‘Stoppen met roken’ volledig vergoed door zorgverzekering (2020)

‘Stoppen met roken’ volledig vergoed door zorgverzekering (2020)

Artikel door: Koen Kuijper - 57 reacties

‘Stoppen met roken’ volledig vergoed door zorgverzekering (2020)

Vanaf 2020 mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt volgend jaar volledig vergoed uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dat staat in het nationaal preventieakkoord.

De vraag naar hulp bij stoppen met roken is explosief gestegen in de afgelopen zes jaar. Bij zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis klopten in 2012 zo’n 3.200 Nederlanders aan voor een vergoeding voor een stoppen-met-rokencursus of medicatie. In 2018 waren dat er maar liefst 40.000.

57 procent van de verzekerde bevolking heeft een zorgverzekering lopen bij VGZ, CZ of Menzis.

Meer vraag naar hulp

Naar verwachting neemt de groei naar hulp bij stoppen met roken volgend jaar nog verder, mede omdat het eigen risico voor hulp bij stoppen met roken, wegvalt. Ook het Trimbos Instituut constateert dat steeds meer mensen een poging wagen om van hun rookverslaving af te komen.

Volgens verschillende studies hebben rokers gemiddeld 5 tot 7 pogingen nodig om volledig te stoppen met roken. Bij pogingen die worden ondersteund door professionals, bijvoorbeeld via het stoppen-met-rokenprogramma is de kans op stoppen aanzienlijk groter.

Nederland telt ongeveer 3,1 miljoen rokers, waarvan bijna een half miljoen valt onder de categorie ‘zware roker’.

Dekking zorgverzekering

Vanuit de zorgverzekering hebben verzekerden één keer per jaar recht op begeleiding bij het stoppen met roken via het stoppen-met-rokenprogramma. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts.

De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals:

  • Persoonlijke coaching
  • Groepstrainingen
  • Voorgeschreven medicijnen
  • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen

Vanaf 2020 moeten zorgverzekeraars eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s vrijstellen van het eigen risico bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dit moeten ze duidelijk communiceren in hun nieuwe polisaanbod (van 2020).

Dekking vanuit de basisverzekering geldt voor gedragsmatige ondersteuning en medicatie bij stoppen met roken.

Belangrijk:

Medicatie wordt alleen vrijgesteld van het eigen risico indien deze wordt gecombineerd met gedragsmatige begeleiding en daarmee expliciet onderdeel is van een stoppen met roken programma.

Onvoldoende bewezen methoden

Onvoldoende bewezen methoden voor stoppen met roken, zoals hypnotherapie, acupunctuur en lasertherapie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen hebt, kom je mogelijk wel voor vergoeding in aanmerking.

57 reacties

  • RRianne

    Weet je hoeveel taks er inmiddels op één pakje sigaretten zit? Rokers betaalden/betalen dubbel en dwars hun eigen zorgkosten mbt eventuele benodigde zorg.

  • RRonald

    Tja kan sommige reacties begrijpen hierboven, maar zijn de meeste aandoeningen niet voortgekomen uit keuze en moet je daarom een ander kleineren? Rotte tanden had je maar moeten poetsen slechte rug had je niet moeten tillen kom op denk na

  • JJ

    Bizar, de reakties over roken. Ja het is niet goed voor je een diversen methodes worden vergoed. De niet roker roept het hards, zelf betalen…

    Nu komt huidkanker ook vaker mijn vrouw heeft het gehad, gelukkig is de verzekering hiervoor en waren de kosten 2020 €55.000, voor ons alleen het eigen risico. Hopelijk wordt er niet gereageerd dat je maar had moeten insmeren…

    De positieve reakties zijn goed om te lezen, de negatieve reakties zie ik gelukkig anders een hoop dat deze personen gezond blijven.

  • MMaria

    Roken roept veel weerstand op. Misschien
    terecht. Maar het argument dat evt. kosten
    bij hulp met stoppen niet vergoed zouden moeten worden slaat volgens mij nergens op.
    Er wordt geroepen….eigen keuze!! Zelf voor opdraaien!!!
    Maar wat vinden jullie dan van de ziektekosten die voortvloeien uit sportletsel
    ( sporten is zó gezond) , overmatig eten en zo kan ik nog even doorgaan.
    Zijn / is óók eigen keus.
    Nederlanders zijn tolerant wordt gezegd, nou op deze site is daar weinig van te merken.

    • JJ

      @Maria

    • JJ

      @Maria

      Mooi verteld 😉

  • RR. van Dolder

    Alle zorgverzekeringen zouden net als bij autoverzekeringen een bonus / malus systeem moeten hebben. Immers betalen wij als gezonde mensen voor de paupers. Kaf van het koren scheiden. En wie er te veel gebruik van maakt; eruit gooien of premie van €500 per maand betalen.

    • MMaria

      @R. van Dolder
      Beste R. Ik hoop van ganser harte dat je gezond blijft.
      Wat een kortzichtige uitspraak.

    • HHarry

      @R. van Dolder

      Idioot!!!

    • Bboy

      @R. van Dolder

      je kan hem niets verwijten. hij weet niet hoe het is om chronisch ziek te zijn.

    • MMaan

      @R. van Dolder

      Het is voor jou te hopen dat je gezond blijft en dat je nooit een ongeval krijgt!
      Wat een reactie zeg!!

    • WW

      @R. van Dolder
      Ik denk dat u een aantal relevante factoren buiten beschouwing laat. Uw stelling is simpelweg al te verwerpen door het feit dat rokers eerder dood gaan. De extra gemaakte zorgkosten voor rokers wegen niet op tegen de bespaarde AOW- en pensioenuitkeringen. Hierbij is er niet eens rekening gehouden met de gigantische accijnsinkomsten van tabaksverkoop. Al met al kosten rokers onze samenleving op de lange termijn geen extra geld. Los van dat uw uitspraak erg onethisch is, is het tevens een mooi boegbeeld van stupiditeit.

    • MM

      @W juist! En daarbij komt ook nog dat het invoeren van een bonus/Malus systeem bij ziektekostenverzekeringen uitermate onverstandig is aangezien mensen dan zorgkosten uit de weg gaan om financieel beter uit te zijn.

    • PPippi langkous

      @R. van Dolder
      En jij bent zeker nog jong, wacht maar, jij beurt komt nog, niemand word overgeslagen met ‘t minder worden van al je lichamelijke functies geestelijke of lichamelijke, en dan piep je wel anders, buiten dat feit, gebruikt ieder een uitlaatklep, roken gokken eten, sporten en daar komen ook kosten uiteindelijk van als je ouder wordt, hypocriet!!!!

  • QQ4no1

    Ik geloof niet dat het eigen risico voor de zorgpremie omlaag gaat hierdoor. Al jaren stijgt de premie zo ook het eigen risico. Dit is vnl. te wijten aan het feit dat we steeds ouder worden, ook al is dit met dure ingrepen vanaf een bepaalde leeftijd. Zo ook dure ingrepen voor jonge mensen en kinderen. Als je goed op let wordt de zorgpremie ook elk jaar duurder en de vergoedingen per dicipline minder. Ga nou niet alle rokers (en zij die willen stoppen) hier van de schuld geven. En ook niet het feit aandragen dat je zelf heel gezond leeft. Niet iedereen heeft door eigen schuld een ziekte en moet hiervoor dure behandelingen ondergaan. Compassie met alle zieken die geholpen moeten worden en je ongenoegen bij de minister van Volksgezondheid deponeren.

  • PPieter

    Wat een onwetendheid en verkeerde informatie wordt er hier gegeven aan mensen die hulp nodig zijn. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de methodes met coaching in de praktijk gewoon NIET werken. Uit het grootste wetenschappelijke onderzoek wat ooit is gedaan rollen de volgende cijfers.
    stoppen op wilskracht 6%
    nocotinevervangers 9%
    Alan Carr/ coaching 10%
    accupunctuur 24%
    Hypnotherapie 87%
    Erg stuitend dus dat de “niet bewezen methodes” in de praktijk wel werken terwijl de ziekfondspremies omhoog gaan omdat de halve wereld zo n dure niet werkende methode vergoedt krijgt. In één woord: schandalig!

    • SSonny

      @Pieter
      Dank je wel voor je toelichting!

    • AAns Franken

      @Pieter
      Hallo Pieter,
      Waar heb je dat onderzoek uit gehaald wil dat ook graag tot mij beschikking hebben?
      met vriendelijke groet Ans

    • PPieter

      @Ans Franken

      Ans,
      het grootste onderzoek dat ooit gedaan is in 1992 met betrekking tot stoppen met roken was een verzameling van 48 verschillende studies waar in totaal meer dan 6000 rokers aan deelnamen. Uit dat onderzoek uitgevoerd door het wetenschappelijke blad the new scientist bleek hypnose/hypnotherapie het meest efficiënt van alle bestaande methodes. Zoals je toen al kon lezen werkt coaching helaas niet. Uit recenter onderzoek is gebleken dat de resultaten van destijds bijna drie keer efficiënter zijn geworden terwijl hypnose destijds al bovenaan stond. De pagina van the new scientist vind je hier.

      Hopelijk verduidelijkt deze info alles Ans.

      Groetjes,
      Pieter

    • LLot

      @Pieter

      Ik was precies naar deze info opzoek in de commentaren ! Dank!

  • MMark

    Echt Nederland weer. Mensen met Astma (waar ze niet om gevraagd hebben) moeten zelf hun medicijnen betalen wordt gewoon verrekend en wordt niet betaald ondanks een dure zorgverzekering. Roken heb je uiteindelijk zelf voor gekozen dus is onredelijk tegen over de zovele chronische zieken die nergens om gevraagd hebben die hun eigen medicijnen te laten betalen. Gewoon BELACHELIJK!!!!!!!!

  • MM.

    Ik ben in 2001 toch echt gestopt met roken dmv lasertherapie! Nooit meer behoefte gehad aan sigaret!! En alles op eigen kosten. Vind t trouwens onzin dat dit nu niet meer van je eigen risico afgaat. Je verdient de kosten snel terug, doordat je geen dure sigaretten meer hoeft te kopen.

    Laat het eigen risico voor chronische behandelingen (bv oedeemtherapie) maar een keer weg!! Dit kost me ieder jaar opnieuw mijn eigen risico

  • IIkke

    Laat de rokers de eigen risico opmaken help liever mensen met een allergie maar;die kunnen er niets aan doen!

  • HHenk de Bloeme ,Stellendam

    Het was tamelijk schokkend te lezen [ aannemend dat dit zo is ]
    dat de laatste 2 mnd van een mensenleven 2/3 van de zorgkosten uitmaakt .
    En om nou gelijk een beetje genuanceerd over te komen , ik bedoel die mensen die 89 , 91 jaar zijn en bang? en weet ik veel zijn ,voor de dood en op die wijze de samenleving opzadelen met een bijna ondragelijke last …. Mens ,durf te sterven . In elk geval ga ik serieus proberen dat stukje ellende te voorkomen . Zo’n einde [heen en weer vliegen naar het ziekenhuis en allerlei dure kunstgrepen ,die alleen dagen rekkken ]heeft m i weinig te maken met enigzins waardig je reis hier te beeindigen . Als dit ter harte genomen wordt ,blijft er riant geld over om cursussen te financieren om gezonder te leven , oa stoppen roken .

  • KKuipje

    Wat een vervelende berichten hier tegenover rokers zeg. Vandaag is m’n 3e stopdag, en ik kan je vertellen dat het zwaar is, vannacht erg onrustig, steeds wakker, gewrichtspijnen en zweten; Ondanks hulp van (zelfbetaalde) nicotine-pleisters. Uit ervaring kan ik zeggen dat roken een hardnekkige verslaving is. Ik ben opgegroeid in een gezin en dorp waar roken heel normaal was, in huis, in de auto. Zelf ermee begonnen toen ik twaalf was, maar door het meeroken al als baby aan de rook blootgesteld. Het was gewoon zo in die tijd. Toen ik begon wist je wel dat het niet heel gezond was, maar dat was snoepen ook niet. Heb 23 jaar gerookt, maar WIL het echt niet meer doordat ik nu de kennis en ervaring heb dat het echt erg ongezond is, plus altijd dat stemmetje (die ziekte) in je hoofd dat je moet roken, dat je die sigaret nodig hebt om te functioneren. Ik heb 2 kleine kinderen, en wil ze het goede voorbeeld geven. Er zijn veel mensen begonnen in de tijd dat het sociaal geaccepteerd was, en dat het net als een snoepje niet zo gezond was. Mensen, wees wat milder tegenover rokers en geef ze steun in het stoppen, diep van binnen wil elke roker stoppen.

    • GGeert

      @Kuipje: ik ben ooit ook gestopt met roken mbv nicotinepleisters. Tip van mijn kant: ‘s nachts pleister afdoen. Je slaapt veel dieper en rustiger en wordt niet badend in het zweet wakker. Ik ben nu overigens gestopt mbv nicotine mints. 8 Weken clean inmiddels…

    • WWillie

      @Kuipje top geschreven

  • DDagmar

    Ik ga stoppen met roken: ik sta 100% achter deze keuze én mijn thuissituatie ook.
    Ik heb hulp ingeroepen van een arts die mijn gezondheidssituatie goed kent.
    En ja, dit wordt anno 2020 vergoed vanuit de basisverzekering.

    Voor mijn andere, niet aan roken gerelateerde, aandoeningen betaal ik ieder jaar de maximale eigen bijdrage (medicatie, specialist, controle onderzoeken) én voor medicatie welke niet meer vergoed wordt maar ik wél móet slikken.

    Laten we wel even reëel zijn;
    Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor de basisverzekering.
    Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen eigen risico te betalen. 
    De tandartskosten worden zelfsvergoed uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar.

    Nu heb ik geen kinderen (ongewild) maar over de “voordelen voor kinderen tot 18 jaar in de basisverzekering” loop ik ook niet te zeuren.
    Maar veel ouders hebben wel bewust gekozen voor kinderen (en ze kúnnen krijgen)
    Willen ouders voor kinderen tot 18 jaar wél premie, eigen risico en voor de tandarts gaan betalen?

    Zie de huidige wijziging dan tenminste als een voordeel voor uw kinderen: de kans dat ze tabaksrookvrij op kunnen groeien wordt zo groter.

  • Jjan

    Bedroevend! Roken, of te wel je eerste sigaret, was ooit een keuze. Een medische aandoening kun je ongevraagd krijgen. In het eerste geval kost het niet je eigen risico, bij het tweede wel. Kan dit niet anders omschrijven dan onacceptabel!

  • JJohan wanningen

    Ik was gestopt met roken 2 nadelen
    1. Coïtus ulserosa gekregen
    2. Door de colitus ulserosa kreeg ik pednisolon en daar heb ik weer diabetis van gekregen en door de diabetis ben ik doof geworden dus ik stop niet

    • DDavid

      @Johan wanningen, wellicht iets gezonder gaan leven? Gaat de diabetes vanzelf weer weg 😉

  • JJohannes

    Ik zit alle reacties rustig door te lezen. Wel eigen risico, geen eigen risico, wel hulp, geen hulp….. .
    Roken is een verslaving en tientallen jaren door de tabaksindustrie en de reclame als onderdeel van onze maatschappij gemaakt. Gelukkig dat de overheid het roken wil beperken en de roker wil helpen en ondersteunen hier van af te komen.

    Roken is net als alcoholisme, GHB, cocaine en heroine gebruik een verslaving. Niet voor niets pleiten sommige verslavingsklinieken er voor om rokers op te nemen om van hun verslaving af te komen. En ja, verslaving is een ziekte en dient ook als een ziekte behandeld te worden.

    Het eigen risico weegt niet op tegen de behandelkosten die een roker moet ondergaan als gevolg van het roken. Denk aan hart-en vaatziekten, diabetes type II, beroertes etc, etc. Dus als we in de toekomst de zorgkosten willen beteugelen is dit misschien wel een hele mooie kans om de roker van het roken af te helpen.

    • SSanne

      @Johannes
      Citaat van Johannes, mee eens!
      “Het eigen risico weegt niet op tegen de behandelkosten die een roker moet ondergaan als gevolg van het roken. Denk aan hart-en vaatziekten, diabetes type II, beroertes etc, etc. Dus als we in de toekomst de zorgkosten willen beteugelen is dit misschien wel een hele mooie kans om de roker van het roken af te helpen.”

    • LLoes kwant

      @Johannes

      dat ik zelf begonnen ben met roken,dat is waar,maar we wisten niet dat het zo verslavend zou zijn,nu moeten we stoppen,en ze maken het nu heel duur

  • JJy

    Mooizo
    Veel sadistische en egoïsme gespot

  • JJoanna

    Wat een gezeur pfff .
    Word nou eenmaal vergoed vanaf 2020 .
    Get over it zoek een hobby en stop met klagen (het leven is nou eenmaal niet eerlijk)Wees blij dat het straks vergoed word hebben de niet rokers ook baat bij heel simpel hoe meer mensen stoppen hoe minder een niet roker er last van heeft een win win dus !!!

  • MM

    Wat een haat en nijd zeg!
    Waarom laten mensen elkaar niet meer in de waarde.
    De een heeft een nicotine verslaving en de ander eet zicht kapot aan fastfood
    Ieder zijn keus
    En of het nu wel of niet vergoed word.
    Oordelen is makkelijk gedaan , respecteer mensen. Leven en laten leven.
    Ieder mens is anders.

  • Rrie

    Wie behalve de rokers nog meer met extra kosten gestraft moeten worden:
    mensen die te weinig bewegen, teveel eten, te hard rijden, alcohol drinken, niet sporten, voetballen, teveel stressen, teveel gamen, te weinig buiten komen, drugs gebruiken, skiën, zonder licht fietsen, appen in het verkeer, ongezond eten, werken met een cirkelzaag, paard rijden … Wij allemaal dus.

  • JJP

    Ik ben net gestopt, 6 weken al. De methode die ik koos is niet van mijn eigen risico afgegaan. Ik kan me voorstellen voor niet-rokers dat die dat oneerlijk vinden maar ik had het niet zomaar willen of kunnen doen als me dat mijn eigen risico had gelost. Roken is een verslaving en het nadeel van verslaafden is dat ze elke reden om niet af te kicken aangrijpen. De reden dat het geld kost kon nu dus niet gebruikt worden. Ik ben erg blij dat het me tot nu toe goed is gelukt en ik hoop dat dit terug betaald wordt doordat ik misschien (weet je natuurlijk nooit zeker) op de lange termijn minder zorgkosten nodig heb!

  • JJet

    schandalig dat ze er voor worden vrijgesteld.
    ik ben al jaren chronisch ziek krijg ook geen voordeel alleen maar steeds duurder.
    dus wil ik ook een goede korting.
    de rokers moet je straffen niet de goed willende mens.

    • TTej

      @Jet
      Er moet helemaal niemand gestraft worden
      Er wordt ook niemand vrijgesteld

      Algemeen :

      Alleen de rokersbegeleiding valt niet meer onder het eigen risico
      Dat betekent niet dat rokers geen eigen risico meer betalen, als zij naar een specialist gaan of medicijnen nodig hebben betalen ze het eigen risico sowieso.

      Zo is verloskunde of kraamzorg ook vrijgesteld van het eigen risico
      Moeten zwangere mensen dan ook gestraft worden Jet ?

      Eerstelijns stoppen met roken gaat vooral over mensen die COPD hebben, of een hart en vaat ziekte, Diabetes
      En dan nog, stel zon cursus kost 200 euro, die gaat bij hen dan niet van het eigen risico af. besparen dus zo’n 50 cent per dag voor hun moed van de verslaving af te komen.
      Maar tegelijk moeten ze de medicijnen die bij de cursus worden voorgeschreven ook zelf betalen. Dus er wint of verliest niemand

      Zie het als een tegemoetkoming om mensen een gezondere toekomst te kunnen geven

  • LLoesje

    In een democratie bepaalt het merendeel van het volk. Misschien weer een referendum invoeren? Toch belachelijk dat rokers worden beloond terwijl ouderen steeds minder te besteden hebben en ook nog steeds meer geld moeten besteden aan ziektes die gepaard gaan met oud worden en waar iedereen ooit in zijn leven mee geconfronteerd wordt… laat die rokers flink betalen voor hun cigaretten en hun zorg… ze verpesten toch de lucht van hun medemensen die dan voor de kosten moeten opdraaien als ze ziek worden

    • TT

      @Loesje

      En oudere rokers dan? Die wil je wel graag in hoekje schuiven? Je moet niet zo lopen te klagen. Je moest eens weten hoeveel geld er weg wordt gegooid en jij loopt te huilen over een paar tientjes. Triest hoor.
      Misschien moet jij maar eens gaan kijken of je een woordenboek vergoed krijgt gezien je sigaretten met een c spelt.

      Eeg hoor

  • SSaskia

    Als je hoortoestellen nodig hebt, betaal je bovenop je eigen risico ook nog 25% van de aanschafprijs. Slechthorendheid is (vrijwel) nooit iets waar je voor kiest, of wat je had kunnen voorkomen. Slechthorendheid kost de samenleving ook veel: ziekteverzuim, sociale isolatie, je hebt een tolk nodig, enzovoorts. Dat roken slecht is, weten we al tientallen jaren. Maar als je rookt en je wilt stoppen, hoef je zelfs geen eigen risico te betalen. Waar zit dan de motivatie om te stoppen? Van het geld dat dit kost, hadden we veel andere, nuttigere dingen kunnen doen.

  • NNeef

    Belachelijk dit als mensen al jaren roken dit is discriminatie je kan niet op zomaarnier stoppen gerookt word toch wel het helle eigen risico moet op de gewone marnier afgeschaft worden niet op zo marnier want undergrounds gebeurt dat toch wel platz juli verplichtingen

  • Hhar

    In 2040 zullen kinderen de geur van tabaksrook niet meer ruiken en kennen.
    Mooi streven maar of dit lukt?.

  • Hhar

    Omdat de niet rokers onder ons wel de eigen bijdragen van 385 moeten blijven betalen.
    Kunnen ze beter zeggen: ” De niet rokers krijgen hun 385 terug”.
    Want anders is dit voor iedereen die wel die 385 betaald de reinste discriminatie die de verzekering(en) toepassen. Gelijke monniken gelijke kappen.
    Dus de niet rokers de 385 terug.

    • TTej

      @har

      Rokers moeten ook het eigen risico betalen, alleen als ze die cursus gaan doen wordt dat er niet vanaf getrokken
      Net als dat je naar de huisarts gaat, dan gaat het ook niet van je eigen risico af
      Of als je kraamzorg nodig hebt na een bevalling

      Dus stel een roker doet de cursus en moet dat jaar naar de neuroloog (voorbeeld) dan moeten ze het eigen risico gewoon betalen

  • Hhar

    Gewoon rokers een eigen ricico laten betalen.
    Want anderen moeten dit ook.
    Degene die suikerziekte heeft gaat ook wel eens naar de banketbakker andere zieken betalen ook.
    Rokers ook gewoon de eigenbijdragen laten betalen. Over discrimienatie gesproken.

  • KK. Hoogstraten

    @R.Neijman je hebt helemaal gelijk. Ik kan er ook verschrikkelijk boos over worden. Roken is een keus net als stoppen met roken, alle ziektes die je kunt krijgen niet en deze patiënten moeten eerst hun eigen risico opmaken. Gewoon terug naar ziekenfonds dat is wat we nu moeten. Dit gaat helemaal niet goed zo. Je kan makkelijk stoppen met pleisters maar moet wel willen!!! Mijn moeder, zware roker geweest (15 pakjes gladstone groen per week, 25 sigaretten per pakje) is destijds ook met pleisters gestopt. Stivoro was toen hulp. Dus gewoon zelf betalen!!!!!!!!!!!!!

    • DDe Bruijn

      @K. Hoogstraten, idd! Ik kan er ook erg boos om worden! Als je geld hebt om te roken heb je ook geld om zo’n cursus te betalen en uiteindelijk, na stoppen, hou je bakken met geld over! Zorgkosten blijven maar stijgen.. drie keer raden wie deze kosten uiteindelijk gaan betalen!! Anderen, die zo slim waren überhaupt nooit te beginnen met roken of mensen die het zelf konden, betalen wel hun eigen risico voor gezondheidsproblemen die geheel buiten hun eigen schuld liggen! Bizar!! En 1 cursus per kalenderjaar? Ik denk dat de motivatie om te stoppen toch hoger ligt als je een dergelijke cursus zelf betaald hebt! Nu volg je gewoon dezelfde cursus met alle hulpmiddelen toch gewoon weer het jaar erna als het niet gelukt is?

  • RR. Neijman

    walgelijke ondersteuning, wat volgt? afkicken van alcohol en drugs zonder eigen risico, wij betalen met z’n allen een flinke premie. mensen die door medische omstandigheden gedwongen zijn gebruik te maken van de zorg moeten wel bloeden. Als je dure tabakswaren kunt kopen betaal je het maar zelf. ik ben zelf gestopt in 2008 zonder hulp en problemen. een beetje meer karakter aub

    • WW. Groot

      @R. Neijman

      Snap dat je het krom vindt, maar ik vermoed dat dit uiteindelijk een goedkopere optie is.
      Stel dat iedereen die nog rookt die verschrikkelijke ziekte “K” krijgt en daardoor allemaal een vreselijk dure behandeling moet ondergaan. Dan lijkt mij dit een goedkoper alternatief, niet dat ik het er mee eens ben.
      Maar onderaan de eindstreep, kost het ons hiermee waarschijnlijk minder dan al die dure behandelingen. Of zie ik dat verkeerd?

    • GG. Iper

      @R. Neijman

      Voorkomen is beter als genezen en in dit geval ook een heel stuk goedkoper.

    • WW van den Berg

      @G. Iper
      Belachelijke maatregel..zelf een roker zeker???

    • Hhar

      @G. Iper

      Voorkomen moet men zelf doen dus zelf betalen hier hoeven anderen niet voor op te draaien. ook al is het een heel stuk goed koper.

    • PPer

      @har
      Als het zowel geld bespaard als rokers van het roken afhelpt dan zou dit toch een win-win zijn? Op lange termijn zou dit zelfs premie verlagend kunnen zijn doordat de behandelingskosten voor de gevolgen vele malen hoger is. Ik zie van deze maatregelen het nadeel niet zo van in..

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.