Zorgstelsel Nederland op plek 2 Europa

Zorgstelsel Nederland op plek 2 Europa

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgstelsel Nederland op plek 2 Europa

Het zorgstelsel in Nederland is het op één na beste in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van de Euro Health Consumer Index (EHCI) van de Zweedse denktank Health Consumer Powerhouse (HCP).

Het is voor het eerst sinds 10 jaar dat Nederland niet op de eerste plaats eindigt in het onderzoek. Zwitserland heeft dit jaar de beste papieren.

Het onderzoek van HCP richt zich op verschillende factoren, waaronder: patiëntenrecht, toegankelijkheid van de zorg, preventie en medicijnen.

Scores

Een overzicht van de scores in de top 3:

  1. Zwitserland: 893 punten
  2. Nederland: 883 punten
  3. Noorwegen: 857 punten.

Onze buurlanden Duitsland en België scoren met 785 en 849 punten beduidend minder dan Nederland. Ook Groot Brittannië scoort matig en komt slechts op de 16e plaats in Europa. Albanië en Roemenië scoren het slechtst van alle Europese landen.

Nuancering

Nederland doet het voor het eerst minder goed, omdat het aantal zelfmoorden in ons land afgelopen millenium is toegenomen. Daarnaast is er een wijziging toegepast in de indicatoren uit het onderzoek. Twee indicatoren waar Nederland altijd goed scoorde, telden niet meer mee. Tot slot is de toegang tot geestelijke gezondheidszorg (met name in de Jeugdzorg) ondermaats.

Zorg in Europa

Over de gehele breedte laat de Europese gezondheidszorg gelukkig wel verbtering zien, bijvoorbeeld op het gebied van zuigelingensterfte, hart- en vaatziekten, beroertes en kankersterfte. Daarnaast is er een toenemende keuzevrijheid en betrokkenheid van patiënten. Aan de andere kant zijn er nog wel veel landen die gebruik maken van inefficiënte bekostigingssystemen voor zorg.

Lees het volledige rapport van HCP hier.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.