‘Zorgvergoeding kankermedicijnen wordt beter’

Koen Kuijper geen reacties

Kankermedicijnen die bedoeld zijn voor een bepaald type kanker moeten ook worden vergoed bij andere soorten kanker, als het middel effectief blijkt. Dat stellen oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en Zorginstituut Nederland. Zij bedachten een oplossing die in een studie wordt uitgeprobeerd bij kankerpatiënten.

Op dit moment is het nog zo dat zorgverzekeraars alleen geneesmiddelen vergoeden die zijn goedgekeurd voor specifieke soorten kanker. Maar sommige medicijnen zijn in potentie ook geschikt om andere kankervormen te behandelen. In de praktijk betekent dit dat patiënten geen toegang hebben tot een medicijn waar ze mogelijk wel baat bij hebben.  

Studie

In de studie worden 130 patiënten met verschillende soorten kanker betrokken. De overeenkomst is dat zij allemaal tumoren hebben met dezelfde genetische eigenschappen: een zogenaamd MSI-profiel.

Alle betrokken patiënten worden behandeld met immunotherapie nivolumab. Een medicijn dat het immuunsysteem van de patiënt moet stimuleren.

De financiering van de studie werkt als volgt:

  1. In de eerste zestien weken betaalt de medicijnfabrikant de kosten voor behandeling
  2. Als de patiënt goed reageert op het middel vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor de patiënten waarbij het middel werkt.

Voorbeeld

Het geneesmiddel nivolumab is op dit moment niet geregistreerd voor darmkanker of baarmoederslijmvlieskanker. Toch kan er nu vergoeding plaatsvinden als het middel effectief blijkt bij de behandeling.

Een van de eerste patiënten met darmkanker waarbij het middel succes heeft gehad, is Soraya den Boogert. Ze reageerde goed op de behandeling met nivolumab. De kosten worden gedekt door haar zorgverzekeraar via de basisverzekering.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.