Zorgverzekering minima fors duurder in 2020
Mensen met een minimuminkomen die via hun gemeente een collectieve zorgverzekering hebben, gaan in 2020 aanzienlijk meer zorgpremie betalen. In heel Nederland schrapt zorgverzekeraar CZ de collectiviteitskorting op de basisverzekering.
Per gemeente kan het kortingspercentage verschillen, maar gemiddeld gaat het om zo’n 5 tot 8 procent. Voor iemand met een minimuminkomen kan dit neerkomen op meer dan 100 euro aan extra premie per jaar.
“De prijs van de gemeentepolis staat niet meer in verhouding tot de kosten”, vertelt de woordvoerder van CZ, Marie-José van Gardingen, aan Zorgwijzer. De verzekeraar voelt zich daarom genoodzaakt om de collectiviteitskorting te schrappen.
Tienduizenden verzekerden
De maatregel van CZ heeft betrekking op vele tienduizenden verzekerden door het hele land, maar vooral in Noord-Brabant en Zeeland. In deze gemeenten heeft CZ het grootste marktaandeel. CZ heeft landelijk een marktaandeel van ruim 20 procent, ofwel zo’n 3,5 miljoen verzekerden.
Volgens de Provinciaalse Zeeuwse Krant (PZC) is de gemeente Terneuzen één van de gemeenten waar de korting eraf gaat. De ruim 1.100 verzekerden met een gemeentepolis gaan volgend jaar 104,88 euro meer betalen, als gevolg van het wegvallen van de korting. Dat is 8,74 euro maandelijks. En als de ziektekostenpremies volgend jaar ook stijgen, kan daar zelfs nog meer geld bijkomen.
De gemeente Terneuzen maakt zich ernstige zorgen: “Voor mensen met een laag inkomen is dit bijna niet meer te betalen”. Alleen al in Terneuzen levert de maatregel zo’n 120.000 euro op voor CZ. Landelijk gaat het om vele miljoenen euro’s.
Gemeentepolis ‘verliesgevend’
De maatregel van CZ treft dus alleen burgers met een laag inkomen of bijstandsuitkering. Via de gemeente komen zij op dit moment in aanmerking voor een gemeentepolis, bijvoorbeeld bij CZ.
Zorgverzekeraars leggen veel geld toe op deze collectieven. Bij deze groep verzekerden zijn er namelijk veel chronisch zieken en kwetsbaren met een grote zorgbehoefte. Dat maakt deze verzekeringen verliesgevend voor verzekeraars.
De kans is daarom groot dat ook andere verzekeraars genoodzaakt zijn om in te grijpen. Vorig jaar stopte Menzis al in 30 gemeenten met het aanbieden van de collectieve gemeenteverzekering. Ook Zilveren Kruis perkte hun aanbod in. CZ kiest voor behoud van de verzekeringen, maar voor het schrappen van de korting op de basispremie.
‘Zorgverzekering minima blijft bestaan’
Marie-José van Gardingen geeft wel aan dat de gemeenteverzekering voor de minima blijft bestaan in alle huidige gemeenten: “Na lang overleg hebben we ervoor gekozen om geen gemeenteverzekeringen te schrappen, zoals sommige andere verzekeraars dat wel hebben gedaan.”
CZ vindt het belangrijk dat collectieve zorgverzekering via de gemeente blijft bestaan. Alleen op die manier kunnen zij namelijk een actieve rol spelen in ondersteuning bij schuldhulpverlening.
Korting aanvullende verzekering
De korting die wordt gegeven op de aanvullende verzekering blijft wel gewoon bestaan in de gemeenteverzekeringen van CZ. Via de aanvullende verzekering heeft men recht op bijvoorbeeld fysiotherapie, tandheelkundige zorg en brillen.
Van Garderingen is daarover duidelijk: “Door de korting hier wel intact te houden, nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het zijn namelijk vaak mensen met een minimuminkomen die geen geld hebben voor bijvoorbeeld fysiotherapie”.
Alle collectieven duurder in 2020
Hoe dan ook worden in 2020 alle collectieve polissen duurder, omdat er wettelijk gezien nog maar maximaal 5 procent collectiviteitskorting mag worden gegeven op de basisverzekering. Nu is dat nog 10 procent. Zorgverzekeraars zijn dus genoodzaakt om de korting naar beneden bij te stellen. Dat houdt in dat de premie omhoog gaat.
Verzekerden die op dit moment een collectieve zorgverzekering hebben, bijvoorbeeld via hun werkgever, zien hun premie dus met minimaal 5 procent omhoog gaan. Deze stijging staat nog los van de algemene stijging van de zorgpremies.