Zorgverzekeraars vergelijken? Op deze 11 dingen moet je letten

Zorgverzekeraars vergelijken? Op deze 11 dingen moet je letten

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgverzekeraars vergelijken? Op deze 11 dingen moet je letten

De meeste Nederlanders zien hun zorgverzekering duurder worden in 2020. Vooral mensen die collectief zijn verzekerd, bijvoorbeeld via de werkgever, gaan er volgend jaar op achteruit.

Ondertussen zijn de verschillen in premie tussen de verschillende verzekeraars en pakketten enorm: tot wel 500 euro op jaarbasis. Het vergelijken van zorgverzekeraars ligt daarom voor de hand.

Maar waar moet je allemaal op letten bij het zoeken van een nieuwe zorgverzekering? En zijn er valkuilen? Hieronder zet ik 11 belangrijke tips voor je op een rij, zodat je zelf een geschikte zorgverzekering kunt kiezen voor volgend jaar.

Of: check hier binnen 30 seconden wat de best passende zorgverzekering voor jou is.

1. Basisverzekering

Het begint allemaal bij de verplichte basisverzekering. Uit deze verzekering wordt alle belangrijke zorg vergoed.

Denk aan:

  • Consulten en behandelingen bij je huisarts
  • Medicijnen en bepaalde hulpmiddelen
  • Spoedeisende zorg in binnen- en buitenland
  • Medisch specialistische behandeling
  • Een ziekenhuisopname
  • Psychologische zorg
  • Verloskundige zorg

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen krijg je de basisverzekering er altijd bij. Voor veel mensen is deze verzekering zelfs al voldoende.

Als je behoefte hebt aan dekking van extra zorg kun je een aanvullende verzekering afsluiten (hieronder meer informatie).

2. Soort polis (en zorgkeuze)

Toch kan er tussen verschillende basisverzekeringen van verzekeraars verschil zitten. Om die verschillen duidelijk te maken, hebben verzekeraars verschillende soorten polissen in het leven geroepen.

Dit zijn ze:

BudgetpolisNaturapolisRestitutiepolis
Beperkte zorgkeuze Ruime zorgkeuze Vrije zorgkeuze
Voor planbare ziekenhuiszorg kies je uit een beperkt aantal ziekenhuizen.Meestal kiezen uit alle ziekenhuizen en een ruim aanbod andere zorgverleners Je kunt bij ieder ziekenhuis en elke zorgaanbieder terecht
60 tot 80 procent vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief bij zorgaanbieders zonder contract met de verzekeraar 60 tot 80 procent vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief bij zorgaanbieders zonder contract met de verzekeraar 100 procent vergoed van het marktconforme tarief bij zorgaanbieders zonder contract met de verzekeraar

Er is ook nog een combinatiepolis die tussen de naturapolis en restitutiepolis in zit qua keuzevrijheid.

Op Zorgwijzer krijg je een goed beeld van de zorgkeuze per zorgverzekering:

Als je alleen een basisverzekering nodig hebt, bieden de verzekeringen met een lage premie meestal minder keuzevrijheid aan zorgaanbieders. Bij sommige verzekeringen moet je zelfs opletten, omdat je niet in alle ziekenhuizen terecht kunt voor planbare zorg.

Als je dat fijn vindt, heb je vanaf zo’n 116 euro een restitutiepolis met vrije zorgkeuze. Dan mag je naar ieder ziekenhuis en krijg je – voor zorg die niet gecontracteerd is – het maximale vergoed.

3. Eigen risico

Alle volwassenen in Nederland betalen een eigen risico voor de zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed. Zodra je de grens van jouw eigen risico hebt bereikt, worden de overige kosten gedekt door de verzekeraar.

Voor bepaalde zorgtypen betaal je geen eigen risico, bijvoorbeeld voor de huisarts en verloskundige zorg.

Voor mensen die hun eigen risico structureel niet opmaken en genoeg spaargeld hebben, kan het interessant zijn om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Je ontvangt dan korting op je premie die kan oplopen tot wel 300 euro op jaarbasis.

4. Aanvullende zorg

Als de basisverzekering voor jou of je kind niet voldoende is, kun je een verzekering afsluiten met dekking voor aanvullende zorg, zoals:

  • Tandheelkundige zorg, zoals controles, mondhygiëne en vullingen
  • Fysiotherapie bij niet-chronische aandoeningen
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Spoedzorg in het buitenland

In de zorgvergelijker van Zorgwijzer vind je een overzicht van alle mogelijke aanvullende vergoedingen, zoals orthodontie, podotherapie, kraamzorg of een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak.

5. Beperkende voorwaarden

Als je een aanvullende verzekering wilt afsluiten, kun je te maken krijgen met beperkende voorwaarden, zoals wachttijd. Een wachttijd geldt vaak bij een dekking voor orthodontie. Dat betekent dat jij (of je zoon/dochter) niet direct gebruik kunt maken van de beugel-vergoeding in het pakket.

Verder kun je te maken krijgen met een medische selectieprocedure, waarbij je gezondheidsvragen moet beantwoorden. Die vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over de staat van je gebit of mogelijke chronische aandoeningen.

In de zorgvergelijker van Zorgwijzer staat precies voor welke verzekeringen een wachttijd geldt en/of geen directe acceptatie.

6. Premie

De premie is een belangrijk aspect bij het kiezen van een zorgverzekering. Een lage premie is mooi, maar kijk ook wat je er voor terugkrijgt aan extra dekkingen. Je weegt dus de premie die je gaat betalen af tegen de vergoeding die je ontvangt van de verzekeraar.

Een voorbeeld

  1. Verzekering A kost 125 euro per maand en geeft recht op 12 keer fysiotherapie.
  2. Verzekering B kost 124 euro per maand en geeft recht op 9 keer fysiotherapie.

In dit geval kan het lonen om voor de hogere dekking te gaan, aangezien dit je maar 1 euro extra per maand kost.

Nog een voorbeeld

Je hebt alleen een basisverzekering nodig. Daarnaast wil je alleen een brilvergoeding (100 euro). Verder heb je geen andere zorg nodig. Je vindt twee verzekeraars:

  1. Verzekeraar A kost 107,90 euro per maand en dekt alleen de basis
  2. Verzekering B kost 122,85 dekt de basis én geeft dekking voor een bril: € 100 per 2 jaar

Tussen verzekering A en B zit op jaarbasis een verschil van bijna 180 euro in premie. Het is dan goedkoper om de kosten voor de bril zelf te betalen.

7. Klantbeoordeling

Het is waardevolle informatie om te weten hoe andere mensen denken over een bepaalde zorgverzekering. Daarom hebben we op Zorgwijzer bijna 12.000 klantbeoordelingen verzameld.

In onze zorgvergelijker zie je per verzekeraar hoe goed deze wordt beoordeeld en wat de ervaringen zijn van bestaande klanten.

De best beoordeelde verzekeraars op dit moment zijn:

  1. DSW
  2. ONVZ
  3. Ditzo
  4. PNOzorg
  5. OHRA

8. Collectieven

Collectieve zorgverzekeringen, bijvoorbeeld via de werkgever of een patiëntenvereniging zijn in 2020 een stuk minder interessant. Dat komt omdat de overheid de korting op deze verzekeringen heeft teruggedrongen van 10 procent naar 5 procent.

Vaak kun je flink besparen door over te stappen naar een zorgverzekering zonder collectief. Het kan in elk geval geen kwaad om even te vergelijken.

9. Korting

Je kunt op verschillende manieren korting krijgen op je zorgverzekering, namelijk:

  • Je premie in één keer betalen voor een heel jaar (tot 2,5 procent korting)
  • Gebruik maken van een vergelijkingssite, zoals Zorgwijzer
  • Je eigen risico verhogen, in ruil voor een veel lagere premie
  • Gebruik maken van een collectief (korting afhankelijk van collectief)

10. Gezinsleden meeverzekeren

Bij iedere zorgverzekering kun je eenvoudig je gezinsleden toevoegen aan je zorgpolis. Maar dat is niet altijd verstandig. Zeker niet voor je partner of een kind van 18 jaar of ouder. Voor hen is het vaak voordeliger om via een vergelijkingssite een aparte vergelijking te maken van zorgverzekeringen.

De kans is namelijk erg groot dat je jij, je partner en zoon/dochter verschillende zorgbehoeften hebben. Doe voor hen daarom een aparte vergelijking.

Voor minderjarige kinderen loont het om deze te verzekeren bij de ouder die het beste is verzekerd, bijvoorbeeld voor orthodontie, fysiotherapie of podotherapie.

11. Overstapservice

Ben je zover? Heb je een passende zorgverzekering gevonden?

Dan kun je gaan overstappen. Dit doe je door de door jouw gevonden zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor moet je jouw persoonlijke gegevens invullen.

Als je overstapt, maak je gebruik van de overstapservice.

Dit betekent dat:

  • Je huidige zorgverzekering automatisch wordt stopgezet aan het einde van het jaar (31-12-2019).
  • Je nieuwe zorgverzekering automatisch ingaat op 01-01-2020.
  • Je altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd hebt om je keuze ongedaan te maken.

Nog vragen?

Stel ze gerust hieronder en onze zorgexperts zullen ze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.