Voor deze groep gaat de zorgpremie veel harder omhoog

Voor deze groep gaat de zorgpremie veel harder omhoog

Artikel door: Bart Koenraadt - 134 reacties

Voor deze groep gaat de zorgpremie veel harder omhoog

Het kabinet heeft in de Miljoenennota berekend dat Nederlanders in 2020 gemiddeld 37 euro meer zorgpremie gaan betalen. De zorgtoeslag stijgt zelfs met 67 euro.

Update: Dinsdagochtend is overigens bekend geworden dat DSW zorgverzekeraar de premie volgend jaar met 72 euro verhoogd.

Alles lijkt op het eerste gezicht dus dat de premiestijging bijna volledig wordt gecompenseerd door de zorgtoeslag. Echter wordt er iets belangrijks vergeten.

De korting die veel mensen op hun collectieve zorgverzekering krijgen, gaat namelijk omlaag van 10 naar 5 procent. Collectief verzekerden betalen daarom geen 37, maar mogelijk 103 euro extra zorgpremie in 2020.

Zo blijkt uit een berekening van Zorgwijzer.

Tweederde van alle Nederlanders

Maar liefst tweederde van alle Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Die wordt meestal via de werkgever, een patiëntenvereniging of sportclub afgesloten. Maar denk ook aan collectieven die voor iedereen zijn af te sluiten, zoals de zorgverzekering van United Consumers (VGZ) en PMA (Menzis).

Naast een korting op de basisverzekering krijgen veel mensen ook een korting op de aanvullende- en tandartsverzekeringen. Die korting blijft wel volgend jaar intact en wordt niet verlaagd.

Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis zijn de vier grootste aanbieders van collectieve zorgverzekeringen. 86 procent van alle verzekerden is ondergebracht bij een van de grote 4. Het merendeel hiervan is collectief verzekerd.

Berekening

Zorgwijzer berekende hoeveel mensen met een collectieve polis er volgend jaar mogelijk op achteruit gaan.

Daarin wordt rekening gehouden met:

 • De 37 euro stijging van de nominale premie (raming kabinet)
 • Premiestijging als gevolg van een lagere korting

Zilveren Kruis, VGZ en Menzis bieden op dit moment maximaal 10 procent korting op de basisverzekering. CZ maximaal 9 procent. Per 2020 mogen alle verzekeraars nog maar 5 procent korting bieden op een collectieve basispolis.

 1. Zorgwijzer bekeek per basisverzekering bij de grote vier verzekeraars eerst de kale premie in 2019 (zonder collectiviteitskorting). Daarna werd de kale premie in 2020 (dus inclusief 37 euro stijging) opgesteld.
 2. Vervolgens werd het verschil berekend tussen de premie in 2019 inclusief 10 procent collectiviteitskorting en de premie in 2020 inclusief 5 procent collectiviteitskorting. Dat zie je in de tabel hieronder.
 3. Hieruit komt naar voren dat de premie voor collectief verzekerden gemiddeld met 103 euro omhoog gaat, met uitschieters richting de 115 euro.
Polis Premie 2019 Premie 2020 (- 10%) 2019  (- 5%) 2020 Verschil
Zilveren Kruis Basis Budget € 1.379 € 1.416 € 1.241 € 1.346 + € 104
Zilveren Kruis Basis Zeker € 1.523 € 1.560 € 1.371 € 1.482 + € 111
Zilveren Kruis Basis Exclusief € 1.605 € 1.642 € 1.445 € 1.560 + € 115
VGZ Ruime Keuze € 1.451 € 1.488 € 1.306 € 1.414 + € 108
VGZ Eigen Keuze € 1.523 € 1.560 € 1.371 € 1.482 + € 111
CZ Zorgbewustpolis € 1.445 € 1.482 € 1.315 € 1.408 + € 93
CZ Zorg-op-maatpolis € 1.498 € 1.535 € 1.363 € 1.458 + € 95
CZ Zorgkeuzepolis € 1.580 € 1.617 € 1.438 € 1.536 + € 98
Menzis Basis € 1.464 € 1.501 € 1.318 € 1.426 + € 108
Menzis Basis vrij € 1.500 € 1.537 € 1.350 € 1.460 + € 110
        Gemiddeld + € 103

*Bij CZ is rekening gehouden met een korting van 9 procent in plaats van 10 procent. Verder is afgerond op hele getallen.

Nog niet definitief

De berekende bedragen hierboven zijn uiteraard niet definitief, maar geven slechts een inschatting van hoe de premiestijging bij collectieven kan uitpakken.

Zorgverzekeraars mogen uiteindelijk zelf beslissen in hoeverre zij de premie van hun polissen verhogen in 2020. Wel moeten zij zich verplicht houden aan de maximaal 5 procent korting op de basisverzekering.

Het kan natuurlijk wel dat verzekeraars uit andere middelen gaan putten om de zorgpremie toch enigszins betaalbaar te houden voor hun klanten.

Op 12 november moeten alle zorgverzekeraars de prijzen voor 2020 bekend hebben gemaakt. Vanaf dat moment is het tevens mogelijk over te stappen van zorgverzekering.

134 reacties

 • JJean-Paul

  Sorry hoor, maar dingen als eigen risico, eigen bijdrage, medicijnen die niet vergoed worden, geen zorgtoeslag krijgen terwijl je wel chronisch ziek bent. Dit zijn voor dingen die werkelijkheid zijn, door mijn chronisch ziek zijn verdien ik minder, maar moet ik wel al die dingen betalen die ik toen ik nog gezond was, niet te betalen hoefde, terwijl ik toen ook nog eens meer verdiende en elk jaar mijn loon omhoog ging.
  Je voelt je schuldig omdat je ziek bent en ieder jaar lever je weer een beetje in, op alles.
  Ziek zijn in Nederland wordt gestraft naar mijn gevoel terwijl Ik daar niet voor gekozen heb.
  Als de gezonde, werkende mensen iets meer betalen en daarvoor ons “chronisch zieken” de zorg en medicijnen vergoeden hebben wij tenminste iets minder zorgen.
  Ik ben geen politicus maar zoals het nu word afgerekend is niet juist.

 • PPatty

  Alles wat je als eigen bijdrage moet betalen, (dat niet onder eigen risico valt) kan je aangeven via de jaarlijkse belasting teruggave.

  • Iirma

   @Patty, alleen als dat boven een bepaald percentage van je inkomen ligt

 • Ccorine

  je hebt 2 keuzes of gewoon betalen zorgpremie hoe hoog die ook word en niet klagen of mocht het wonder geschieden hopen op dat al die klagende mensen niet op internet blijven discussieren maar daadwerkelijk tot actie overgaan maar daar geloof ik niet in dus dan blijft er over niet klagen en gewoon doen wat ze van je eisen zo gaat het nu iig.je bereikt er totaal niks mee met zeuren en zeggen hoe slecht ons systeem is tegen elkaar dat is maar praten en dat helpt niemand klinkt misschien raar wil het ook anders maar dit is iig niet de manier om dit probleem op te lossen

 • BBianca

  Alles word duurder niet alleen de zorgverzekering. Alles gaat omhoog maar het salaris gaat niet mee waardoor het indd steeds moeilijker word om te sparen.
  Kijk ook naar de levensverzekering daar word ook gediscrimineerd want als je chronisch ziek bent betaal je meer als dat je gezond bent hier vraagt een zieke ook niet om. Word tijd dat iedereen durft te stemmen om rechts

 • Ccorine

  We zijn helemaal niet verplicht om zorgpremie te betalen zie uitspraak rechter bepaald dat overheid mensen niet verplicht verzekeren mag uitspraak zaak j.Zwarts .
  Dus als alle nederlanders dit ineens niet meer zouden doen ,dan heb je misschien kans dat politiek de lasten verlaagt eerder gaan ze gewoon over lijken.
  Dus alleen met zn allen bereik je wat.

  • GGerda Beintema

   @corine
   Hoe verklaar je dan dat je bij het nalaten van de betaling van je zorgpremie direct een boete krijgt die iedere maand zeer snel oploopt, heel snel agressieve deurwaarders aan je deur krijgt en het grote deel van Nederland wat in de schuldsanering zit beweert dat ze hierdoor in de problemen zijn gekomen? Ik heb zelf familie die hier mee te maken heeft en ik kan je vertellen dat ze als ze één maand niet betalen ze nog dieper in de schuld komen en dat er geen rechter is die ze helpt… Ik zag graag dat ik ongelijk had hoor, maar helaas kom je met jou plan alleen maar meer in de problemen. Zou inderdaad goed zijn als heel Nederland dit zou doen. Maar het volk blijft zitten te klagen zonder ook maar iets te doen.

  • Ccorine

   @Gerda Beintema

   Hoi Gerda,ik kan dat verklaren omdat je dan de strijd alleen voert tegen de overheid en dan moet je echt een lange adem hebben en geduld.En bij jouw familie bereiken ze door te dreigen meteen wat ze willen omdat je dan bang word voor de gevolgen en dat is nou net wat ze willen.maar er zijn maar weinig mensen die die strijd aan kunnen mentaal .
   Dus snap je helemaal diegene die het wel heeft gedaan heeft er 13 jaar over gedaan om deze zaak te winnen dus petje af voor j zwarts,
   Hij heeft een site die je kunt steunen in hun missie wat strijd is voor ons allemaal
   dit is de Nationale Bond tegen overheidszaken en politieke partij Forum voor Den Haag.
   Zowiezo interessant om na te lezen wat ze allemaal doen.
   daarom kun je dit nooit alleen winnen en geld samen staan we sterk want dan hebben ze niet genoeg deurwaarders om iedereen af te handelen als veel mensen dit ook zouden doen en voer je de strijd niet alleen.

  • RRensk.

   @corine

   maar via loon en dergelijke word er ook premie ingehouden en zie dat maar eens in te houden. Het is niet alleen de premie die we per maand aan de zorgverzekering betalen, maar vele euro´s meer. Denk per persoon gemiddeld totaal 6000 euro per jaar. Nieuwkomers betalen er niet aan mee, maar krijgen ook dezelfde zorg. En EU wil nog veel meer binnen halen. Wat zijn ze in godsnaam van plan.Ik begin het steeds benauwder te worden met dat binnen halen van enkel mannen.

 • FFrank

  Maar als de korting afneemt van zo’n 10% naar 5% dan hoeft de brutopremie minder hard te stijgen. Is daar in dit rekenvoorbeeld rekening mee gehouden?

  • PPeter

   @Frank

   Dat vraag ik mij ook af, ik denk namelijk dat daar geen rekening mee is gehouden in deze artikel.
   Bij DSW is de premie bv een stuk lager omdat ze daar niet met collectieve zorgverzekeringen werken.
   Wat veel mensen niet weten is dat de korting nep is.
   Wat bv een zilverenkruis deed is het volgende. Als de echte premie bv 120 per maand is, zetten zij de premie gewoon voor 130 euro per maand in de markt, en daarover kreeg je dan de zogenaamde korting.
   Dat is nu nog maar beperkt mogelijk, dus de kan is groot dat de verschillen tussen verschillende zorgverzekeraars een stuk kleiner wordt

  • KKarin

   @Peter
   DSW doet wel degelijk aan collectieve verzekeringen. Ben al een aantal jaren via mijn werkgever bij hun verzekerd. Zeer gunstig: studerende kinderen bv gratis aanvullend verzekerd tot hun 30e. Verder erg tevreden over DSW, zij hebben nog steed een eigen risico van 375 ipv 385.

 • AAuto freak

  Goedendag,
  Ik kan begrijpen dat veel mensen gefrustreerd zijn met de kosten van de zorg. Ik heb jarenlang ook mijn premies betaald en er “niks” voor terug gekregen, omdat ik gezond ben. Maar afgelopen jaar heb ik een operatie moeten ondergaan. Ik moest uiteraard mijn eigen risico betalen, maar daarna nam mijn verzekering het over. De operatie is goed gegaan en alles is ok, maar ik kan je ook vertellen dat als ik de operatie zelf had moeten betalen, dan was ik absoluut failliet geweest. Mijn advies als je jong bent: Neem een verzekering met het hoogste eigen risico, maar wel een verzekering waarmee je in elke ziekenhuis terecht kan. Als je gebit in ok is, neem een tandarts verzekering via je werk (goedkoop!) of anders neem het niet. Daarnaast moet je gewoon elke maand een potje opbouwen voor gezondsheids calamiteiten en van dat geld moet je afblijven totdat je het nodig hebt voor een gezondsheids kwestie. Ik heb geen tandarts verzekering en toen ik een gaatje had, betaalde ik dat gewoon. Sparen is de sleutel tot financiele onafhaneklijkheid. Budgeteer op 90% van je netto inkomen. Doe ik ook en als ik een kroon nodig heb, dan heb ik dat geld gewoon omdat ik al 15 jaar geen tandarts premie heb betaald.

  • Cclaudia

   @Auto freak

   Moet je wel kunnen een potje op bouwen , als je nauwelijks rond komt kan je geen potje opbouwen.

  • JJolanda

   @Auto freak
   Je hebt blijkbaar een goed inkomen, maar er zijn ook veel mensen die een laag inkomen hebben en al moeite hebben om elke maand rond te komen. Dan kun je geen potje opbouwen. Chronisch zieken met laag inkomen zijn helemaal de pineut.

  • HHangmat

   @Auto freak
   Helaas kan ik geen potje opbouwen ondanks fulltime werk, en met mij vast en zeker nog veel meer Nederlanders.

 • KKees

  Gewoon links blijven stemmen dan komt het helemaal goed met dit land !!!

  • WWerner Groennou

   @Kees
   Dus ik moet mijn VVD-principes maar verloochenen ?

  • NNvt

   @Werner Groennou

   Ik ben benieuwd wat die principes dan zijn. Zoals ik het nu bekijk zijn we niet veel opgeschoten met Pinokio Rutte. De rijke zijn er op vooruit gegaan, maar wij blijven maar inleveren. Misschien toch een goed idee om eens verder te kijken dan de neus lang is.

  • SStien

   @Werner Groennou
   Had ook Uw principe, tot dat ik realiseerde dat er zoveel hartwerkende mensen, waaronder middenstanders, oudere, ontslagen en zieke gezinnen, leven van 30 euro p.w.. Sommige nu 10 jaar waardoor ze absoluut geen reserves hebben.
   Kleding, lakens, scgoeisel, kinderen die geen leermiddelen of gezond eten hebben.
   Er was een VVD, nu is er een elite groepje o.l.v. een verschrikkelijke narsistische man. Dhr. Rutte. Heb in mijn leven nooit een premier meegemaakt, die zoveel verzwijgt, verdraait en liegt tegen de hele bevolking.
   Door hem durven mensen niet meer naar een dokter.
   Een angstcultuur, haat en onderlinge verschillen onder zijn, bijna dictatuur.
   Waarbij de rijken de macht krijgen, over pensioen, studiekeuze etc. en zelf zakken vullen.
   Ben oprecht een fan van de monarchie, niet van Uw partij. Emotieloze witteboord criminelen.

  • WWillem

   @Kees
   Geloof jij in sprookjes? Links rechts noem maar op,als zij eenmaal aan ‘t bewind zijn is het maar één elite rotzooi,en verdelen het geld onder mekaar. Rijken worden rijker armen sterven!

 • RRaoul

  Vind het ook schandalig!!

  Er zijn ook genoeg mensen die elke maand en elk jaar netjes hun premies betalen en niet eens het eigenrisico opmaken voor het eind van het jaar. Puur omdat het niet nodig is vanwege hun goede gezondheid. En wanneer je dan plotseling iets hebt moet je alles zelf betalen.

  Het is toch gewoon schandalig dat je een dure verzekering hebt waar je maandelijks meer dan €100 betaald. En dan niks voor terug krijgt op het moment dat je het nodig hebt.

  CZ heeft al jaren niks vergoed voor mij omdat ik het nooit nodig heb gehad. In 8 jaar tijd is dit al snel €11.500 was ze hebben ontvangen. En dan heb je ze een keer nodig! Krijg je gelijk een dikke rekening omdat je nog een eigenrisico hebt staan.

  Waarvoor betaal ik dan nog een verzekering!?!?

  Kan het haast geen verzekering meer noemen! Het voelt eerder alsof ik elk jaar wordt bestolen van mijn geld, belachelijke hoge premie elk jaar en belachelijk hoge eigenrisico!! We laten ons allemaal bestelen en bedriegen. En het ergste is dat we worden verplicht om het allemaal maar te betalen!!!

  Deze overheid stinkt!
  Deze overheid steelt van zijn mensen!
  Deze overheid geeft niet om de bewoners van dit land!
  Deze overheid is de weg kwijt!

  • JJan Willem

   @Raoul
   Begin een petitie, mijn stem heb je.

 • MM Ebbers

  Ik ben blij,dat ik zoveel spuiten en mediceinen heb,dat als het te gek woord,er zelf een eind aan kan maken,en niemand nodig heb,wand het is steeds slechter,met de hulp in plaats van beter.

 • AAd

  Het wordt tijd dat je met je vijfenzestigste een pil krijgt kwant dan ga je geld kosten en moet je maar verdwijnen zijn ze tenminste weer van een zeurpiet af

 • SS

  En wat hier niet verteld word maar waar ik wel achter ben is dat je als chronisch zieke kunt bij gaan betalen voor medicatie die voorheen wel volledig werd vergoed. Ik kreeg van de week een briefje van mijn apotheek dat mijn pijn medicatie (die ik al jaren gebruik voor mijn arthritis psoriatica) niet meer wordt vergoed en dat ik op basis van de gvs bijbetaling nog een keer kan rekenen op een jaarlijkse eigen bijdrage van max 250 euro, dit boven op het eigen risico waar ik in januari al doorheen ben en je maandelijkse premie. Tel daar bij op dat ik omdat ik chronisch ziek ben bijna wel de hoogste verzekering moet hebben. Het is schandelijk dit land maakt mensen kapot

  • GG.Hofman

   U heeft volkomen gelijk, wij worden genekt! Asylzoekers hoeven niets te betalen; dat is realiteit

  • WWiljam

   @G.Hofman
   De marktwerking en de overheid die steeds meer zorg uit de pakketen laat halen en alle bezuinigingen daarna komt dat door.
   En wat denkt u van salarissen van wel €300.000 aan de top en salarissen van
   € 180.000 voor bestuursleden en € 100.000 voor managers daar gaat al daar gaat al 35% aan premie gelden aan op,en dan is er nog geen zorg aan de zorgbehoevenden geleverd.

 • JJean

  Nederlanders zijn toch zo,n volgzaam volkje. Ik heb tien jaar in België gewoond. Jammer genoeg ben ik weer ,wegens omstandigheden ,terug moeten komen lang leve Europa trouwens op dat gebied [ dus niet ] . Daar koste mijn ziektekosten verzekering nog niet eens 1/4 van hetgeen ze hier kost . En dat zonder lange wachttijden in ziekenhuizen. Misschien moeten wij daar eens gaan kijken hoe iets georganiseerd moet worden. Maar ja daar zijn ze natuurlijk niet zo slim als wij zogenaamd slimme Hollanders . En hebben ze niet zo,n goede wegen [wordt altijd als excuus aangedragen] hahaha

 • IInge

  Idd, sommige groepen mensen gaan de vernieling in. 2 jaar ziek geweest, geen werk meer. Waar moet je het idd nog van betalen!!!!!

 • CC

  We redden het nu al niet eens meer om het te betalen.
  Mensen gaan steeds verder de vernieling in.
  We kunnen niet eens meer naar een fysiotherapeut dat kost al je eigen geld of je moet anders verzekerd zijn dan basis.
  Waarom komen mensen hier het land in worden op handen en voeten gedragen.
  En ons eigen volk gaat steeds verder achteruit.
  Help gewoon eerst het eigen volk wordt eens wakker.

  • FFatima

   @C
   Helemaal mee eens.

  • AAli

   @Fatima

   Helemaal mee eens .

 • KKarin

  En dan hoor ik in het nieuws dat Nederland na Amerika het rijkste land ter wereld is. Hoe dan? Ik merk daar niets van hoor. En maar dokken voor de zorg en aan de belastingdienst. Want de toeslagen berekenen kunnen ze niet. Die kun je telkens weer terugbetalen….

 • AAnoniem

  Ben 40 jarige moeder heb altijd gewerkt nooit me hand op hoeven houden twee zeer jonge kinderen geen familie geen ouders meer vrienden kennissen zijn er allemaal als ze geld bij je kunnen halen nu plotseling ernstig ziek geworden 15 jaar geleden uit iets maag bloeding gehad dan staat je wereld op zijn kop nu twee maanden geleden weer maagbloeding gehad leef gezond sport drie keer per week nooit geen alcohol gedronken en nooit gerookt en andere gekke dingen gedaan in het leven heb breuk middenrif medicatie voor zuur af te remmen nu diagnose slok darm kanker kom je in het ziekenhuis alles zelf betalen medicatie originele wordt niet vergoed eigen risico in 1 keer weg door noodgedwongen te moeten stoppen met werken minder in komen mijn gezondheid en kinderen staan op 1 ik wil daar mee zeggen welkom VVD en Mark Rutte moet meer betalen omdat ik ernstig ziek ben ga bijna niet meer naar het ziekenhuis voor medicatie en andere zaken door dat alles betaald moet worden in deze maatschappij dus moet zieker worden en mijn jonge kinderen straks niet meer op zien groeien om dat de zorg onbetaalbaar is bedankt kabinet

 • JJ7sseh

  Waarom werken wij eigenlijk nog! !! Werken loont toch helemaal niet verdien 2 euro teveel en je valt wat toeslagen betreft helemaal buiten de boot. Nou hebben wij nog een kleine hypotheek waar we maandelijks minder dan 500 euro op aflossen als we qua zorgpremie nog een paar jaar verder zijn betalen we daar meer aan dan onze hypotheek. Hoezo we gaan er in 2020 financieel op vooruit? Misschien ben ik te dom om dat te begrijpen :(:(:(

  • CChris

   @J7sseh
   Wij betalen al meer aan zorgpremie dan aan hypotheek. Zorgtoeslag???? Neuh verdienen net een paar eurootjes teveel.
   Ons wordt twee poten uitgedraaid en de grote graaiers krijgen er meer bij. Werken loont inderddad niet meer, je valt overal buiten

 • JJos

  Er is een manier om dit geld graaien van de regering te stoppen. Bij de volgende verkiezingen niet meer op die leugenaars in de regering te stemmen.

  • BBibi

   @Jos

   En daar ben ik het helemaal mee eens!
   Niet meer stemmen op die leugenaars, anders stopt het nooit!

  • LL.kerkman

   @Bibi

   Helemaal mee eens dus niet stemmen op dit zooitje

  • Rrobert

   @Bibi Dan hoef je helemaal niet meer te stemmen want alle partij politici liegen. Uiteraard in hun eigen voordeel.

  • SSenae

   @Jos

   Niet meer op leugenaars? Dat wordt een dus helemaal niet stemmen!

   Mensen in dit land kunnen heel goed klagen tegen elkaar. Maar echt je stem laten zien door bv te gaan demonstreren…gebeurt gewoon niet.
   We volgen als makke schaapjes alles wat ons opgelegd word.
   Hoezo duurdere zorg? Waarom zou je als burger daar voor moeten betalen wanneer je je sowieso blut betaald aan allerlei belastingen…hou die verdomde zorgtoeslag maar en zorg voor je burgers!!! Zorg dat mensen geen zorg mijden, omdat ze het niet kunnen betalen. Dit was zgn een verzorgingstaat? Als andere landen gratis of goedkoop zorg kunnen bieden moet dat hier ook kunnen!!

  • RR

   @Senae
   Heeeeeeeelemaal mee eens, een verzorgingsstaat? Laat me niet lachen wij moeten met het schamele geld dat we verdienen alles zelf betalen dus onszelf verzorgen ipv dat den haag met hun graaiers aan het roer ons verzorgd. En trouwens, wij betalen het zo wie zo al door die torenhoge belastinggelden en dan nog een keer extra premie.. Walgelijke praktijken voeren ze in den haag…
   En dan nog even over het voetbal kijken vd ministers onder de besprekingen, geeft aan dat ze het niets interesseert wat er gaat gebeuren, maar ja toch!?!?

  • VVonny

   @Jos

   Hier t zelfde,ik heb AOW,plus 22,25 euro pensioen zeer weinig.Ik zou t prima redden,als de zorgkosten niet zo hoog waren,ben chronisch ziek,om de 3mnd n tas met medicijnen,die niet allemaal vergoed worden,dat hoge risico.dan die btw verhoging huur 9 euro duurder,en kreeg 10 euro erbij in juli,ben 70 jr,dus niet veel nodig.

  • JJose

   @Jos, dat kunnen we wel zeggen maar ook de verkiezingen zijn 1 grote leugen, wat wij als Nederlanders ook stemmen, ze hebben van te voren allang een plan gemaakt zodat de personen die nu regeren ook na de verkiezingen gewoon door gaan met regeren, ongeacht de stemuitslagen …… het wordt wel hoog tijd dat het zootje in de Haag zijn biezen pakt en wij als burgers onze stem laten horen …. maar krijg ze maar eens van de bank !!!!! Met alle maatregelen, regeltjes en financiële verplichtingen worden we monddood gemaakt , arm steeds armer en rijk steeds rijker !!

  • TTon

   @Jose

   Weg met het koningshuis kost ons te veel blasting geld. Terug naar de gulden en uit de EU.

 • JJack

  Ieder jaar worden wij weer keer op keer gepakt je denk dat het beter gaat en dan komen de graaiers weer en weer 2 stappen terug . Weer alles uit de kast halen op rond te kunnen komen . Dus waar gaan we nu maar weer op bezuinigen, op lidmaatschap van de CNV dan maar . Jammer maar kan niet anders. Scheeld toch weer €16 .

 • TTom

  En als je dus geen zorgtoeslag krijgt dan heb je pech. Mot je gewoon weer meer betalen..

  • JJos

   @Tom

   Als je geen zorgtoeslag krijgt, dan heb je die niet nodig, omdat je de premie gemakkelijk zelf kan betalen.

  • WWilma

   @Jos, gemakkelijk zelf kan betalen zeg jij? Wat als je net boven de toeslag grens verdient? Getrouwd bent met, een door schuld van de medici, invalide man. Al meer dan 30 jaar je de tandjes hebt gewerkt en nog doet. Het water staat aan de lippen. Zal ik dan maar minder gaan werken zodat ik mijn hand op kan houden? Daar wordt toch om gevraagd op deze manier?

  • JJ.

   @Jos, dit is echt te kort door de bocht. Ja, ik kan de rekening iedere maand betalen, alleen doordat ik geen zorgtoeslag en huurtoeslag meer kreeg omdat ik meer ben gaan werken, kon ik geen boodschappen meer doen omdat ik ineens paar honderd euro minder te besteden had en de huur ook nog eens jaarlijks duurder werd. Kortom, nog maals de vraag.. Kan ik de zorgkosten gemakkelijk zelf betalen? Ja dat kan ik momenteel maar alleen omdat ik door alle kosten weer terug bij mijn ouders ben ingetrokken. Dus als je het opnieuw nog eens goed bekijkt, had ik die huurtoeslag nodig en die zorgtoeslag? Ja, wel om als volwassene zelfstandig te wonen. Niet alleen de zorgkosten zijn omhoog gegaan en gaan weet omhoog, denk aan de boodschappen die duurder zijn geworden, wat eigenlijk niet? Als alleenstaande met een zorgverleners beroep is het in 2019 haast niet mogelijk om zelfstandig te kunnen wonen. Huurprijzen stijgen te pan uit, voor kopen verdien ik te weinig om een groot vermogen eigen geld te sparen. Gelukkig heb ik mijn ouders die mij opvingen, anders was ik in de schulden gekomen. Genoeg mensen die geen back up hebben en hierdoor wel in de schulden komen. Dus voor de volgende keer, think twice!

 • EEH

  Oh wat gaat het weer goed in dit land elke euro die je erbij krijgt betaal je weer dubbel terug aan de zorg of energie nota. En als je kostwinner bent ben je 2x de ….

 • JJ.

  Ik werk in de ouderenzorg. 32 uur per week. Heb voor mijn niveau totaal 3,5 jaar geleerd, nu 5 jaar gediplomeerd. Reken dus maar uit welk niveau ik heb 😉 ik verdien nog geen 15 euro per uur maar doe wel alle verpleegtechnische handelingen met de daar bijhorende verantwoordelijk. Voorheen werkte ik parttime en ontving ik zorg en huur toeslag. Ik huurde een appartement. Sinds vorig jaar ben ik 32 uur gaan werken omdat ik met 24 uur te weinig tijd had voor mijn taken naast de zorg en 24uur ook weinig vond.(ben 28 jaar) ik werk nu dus 8 uur meer per week, maar verdien nu te veel voor huurtoeslag of zorgtoeslag. Meer gaan werken wordt dus in dit land gestraft want ondanks dat ik per maand 32 uur extra werk heb ik nu minder te besteden per maand. Een huurwoning heb ik kunnen verlaten want ik had geen geld meer voor de overige kosten. Ik woon nu dus met met 28 haar weer terug bij mijn ouders. Inmiddels alweer 8 maanden. De huurwoningen liggen niet voor het oprapen en ben bang dat ik voor mijn 30e geen eigen woning toegewezen krijg. Een kinderwens heb ik maar zou dan eerst een huis moeten hebben, maar of ik dat red met leeftijd ? Het gaat de verkeerde kant op in dit land. We kunnen ieder jaar weer meer gaan betalen voor alles maar de lonen stijgen niet mee. Het is fijn dat arme mensen geld toegestopt krijgen, is voor deze groep ook nodig. Maar als ik soms verhalen hoor over de bedragen die zij krijgen dan denk ik bij mij zelf, dat is zelfs nog meer dan mijn loon en ik werk me te pletter! Help de groep die echte steun nodig hebben financieel omdat zij door bijvoorbeeld ziekte niet kunnen werken, maar ik geloof echt dat een groot deel het wel goed vind om thuis te zitten. En geef ze eens ongelijk. Ik zou ook wel thuis willen zitten en toch geld krijgen van de staat. Hoe kun je dit voor elkaar krijgen? Voel mij nu als harde werkende vrouw genaaid op financieel gebied. Werken wordt gestraft!

  • CCorina

   @J.je heb helemaal gelijk. Wij de werkende worden harder gestraft. Die thuis zitten en bedoel ik niet de mensen die er niets aan kunnen doen. Krijgen toeslagen, worden kwijtgescholden voor gemeentelijke belastingen en BSR. Ze hebben dan nog meer als ons werkende. Bedankt regering.

 • EEls

  Terug naar ziekenfonds

  • DDeDijk

   @Els waarom zou je dat willen? Terug naar de wachtlijsten? De zorg wordt daar niets goedkoper van….. De laagste inkomens betalen vrijwel niets(nog minder als bij het ziekenfonds lang geleden), na zorgtoeslag een paar euro premie en maximaal 385 euro ER, de hogere inkomens betalen veel.

  • WWiel

   @DeDijk

   De wachtlijsten zijn nu al van de zotte. Nieuwe heup 5 maanden. Nieuwe knie 8 maanden.
   Ik sta op de wachtlijst U ook?

  • FFred

   @Wiel

   Heb je ook bij andere ziekenhuizen rondgevraagd of ben je bij de pakken blijven zitten.
   Ook dit is sinds verlaten van het ziekenfonds bekend.

  • WWillie

   @DeDijk
   De laagste inkomens zouden maar een paar euro premie betalen??
   Mijn man en ik leven van een minimum inkomen. Betalen samen ruim 290 euro premie. Zorgtoeslag voor 2 personen 99 euro.
   Dus elke maand netto 191 euro zorgpremie…. plus elke maand per persoon 38,50 voor je eigen risico.
   Ik vind dit wel wat meer dan een paar euro premie.

 • HHenny

  We betalen de premie basis en de aanvullendeverzekering en eigen risico385 euro en ook nog 250 eigen kosten voor bijbetaling medicatie sinds dit jaar
  Wat voor geintjes hebben ze nog meer die de mensen nog niet weten?

  • WWilly

   @Henny
   Denk dat er nog wel meer geintjes komen. We gaan er allemaal op vooruit Nou sorry hoor ik ga alleen maar meer betalen overal voor. Ben toch niet de enigste die dit ziet

 • HHarmpje

  Hoe zit het dan met de zorgtoeslag?
  Verdien het minimumloon dus zeker geen vetpot.

  • DDeDijk

   @Harmpje de zorgtoeslag gaat mee omhoog!

  • FFred

   @Harmpje

   Wat doe je er zelf extra aan om een beter salaris over te houden.
   Zit je in de ww?

  • FFred

   @Harmpje
   Misschien een (betere) baan zoeken?

   Of beter je best moeten doen op school.
   Maak niet van jou probleem het de onze.

   Mvg,
   Hard werkend Nederland

  • RRaoul

   @Fred
   Dat zijn nogal harde uitspraken!
   Geloof niet dat je @harmpje persoonlijk kent of zijn situatie.

   Heeeeeel veel mensen krijgen een minimumloon, en daar is niks aan te verwijten! Deze mensen werken!

   En daar heb ik respect voor!
   Dat zou jij ook moeten hebben. Elke job moet gedaan worden!
   Het minimumloon is het probleem!!!
   Niet de persoon die werkt voor het minimumloon. Er zijn veel mensen die een minimumloon verdienen en in verhouding 5x zwaarder werk verrichten als hun baas, die 3x zoveel betaald krijgt!

   Denk daar maar eens over na voor je reageert. Daar heb jij kennelijk een probleem mee!

   Groeten en fijne vrijdag

  • ##Pineut

   @Raoul,

   Helemaal eens met Raoul, sommige mensen hebben zo hun uitgesproken mening dat zij niet eens nadenken hoe dwaas hun uitspraken zijn..

   Deze mensen moeten zelf weer naar school om te leren hoe zij ook al weer moeten communiceren,..

 • FFrans

  Weet u nog dat wij gestemd hebben? Het gevolg hiervan is wat er in den Haag zit. De enige oplossing hiervoor is ,wordt lid van de FNV en ga met zijn allen naar het Malieveld.

  • DDeDijk

   @Frans
   Het FNV en een vol malieveld kunnen ook niets doen aan de zorgkosten die wij met z’n allen maken. Zolang iedereen (terecht) de beste zorg wil zullen we dat met z’n allen moeten betalen. De laagste inkomens betalen vrijwel niets(nog minder als bij het ziekenfonds lang geleden), na zorgtoeslag een paar euro premie en maximaal 385 euro ER, de hogere inkomens betalen veel.

  • ZZorgmier

   @DeDijk
   De laagste inkomens betalen veel meer dan dat ze vroeger betaalden, en daarbovenop komen nog eens de 385 euro eigen risico. Betaal nu al vier keer zoveel dan voor het ziekenfonds, buiten het ER

  • MMarcel

   @DeDijk

   Sorry hoor maar een paar euro premie waar jij het over hebt dat betaal ik niet. Elke maand € 317,- incl. Collectiviteits korting + € 385,- eigen risico en wat krijg ik aan zorgtoeslag € 90 p/m. Ze zeggen ook zo mooi dat de midden inkomens erop vooruit gaan. Hoi hoi en wie gaat er het meest op vooruit de Groot verdieners en de mensen die een mager loontje hebben en hiervoor 40 uur moeten werken en een ploegendienst hiervoor moeten draaien die krijgen er iets bij maar zijn dat geld aan de zorg en de belastingen al weer kwijt. Hoezo eerlijk verdeeld, wat zij zouden moeten doen is midden inkomens en de lage lonen een paar procent erbij en de Groot verdieners de lonen gaan bevriezen en dan komen we weer iets tot elkander en wordt het eerlijker verdeeld.

  • BBiebow

   @DeDijk, de beste zorg bestaat voornamelijk uit aandacht, en hoeveel je ook betaald, aandacht krijg je nergens….

 • WWalle

  Waar is de berekening van Ditzo

  • RRoy

   @Walle

   Ditzo doet niet mee aan collectieven, daarom hebben we deze niet opgenomen in het overzicht.

 • AAnoniem

  Wat een gezeur allemaal. Ik weet dat het niet leuk is om meer te betalen, maar als jullie ziek zijn wordt het doorbetaald. Als jullie op vakantie gaan wordt het doorbetaald. Iemand zoals ik die op een nul uren contract werkt heeft dit allemaal niet. Loonsverhoging zit er voor mij ook niet in. Dus de slogan: iedereen gaat erop vooruit klopt dus niet. Belasting achteraf betalen, ziek zijn kost geld en vakantie zit er niet in. Je werkt dan niet dus krijg je ook niet betaald dus dan maar niet en door blijven werken. Ik kijk uit naar de tijd dat ik kan stoppen met werken en met pensioen kan. Als er dan nog wat te halen valt.

  • KKees

   @Anoniem
   En dan gaan ze korten op je pensioen
   Of nou door de hond of de kat gebeten wordt……….

 • Jjames

  woz gaat omhoog pensioen wordt gekort ziektekosten gaan omhoog benzineprijzen gaan gigantich omhoog hoe het mogelijk is dat meneer knutte nu kan zeggen dat we er op vooruit gaan is mij n raadselmaarja dat is ook de meneer van 1000 euro voor iedereeen

  • DDeDijk

   @james
   Je gooit de dingen door elkaar. Je gaat behoorlijk minder belasting betalen dus in januari ga je er op vooruit, dat is zeker. Misschien krijg je ook nog een paar procent loonsverhoging. Dat je daarnaast uitgaven hebt die misschien hoger worden is iets anders. Je wil toch goede zorg als je onverhoopt iets hebt? Dat kost nu eenmaal geld…..

 • RRene Spee

  En het geld dat Joop den Uil en Wim Kok uit de kas van het A.B.P. hebben gestolen?
  Zij mogen rusten in Vrede.Was genewoon diefstal.Groetjes. Rene.

  • PPjotre

   @Rene Spee Beetje minder Telegraaf mentaliteit zou beter zijn. Het waren 3 kabinetten Lubbers (rechts) en 1 kabinet Kok (links).

 • Ppeter

  Dit is wat verzekeraar DSW zegt over de collectieve kortingen:

  Sigaar uit eigen doos:

  Om korting te kunnen geven worden premies eerst hoger dan noodzakelijk vastgesteld. Vervolgens wordt die opslag als zogenaamde korting weer weggeven. Zo kan gemakkelijk onzichtbaar blijven dat de korting die u denkt te hebben, eigenlijk een sigaar uit eigen doos is.

  Als we dat dus moeten geloven worden de premies dus hoger dan noodzakelijk vastgeteld om die kortingen te geven, vanaf volgend jaar hoeven verzekeraars dus dat in mindere mate meer te doen.

  Dus ik denk dat het met de verhoging van collectieve verzekerde wel gaat meevallen en dat je nu gewoon meer een zorg premie gaat krijgen met de echte waarde.

  Ben wel benieuwd wat er gebeurt met mensen die niet collectief verzekerd waren, in principe kan je die nu verlagen met 5% en wat eigenlijk ook zou moeten gebeuren.

  • IIk

   Exact. Daarom lijkt dit artikel erg op stemmingmakerij. Eerst de werkelijke premies maar afwachten, daarna pas conclusies trekken.

 • RRosario

  Nederland gaat in korte tijd heel erg achter uit jammer!!!!!!

  • FFred

   @Rosario

   Op basis van welke feiten maakt u dit op, graag voorbeelden van die kotre tijd.

 • EEls

  Als de kortingen van zorgverzekeringen vergoed word door de zorgvezekeraar, kan deze collectief verlaagt worden en geniet iedereen ervan!
  Hetzelfde geld voor de brillen, ik hoef geen 2, 3 of 4 brillen, maar een goeie, hieruit blijkt dat alles systematisch hoog word gehouden.
  De marktwerking werkt niet, wij zouden minder gaan betalen maar her word steeds meer, onze vaste lasten rijzen de pan uit. Het is toch van de zotte als je werkt en je nog geen huisje kunt huren.
  En dan de pensioenen, zouden bij de pensioenfondsen ook salarissen betaald worden van 1800 / 1900 euro BRUTO waarvan 90 euro naar het pensioenfonds gaat!
  Kan zo wel doorgaan, maar in Den Haag begrijpen ze niet hoe het werkt.
  Ben net gepensioneerd mijn man en ik hebben er alles aan gedaan om de laatste 8 jaar van ons werkend leven niet in de bijstand te komen, wij hebben samen 100 jaar gewerkt, ieder 50 jaar, ja wij begonnen met 15 16 jaar.

 • MMezelf

  Die kinderen van het koningshuis werken niet en krijgen maandelijks veel geld en ook Rutte en de rest verdienen te veel . Laten die meer inleveren

  • Wwvdknaap

   @Mezelf
   die man heeft gelijk ik verdien het minimum maar moet wel overal het volle pond betalen laat het koningshuis ook mee betalen en in Rutte salaris even in korten tot het minimum kijken waar hij dan blijft

  • LL.kerkman

   @Mezelf

   Ja laten die maar meer betalen koningshuis hebben heel veel geld en kabinet

 • JJan de Bruin

  Het is zeer treurig bijna niet te betalen daarbij komt dat sommige medicijnen bvb paracetamol 1000 door reumatoloog voorgeschreven ook zelf moet betalen 80€ per jaar ga zo maar door jan

  • SSandra

   @Jan de Bruin

   In spanje kost een doos van 50 stuks 3 euro.1000mg en is zonder recept verkrijgbaar.ook ibruprofen 600 mg zakjes.die zijn 3.40. Daar is alles goedkoop.en hier word het maar duurder.

  • AAMO

   @Sandra
   Bij het Kruidvat kost een doosje Paracetamol Volgens mij €1,-
   Ik zou niet zo gauw Ibuprofen nemen. Op oudere leeftijd schijnen die vervelende bijwerkingen te hebben.

  • CC. de Kok

   @Jan de Bruin

   Bij de Aldi is paracetamol (50 mg)verkrijgbaar voor circa 50 cent.

   Mvg.

   Corry de Kok

 • IIkkeweer

  Ja, dat denk ik wel want de concurrentie blijft bij de verzekeraars maar als jij die korting niet wil zul je ook voor die 5 procent blijven betalen

 • GGeert Rustigers

  Ik heb 3 vragen. 3 vragen die ik jullie wil stellen.

  1. Willen wij meer of minder VVD
  De tweede vraag:
  2 Willen wij meer of minder betalen voor zorgpremie?
  De derde vraag, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Wij hebben niets gezegd wat niet mag. Ik willem wel of ik willem niet?

 • MM

  Je mag geen geld meer over houden
  Lukt ze aardig
  Wij als 2;verdieners hebben het moeilijk en komen er niet meer uit hoe we alles rond moeten krijgen
  We worden hard aangepakt
  Uurlonen zijn te laag inflatie stijgt
  Ben bang voor de toekomst

  • SSabine

   Ben het helemaal mee eens. Wij hebben het gevoel dat we gemolken worden als een koe!! Als je zwaar ziek bent word nog extra gestrafd!! Eigen risico 2 mal, hooge aanvullende premies, nu ook nog IVA erbij, en ik krijg in mijn baan NOOIT loonsverhoging omdat ik chronisch ziek ben en blij mag zijn dat ik überhaupt een salaris krijg! Dan word jou pension ook nog gekort, plus dat je een woekerpolis hebt!!
   Wij zien hier geen toekomst meer in.

  • JJ

   @M Al eens een dag zonder boterham gezeten? Wij zijn een gezin van vijf met een inkomen ruim onder modaal. Nog nooit niks te eten gehad.
   Leer gewoon zuinig te levem

 • BBenny

  Oké het is weer duurder ik kom nauwelijks rondt

 • MMsag

  Iedereen zelfde bedrag betalen. De collectieve verzekeraars hebben altijd 10% minder betaald en wij, de gewone man, die 10% hebben aangevuld voor hun. Het wordt nu tijd dat alles recht getrokken wordt. M.a.w. voor de gewone man ook 5% minder laten betalen. De Marktwerking moet stoppen. Eigen bijdrage moet naar nul of gehalveerd worden. Dit is maar een deel van de kosten. De OZB en Waterschapbelasting volgt spoedig!

 • PP. de Bruin

  Haal het geld bij degene die meer dan bijvoorbeeld 1 miljoen op de rekening hebben staan. We zullen toch alles eerlijk delen ?

  • WWillem

   @P. de Bruin,waarom bij mensen weghalen die bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen op hun rekening hebben staan? Die mensen hebben daar misschien ook wel keihard voor gewerkt.Dan maar aan een ander geven, die het niet zo goed heeft?
   Het moet niet gekker worden.
   Iedereen moet zijn eigen broek zien op te houden,zonder afhankelijk te worden van anderen, dat hebt ik tenminste altijd zo geleerd

  • PPiet

   @Willem maar hebt u dan ook niet geleerd dat als je al 500 broeken in je kast hebt hangen je er best een mag geven aan iemand die maar 1 broek met gaten heeft ?

  • HHenk

   @Piet
   dat heeft hij niet

  • GGeert

   @Piet
   Dat waren al met gaten dat is modern

  • JJos

   @Willem

   Dhr de Bruin heeft gelijk. Er zijn veel mensen die veel geld op hun spaarrekening hebben staat. Vind u dat eerlijk tov diegene die nauwelijks rondkomen.

 • HHay

  De reken meesters uit den Haag, boeven zijn het

 • HHarrie Janssen

  Kun je zien hoe ze rekenen in den Haag wat zijn het oplichters he.

 • Ggert

  Ben met mijn 62 nog zeer goed gezond en geen zorg
  of medicijnen nodig.
  Houwe zo!haha.

  • EE

   @gert
   Hoop voor jou dat dit zo blijft!! Maar….morgen kan het anders zijn ha ha

 • CCorina

  @Hennie de premies gaan vooral omhoog voor Nederlanders die hun eigen taal niet kunnen schrijven
  Een hard gelach

  • Hhwenna

   @Corina

   Wat maak jij zelf een puin hoop in het land zelf.

   En jij bent de grootste stumperd die zelfs geen goed Nederlands weet te schrijven. Daarom kunnen jullie jullie eigen land niet besturen. Dieren hebben het nog beter dan jou.

   Jij zal vast met een hoop schulden zitten. Anders zou je niet zo heftig reageren.

  • Rrijken

   @Corina

   Wij lachen om jou dom achterlijke reactie mijn dag kon niet meer stuk.

 • HHans

  Het dalen van de korting zegt helemaal niets. Zorgverzekeraars concurreren op prijs, dus hoe lager de korting, hoe lager de basispremie. Het gaat om de prijs onder de streep!

 • IIen

  De collectieve verzekering is in heel veel gevallen duurder dan een individuele verzekering!

  Stennis makerij!

  • WWijsneus

   @Ien

   Je bedoelt denk ik stemmingmakerij?

   En nee dat is het niet want er word hier alleen gerekend met de basis verzekering en die was met collectiviviceits korting 10% goedkoper en straks krijg je nog maar 5% korting .

 • JJan van der Heijden

  Dit betekend dat de zorgverzekeraar fors meer premie ontvangt.
  De kans dat de premie stijgt wordt dus een stuk kleiner.

 • RRinus

  Voor gepensioneerden in het algemeen (en zeker voor de groep waar wij toe behoren) gaan deze hogere zorgpremies in 2020 opnieuw leiden tot een nog verdere “stapeling” van extra kosten sinds 2008. Zoals op 12 september 2019 ook al bleek uit de gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), hebben wij namelijk ten opzichte van 2008 een koopkrachtverlies geleden van liefst 200 euro per maand. Door alle verder stijgende prijzen, zoals voor gas, huren, levensmiddelen, internet-provider, tarieven van gemeenten/waterschappen enz. (plus pensioenkortingen, plus te veel geld naar Brussel, het “klimaat”, migratie enz.) en door verdere inflatie, gaat ons nu al veel te hoge koopkrachtverlies vanaf 2020 dus NOG VERDER oplopen sinds 2008 !

  • Hhar

   @Rinus

   Het is al armoede voor de groep van 14.000, laats taan dadelijk voor de groep 21.700.
   Beter een goed salaris , zeker van 30.000 per jaar. Naar beneden wordt het echt armoede.
   Ouderen merken het al, laat staan als je chronisch ziek bent.
   Chronisch ziek, bijstanders, Wajongers zijn de eerste die niet van de weelde genieten in Nederland.
   En di kan best verbeterd worden.

  • Hhar

   @har

   De ouderenbonden komen nu echt in het geweer, als het zo door gaat dat ze de pensioenen voor de ouderen drastisch gaan verlagen,dan breekt er een opstand uit in Nederland.
   De ouderen groepen zijn het meest gekort buiten de werkenden. De economie gaat zo goed, maar de ouderen hebben daar eigenlijk niets van gemerkt.

   Pensioenen worden lager en lager dadelijk zo erg wordt het dus, men komt niet meer uit met de inkomsten, zodat er weinig door ouderen gekocht kan worden
   zeker op het eten. Velen bezuinigen nu al zo erg dat er van een leuk leven weinig overblijft.

   De pensioenfondsen hebben veel geld in kas maar blijven maar potten. Totdat er een volks opstand komt, en die komt er als de regering niet gauw de AOW en
   de pensioenen aanpakt, zodat het leven voor de ouderen weer leefbaar wordt.

   Nederland pleegt zelf sucide op de ouderen, terwijl ze in het land waar dit gebeurd is dit afkeurden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.