Zorgaanbieders maken miljoenenwinst door fraude

Koen Kuijper 8 reacties

97 zorgaanbieders hebben in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Dat komt neer op gemiddeld 20 procent van de omzet, terwijl één tot twee procent normaal is. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money, Pointer en Reporter Radio.

Volgens de journalisten zijn er sterke vermoedens van fraude. Dat komt omdat de gedeclareerde zorg niet volledig is geleverd. Bepaalde zorg wordt dus wel betaald door de zorgverzekeraar of het rijk, maar de patiënt ontvangt deze zorg niet in de praktijk. Dat is niet rechtmatig.

Het zou gaan om verschillende zorgverleners binnen de thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

1 miljoen euro bonus

De 29-jarige Shanna Naborgh, oprichter van Thuiszorg Naborgh, keerde zichzelf in 2017 een winst uit van een miljoen euro. Dat kon ook wel, want haar winstmarges kwamen ieder jaar boven de 35 procent uit. Aldus Follow the Money.

Er wordt onderzocht of er mogelijk sprake is van fraude.

Er werd door Naborgh nog geprobeerd om publicatie van de cijfers te voorkomen, maar volgens de rechter had Thuiszorg Naborgh voldoende mogelijkheden om een reactie te geven op het onderzoek. Daarnaast is er een grondig aantal feiten verzameld door de journalisten, oordeelde de rechter.

Niet wenselijk

Hoewel zorgbedrijven, wettelijk gezien, gewoon winst mogen maken, zijn dergelijke extreme winsten niet wenselijk. Dat schept een verkeerd beeld naar de maatschappij, stelt het Ministerie van Volksgezondheid.

Bij een zorgorganisatie in Almelo werd een winstpercentage van 67 procent behaald.

De directeur van Thuiszorg West-Brabant verbaast zich over deze enorme winsten: “Als je rechtmatig declareert, dan word je er niet rijk van”. Volgens de directeur staan de tarieven binnen de zorg sterk onder druk. Een dergelijk hoge winst maken, is eigenlijk niet mogelijk: “Normaal gesproken houd je een à twee procent over. Maar meer niet.”

Zorgverzekeraar

Ook zorgverzekeraar DSW noemt de hoge winsten opvallend. De verzekeraar uit Schiedam pleit daarom voor verder onderzoek.

Aad de Groot, voorzitter van de raad van bestuur van DSW, zegt tegen Pointer dat normale zorgaanbieders zo’n twee tot drie procent winst maken. “Als dat percentage hoger ligt, is er vaak iets niet in orde.”

8 reacties

 • GGlenn

  Ron B dat zal vast wel wat ogen openen, deze persoon heeft ook flink verduistert en opgelicht van een zorginstelling, mijn papieren mijn persoonlijke dossiers zijn weg nergens meer te vinden, mensen zitten met de handen in de haren omdat ze niet er achter kunnen komen waar het is !

  Smerig volk bestaat er! 15 maanden eis 5 maanden cel wat een grap ! Voor een taakstraf die je niet uitvoert krijg je meer maanden om te zitten !
  Al mijn bewijzen zijn verduistert door deze persoon, curator die erop is gezet geeft geen enkele prijs over de zaak hoe en wat verder voor de papieren van de cliënten toen der tijd ! Ronduit belachelijk dat dit zo zacht word aangepakt er word gespeelt met levens !

 • FfrederiekGaliart Kuijpers

  De volgende fraude zaken in de zorg moeten aangepakt.
  De fraude van de Heren van toezicht van de ziekenhuizen.
  De fraude van zieken taxi. kinderen vervoer
  De fraude van de artsen die veel zorggeld weggooien met duren medicijnen
  De schandalige fraude door de bedrijven die medische middelen moeten leveren.
  De fraude bij VGZ door foutieve betalingen. Ook kan men door code niet
  meer controleren wat de betaling voorstelt die de verzekerden zelf moet betalen
  en waarom? Gaarne hulp in deze voor de 81 jarige Frederiek

 • AAnita

  Aangifte gedaan bij de politie in 2016, maar ze hebben deze zaak niet onderzocht. Voor hun was het niet belangrijk. Nu nog wil de politie niets doen na het zien van de uitzending. Dit is te gek voor woorden.

 • CCor Horzelenberg

  Voordat allerlei verdachtmakingen en kritiek op de overheid de overhand krijgen het volgende: Als een burger in Nederland zorg nodig heeft en deze gefinancierd moet worden uit de algemene middelen wordt er een onafhankelijk indicatie gesteld. Met deze indicatie kan deze burger op 2 manieren gefinancierde zorg krijgen. 1. Hij of zij meld zich bij een zorgverlener die op basis van de indicatie de geleverde zorguren kan declareren. Hierbij is het te declareren tarief door de overheid vastgesteld. Uiteraard is geen zorg leveren en wel declareren geen winst, fraude of foutje, maar gewoon diefstal.
  2. De burger kiest er voor een Persoons Gebonden Budget aan te vragen op basis van de indicatie en koopt daarmee bij de door hem of haar zelf gekozen zorgverlener de benodigde zorg. De SVB, die het budget beheert, krijgt de opdracht de zorgverlener te betalen. Indien deze zorgverlener geen zorg levert en wel declareert moet de burger dus zorgen dat de SVB niet betaalt. Als de tarieven die de zorgverlener hoger zijn dan gemiddeld maar de burger toch deze dure zorg wil inkopen is zijn of haar geld snel op en moet er worden bijbetaald door de burger zelf. Wie in een Ferrari boodschappen wil doen kan het geld nu eenmaal maar 1 keer uitgeven. In de situatie van de financiering van de zorg via het PGB is dus de burger of diens vertegenwoordiger verantwoordelijk voor de besteding. Ook hier geldt geen zorg leveren en wel laten betalen is geen winst maar oplichting. De overheid heeft ook hier de maximale tarieven vastgesteld.

 • LLbK

  Geknoei. Gesjoemel door instellingen. Wat een oplichterij.
  OM moet ingrijpen……
  Niet tov cliënten …….

 • JJ.E.A. Vis

  Rijk worden door, oude, zieke en gehandicapte mensen, hun zorg te ontnemen waar ze recht op hebben.
  Dat zijn geen fouten door goed bedoelde mensen gemaakt.
  Dat is ronduit slechtheid en erg minderwaardig als je zo te werk gaat.
  En dat dit gewoon mogelijk is, in dit mooie land, met gelukkig ook veel goede mensen.
  Onbegrijpelijk.

 • Aa.g.elzinga

  hoe kan het dat deze gegevens niet in het nieuws vermeld worden, en onder het tapijt wordt geveegd??

  • LLbK

   @a.g.elzinga omdat dan de “rol overheid en politiek” inzake de transities Zorg op tafel komen gelijk…..
   Wat ze niet willen….Zo gestoord is het….

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.