‘Stoppen met roken’ volledig vergoed door zorgverzekering (2020)

‘Stoppen met roken’ volledig vergoed door zorgverzekering (2020)

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Stoppen met roken’ volledig vergoed door zorgverzekering (2020)

Vanaf 2020 mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt volgend jaar volledig vergoed uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dat staat in het nationaal preventieakkoord.

De vraag naar hulp bij stoppen met roken is explosief gestegen in de afgelopen zes jaar. Bij zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis klopten in 2012 zo’n 3.200 Nederlanders aan voor een vergoeding voor een stoppen-met-rokencursus of medicatie. In 2018 waren dat er maar liefst 40.000.

57 procent van de verzekerde bevolking heeft een zorgverzekering lopen bij VGZ, CZ of Menzis.

Meer vraag naar hulp

Naar verwachting neemt de groei naar hulp bij stoppen met roken volgend jaar nog verder, mede omdat het eigen risico voor hulp bij stoppen met roken, wegvalt. Ook het Trimbos Instituut constateert dat steeds meer mensen een poging wagen om van hun rookverslaving af te komen.

Volgens verschillende studies hebben rokers gemiddeld 5 tot 7 pogingen nodig om volledig te stoppen met roken. Bij pogingen die worden ondersteund door professionals, bijvoorbeeld via het stoppen-met-rokenprogramma is de kans op stoppen aanzienlijk groter.

Nederland telt ongeveer 3,1 miljoen rokers, waarvan bijna een half miljoen valt onder de categorie ‘zware roker’.

Dekking zorgverzekering

Vanuit de zorgverzekering hebben verzekerden één keer per jaar recht op begeleiding bij het stoppen met roken via het stoppen-met-rokenprogramma. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts.

De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals:

  • Persoonlijke coaching
  • Groepstrainingen
  • Voorgeschreven medicijnen
  • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen

Vanaf 2020 moeten zorgverzekeraars eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s vrijstellen van het eigen risico bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dit moeten ze duidelijk communiceren in hun nieuwe polisaanbod (van 2020).

Dekking vanuit de basisverzekering geldt voor gedragsmatige ondersteuning en medicatie bij stoppen met roken.

Belangrijk:

Medicatie wordt alleen vrijgesteld van het eigen risico indien deze wordt gecombineerd met gedragsmatige begeleiding en daarmee expliciet onderdeel is van een stoppen met roken programma.

Onvoldoende bewezen methoden

Onvoldoende bewezen methoden voor stoppen met roken, zoals hypnotherapie, acupunctuur en lasertherapie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen hebt, kom je mogelijk wel voor vergoeding in aanmerking.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.