‘Tekort medicijnen niet de schuld van zorgverzekeraars’

‘Tekort medicijnen niet de schuld van zorgverzekeraars’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Tekort medicijnen niet de schuld van zorgverzekeraars’

Nog altijd is er in Nederland een tekort aan medicijnen bij de apotheek. Soms resulteert dat zelfs in agressie tegen medewerkers. Apothekers wijzen met de vinger naar de zorgverzekeraars, vanwege hun preferentiebeleid. Maar is dat terecht?

“Nee”, zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). “Het is onaanvaardbaar is dat er agressie is tegen zorgverleners.” Maar volgens de branchevereniging zijn de geneesmiddelentekorten een internationaal probleem.

Klopt niet

“De suggestie dat de tekorten te maken hebben van het preferentiebeleid klopt niet”, zegt ZN. Daarmee wordt afstand genomen van de beschuldigingen.

Zorgverzekeraars Nederland beweert zelfs dat apothekers er baat bij hebben om het inkoopbeleid van verzekeraars aan de kaak te stellen. Als het preferentiebeleid wordt afgeschaft, ontvangen apothekers veel meer geld van medicijnfabrikanten dan nu het geval is. Dat komt omdat er dan meer duurdere merken van geneesmiddelen worden voorgeschreven.

Preferentiebeleid

Met het preferentiebeleid wordt juist actief ingezet op het voorschrijven van goedkopere geneesmiddelen met dezelfde werking als het merkmiddel.

Het preferentiebeleid is één van de middelen die verzekeraars gebruiken om de stijgende zorgkosten te beteugelen. Door dit beleid gaan de prijzen van geneesmiddelen omlaag, waarmee bonussen van fabrikanten voor apothekers juist worden tegengegaan.

Productieproblemen

De tekorten ontstaan met name door productieproblemen in China en India, waar veel medicijnen vandaan komen. Als daar iets fout gaat, krijgt men hier problemen met de levering.

Op dit moment wordt bekeken hoe de tekorten kunnen worden aangepakt. Minister Bruins van medische zorg heeft al een aantal maatregelen aangekondigd:

  • Grotere voorraden aanhouden bij handelaren
  • Een meldpunt lanceren bij dreigende tekorten
  • Verhogen van boetes voor medicijnfabrikanten die verwijtbare tekorten laten ontstaan
  • Vergelijkbare medicijnen uit andere landen invoeren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.