Zoveel gaat de ONVZ premie (2020) omhoog

Koen Kuijper 17 reacties

Bij zorgverzekeraar ONVZ stijgt de premie in 2020 met iets meer dan 36 euro. Dat is vergelijkbaar met de stijging van de nominale premie waar het kabinet in de Miljoenennota rekening mee hield. De restitutiepolis van ONVZ is af te sluiten voor 133 euro in de maand.

Ook bij de andere labels van ONVZ stijgt de premie. PNOzorg rekent volgend jaar 36 euro meer. Die van VvAA is nog niet bekend.

ONVZ is een van de kleine zorgverzekeraars in Nederland met een marktaandeel van 2,6 procent.

Premie-overzicht

Hieronder de premies van verzekeraar ONVZ in 2018, 2019 en 2020.

ONVZ brengt drie zorgverzekering-labels uit:

 • ONVZ: optimale keuzevrijheid
 • VvAA: collectief van en voor zorgverleners
 • PNOzorg: specialist zorgverzekeringen voor mensen die werkzaam zijn in de creatieve- en mediasector

Bij ONVZ, VvAA en PNOzorg heb je vrije zorgkeuze middels de restitutiepolis. Dat betekent dat je zelf je zorgverlener kiest. Ook niet-gecontracteerde zorgverleners worden volledig vergoed, mits zij geen onredelijk hoge rekening sturen. Verder heeft ONVZ geen preferentiebeleid.

Aanvullende verzekering

ONVZ, VvAA en PNOzorg bieden uitgebreide dekkingsmogelijkheden via de aanvullende verzekering, waaronder met dekking voor onbeperkte fysio. Ook zijn er uitgebreide vergoedingen mogelijk voor:

 • Tandheelkunde
 • Orthodontie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen en lenzen

Vergelijken

Vandaag worden alle premies bekend gemaakt voor 2020. Wil je ONVZ vergelijken met andere zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze? Ga dan naar onze zorgvergelijker.

17 reacties

 • Ggerard

  de bruto basispremie in 2019 bij onvz was voor mij 1608,00 euro

  de bruto basispremie in 2020 bij onvz wordt voor mij 1596,00 euro (dit is 12,00 euro minder)

  rarara waar zit dan de verhoging van de minister ????

 • YY Meijer

  Ben vorig jaar al weggegaan bij OnVZ
  Kreeg een verhoging van €18 pp per maand
  Dat was te veel , nu nog eens lees ik vreselijk

 • TTom

  Wij gaan met het gezin meer dan €200 meer betalen.
  Het staat er allemaal wat cryptisch maar komt voor groot deel door vermindering collectiviteitskorting.
  De kortingsruimte voor collectiviteit was 10 en wordt 5%. Waarom is er dan geen ruimte voor het verreken van 5% premie korting?

 • AAnomiem

  Inderdaad erg jammer, dat overal premies dalen behalve bij ONVZ!
  Premiestijging én vermindering collectiviteitskorting. Voor mijn gezin van 5 personen een stijging van euro 140 pj

 • FFred

  De vrije keuze is mij de verhoging meer dan waard.

 • DD.G.T.

  Echt weer NL. Aanpakken en de collectiviteitskorting in dammen, om de prijzen beter op gelijk niveau te krjjgen. Dus korting minder en nu meer bij; kunnen we het ‘kwartje van’ principe weer uit de kast halen.

 • JJos van Dam

  De nieuwe premie is inderdaad even slikken. Per persoon stijgt onze premie met € 200,– per jaar. In het overzicht hierboven stijgt de premie maar € 36,– per persoon per jaar. Waar die andere € 164,– stijging in zit begrijp ik niet. Ik lees in de toelichting dat de mijn collectiviteitskorting is “veranderd”. Ik begrijp niet waarom dat zo verhullend moet worden gezegd. Wat mij betreft had er mogen staan: Wij zijn door de politiek verplicht de collectiviteitskorting sterk te verlagen. Dat treft u helaas behoorlijk. Dat is eerlijke communicatie die ik zou begrijpen. Maar dat verklaart bij lange na nog niet de grote stijging.

 • AAnoniem

  Dat is schrikken. Premie bij gelijkblijvend pakket en eigen risico met bijna 200 euro omhoog en de dekking voor alternatieve geneeswijzen met 400 euro omlaag. Helaas, het was geen rekenfout. Hoe kan het dat bij andere verzekeraars de premie naar beneden gaat?

 • CCees Nolet

  Waarom zeggen we hier niet gewoon waar het op staat. Het wordt tijd ONVZ vaarwel te zeggen. Met ieder jaar een forse stijging hebben ze zich wat mij betreft al uit de markt geprijsd. Dan kun je wel een goede service hebben, maar uiteindelijk wint het verschil in prijs voor mij toch.
  Ajuus ONVZ.

 • GGer Bellen

  Lees vanmorgen in de krant dat de premie omlaag gaat
  Kreeg vanmiddag mijn wijziging binnen.
  Vorig jaar kregen we al een behoorlijke stijging per maand voor de kiezen en nu voor 2020 stijging van 21,88 euro per maand voor ons beiden.
  Kijk uit dat je je niet uit de markt gaat prijzen

 • AArie van Vliet

  Ik heb net mijn wijziging binnen gekregen, en ga 15,00 euro in de maand meer betaling.
  Ik lees net in de krant dat de premie voor het eerst sinds jaren omlaag gaan.
  Dat geld voor mij zeker weer niet !!! Ook vind ik een verhoging van 15,00 euro per maand
  vrij fors !!!

 • AAnjo de Bos

  De premie van de aanvullende verzekering van ONVZ gaat bij Optifit met bijna € 3,00 omhoog terwijl de vergoeding per kalenderjaar daalt van € 750,- naar € 400,-. Dat vind ik nogal een forse wijziging!!

 • AAdriaan T

  Wat een beperkte stijging als je nagaat dat andere verzekeraars hun premies voor ‘vrije keuze’ aanmerkelijk meer hebben verhoogd. ONVZ blijft wat mij betreft de beste zorgverzekeraar van het land.

  • WWillem

   @Adriaan T, ” dat andere verzekeraars hun premies voor ‘vrije keuze’ aanmerkelijk meer hebben verhoogd. ”
   Jammer dat u zomaar iets roept, OHRA restitutie is verhoogd met slechts € 0,20, en is hiermee € 16,50 per maand goedkoper voor de wettelijke basis dekking dan ONVZ.
   Het is maar dat u het weet.

 • Cchris roos

  De bruto basispremie van ONVZ 2019 is € 134 per maand. In dit overzicht hebben jullie de korting van leden “collectiviteitskorting” van 3% al meegenomen. Als de werkelijke premie voor 2020 € 133 wordt is dit dus een verlaging van € 1 per maand. Voor leden zal de korting waarschijnlijk niet meer worden gegeven, waardoor er wel een stijging in de kosten is voor de consument.

  • SSjaak Regtvoort

   T.o.v. andere verzekeraars is de stijging veel te hoog. Het komt kennelijk goed uit dat de collectiviteitskorting niet meer dan 5% mag bedragen. Een goed reden om daarmee de premie te verhogen. Kijk uit dat je je niet uit de markt gaat prijzen.

 • TThom Keizer

  Premiestijging bij ONVZ conform de kabinetsverwachting!
  (…natuurlijk doet de halvering van de collectiviteiskorting méér pijn, maar dat geldt voor pakweg 2/3de van alle verzekerden in Nederland….)

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.