Zorgverzekering vergelijken? Dit kiest Nederland (voor 2020)

Zorgverzekering vergelijken? Dit kiest Nederland (voor 2020)

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Zorgverzekering vergelijken? Dit kiest Nederland (voor 2020)

Het is nog twee weken mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken en eventueel over te stappen voor 2020. In ieder geval valt er voor veel Nederlanders behoorlijk wat te besparen. Zo rekende Zorgwijzer eerder al uit dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering bijna 500 euro bedraagt.

Al ruim een half miljoen mensen hebben in de afgelopen weken gebruik gemaakt van onze zorgvergelijker.

Maar welke keuzes maken Nederlanders bij het vergelijken van zorgverzekeringen eigenlijk? Hieronder worden ze in kaart gebracht.

Eigen risico

Het eigen risico – van 385 euro in 2020 – is een drempelbedrag dat je als verzekerde moet betalen zodra je zorg gebruikt uit de basisverzekering. Nadat dit bedrag is betaald, worden de verdere kosten gedekt door de verzekeraar.

Voor de huisarts en een aantal andere zorgvormen betaal je geen eigen risico.

13,4 procent van de Nederlanders kiest er voor om het eigen risico te verhogen, in ruil voor een lagere zorgpremie. Dat was vorig jaar iets hoger, namelijk 14 procent.

Een maximale verhoging van 500 euro – naar in totaal 885 euro – is verreweg het meest populair onder verzekerden: 10,7 procent kiest hiervoor.

Vrije zorgkeuze

Vrije zorgkeuze is een begrip dat dikwijls wordt gebruikt als het gaat om zorgverzekeringen. Alleen een restitutiepolis biedt volledige vrije zorgkeuze voor de verzekerde.

Met zo’n polis heb je de garantie dat:

  • Je in alle Nederlandse ziekenhuizen terecht kunnen voor planbare en spoedeisende zorg
  • Je bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders, zoals klinieken en psychologen, een 100 procent vergoeding krijgt van het marktconforme of wettelijke vastgestelde tarief.

In de praktijk krijg je bij een restitutiepolis, behalve het eigen risico, dus alle zorgkosten vergoed. In ieder geval voor zover de kosten vallen onder de basisverzekering. Uitzondering hierop is als de zorgaanbieder een onredelijk hoog tarief in rekening brengt.

Voor veel Nederlanders blijft vrije zorgkeuze een belangrijk thema. Het is dan ook niet verbazend dat ruim 12 procent deze keuze maakt.

Een zorgverzekering met vrije zorgkeuze wordt de laatste jaren wel steeds duurder en schaarser. Er zijn drie restitutieverzekeringen minder dan vorig jaar en het prijsverschil met de naturapolis is ook groter dan voorgaande jaren.

Tandartsverzekering

Ook de tandartsverzekering wordt nog altijd door veel Nederlanders afgesloten. Met name een dekking van 250 euro per jaar wordt veel gekozen, getuige onderstaand diagram.

Toch is er volgens de statistieken sprake van een zekere ommekeer, merkt Koen Kuijper van Zorgwijzer: “We zien dat Nederlanders steeds minder vaak kiezen voor een vergoeding van tandheelkundige zorg. Uit recente gegevens blijkt dat nog maar 29,2 procent kiest voor een tandartsdekking In 2018 was dat nog 36,5 procent. En in 2017 zelfs 38,3 procent.”

Volgens Kuijper is er een goede verklaring waarom een tandartsdekking minder vaak wordt gekozen dan vroeger.

Nederlanders stellen zich steeds rationeler op ten aanzien van hun zorgverzekering. Dat betekent dat ze zich meestal alleen verzekeren als ze zeker weten, gebruik te gaan maken van de dekking in het pakket. Tandartsverzekeringen krijgen hierdoor het karakter van een ‘abonnement’ in plaats van een verzekering tegen onverwacht hoge kosten. Als gevolg hiervan zijn verzekeraars genoodzaakt om vergoedingen te verlagen of de premie te verhogen. Dat zorgt er weer voor dat die verzekeringen nog minder aantrekkelijk worden.

Koen Kuijper – Zorgwijzer

Fysiotherapie vergoeding

Ook een dekking voor fysiotherapie blijft één van de populairste keuzes die Nederlanders maken bij het vergelijken van hun zorgverzekering.

Ruim een kwart van de Nederlanders wil zich aanvullend verzekeren hiervoor. Dit zijn de meest gemaakte keuzes:

  1. 9 behandelingen: 7,0%
  2. 6 behandelingen: 9,8%
  3. 12 behandelingen: 3,8%
  4. 18 behandelingen: 3,1%
  5. 36 behandelingen: 0,7%
  6. Alle behandelingen: 0,6%

Bezuiniging fysiotherapie

Ondanks dat aanvullende verzekeringen met fysiotherapie onverminderd populair zijn, wordt er flink bezuinigd door verzekeraars:

  • Pakketten met hoge dekkingen worden niet meer aangeboden
  • Dekkingen in bestaande pakketten worden verlaagd
  • De premie van aanvullende verzekeringen gaan omhoog

Overige dekkingen

Andere populaire dekkingen die door Nederlanders worden gekozen in de aanvullende verzekering zijn:

  • Spoedzorg in het buitenland: 13,1 procent
  • Alternatieve geneeswijzen: 11,1 procent
  • Orthodontie (tot 18 jaar): 3,4 procent
  • Brillen en lenzen: 3,2 procent

Premie per jaar betalen

Tot slot is het bij veel verzekeringsmaatschappijen mogelijk om de zorgpremie in één keer voor een heel jaar te betalen. Als verzekerde krijg je dan een korting op de totale premie van 1 tot 2 procent.

3,2 procent van de Nederlanders kiest voor een jaarbetaling van de zorgverzekering.

Tip: Op Zorgwijzer staat een overzicht met alle verzekeraars waar je korting krijgt als je de premie per jaar betaalt.

Wat kies jij?

Welke zorgvergoedingen en keuzes zijn voor jouw zorgverzekering van belang (in 2020)? Laat hieronder een reactie achter!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.