van de SP doorgerekend. Mensen met een gezamenlijk bruto-inkomen tot 86.000 euro gaan er naar verwachting op vooruit. Iedereen met een hoger inkomen is het kind van de rekening.

Toch is er nog veel onduidelijk over het voorstel van de SP.

Ongewenste effecten?

Allereerst heeft het CPB niet onderzocht wat de arbeidsmarkteffecten zijn. Ook wordt geen rekening gehouden met afwenteling van hogere lasten voor bedrijven op gezinnen. Het is dus onzeker wat de daadwerkelijke economische effecten zijn van het SP-voorstel.

Verder bestaat er onduidelijkheid over de gedragsmatige effecten die het plan van de SP met zich meebrengt. Zo is niet bekend in hoeverre de zorgvraag – en dus de zorgkosten – toenemen als het besef onder burgers verdwijnt dat de zorg daadwerkelijk geld kost. Als het aan de SP ligt, verdwijnt het eigen risico en is de zorg straks ‘gratis’, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Ook in het Verenigd Koninkrijk bestaat een ‘gratis’ zorgstelsel, de NHS, waarbij de zorg vrijwel volledig wordt betaald uit belastingen. Dat zorgt voor grote problemen, zoals lange wachtlijsten bij huisartsen.

Ook de kwaliteit van de zorg daar is beduidend lager bij onze Westerburen, bleek al uit eerdere onderzoeken. Nederland doet het een stuk beter.

Kritiek voormalig hoogleraar

Ook Marcel Canoy, voormalig hoogleraar zorgeconomie, ziet niets in de plannen van de Socialistische Partij. Op NPO Radio 1 gaf hij zijn kritiek op de plannen: “Het CPB trapt iedere keer in dezelfde valkuil. Het zijn namelijk boekhoudsommetjes. Een grote stelselwijziging gaat gepaard met gedragseffecten”.

Volgens Canoy is het niet te overzien welke ongwenste gevolgen een ander type zorgstelsel (en financiering daarvan) gaat hebben, bijvoorbeeld op de doelmatigheid en toegankelijkheid.

Zorg is al inkomensafhankelijk

Tot slot reageerde Chris Oomen, voormalig topman van DSW, in Stand.nl op de ideeën van de SP. Op de vraag: “Moeten de zorgkosten inkomensafhankelijk worden?”, antwoordde hij: “Dat zijn ze al”.

En dat klopt:

Iedereen in Nederland heeft een verplichte zorgverzekering waarvoor men premie betaalt aan de zorgverzekeraar. Mensen met een inkomen beneden de circa 30.000 euro (38.000 euro voor gezinnen) komen in aanmerking voor zorgtoeslag. Verder betaalt iedereen met een zorgverzekering ook een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Iemand die meer verdient, draagt meer bij aan de zorgkosten.

Dit gaat, als het aan de SP ligt, nog niet ver genoeg. Zij willen dat de rekening in grotere mate wordt neergelegd bij mensen met een hoog inkomen of met een flink pensioen.

Geen meerderheid

Voor de plannen van de SP bestaat op dit moment verre van een meerderheid. Het kabinet wil het huidige zorgstelsel in stand houden en verbeteren. Pas na de verkiezingen (in 2021) moet blijken of er eventueel een meerderheid komt.

Wat vind jij van de SP-plannen? Laat je mening hieronder gelden!

43 reacties

 • GGabriël

  Lijkt me een prima idee van de SP.
  Het eigen risico moet worden afgeschaft en alle premies die men betaalt aan het zorgstelsel moet inkomensafhankelijk worden.
  Dat betekent inderdaad dat de hogere inkomens meer gaan betalen, maar aan de andere kant is het netto inkomen van deze groep de afgelopen 10 jaar behoorlijk omhoog gegaan.
  Dit is een vorm van solidariteit.

  • IIMC

   @Gabriël: “Dit is een vorm van solidariteit…..???” Wat een onzin…. ik ben al solidair genoeg met het huidige belastingstelsel waar mensen zoals jij mee gesubsidieerd moeten worden middels uitkering, zorgtoeslag, zorgkosten, huurtoeslag of weet ik wel niet wat allemaal meer… Altijd maar het handje ophouden voor meer geld en de beschuldigende vinger naar de mensen waar dat geld vandaan moet komen. Misselijkmakend

 • HHans

  Reactie op Chris Oomen oud topman van DSW . De zorg is niet zoals hij zei dat het inkomensafhankelijk is. Een modaal en de midden groepen hebben zoals de rijken een eigen risico van 378 euro en hoge aanvullende verzekering en tandarts verzekering. Zoals het kabinet zeg een ieder betaald het zelfde “Het polder model”. NIET DUS. Er is een zorgtoeslag maar deze is niet evenredig met wat je verdiend. Bijv. een echtpaar met of zonder kinderen, modaal,midden groepen en gepensioneerden, betaald voor elk persoon de zorg premie en krijg via de zorgtoeslag een bedrag voor 1 persoon.
  De zorgverzekeraars zorgen ervoor dat in de toekomst alleen de rijken de zorg kan hebben en de modaal,middengroepen en gepensioneerden moeten maar bekijken hoe en waar zij de zorg kan krijgen. Net als in USA.
  De plannen van de SP is een goed plan maar, ja zij nemen niet deel in de regering en roepen dit alleen vanaf de oppositie.
  Als zij mee regeren kan de SP een flinke vuist en de zorg omvormen.

 • WWilli

  Dit is een uitstekend plan dat naar mijn mening nooit door zal komen, zolang deze regering bestaat!!!

 • HHenriet

  Prima plan vooral voor mensen met de lagere inkomens. Eigen bijdrage en verzekering is niet op te brengen voor veel mensen in nederland

 • YYvette

  Heel goed plan zo kunnen mensen die zorg nodig hebben gewoon weer naar een dokter ipv niet gaan omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. En vaak dus veel te laat een arts raadplegen en daardoor veel meer , langer en duurdere zorg nodig hebben!

 • TTheo

  Goed plan! Iets wat ik ook al jaren vind!
  Weg met al die geld slurpende zorgverzekeraars!
  Wel doorzetten. S.p
  Hiermee word miljarden bespaard!!!!!
  Ook word de zorg aanzienlijk beter!!!
  En nou nog het openbaar vervoer gratis!!!! Stikstofprobleem is dan gratis,kan ook via belasting! Inkomensafhankelijk percentage!
  Het kan zo simpel allemaal! Maar men doet zo moeilijk!!!!!!

  Theo. Heerenveen!

 • SSander

  Klinkt heel eerlijk misschien, maar persoonlijk vind ik inkomen en zorgkosten niets met elkaar te maken hebben.

  Ik zou het een veel mooier idee vinden als er een vorm van belasting kwam op ongezonde voedingsmiddelen. En een deel van de accijns op alcohol en tabak voortaan richting zorgpot.

  Er is inmiddels zoveel bekend over relatie tussen leefstijl en gezondheid, dat ik vind dat dit terug te zien zou moeten zijn in de bijdrage in zorgpremie.

  • HHarrie

   @Sander, denk je niet dat leeftijd een grotere invloed heeft op je gezondheid.

 • KKaat

  Het is simpel…….. Nederland is vol.

  • KKarim

   @Kaat

   nou doei dan, wil je zsm uit NL vertrekken, en eigenlijk nog beter is om dan maar gelijk van de aardbodem te verdwijnen….

   Raar dat mensen die NL te vol vinden eigenlijk altijd vinden dat anderen (die NL niet zó vol vinden) maar moet immigreren/verhuizen, terwijl ze dat prima zelf kunnen….doeiiiii kaat

 • LLapre

  Ja ook mee eens met het voorstel zorg afhankelijk inkomsten

 • EEllis

  Vroeger was dat zo. Je had ziekenfonds en particulieren verzekering. Dus je moet niet het buskruit opnieuw uitvinden.

  • MMaya

   @Ellis precies zoals je zegt, het buskruit niet opnieuw uitvinden, ik hoop dat het weer zo wordt, nu is het onbetaalbaar,
   In België kan het wel betaalbaar, waarom in Nederland niet

  • HHans

   @Maya
   Er is hier in Nederland selecte personen die meer verdienen en deze mensen zorgen ervoor dat het systeem in stand houdt. Zij betalen net zoveel als jij en ik te weten de eigen risico / de aanvullende verzekeringen en de tandarts verzekering. Dit hebben wij te danken aan de vorige kabinetten die de ziekenfonds om zeep hebt geholpen. Er was toen géén verzet van de bevolking en vertrouwde de besluiten van de kabinetten en laten dit naïef toe.

 • LLeo

  60 % van alle verzekerden krijgt al zorgtoeslag terug..totaal bedrag 5 miljard..rondpompen en veel te veel administratie,,,terug naar een basis in bepaalde vorm beter.

 • AAdje

  Deels met SP eens.
  Idee/ suggestie:

  Zorgtoeslag helemaal weg. Eigen bijdrage in zorg ook weg.

  Belasting onder € 68.000 naar38.25%.
  Eigen risico € 175

  Boven de € 68.000 belasting omhoog naar 49.95 %.
  Eigen risico naar € 325

  Verdien je boven de € 136.000 dan
  eigen risico € 475

  Verdien je boven Balkenende norm
  Eigen risico € 625

  Verdien je boven de €500.000
  Eigen risico € 775

 • MMikey

  Prima plan van SP,wellicht wat te rigoureus voor de veel verdieners maar heel (ex)werkend Nederland zal weer adem kunnen halen!!!

  • MMikey

   @Mikey

   Correctie,bijna heel Nederland:)en van wie moet de toplaag het nou hebben?
   De kloof tussen rijk en arm is schrikbarend en dat in een land als Nederland,wat zich zo hypocriet profileert als democratie!

 • MM

  Plan om de verzekeraar buiten spel te zetten ben ik zeker een voorstander van. Nu maakt de verzekeraar uit wat hij vergoed aan de zorgverlener met als gevolg dat bv ziekenhuizen failliet dreigen te gaan. Ook het nationaal zorgfonds zie ik wel zitten. In aangepaste vorm met beloning voor weinig gebruik om te stimuleren dat de zorg zorgvuldig gebruikt wordt. Nu zie ik mensen zorg mijden omdat ze het niet kunnen betalen. Volgens mij is dat echt niet de bedoeling.

  • KKarim

   @M

   Ik zie te veel mensen die te veel ‘zorg’ consumeren en soms zelfs eisen ihk van ‘ik heb toch 24/7 overal recht op’….het helpt soms de mensen terug naar de realiteit te brengen met een opmerking als ‘zal ik een traumaheli voor je bellen dan?’ of ‘je tankt toch ook waar de benzine het goedkoopst is?’

 • LLiar

  Zo dus mensen met een minder inkomen wat al jaren gebruilelijk is moeten de klappen maar weer opvangen zoals gewoonlijk zolas ik aan bepaalde reacties hier boven kan lezen .Nou ik vind dat de klappen van de zweep nu wel eens anders om moet zijn dat het tij zich eindelijk maar eens keert voor mensen met een hoger inkomen. Want die zijn waarschijnlijk erg bang hoe ze rond moeten komen als dat daadwerkelijk er straks door komt nou van mij mag het wat de sp wil. Mensen met een minder inkomen hebben al jaaaren moeten ploeteren om het hoofd boven water te houden laat afstaan van de voedselbank. Ik vind het een top idee van de sp mijn zegen hebben jullie.

  • BBradley

   @Liar

   Het is boven modaal/modaal dat de klappen WEER opvangt. Niet mensen met een laag inkomen, dit linkse geroeptoeter naait de hardwerkende Nederlander die HBO of hoger heeft gestudeert.

  • BBradley

   @Bradley

   Gestudeerd***

  • IIMC

   @Bradley: Precies !!!! (Links, niet werkend nederland denken dat uitkeringen uit de zee worden gehaald…. Welnu, het zijn juist de HBO-plussers die de meeste belasting betalen en nog meer zouden moeten gaan betalen volgens de SP. Ik zou zeggen, dat alle SP-ers naar CUBA verhuizen, daar is hun ideaal werkelijkheid. En bepaal daar zelf dan of je dit echt wilt)

 • DDaantje

  Belachelijk plan… Zorg moet voor iedereen gelijk blijven en niet inkomens afhankelijk. Het is ook niet eerlijk dat iedereen mee betaalt aan de kinderopvang terwijl sommigen (waaronder wijzelf) er nooit gebruikt van heeft/hebben gemaakt. En dat is nog een keuze! Terwijl je de zorg niet zelf in de hand hebt. Risico’s qua sport e.d niet bij ingecalculeerd

  • HHenry

   @Daantje
   Zeg je straks ook tegen ‘die kinderen’ die jij niet hebt willen ‘financieren’ dat je zelf wel verzorgd tot in je graf?
   Of heb je dan wel zoveel uitgespaard dat je met dat spaargeld goedkope hulp/verzorgers uit het buitenland kan laten komen en die om de paar maanden wisselend tegen een hongerloontje op een 0-urencontract voor bepaalde tijd je kont laten afvegen.
   Ikke ikke ikke …

 • JJac

  Komt in de buurt, het is flauw om meteen weer haken in het zand te trappen. De verzekeraar mag er wat mij betreft er tussen uit. Ook mag er van mij weer een ziekenfonds komen misschien wel gevormd door ziekenhuizen zelf. Maar het zou kosten neutraal moeten werken want ik kan mij niet voorstellen dat dit nu gebeurt. Want verzekeraars moeten winst maken.

 • SSaskia

  Dus de werkende mensen worden weer gestraft.

  • Ppeter

   @Saskia

   Uhm volgens het SP plan moet je bruto meer dan 86.000 euro verdienen, dus de meeste mensen gaan er alleen maar op vooruit, volgens het sp 75% van nederland.

   Iemand die meer dan dat bedrag verdient, kan best ook wat meer betalen.

  • VVera

   @peter

   Waarom moeten mensen met een hoog inkomen nog meer belast worden dan nu al het geval is? Nederland is het land met de op drie na hoogste inkomstenbelasting.

   Een arts met 80K bruto inkomen die zich met hart en ziel inzet en 12 jaar heeft gestudeerd, moet daar nu al zo’n 50 procent van afstaan. In het nieuwe plan van de SP gaat dat richting de 60 procent. Ondertussen moet deze arts wel even zijn dure opleiding terugbetalen. Dat vind ik niet eerlijk… Vergeet ook niet dat die arts pas op veel latere leeftijd begint met geld verdienen, terwijl iemand met een minimuminkomen dit al kan bereiken op de leeftijd van 18.

   Het is een ander verhaal als je echt rijke stinkerds aanpakt (boven 150.000 euro bijv.), maar iemand die 80K verdient, werkt daar vaak keihard voor. Moet je daar nog meer van afpakken. Het is een boete op succes en hard werken.

   En wat dacht je van piloten? Die moeten eerst 100.000 investeren in hun eigen opleiding. Met deze belachelijk hoge belastingen verdien je dat niet snel meer terug. Alles gaat op aan belastingen.

   Wat voor gevolgen gaat dit hebben op de arbeidsmarkt? In hoeverre gaan mensen nog hun best doen om door te studeren als bijna alles opgaat aan inkomstenbelasting. Ik zie dit somber in. Veel knappe koppen zullen naar het buitenland vertrekken, omdat daar veel meer te verdienen is.

   Slecht, slecht ondoordacht plan. Waardeloos dit soort SP-gedachten.

  • HHarold

   @Vera

   Mee eens. Mensen die meer verdienen worden al fors meer belast. Op gegeven moment komt er een grens.

  • RRichard

   @Vera
   beste vera,
   beetje kort door de bocht weer, waarschijnlijk vanuit je subjectieve observatie, in je persoonlijke omgeving…. er zijn ook heel veel mensen vera, die minimaal net zo hard werken als die arts….zo niet harder…. denk aan mensen in de bouw….en die zitten op een 30 tot 50 duizend euro per jaar….verkeersregelaars met ca 25 duizend euro per jaar….wat denk je van mensen in de zorg zelf?……veel van die mensen werken net zo hard om alleen die zorgverzekering, energierekening, huur, boodschappen te kunnen betalen…zonder veel extra’s zoals vakanties te kunnen doen…dus hou aub op met dat pathetische verhaal over de hardwerkende arts….bovendien denk ik dat veel van die artsen meer verdienen….

  • BBela D. Jansen

   @Richard

   Ik denk dat je vergeet dat iemand met een hoog inkomen (zeg: 100 duizend) al zo’n 4.000 euro per jaar meer bijdraagt aan de zorg dan iemand met een inkomen van 30.000. Ook betalen zij veel meer sociale premies etc. En dat is ook solidair. Prima.

   Maar je kunt het ook overdrijven, zoals wat de SP voorstelt. Op gegeven moment moet je accepteren dat er inkomensverschillen moeten blijven bestaan. Doe je dat niet? Dan zorg je er voor dat knappe koppen (artsen, advocaten, technici) vluchten naar het buitenland, omdat de belastingen hier zo hoog zijn. Dan hebben ze hier een dure studie gevolgt (die wij deels hebben betaald) en dragen ze vervolgens niet meer bij aan onze welvaart.

   Gevolg: economie krimpt en de zorg wordt duurder.

  • KKarel

   @Vera

   Vera ik denk ook niet dat de bedoeling is dat iemand met 80k inkomen hetzelfde gaat betalen als iemand met 200.000 k inkomen, daar zal vast wel verschil inkomen, dus hoe meer je verdient hoe meer je betaalt. Zo zou ik het doen, end at zou ook het eerlijkst zijn.

   Wat ik vooral niet eerlijk vind is, dat iemand met een ziek persoon met een uitkering bijna een kwart van zijn inkomen kwijt is aan alleen zorgkosten, dat is volledig bezopen en onhoudbaar.

   En dat moeten we ook helemaal niet willen in een land als nederland.

  • LLeslie

   @Vera

  • WWendela

   @Vera, helemaal mee eens!

 • PP.roos

  Prima idee zeker omdat er teveel mensen in de schulden komen door de zorgkosten . Daarbij komt dat er ook een hele grote groep is die gewoon niet naar een arts gaan om kosten te besparen tenkoste van hun gezondheid.

 • EEdo

  1. Nu inkomsten afhankelijk alleen tot een een bepaalde hoogte. Verdien je meer dan betaal je het zelfde dus geen cent meer. Dus betaald niet iedereen even veel in % en hebben de veel verdieners weer geluk.
  2. Zorg toeslag wordt berekend over een verwacht inkomen. Heb je in het begin van een jaar bijv 35800 euro bruto WAO als enige kostwinner in een gezin krijg je wat zorgtoeslag.
  Wordt in dat jaar de WAO iets verhoogd zodat je net boven de 36000 komt mag je de volledige zorgtoeslag terug betalen. Dus bij lange na geen zorg toeslag tot 38000 voor gezinnen.

 • MM (CDA-lid)

  Als je de zorg geheel via de inkomstenbelasting gaat financieren, zul je hoe dan ook met eigen bijdrages en het eigen risico te maken krijgen om de zorg betaalbaar te houden. Dus je schiet er niets mee op met dit populistische SP-voorstel.

 • JJo

  volstrekt onhaalbaar plan en met het voorbeeld van de UK zouden ze beter moeten weten!

  komt op mij gewoon over om goedkoop te scoren bij de SP achterban.

 • Ppeter

  ik vind het anders geen slecht plan.

  Om het besef bij mensen te houden dat zorg niet gratis is, zou je bv ook de eigen risico in plaats van af te schaffen kunnen verlagen naar bv 200 euro….

  • MMikey

   @peter

   Mee eens Peter,niet zo rigoureus .dus

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.