Zorgstelsel Nederland op plek 2 Europa

Zorgstelsel Nederland op plek 2 Europa

Artikel door: Koen Kuijper - 9 reacties

Zorgstelsel Nederland op plek 2 Europa

Het zorgstelsel in Nederland is het op één na beste in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van de Euro Health Consumer Index (EHCI) van de Zweedse denktank Health Consumer Powerhouse (HCP).

Het is voor het eerst sinds 10 jaar dat Nederland niet op de eerste plaats eindigt in het onderzoek. Zwitserland heeft dit jaar de beste papieren.

Het onderzoek van HCP richt zich op verschillende factoren, waaronder: patiëntenrecht, toegankelijkheid van de zorg, preventie en medicijnen.

Scores

Een overzicht van de scores in de top 3:

 1. Zwitserland: 893 punten
 2. Nederland: 883 punten
 3. Noorwegen: 857 punten.

Onze buurlanden Duitsland en België scoren met 785 en 849 punten beduidend minder dan Nederland. Ook Groot Brittannië scoort matig en komt slechts op de 16e plaats in Europa. Albanië en Roemenië scoren het slechtst van alle Europese landen.

Nuancering

Nederland doet het voor het eerst minder goed, omdat het aantal zelfmoorden in ons land afgelopen millenium is toegenomen. Daarnaast is er een wijziging toegepast in de indicatoren uit het onderzoek. Twee indicatoren waar Nederland altijd goed scoorde, telden niet meer mee. Tot slot is de toegang tot geestelijke gezondheidszorg (met name in de Jeugdzorg) ondermaats.

Zorg in Europa

Over de gehele breedte laat de Europese gezondheidszorg gelukkig wel verbtering zien, bijvoorbeeld op het gebied van zuigelingensterfte, hart- en vaatziekten, beroertes en kankersterfte. Daarnaast is er een toenemende keuzevrijheid en betrokkenheid van patiënten. Aan de andere kant zijn er nog wel veel landen die gebruik maken van inefficiënte bekostigingssystemen voor zorg.

Lees het volledige rapport van HCP hier.

9 reacties

 • PPetra

  Ik heb net het rapport waar naar wordt doorverwezen gelezen, de belangrijkste dingen. Nederland scoort inderdaad goed als het neerkomt op, je medicijnen vergoed krijgen, dat behandelingen goed gaan, en dat alcohol en cigaretten niet goedkoop zijn, dat soort dingen. Daar schort het andere landen blijkbaar nog een beetje. Wachtlijsten zijn ook goed – in de gewone zorg. Wachtlijsten in de psychische gezondheidszorg zijn weer helemaal niet goed, zoals jeugdzorg bijvoorbeeld. Dit is een rapport uit 2018. Ik vind het interessant dat ze werkdruk en werk in de zorg niet mee hebben gerekend, want dan zouden we misschien nog wel iets zakken… alhoewel dit rapport wel uit 2018 komt. Weet je wat ik tof zou vinden? Als ze de gezondheidszorg ten tijde van de pandemie eens naast elkaar zouden leggen. Volgens mij was de pandemie een goede contrastvloeistof.

 • FFleur

  Ik vraag mij af… in Nederland passen we sommige technieken niet toe, omdat ze te duur zijn. In vele andere landen kun je dan, als je rijk bent, gewoon wat geld bijleggen en dan krijg je die dure behandeling wél. In Nederland denken we dan: we maken geen onderscheid tussen arm en rijk, dus krijgt niemand dat. En natuurlijk is het goed dat we geen onderscheid maken, je kunt daar lang over ethisch filosoferen, maar nu krijgt niemand eigenlijk de hele erge goeie zorg. Ik vraag me af in hoeverre dat is meegerekend. Dat is volgens mij wel iets waar je tegenaan kunt lopen als je ziek bent en eigenlijk wel zit te wachten op die behandeling die te duur is voor ons zorgverzekeringssysteem.

 • AA.b.

  Wie gelooft wordt zalig.het mag dan wel zo zijn papier is geduldig.als ik met een klacht bij mij huisarts kom en wil gezien worden door specialist schildklier.schrijft mijn huiarts in verwijs brief alles onder controlle .hoe zo is zij specialist? Weet zij meer dan een internist.hoezo betere zorg.ic er klagen dat ze 4 patienten in de plaats van een moeten doen tijdens corona.dat een verzorgende elke dag 8 patienten moet doen vaak ook 18 of 19 jaar nog hoor je niemand over totdat eentje valt en een heup breekt kom op zeg .kijk eens met open ogen.

 • SShirley

  Sorry maar ik ben het hier helemaal niet mee eens. Helaas helemaal geen goede ervaringen met de zorg in Nederland en juist betere zorg in andere landen. Komt door al die bezuinigingen dat ze te kort aan personeel hebben. En alleen maar op hun centen letten je bent maar een nummer in grote ziekenhuizen. Vooral in de grote steden en je moet bijna smeken om gezien of gehoord te worden. Tijdens mijn zwangerschap en bevalling en de zorg van me zoontje van 1 jaar. Hele slechte zorg gehad sorry maar ik geloof het niet.

 • MMichaela

  Ik kan mij dat ook niet voorstellen, Nederland op de 2de plek, echt niet. Misschien op de 20ste de nul zijn ze vergeten

  • Mm acherrat

   @MichaelaVoor gezondheidszorg zit je goed in Spanje. Volgens een studie die jaarlijks wordt uitgevoerd door Bloomberg en waarbij de gezondheidssystemen van 200 landen worden geanalyseerd, is Spanje het op twee na beste land ter wereld. Dus als je dan toch de pech hebt om in het ziekenhuis te moeten liggen… dan kun je maar net zo goed voor een Spaans ziekenhuis gaan.

   Alleen in Hong Kong en Singapore zou het zorgsysteem beter zijn. Hiermee is het Spaanse zorgsysteem dus in ieder geval het beste van Europa. De onderzoekers maakten ook een link met de levensverwachting van de Spanjaarden, die één van de hoogste ter wereld is. Gemiddeld worden inwoners van Spanje 82,2 jaar oud. Alleen in Hong Kong (84,3), Japan (83,8) en Zwitserland (82,9) worden de mensen ouder.

  • HHannah

   @m acherrat

   Ik vind dit heel opmerkelijk. Dit soort geluiden hoor ik namelijk ook om mij heen. Als spanje wereldwijd het hoogst scoort… hoe kan het dan dat wij boven spanje staan als we alleen Europa naast elkaar leggen? Volgens mij is de gezondheidszorg hier helemaal niet zo fantastisch. Het is goed, daar niet van, maar niet zó goed als op andere plekken, zoals, als ik jou mag geloven, Spanje bijvoorbeeld.

  • Iilona verhagen

   @Michaela
   als je zo goed bent in de zorg en je vind Spanje zo goed. Ga je dan in Spanje wonen?

 • MMike

  Sorry, maar ik kan het mij bijna niet voorstellen, dat Nederland zo hoog is geëindigd met zoveel medische missers, want die wegen dan zeker niet mee.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.