Zoveel geld hebben zorgverzekeraars in kas

Zoveel geld hebben zorgverzekeraars in kas

Artikel door: Koen Kuijper - 6 reacties

Zoveel geld hebben zorgverzekeraars in kas

Zorgverzekeraars hebben gezamenlijk 9,4 miljard euro aan financiële reserves op de plank liggen. Dat komt neer op ongeveer 550 euro per verzekerde. Zo blijkt uit cijfers van de Monitor Zorgverzekeringen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Alle verzekeraars zijn op grond van Europese regelgeving verplicht om financiële buffers aan te houden. Zo kunnen zij in financieel slechte tijden toch de rekeningen blijven betalen en sterke schommelingen in de premie voorkomen.

Meer dan noodzakelijk

Toch houden zorgverzekeraars meer geld in kas dan noodzakelijk is. Zo bedraagt de gemiddelde solvabiliteit 145 procent van de wettelijke norm. Dat is zo’n 2,9 miljard euro meer dan de Europese regels voorschrijven. Kortom, er ligt een enorm geldbedrag op de plank van verzekeraars, waar in feite niets mee gebeurd.

De solvabiliteit heeft betrekking op de financiële gezondheid op lange termijn. Hoe hoger de solvabiliteit hoe ‘gezonder’ het bedrijf is financieel gezien. Voor bedrijven ligt een gezonde solvabiliteit tussen de 25 en 40 procent.

Verzekeraars moeten een solvabiliteit van minimaal 100 procent aanhouden. Maatschappijen die hieronder zitten, voldoen niet aan de wettelijke eisen en komen terecht in een formeel hersteltraject.

Koen Kuijper (Zorgwijzer)

Top 3

Dit is de top 3 verzekeraars met de meeste overtollige gelden:

 1. Eno: 166 procent solvabiliteit
 2. Zorg en Zekerheid: 165 procent solvabiliteit
 3. CZ: 157 procent solvabiliteit

DSW en ONVZ hebben met respectievelijk 134 en 132 procent de laagste solvabiliteit.

Ben je benieuwd naar welke zorgverzekeringen onder welk concern vallen? Bekijk dan dit overzicht (met infographic).

‘Verstandig’

De Nederlandsche Bank (DNB) vindt het verstandig dat verzekeraars meer financiële reserves hebben dan wettelijk noodzakelijk is: “Dit is ingegeven door de onzekerheid die er nu eenmaal is en om te voorkomen dat verzekeraars telkens in een hersteltraject belanden bij het doorbreken van de wettelijke solvabiliteitseis.”

Zorgverzekeraars geven zelf aan dat de hoger dan noodzakelijke buffers vooral bedoeld zijn om uiteenlopende risico’s te dekken die niet zijn verwerkt in de wettelijke solvabiliteitseis, zoals:

 • Politieke onzekerheid
 • Overheveling van zorgtaken
 • Worst-case combinatiescenario’s

Een kwart van de verzekeraars houdt de reserves bovendien vast voor strategische doeleinden, zoals het realiseren van meer klanten en behoud van de concurrentiepositie.

2020

Inmiddels zijn alle zorgpremies voor 2020 bekend gemaakt. Gemiddeld gezien stijgt de premie van de zorgverzekering met 2,34 euro per maand. Dit is mede te ‘danken’ aan het feit dat de verzekeraars weer miljoenen uit de reservepot gebruiken om de premiestijgingen te drukken.

Dat wordt in 2020 bijvoorbeeld gedaan door:

 • Menzis: ongeveer 80 miljoen euro
 • Zorg en Zekerheid: 6,3 miljoen euro

Bronnen:

6 reacties

 • MMike

  9,4 miljard? In 2017 was het nog 11 miljard gezamenlijk en elk jaar komt er 1 miljard bij, dat maakt 13 miljard in 2019. Dus waar is die 3,6 miljard gebleven? Zeker alsnog een deel naar de banken gegaan om bonussen uit te keren, zoals de VVD bij het Zorgnu debat in Nieuwegein 2017 ook wenste. Liefst alles om de banken tegemoet te komen.

 • Ppeter

  Als ze nu 9,4 miljard aan reserve hebben, dan betekent dat, dat ze nu dus 500 Miljoen meer hebben dan een jaar geleden, aangezien ze toen 8,9 miljard aan reserve hadden.

  Tel daarbij op, dat de regering 1 miljard extra te veel aan (basis) zorgpremies heeft geïnd ( wat niet is uitgegeven om de premie te dempen, maar aan andere onzin zaken) kortom we worden goed genomen van alle kanten, dat is wel duidelijk.

 • Mmathijs

  Dat zorgverzekeraars een reserve aanhouden is iets goeds, goed voor de consumenten, en een verplichting voor verzekeraars die het anders misschien niet zo nauw zouden nemen met de veiligheid van onze premies. Stel je voor welke volksopstand ontstaat als een levensverzekeraar of een pensioenverzekeraar failliet zou gaan als gevolg van risicovolle investeringen. Jarenlang premie betalen en dan is ineens je spaarpot weg. Om dat te voorkomen is de EU-solvabiliteitsnorm, afgepast op het type verzekering, voor alle verzekeraars in Europa gelijk.

  • DDS

   BS. De overheid hoort garant te staan voor goede zorg en de zekerheid hiervan. In geval van nood moeten zij bijspringen.Risicovolle investeringen doen de zorgverzekaars alsnog. Alsmede dikke bonussen uitkeren.@yourface

  • DDB

   @DS
   Welke risicovolle investeringen? En vooral, welke dikke bonussen? Voor zover ik weet worden die niet uitgekeerd, maar u weet er blijkbaar meer van. Ik ben wel benieuwd naar de feiten.

 • CChanti

  Schandalig, waarom houdt Nederland niet gewoon de Europese norm aan? Nu ligt er 2,9 miljard te rotten

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.