‘Tandarts moet terug in basispakket zorgverzekering’

Thomas van Campenhout 9 reacties

Vergoeding voor tandheelkundige zorg moet weer terug in het basispakket van de zorgverzekering. Dat vindt de ontwikkelingsorganisatie Dokters van de Wereld. Volgens de hulporganisatie is de tandarts voor een half miljoen Nederlanders onbetaalbaar geworden. De gevolgen hiervan zijn duidelijk te zien: rotte tanden, ontstekingen en diverse pijnklachten.

Concreet wil Dokters van de Wereld dat de beslissing in 2006 om tandheelkunde uit het basispakket te halen, wordt teruggedraaid. Om dat te bereiken, is een petitie gestart. Die is inmiddels door ongeveer 23.000 mensen ondertekend.

Premie omhoog

Koen Kuijper van Zorgwijzer zet zijn vraagtekens bij het idee van Dokters van de Wereld. Hij vreest dat de zorgpremie nog sneller zal gaan stijgen als de tandarts weer in het basispakket komt: “Dokters van de Wereld wil dat de jaarlijkse controle weer onderdeel uitmaakt van het basispakket. Daarnaast moet er een dekking komen voor acute behandelingen. Maar dat gaat wel miljoenen kosten. En wie gaat dat betalen?”

Kuijper is bang dat de miljoenen op het bordje van de burgers komen: “Als het basispakket wordt uitgebreid, moet dit ergens van betaald worden. Zorgverzekeraars hebben dan geen andere keuze dan het verhogen van de zorgpremie. De premie van de basisverzekering zou in één klap met een paar tientjes per jaar omhoog kunnen gaan. De vraag is of dat wenselijk is, aangezien de premie de afgelopen jaren al zo hard is gestegen”, aldus Kuijper.  

Geen verzekering

Op dit moment hebben alleen minderjarigen recht op vergoeding van mondzorg vanuit de basisverzekering. Volwassenen moeten tandheelkundige kosten zelf betalen. Als men toch een dekking wilt, kan men zich aanvullend verzekeren.

Het probleem is dat veel mensen geen geld hebben voor de vaak dure tandartsverzekeringen. Preventieve mondzorg schiet er daardoor vaak bij in. En als er dan toch klachten ontstaan, wordt behandeling vaak uitgesteld, met alle gevolgen van dien. “Soms hebben mensen zoveel pijn dat ze nauwelijks kunnen eten”, zegt tandarts Didi Landman uit Rotterdam.

Door tandartscontroles te vergoeden, kunnen veel duurdere behandelingen voorkomen worden”, denkt Landman.

9 reacties

 • WWillem

  Nou ik ben nu met mijn 73 jaar in de situatie dat ik geen vast voedsel meer kan eten omdat mijn hele mond uiterst pijnlijk is. Ik leef nu dus op melk en weet me geen raad (ja ja ik spoel met chloorhexedine en zo) ik weet immers niet hoe dit verder gaat. Daar heb ik dus mijn leven lang voor gewerkt en premies betaald om pennenlikkers instituten die zich “Authoriteit” durven noemen, mee in stand te houden. Nee ik heb geen geld en omdat mijn huis betaald is krijg ik van niemand iets (alleen AOW dankzij een briljante manoevre van mijn toenmalige Mr. in belastingrecht ging ons hele, riante, spaargeld destijds naar de fiscus) Mijn lief is inmiddels overleden, ik heb een stentje en DM2 en zit eigenlijk langzaam te kreperen. En dan durft men ook nog zeggen dat ons land zo’n geweldig goede zorg heeft, nou niet voor mij dus.

 • JJanneke

  Als we wat bewuster gaan eten en leven, zal de gezondheidszorg al stukken minder kosten. Veel dingen die niet medisch noodzakelijk zijn, zoals inseminatie, ivf, vaccinaties en ombouwen van personen worden wel vergoed en dingen die je helpen gezonder te worden, worden vaak niet vergoed. En zoveel mensen met allerlei enge ziektes, die behandeld worden met peperdure middelen. Bijkomend probleem is dat de vaste lasten en andere kosten de pan uit rijzen. Vroeger was het nog makkelijker om van een laag inkomen rond te komen.

 • MMarielle

  “Kuijper is bang dat de miljoenen op het bordje van de burgers komen: “Als het basispakket wordt uitgebreid, moet dit ergens van betaald worden”
  Waarom word dan stoppen met roken vanaf volgend jaar in het basispakket gestopt, dat moet toch ook ergens van betaald worden.
  Zwangerschap, is ook eentje die uit het basispakket kan en naar een aanvullende verzekering worden geschoven. Vergoeding voor een patiëntenvereniging, kan eruit.
  De Nederlandse zorgverzekering zit zo onlogisch in elkaar, evenals de Nederlandse zorg.
  Roken is een keuze die men zelf maakt, kinderen is een keuze die men maakt. Tot 18 jaar gratis verzekerd, laat men voor kinderen ook gewoon betalen.

 • PPeet

  Ga twee keer per jaar na de tandarts.
  Ben nooit meer dan €70,- per jaar kwijt.
  Heb geen aanvullende verzekering betaal dit zelf.

 • Hhar

  Ja bij de VGZ gemeente verzekering voor minima.

 • DD. De Crom

  Ik vraag me ook af wie dat allemaal gaat betalen als de tandarts weer in de basis komt. Heb geen zin in een hogere premie…

 • RRalos

  Dure tandartsverzekering?? Voor nog tientje in de maand kun je gewoon 500 e tandartskosten declareren hoor…

  • WWillemijn

   @Ralos

   Mag jij vertellen welke verzekering dat is. Geloof me, die bestaat niet.

  • Hhar

   @Ralos

   Ja maar 500 euro per jaar is veel te laag.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.