‘Stoppen met roken’ volledig vergoed door zorgverzekering (2020)

Koen Kuijper 18 reacties

Vanaf 2020 mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt volgend jaar volledig vergoed uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dat staat in het nationaal preventieakkoord.

De vraag naar hulp bij stoppen met roken is explosief gestegen in de afgelopen zes jaar. Bij zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis klopten in 2012 zo’n 3.200 Nederlanders aan voor een vergoeding voor een stoppen-met-rokencursus of medicatie. In 2018 waren dat er maar liefst 40.000.

57 procent van de verzekerde bevolking heeft een zorgverzekering lopen bij VGZ, CZ of Menzis.

Meer vraag naar hulp

Naar verwachting neemt de groei naar hulp bij stoppen met roken volgend jaar nog verder, mede omdat het eigen risico voor hulp bij stoppen met roken, wegvalt. Ook het Trimbos Instituut constateert dat steeds meer mensen een poging wagen om van hun rookverslaving af te komen.

Volgens verschillende studies hebben rokers gemiddeld 5 tot 7 pogingen nodig om volledig te stoppen met roken. Bij pogingen die worden ondersteund door professionals, bijvoorbeeld via het stoppen-met-rokenprogramma is de kans op stoppen aanzienlijk groter.

Nederland telt ongeveer 3,1 miljoen rokers, waarvan bijna een half miljoen valt onder de categorie ‘zware roker’.

Dekking zorgverzekering

Vanuit de zorgverzekering hebben verzekerden één keer per jaar recht op begeleiding bij het stoppen met roken via het stoppen-met-rokenprogramma. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts.

De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals:

 • Persoonlijke coaching
 • Groepstrainingen
 • Voorgeschreven medicijnen
 • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen

Vanaf 2020 moeten zorgverzekeraars eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s vrijstellen van het eigen risico bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dit moeten ze duidelijk communiceren in hun nieuwe polisaanbod (van 2020).

Dekking vanuit de basisverzekering geldt voor gedragsmatige ondersteuning en medicatie bij stoppen met roken.

Belangrijk:

Medicatie wordt alleen vrijgesteld van het eigen risico indien deze wordt gecombineerd met gedragsmatige begeleiding en daarmee expliciet onderdeel is van een stoppen met roken programma.

Onvoldoende bewezen methoden

Onvoldoende bewezen methoden voor stoppen met roken, zoals hypnotherapie, acupunctuur en lasertherapie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen hebt, kom je mogelijk wel voor vergoeding in aanmerking.

18 reacties

 • JJP

  Ik ben net gestopt, 6 weken al. De methode die ik koos is niet van mijn eigen risico afgegaan. Ik kan me voorstellen voor niet-rokers dat die dat oneerlijk vinden maar ik had het niet zomaar willen of kunnen doen als me dat mijn eigen risico had gelost. Roken is een verslaving en het nadeel van verslaafden is dat ze elke reden om niet af te kicken aangrijpen. De reden dat het geld kost kon nu dus niet gebruikt worden. Ik ben erg blij dat het me tot nu toe goed is gelukt en ik hoop dat dit terug betaald wordt doordat ik misschien (weet je natuurlijk nooit zeker) op de lange termijn minder zorgkosten nodig heb!

 • JJet

  schandalig dat ze er voor worden vrijgesteld.
  ik ben al jaren chronisch ziek krijg ook geen voordeel alleen maar steeds duurder.
  dus wil ik ook een goede korting.
  de rokers moet je straffen niet de goed willende mens.

  • TTej

   @Jet
   Er moet helemaal niemand gestraft worden
   Er wordt ook niemand vrijgesteld

   Algemeen :

   Alleen de rokersbegeleiding valt niet meer onder het eigen risico
   Dat betekent niet dat rokers geen eigen risico meer betalen, als zij naar een specialist gaan of medicijnen nodig hebben betalen ze het eigen risico sowieso.

   Zo is verloskunde of kraamzorg ook vrijgesteld van het eigen risico
   Moeten zwangere mensen dan ook gestraft worden Jet ?

   Eerstelijns stoppen met roken gaat vooral over mensen die COPD hebben, of een hart en vaat ziekte, Diabetes
   En dan nog, stel zon cursus kost 200 euro, die gaat bij hen dan niet van het eigen risico af. besparen dus zo’n 50 cent per dag voor hun moed van de verslaving af te komen.
   Maar tegelijk moeten ze de medicijnen die bij de cursus worden voorgeschreven ook zelf betalen. Dus er wint of verliest niemand

   Zie het als een tegemoetkoming om mensen een gezondere toekomst te kunnen geven

 • LLoesje

  In een democratie bepaalt het merendeel van het volk. Misschien weer een referendum invoeren? Toch belachelijk dat rokers worden beloond terwijl ouderen steeds minder te besteden hebben en ook nog steeds meer geld moeten besteden aan ziektes die gepaard gaan met oud worden en waar iedereen ooit in zijn leven mee geconfronteerd wordt… laat die rokers flink betalen voor hun cigaretten en hun zorg… ze verpesten toch de lucht van hun medemensen die dan voor de kosten moeten opdraaien als ze ziek worden

 • SSaskia

  Als je hoortoestellen nodig hebt, betaal je bovenop je eigen risico ook nog 25% van de aanschafprijs. Slechthorendheid is (vrijwel) nooit iets waar je voor kiest, of wat je had kunnen voorkomen. Slechthorendheid kost de samenleving ook veel: ziekteverzuim, sociale isolatie, je hebt een tolk nodig, enzovoorts. Dat roken slecht is, weten we al tientallen jaren. Maar als je rookt en je wilt stoppen, hoef je zelfs geen eigen risico te betalen. Waar zit dan de motivatie om te stoppen? Van het geld dat dit kost, hadden we veel andere, nuttigere dingen kunnen doen.

 • NNeef

  Belachelijk dit als mensen al jaren roken dit is discriminatie je kan niet op zomaarnier stoppen gerookt word toch wel het helle eigen risico moet op de gewone marnier afgeschaft worden niet op zo marnier want undergrounds gebeurt dat toch wel platz juli verplichtingen

 • Hhar

  In 2040 zullen kinderen de geur van tabaksrook niet meer ruiken en kennen.
  Mooi streven maar of dit lukt?.

 • Hhar

  Omdat de niet rokers onder ons wel de eigen bijdragen van 385 moeten blijven betalen.
  Kunnen ze beter zeggen: ” De niet rokers krijgen hun 385 terug”.
  Want anders is dit voor iedereen die wel die 385 betaald de reinste discriminatie die de verzekering(en) toepassen. Gelijke monniken gelijke kappen.
  Dus de niet rokers de 385 terug.

  • TTej

   @har

   Rokers moeten ook het eigen risico betalen, alleen als ze die cursus gaan doen wordt dat er niet vanaf getrokken
   Net als dat je naar de huisarts gaat, dan gaat het ook niet van je eigen risico af
   Of als je kraamzorg nodig hebt na een bevalling

   Dus stel een roker doet de cursus en moet dat jaar naar de neuroloog (voorbeeld) dan moeten ze het eigen risico gewoon betalen

 • Hhar

  Gewoon rokers een eigen ricico laten betalen.
  Want anderen moeten dit ook.
  Degene die suikerziekte heeft gaat ook wel eens naar de banketbakker andere zieken betalen ook.
  Rokers ook gewoon de eigenbijdragen laten betalen. Over discrimienatie gesproken.

 • KK. Hoogstraten

  @R.Neijman je hebt helemaal gelijk. Ik kan er ook verschrikkelijk boos over worden. Roken is een keus net als stoppen met roken, alle ziektes die je kunt krijgen niet en deze patiënten moeten eerst hun eigen risico opmaken. Gewoon terug naar ziekenfonds dat is wat we nu moeten. Dit gaat helemaal niet goed zo. Je kan makkelijk stoppen met pleisters maar moet wel willen!!! Mijn moeder, zware roker geweest (15 pakjes gladstone groen per week, 25 sigaretten per pakje) is destijds ook met pleisters gestopt. Stivoro was toen hulp. Dus gewoon zelf betalen!!!!!!!!!!!!!

  • DDe Bruijn

   @K. Hoogstraten, idd! Ik kan er ook erg boos om worden! Als je geld hebt om te roken heb je ook geld om zo’n cursus te betalen en uiteindelijk, na stoppen, hou je bakken met geld over! Zorgkosten blijven maar stijgen.. drie keer raden wie deze kosten uiteindelijk gaan betalen!! Anderen, die zo slim waren überhaupt nooit te beginnen met roken of mensen die het zelf konden, betalen wel hun eigen risico voor gezondheidsproblemen die geheel buiten hun eigen schuld liggen! Bizar!! En 1 cursus per kalenderjaar? Ik denk dat de motivatie om te stoppen toch hoger ligt als je een dergelijke cursus zelf betaald hebt! Nu volg je gewoon dezelfde cursus met alle hulpmiddelen toch gewoon weer het jaar erna als het niet gelukt is?

 • RR. Neijman

  walgelijke ondersteuning, wat volgt? afkicken van alcohol en drugs zonder eigen risico, wij betalen met z’n allen een flinke premie. mensen die door medische omstandigheden gedwongen zijn gebruik te maken van de zorg moeten wel bloeden. Als je dure tabakswaren kunt kopen betaal je het maar zelf. ik ben zelf gestopt in 2008 zonder hulp en problemen. een beetje meer karakter aub

  • WW. Groot

   @R. Neijman

   Snap dat je het krom vindt, maar ik vermoed dat dit uiteindelijk een goedkopere optie is.
   Stel dat iedereen die nog rookt die verschrikkelijke ziekte “K” krijgt en daardoor allemaal een vreselijk dure behandeling moet ondergaan. Dan lijkt mij dit een goedkoper alternatief, niet dat ik het er mee eens ben.
   Maar onderaan de eindstreep, kost het ons hiermee waarschijnlijk minder dan al die dure behandelingen. Of zie ik dat verkeerd?

  • GG. Iper

   @R. Neijman

   Voorkomen is beter als genezen en in dit geval ook een heel stuk goedkoper.

  • WW van den Berg

   @G. Iper
   Belachelijke maatregel..zelf een roker zeker???

  • Hhar

   @G. Iper

   Voorkomen moet men zelf doen dus zelf betalen hier hoeven anderen niet voor op te draaien. ook al is het een heel stuk goed koper.

  • PPer

   @har
   Als het zowel geld bespaard als rokers van het roken afhelpt dan zou dit toch een win-win zijn? Op lange termijn zou dit zelfs premie verlagend kunnen zijn doordat de behandelingskosten voor de gevolgen vele malen hoger is. Ik zie van deze maatregelen het nadeel niet zo van in..

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.