5,4 miljoen Amerikanen zijn zorgverzekering kwijt

Koen Kuijper geen reacties

Als gevolg van de coronapandemie zijn maar liefst 5,4 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering verloren. Dat meldt de New York Times op basis van onderzoek.

Het gaat om een record: tijdens de financiële recessie in 2008 en 2009 kwamen 3,9 miljoen mensen zonder ziektekostenpolis te zitten.

Vooral de staten Californie, Texas, Florida, New York en North Carolina werden hard getroffen. Hier zijn meer dan 20 procent van de niet-oudere volwassen onverzekerd.

Niet verplicht

In de VS ben je niet verplicht om je te verzekeren voor bepaalde medische zorg. Hier draait alles om persoonlijke verantwoordelijkheid, onafhankelijkheid en eigen keuzes.

10 procent van de Amerikaanse bevolking was in 2019 onverzekerd. Maar omdat meer Amerikanen werkloos zijn, is dat percentage is dat percentage toegenomen.

Groot verschil met Nederland

Het Amerikaanse zorgstelsel verschilt sterk met die van Nederland. De zorgverzekering wordt in de VS meestal geregeld via de werkgever. Iemand die zijn baan verliest, is vaak niet meer gedekt voor medische zorg.

Dekking

In Nederland is iedereen verplicht verzekerd voor dezelfde basiszorg, of je nu in de bijstand zit of een topinkomen hebt. Bijna alle medische behandelingen en medicijnen zijn in ons land gewoon verzekerd, in tegenstelling tot de VS.

Premie

Ook in de kosten voor zorg zijn grote verschillen. Een zorgverzekering kost in Nederland zo’n 120 euro per maand. Dat staat in schril contrast met de maandelijkse premie voor een Amerikaanse zorgverzekering. Een zorgpakket dat vergelijkbaar is met de Nederlandse basisverzekering komt neer op zo’n 580 tot 870 euro per maand. Dat stelt professor Gerard Anderson van de John Hopkins University in Baltimore.

Verder mogen Amerikaanse verzekeraars de premie aanpassen op basis van leeftijd en medische achtergrond. In Nederland is dit verboden bij de basisverzekering.

Eigen bijdrage

Bovendien gelden er in de VS vaak hoge eigen bijdragen, zoals 20 procent op de kosten van een behandeling of een eigen risico van meer dan 2.000 euro. Het eigen risico van 385 euro in Nederland lijkt daardoor ineens heel redelijk.

Zorgverzekering overheid

Ongeveer een derde van alle Amerikanen is verzekerd via een door de overheid gesteunde zorgverzekering:

  • Medicare: zorgverzekering voor 65-plussers
  • Medicaid: zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen

Deze zorgverzekering dekt meestal alleen noodzakelijke medische zorg.

Bron:

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.