Verwijsbrief niet-gecontracteerde zorg niet meer nodig

Bart Koenraadt geen reacties

Patiënten die gebruik maken niet-gecontracteerde zorg hoeven geen verwijsbriefje meer te overhandigen aan hun behandelaar. Zorgverleners die onder de nieuwe regel vallen zijn onder meer fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten.

De regel is ingegaan per 1 juni 2019, maar geldt alleen bij zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ. Ongeveer 9 miljoen Nederlanders zijn verzekerd bij een van deze concerns. Het is niet bekend of ook andere verzekeraars dit voorbeeld zullen volgen.

Werkdruk terugdringen

Met de nieuwe maatregel willen de verzekeraars de werkdruk voor huisartsen en zorgaanbieders terugdringen. Veel patiënten gaan namelijk eerst langs hun huisarts voor een verwijsbriefje, wat extra tijd kost. Een verwijsbrief was voorheen vereist als de verzekeraar geen afspraken met de zorgverlener had gemaakt.

“Elk formulier dat geschrapt wordt, betekent meer tijd voor zorg voor onze verzekerden”, stelt Ria Dijkstra, manager operations bij Zilveren Kruis.

KNGF tevreden

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is blij met de nieuwe ontwikkelingen. Het genootschap pleit al langere tijd voor het terugdringen van de werkdruk.

Het KNGF spreekt nu over een stap in de goede richting.

Minder vergoed

Patiënten die gebruik maken van een niet-gecontracteerde zorgverlener krijgen in veel gevallen minder van de rekening vergoed. Dit hangt in sterke mate af van het type polis:

  • Bij een budgetpolis of naturapolis is de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg het laagst: 65 tot 80 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief.
  • Bij een restitutiepolis ligt de vergoeding op 100 procent van het marktconforme of wettelijke tarief. Dit is vaak de volledige nota.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.