Tekenbeet? Kom in actie! (week van de teek)

Koen Kuijper geen reacties

De lente is weer begonnen en doordat het warmer wordt, neemt de kans op een tekenbeet toe. Maandag begint daarom de Week van de Teek 2019.

Tijdens de Week van de Teek wordt er aandacht gevraagd voor het gevaar dat een tekenbeet met zich meebrengt, namelijk risico op de ziekte van Lyme. Controle van het lichaam is essentieel, zeker voor mensen die in een groene omgeving wonen, werken of recreëren.

Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 1 miljoen Nederlanders door een teek gebeten. Ongeveer 2 procent daarvan krijgt de ziekte van Lyme.

Organisaties

De Week van de Teek wordt georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder: Stigas, GGD GHOR Nederland, RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten.

Ook Zorgwijzer draagt een steentje bij aan de Week van de Teek. Dat doen we door middel van heldere informatievoorziening ten aanzien van:

 • Voorkomen van een tekenbeet
 • Controle van het lichaam
 • Actie nemen bij een tekenbeet

Waar vind je teken?

Teken zijn te vinden in duinen, weilanden, tuinen en bossen. Ze zitten dan vaak in het gras, in struikgewas of op een plant. Ze kruipen op hun gastheer zodra deze in de buurt is.

Het liefst manifesteert de teek zich op een wat warmere plek, bijvoorbeeld onder de armen, in de knieholtes of bij de bilspleet. Daar zal de teek bijten en zich volzuigen met bloed.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Het allerbeste is om een tekenbeet te voorkomen. Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden:

 • Vermijden van dichte begroeiing van gras of planten
 • Bedekken van de huid: dichte schoenen, lange broek en lange mouwen
 • Stop de broekspijpen in je sokken
 • Smeer onbedekte huid in met DEET (minimaal 30 procent)
 • Kleding kan eventueel worden ingespoten met een insectenwerend middel
 • Breng een tekenverwijderaar mee op reis

Op deze pagina staat meer over tekenpreventie.

Hoe controleer je op teken?

Zodra de teek bijt, bestaat er eens kans op een bacteriële besmetting. Het is daarom essentieel dat het lichaam grondig wordt gecontroleerd, nadat deze in aanraking is geweest met de natuur.

Het beste is dat de controle wordt gedaan door iemand anders. Let op: de teek is erg klein (ongeveer 1 tot 3 millimeter).

Wat doe ik na een tekenbeet?

Een teek ziet er op het lichaam uit als een klein, zwart puntje. Het verwijderen dient op een goede manier te gebeuren met een tekenlepel, tekenpen of tekentang.

 • Heeft de teek 24 uur of langer op de huid gezeten? Neem dan contact op met de huisarts.
 • Heeft de teek minder dan 24 uur op de huid gezeten? Houd dan de huid zeer nauwlettend in de gaten rondom de plek van de teek.

Ontstaat er een lokale huidinfectie, zoals een rode vlek of ring? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts. Ook bij andere vage klachten na de tekenbeet, zoals griep of hoofdpijn is het zaak om contact op te nemen met de huisarts. Het kan dan wenselijk zijn om zo snel mogelijk een antibiotica kuur te doen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.