6 geheimen over de zorgverzekering (#3 ga je niet geloven)

6 geheimen over de zorgverzekering (#3 ga je niet geloven)

Artikel door: Koen Kuijper - 102 reacties

6 geheimen over de zorgverzekering (#3 ga je niet geloven)

In dit artikel onthullen we de zes grootste geheimen die wij kennen over de zorgverzekering. Nummer drie hebben we zelf nog nooit eerder besproken op Zorgwijzer.

Met behulp van deze onthullingen, kom je erachter hoe je maximaal kunt besparen op je premie, terwijl je toch de beste zorgverzekering kiest in jouw situatie.

Hebben we je interesse al gewekt?

Lees dan snel verder.

1. Apart verzekeren is bijna altijd goedkoper

Veel gezinnen zijn verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar. Vader is de verzekeringnemer en de moeder en kinderen zijn meeverzekerd op dezelfde polis. Lekker overzichtelijk toch?

In de praktijk is dit echter geen goed idee. We leggen je graag uit waarom.

Iedereen binnen je gezin heeft verschillende wensen op het gebied van zorg. Het is dan slim om ieder een eigen zorgverzekering te kiezen. Daarmee voorkom je dat er iemand onder- of oververzekerd is en bespaar je op de maandelijkse premie.

Op Zorgwijzer staan een paar handige voorbeelden over dit onderwerp.

2. Je collectiviteitskorting betaal je meestal zelf

Bijna tweederde van Nederland is via zijn of haar werkgever, sportvereniging of patiëntenorganisatie verzekerd voor ziektekosten. Deze groep krijgt vaak een korting op de premie van de basisverzekering en aanvullende verzekering. Het probleem is dat je deze korting meestal zelf betaalt.

“Een sigaar uit eigen doos”

Dat zit zo:

 1. De ziektekostenverzekeraar zet een kale, individuele basisverzekering in de markt met een verhoogde zorgpremie.
 2. Deze zorgverzekering wordt vervolgens via verschillende collectiviteiten met een korting aangeboden (bijvoorbeeld bij werkgevers)

Kortom, collectieve zorgverzekeringen zijn verzekeringen die van zichzelf al vrij duur zijn en vervolgens aantrekkelijker worden gemaakt via een korting. Staar je daar dus niet op blind.

In veel situaties blijkt een individuele zorgverzekering goedkoper. Je hebt nog een paar dagen de tijd om je zorgverzekering voor 2021 te vergelijken en over te stappen.

Bart Koenraadt (Zorgwijzer)

Als je overstapt, wordt je huidige polis automatisch stopgezet. De nieuwe polis gaat in op 1 januari. Daarnaast heb je recht op 14 dagen bedenktijd, waarin je jouw aanvraag kunt annuleren.

3. Je kunt 2 keer per jaar wisselen van zorgverzekering

Met een slimme truc is het mogelijk om twee keer per jaar te wisselen van zorgverzekering.

Let op: dit kan alleen als je bent meeverzekerd op de polis van iemand anders, bijvoorbeeld als bent meeverzekerd op de polis van je partner.

Hoe werkt het?

 • Je partner sluit voor jullie beiden een nieuwe zorgverzekering af voor 2021 (tip: je kunt nog tot morgen je zorgverzekering vergelijken, ga het zeker even checken).
 • Je wordt meeverzekerd op de polis van je partner (de verzekeringsnemer).
 • Per 1 januari gaat jullie nieuwe zorgverzekering in.
 • Halverwege het jaar besluit je dat een andere verzekering beter bij je wensen past.
 • Je kunt dan zelf een zorgverzekering afsluiten, bijvoorbeeld met ingang van 1 juli 2021.
 • Bij de aanvraag van de polis geef je als reden op dat je bent meeverzekerd en nu je eigen zorgverzekering wilt.
 • Je oude verzekering wordt vaak automatisch stopgezet en anders kan je partner dit voor je regelen.

Hieronder zie je een voorbeeld hoe de overstap voor je wordt geregeld.

Goed om te weten:

In tegenstelling tot de verzekeringsnemer, kan een meeverzekerde ook door het jaar heen een eigen zorgverzekering afsluiten. Zowel bij de huidige, als bij een andere zorgverzekeraar. 

Website Zorgverzekeringslijn

Met deze truc hoef je als verzekerde dus niet tot het einde van het jaar te wachten met overstappen.

4. Sommige aanvullende verzekeringen zijn waardeloos

Door sommige verzekeraars worden aanvullende- en tandartsverzekeringen aangeboden waar je in de praktijk meestal weinig aan hebt. Zo zijn er tandartsverzekeringen waarvoor je bijna evenveel premie betaalt als je dat er aan vergoeding voor terugkrijgt. Dat is zonde van je geld. Ook voor een bril of lenzen is het meestal niet voordelig om jezelf aanvullend te verzekeren.

Kortom, reken altijd uit hoeveel euro je aan jaarlijkse vergoeding kan verwachten en hoeveel premie dit je op jaarbasis kost. Soms blijkt het voordeliger om bepaalde kosten zelf te betalen.

5. Een hoger eigen risico levert tot 312 euro op

Door je eigen risico te verhogen naar maximaal 885 euro, kun je in 2021 tot 312 euro besparen op je zorgpremie. Hoeveel korting je krijgt, is uiteindelijk afhankelijk van de gekozen zorgverzekeraar.

Dit zijn de vijf verzekeraars met de hoogste korting in 2021:

 1. Jaaah – 312 euro
 2. Anderzorg – 300 euro
 3. Zorg en Zekerheid – 300 euro
 4. Zorgdirect – 300 euro
 5. HEMA – 288 euro

Vergelijk deze zorgverzekeringen hier

6. Je kunt 2 of meer losse aanvullende verzekeringen afsluiten

Bij een aantal zorgverzekeraars is het mogelijk om één of meerdere losse aanvullende- en tandartsverzekering aan te vragen.

Dat werkt als volgt:

 1. Je sluit voor het einde van het jaar een basisverzekering af bij een verzekeraar naar keuze.
 2. Je sluit bij een of meerdere van deze dertien verzekeraars een aanvullende of tandartsverzekering af

Het voordeel van deze truc is dat je in feite bij meerdere verzekeraars een vergoeding kan krijgen voor hetzelfde, bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of tandheelkundige zorg.

102 reacties

 • JJanneke Visser

  Stel je stapt halverwege over naar een andere verzekeraar. Bijvoorbeeld omdat je 18 jaar bent geworden. Kun je dan ook 2x aanspraak maken op dezelfde vergoeding, of houden de verzekeraars dat onderling bij?

 • Bbakboord

  Burgerwetboek 1 art. 1 stelt, dat een burger namelijk vrij en bevoegd is om een dienstbaarheid wel of niet te willen dulden, een verplichte zorgverzekering is dwang (Art. 284 Strafrecht) en door het plegen van dwang worden burgers tot slavernij (Art. 273f SR) gedwongen (Art. 365 SR) om hun inkomsten af te staan in samenspanning (Art. 51 & 80 SR) van ambtenaren, bestuursrechters, gerechtsdeurwaarders en zorgverzekeraars (Art. 285 & 285b SR).
  Met deze uitspraak is de verplichte zorgverzekering uiteraard nog niet van de baan, maar vormt het wel een basis om strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de overheid.

  • MM

   Hoi @bakboord

   Kan je mij vertellen onder welk ECLI nummer deze uitspraak staat? Ik ben zeer benieuwd naar de uitspraak en zou hem dan ook graag willen lezen.

   Alvast bedankt!

  • Jjimi

   @M

   ECLI:NL:RBDHA:2018:4819

  • PPatrick de Gelder

   @bakboord

   Ik zou graag in contact met je komen aangezien ik ervan overtuigt ben dat er een strafrechtelijk onderzoek moet komen. Goede zorg is een mensen recht en zou niet mogen worden afgetroeft door toren hoge rekening die mensen in financiële problemen brengt.

 • Bbakboord

  Rechter bepaalt dat overheid mensen niet verplicht mag verzekeren voor zorg

  Er is onlangs een uitspraak gedaan door de rechtbank in Den Haag die wel eens een bom kan leggen onder de verplichte zorgverzekering.
  Wanneer iemand weigert zelf een zorgverzekering af te sluiten, dan doet de overheid dit via het CAK bij een zorgverzekeraar, maar dat blijkt nu onrechtmatig.
  Vastgesteld is in het burgerrecht dat de verplichte zorgverzekering vanuit Burgerwetboek 1 Artikel 1, u vrij bent om een dienstbaarheid (zoals zorgverzekering) te dulden of niet te dulden. Ook is de wilsverklaring (Burgerwetboek 3 Artikel 33) door de uitspraak bevestigd, waaruit moet blijken dat u een contract bent aangegaan op vrijwillige basis vanuit Burgerwetboek 3 Artikel 44 (onrechtmatig contract onder dwang is vernietigbaar).
  CONCLUSIE: CAK (voormalig Zorginstituut Nederland), UWV, Banken, Gemeentelijke instanties en Incassobureaus zijn in samenspanning onrechtmatig vorderingen en strafbare feiten aan het plegen door voor eigen rechtertje te spelen waarin het Burgerrecht wordt geschonden (wij zijn in bezit van bewijzen), wat nu is vastgesteld door de Civiele rechter!

 • Bbakboord

  Wist je dat een zorgverzekering helemaal niet verplicht gesteld mag worden door de staat,
  Lees art1 bw Grondwet.

  Daarin staat letterlijk dat de staat u niet mag verplichten om een dienst of product af te nemen bij een commercieel bedrijf.

  Er is al een rechtszaak geweest hierover en die is ook gewonnen.
  -Incassobureau is strafbaar en alles wat zich er mee gaat bemoeien dus ook het CJIB / CAK

 • HHuib

  Die grote pot waar we met z’n allen EU150 per persoon per maand in storten heeft grote aantrekkingskracht op de farmaceutische industrie. Dit zorgt voor hogere verkoop van (onterecht) voorgeschreven geneesmiddelen en dientengevolge weer hogere premies.

 • SSylvia

  De gezondheidszorg is de laatste 15 jaar erg verslechterd door allerlei grove bezuinigingen. De maandelijkse kosten aan eigen bijdrage plus eigen risico rijzen de pan uit. De zorgtoeslag staat in geen verhouding meer met de maandelijkse lasten. De wachtlijsten zijn nog steeds niet weg.
  Maag lever darm hart onderzoeken leveren alvorens aan de beurt te zijn zeven weken wachten op. Geriatrie drie maanden. GGZ wachttijden zijn inmiddels bijna iedere week te beluisteren en bekijken bij het NOS journaal. Schrijnende verhalen van kinderen maar ook volwassenen zoals Charlotte Bouwman die enige tijd logeerde op de vloer van het pand waar al die mensen werken die deze problemen hebben veroorzaakt. U weet wel wie ik bedoel. Degene die het Haagse pluche slijten.
  In 2011 waren er ongeveer 250 privéklinieken in ons land. Nu 2020 zijn dat er al 420. Stijgende.
  Het worden er nog meer. Daar gaan de mensen met hoge inkomens naartoe. Die zijn meteen aan de beurt. Met een goed inkomen ben je tegenwoordig bevoorrecht als het op goede zorg aankomt. Niemand mag zeggen dat het oude ziekenfonds slecht functioneerde. Toen kon je na een gebroken heup nog revalideren in het ziekenhuis of een verpleegtehuis om weer goed te leren lopen. Tegenwoordig gooien ze je met krukken na een paar dagen naar buiten. Dat verklaart meteen de toename van mensen die je tegenwoordig op straat ziet strompelen met krukken. Dat is overgebleven van de zorg. Die zorg is zo goed mogelijk ontzorgd. Daarom loopt alles in de ziekenhuizen door corona in het honderd. Dat krijg je als je bedden en personeel schrapt. 80000 duizend mensen zijn ontslagen. Geen kattenpis.

 • NNico

  Wij mogen blij zijn met een van de beste zorgstelsel van de wereld.

  • RReda

   @Nico

   Gast, waar heb jij het over? Stop is heel gauw met billenlikken. We betalen te veel in dit land en echt niet de beste, je wordt altijd bij x klacht naar huis gestuurd.

  • PPiet

   @Reda

   groot.gelyk

  • Ssilliejean

   @Nico
   De GGZ heeft in 2017 52,4 procent winst behaald, blijkt uit het onderzoek. Bij een omzet van 1,4 miljoen euro boekte het bedrijf meer dan 730.000 euro winst.
   Geen donatie aan geneeskundige onderzoeken of goede doelen waargenomen, wel ging de maandelijkse zorgpremie en eigen risico omhoog als ik mij niet vergis.

 • RRianda van heijnsbergen

  Echt goede tips

 • KKoemar

  In principe als je gezond eet en drink, genoeg sport v.b yoga en meditatie heb je dan deze aanvullende allende niet nodig.
  Afblijven van sterke drank en vooral roken.
  Ik zou zeggen word vegetariër.
  Eet bewust en dan heb je je ziektes overwonnen.

  • SSuzanne

   @Koemar, 1 en 1 =2? Een gezonde levensstijl zal zeker bijdrage aan een goede gezondheid, maar is beslist geen garantie!

  • LLoes v os

   @Koemar
   Ben ik helemaal met je eens..
   Wij gebruiken a Vogel producten waar nodig of V.S.M.duurt soms iets langer maar VEEL gezonder.!!!!

  • Rrene zieck

   @Koemar
   ik leef gezond rook niet drink niet beweeg voldoende maar toch ernstig ziek geweest , suiker 20+ hart probleem , epilepsie aanval tijdens opname ziekenhuis , coma , 1 jaar al aan het revalideren en ik ben nog steeds niet beter.
   dus zeker geen garantie

 • LLien

  Wat een ellende allemaal in dit land. Ga ergens anders wonen bv Syrië,Afghanistan,de Oostblok. Engeland,allemaal armoedeDan heb je echt wat te klagen….Hou op verwende mensjes

  • IIna

   @Lien Dat er erger kan, betekent niet dat we niet mogen wijzen op dingen die beter kunnen.

  • JJongjans

   @Ina
   Ben ik helemaal mee eens,, er moet een andere vormgeving komen.
   Andere zorgbehandeling,,,nog meer gericht op, gezonder leven ,en voeden, meer info op werkelijk gezond eten.Meer op gezonde lijfstijl in huis,en schoonmaken,enz

 • MMonique

  Ik denk dat we met zijn allen meer aan preventie moeten doen. De zorgkosten rijzen de pan uit. De helft van de Nederlanders is te dik om nog maar te zwijgen over de miljoenen Nederlanders die medicatie gebruiken , suikerziekte hebben en hart en vaatziekten in onze welvaartstaat. Huisartsen kunnen veel beter adviseren in leefstijlverandering dan alsmaar pillen voor schrijven.

  • TTon

   @Monique

   Veel mensen gebruiken te lang te veel medicijnen. De farmaceutische industrie heeft baat hierbij. Doktoren worden niet gestimuleerd om patiënten/cliënten hernieuwd te keuren.

   De voedsel industrie moet onder de loep genomen worden. Zij voegen nog steeds teveel suiker en vetten aan ons eten.

   Laten we met deze twee dingen beginnen.

  • AAnna

   @Ton
   Je hebt gelijk masr vergeet 1 ding niet docters schrijven medicijnen voor die je eigenlijk helemasl niet nodig hebt bv bloedverdunners(met allerlei bij verschijnselen )ik heb die jaren moeten slikken omdat de cardioloog dit zei meer dan 10 jasr heb ik dit zgn moeten slikken met zeer ernstige bijwerkingen ik had nooit trombose gehad ..ik ben zelfstandig gestopt ,je zegt ook overgewicht door mijn hartprobleem houd ik herl verl vocht vast ik eet erg gezond en doe alles wat mogelijk is en het 1e wat ik altijd hoor is ja u hebt overgewicht,een enkeling zegt oh masr ik zie het al,overgewicht is niet altijd ivm ongezond leven er zijn ook andere oorzaken,dus voor men
   Uitspraken doet even nadenken ,niet een ieder die te dik is draagt schuld voir ongezondleven.

  • PPatient

   @Monique
   Beetje kort door de bocht, dacht ik zo. Ik ben er zo ééntje die veel medicatie gebruikt en niet omdat ik te dik ben ( zou misschien wel wat afmogen), maar omdat ik ziek ben en het heel fijn is dat er medicatie is. En het is echt zo fijn met die hele lading pillen en spuiten…….voortaan even nadenken voordat je zoiets schrijft. Hoop wel voor je dat het jou bespaart blijft!

  • MMoira

   @Patient
   Ik raad je aan om het boek Censuur, wat u niet mag weten over uw gezondheid van d’r. Gabor Lenkei. Ik snap goed wat Monique bedoeld en nee het is zeker niet kort door de bocht. Waarschijnlijk omdat ze weet hoe de farmaceutische maffia werkt. Dit boek is echt een eye opener omdat duidelijk word gemaakt dat heel veel ziektes, chronische ontstekingen etc. wel te genezen zijn. Maar artsen leren weinig tot niets over gezonde voeding en/of vitamines, mineralen en spoor elementen, in en in triest hoeveel mensen ziek zijn en dat het alleen maar meer word terwijl we in de 21e eeuw leven.

  • HHansz Pint

   Hey @Moira
   Ja, goed boek he ?!
   Maar slechts door veel te weinig mensen gekocht.
   Bijna alle ziekten zijn ” zichzelf aangedane degeneratieve ” aandoeningen”…
   Dus ESDB, eigen schuld dikke bult!
   En waar de consument zichzelf iets aandoet, had ie het ook kunnen voorKomen…maar ook vaak weer genezen door de tot ziekte en ellende leidende leefstijl…. te transformeren tot een Heilzame leefstijl.
   Wat, dat moet gezegd, niet de makkelijkste weg is…
   We zijn v d wieg t h graf geïndoctrineerd met het 24/7 reclamebombardementdementdement…. en leven in een gezelligheidscultuur, waardoor het uiterst lastig is om aan alle verleidingen weerstand te bieden…
   Etc.
   Dus, schaf jezelf, beste lezer, dat verhelderende boek aan en ga op pad….

  • JJolanda

   @Patient
   Je hebt helemaal gelijk ik heb ook.niet gevraagd om een hersen tumor en bijbehorende medicatie

  • HHansz Pint

   @Jolanda
   Er is altijd… Oorzaak….en Gevolg.
   Actie.. en Reactie.
   Dus duik in de levensloop van betreffend persoon en ontdek het hoe wat waar en waarom…
   En vergeet niet de leefstijl v d ouders van diegene erbij te betrekken…
   Dat levert vaak logische conclusies op.

 • JJippydez.

  Ziek zijn is geen keuze, en elk jaar maar weer afwachten of je verzekering vergoed is een crime. Want ben je chronisch ziek dan wordt je niet bij alle zorgverzekeringen geaccepteerd. Je hebt geen keus!
  Dit systeem is niet houdtbaar omdat er onnodig vaak specialisten zelf het bloedonderzoekje of de foto of het consultje willen overdoen. Er zijn veel mensen die het zo druk hebben met afspraken en hhet regelen van vervoer dat ze hiervan uitgeput raken.
  Laten we aub de zorg beter en efficienter organiseren met een gedeeld dossier. Ook om shopgedrag en dubbele consulten bij verschillende artsen te voorkomen.

  Waar zijn alle miljarden van de bezuinigingen in de zorg gebleven? Midicijnafspraken
  Lagere tarieven voor wijkverpleging, daarnaast alle bezuinigingen door de nieuwe wetten wmo,zvw en wlz. Na 5 jaar zijn ze alleen maar aan het schuiven met mensen, ouderen langer thuis. Minder verpleeghuisbedden terwijl de groep ouderen groter wordt. Leg mij dat maar eens uit?

  Ik snap het niet dat zorgverzekeraars winst mogen maken, over de ruggen van mensen die geen keus hebben!

  Let maar eens op op de politici die het beleid 10-12 jaar geleden het beleid hebben mee ontwikkeld nu hoge functies bij diezelfde zorgverzekeraars hebben.

 • RRoel

  Het hele zorg systeem moet nodig op de schop.allereerst mensen die van buiten Nederland komen krijgen alles gratis hier,dragen nergens aan bij omdat alles onttrokken word aan hard werkende burgers hier in dit land.iemand die het financieel goed doen kan ,kan gezondheid kopen hier in dit land,ben zelf afgekeurd na 42jaar hard werken ,vervolgens krijg je een schamelijke uitkering en mag ook overal de volle pond voor betalen.en dan word je ook nog eens genaaid door de gemeente waarin je woont,door ieder jaar de gemeentelijke belastingen te verhogen want in Nederland word je altijd dubbel op genaaid,dan vraag ik mij af waar de verhoudingen liggen in dit land,de rijken steeds rijker en de armen steeds armer ,en dat is ook Nederland geen wonder dat het vertrouwen in de regering tot het nul punt is gedaald.

  • BBerend

   @Roel

   Het vertrouwen in deze regering is juist sterk gegroeid.

 • HHenk

  En de allergrootste geheim zeggen ze er niet bij namelijk dat een zorgverzekering volgens de wet niet verplicht is al willen ze je heel graag anders vertellen!!! Volgens de grondwet kan iemand nietverplicht worden om een verzekering te nemen en nee ook geen zorgverzekering… Maar… Heb je zorg nodig dan betaal je alles zelf!

  • PPetra

   @Henk niet verzekerd zijn betekent een forse boete als bij controle blijkt dat je geen verzekering hebt. Je krijgt geen zorgtoeslag. In het ergste geval helpen ze voor het meest noodzakelijke. De rest mag jezelf oplossen. En er komt altijd een navordering, ook op de premie.

  • LLied

   @Henk
   Interessante optie. Je spaart als snel per jaar meer dan 1200 euro. Die kun je inzetten voor je eigen zorg. Maar ik heb wel begrepen dat er boete volgt. Heb jij hier ervaring mee..hoe dit om te buigen? En ik heb zorgtoeslag ….kun je deze gewoon behouden om dit te gebruiken voor zorg indien nodig?

  • FF

   @Lied

   Die zorgtoeslag kriig je om je verzekering te betalen. Net als in huurtoeslag: wel ontvangen, maar niet uitgeven aan het doel = terugvordering. Bovendien kan het breken van je been een stuk duurder uitvallen dan het bedrag dat je jaarlijks bespaard door geen premie te betalen. Zéker wanneer je nu een vergoeding van meer dan de helft krijgt. Gewoon gezond verstand gebruiken en even nadenken.

  • LLies

   @Henk: zorg jij dan ook dat je géén kanker of ander ernstige ziekte krijgt? De teller staat hier al op een kleine
   € 100.000,=.
   Ik ben nog van de oude stempel en van het sparen. Niet verzekeren lijkt mij geen juiste keus. Verzeker alleen wat je zelf NIET kan betalen.

 • BBart

  Klagen, klagen, maar op 17 maart gewoon weer de oude partijen stemmen. SP weet hier alles van met hun nationale zorgverzekering. Ik kijk het nog een keer aan in maart. Veranderd er weer niets dan vertrekken we, zouden meer mensen moeten doen.

  • NNico

   @Bart

   Niemand zal u. Missen. Voor 89 euro ben ik verzekerd van de beste zorg in de wereld bij grote ingrepen. Ik word snel geholpen bij huisartsen. Wil ik toch naar de fysio, dan betaal ik het wel zelf.

 • HHenny

  Beste mensen,
  We kunnen met ze allen wel mopperen op de zorgverzekering,maar wordt het niet tijd dat we met ze allen
  een nieuwe regering kiezen en dat de vvd het niet meer voor het te zeggen heeft.

  • XXander

   @Henny

   Laten we dat nou vooral niet doen. VVD doet het prima samen met CDA.
   Check de peilingen. Meer dan bij voorgaande verkiezingen.

   Knap werk van Rutte en anderen.

   Ik verdien onder modaal, maar ben zeer tevreden. Het zijn vaak de mopperkonten die je hoort klagen.

  • JJan

   @Xander
   Wat doen ze prima?

  • TTino

   @Xander

   Ben het met je eens

  • JJos

   @Xander
   Hoezo doet VVD en CDA het goed? Rutte heeft met de zijnen bezuinigd op politie, onderwijs, zorg en noem maar op. Zij hebben alles kapot bezuinigd en nu is er overal personeelstekort. Dus zeg niet dat zij het goed gedaan hebben. Dat is gewoon een lachertje.

  • XXander

   @Jos

   Verdiep je eerst eens in de feiten, voodat je dingen gaat roepen die niet kloppen.

   Op de zorg is al jaren niet meer bezuinigd er gaat juist steeds meer geld naartoe. Voor 2019 liggen de zorguitgaven naar verwachting op ruim 106 miljard euro. Dat is zo’n 5 miljard meer dan een jaar eerder. Ter vergelijking: in 2005 lagen de zorgkosten op ruim 65 miljard.

   Verdiensten kabinet (o.a.)
   Schatkist op orde brengen (daarom hebben we nu geld voor noodpakketten)
   Veel nieuwe banen erbij
   Structurele extra uitgaven defensie, veiligheid en ouderenzorg
   Zorgkosten stijgen voor het eerst minder dan voorheen

   Natuurlijk gaat er nog veel mis, maar het is niet voor niets dat het kabinet nu wordt geprezen om haar verdiensten. Check de peilingen. Die spreken voor zich.

  • CChantal

   @Xander

  • LLaura

   @Jos

   Volledig mee eens!
   Door VVD is alles te kort en steeds meer mensen naar NL komen, die niet willen werken maar wel geld krijgen.
   Ik kan nauwelijks nog mijn zorg betalen, want veel valt buiten de verzekering en moet je zelf betalen. Vooral tandartskosten, fysiotherapie enzo.
   Ik heb zelf nu grote tandarts rekening, die ik eigenlijk niet kan betalen. Maar moet 3 -4 jaar voor sparen omdat verzekering betaalt maar €500 per jaar waarvan ik zelf €350 al betaal.
   Dit is toch belachelijk! Vorig jaar leek ook nog dat de verzekeringen veel te veel miljoenen over hadden.
   Kinderopvang is ook al erg duur.
   Alle mensen die niets aan de maatschappij willen bijdragen, moeten gewoon voor zichzelf leren zorgen en niet met open hand staan en profiteren van werkende mensen.
   Ik heb genoeg mensen gezien die liever thuis op de bank zitten met de uitkering dan werken.

  • JJGM

   @Xander

   Dan kun je toch niet goed rekenen.

  • XXander

   @JGM

   Reken maar van wel, haha.

  • WWw

   @Henny
   Ja daar heeft u gelijk in, CDA en VVD helpen Nederland steeds verder de vernieling in, echter mensen die rond modaal verdienen denken echt dat ze het beste op deze partijen kunnen stemmen, niets gaat er veranderen dus

  • KKees

   @Ww

   Volledig mee oneens. CDA en VVD hebben juist precies de goede dingen gedaan voor mij. Vroeger altijd links gestemd, maar dat nooit meer.

   Handig artikel trouwens, vooral nummer drie kende ik nog niet. Vraag me af of dat ook voor aanvullende verzekeringen opgaat.

  • JJohnny

   @Henny , heel goed idee, nu nog de mensen er van overtuigen dat ze niet op de vvd moeten ! Succes.

  • JJGM

   @Henny
   Ik ben het met je eens weg met die grappe makers van de VVD
   en dan terug naar de ziekenfonds zoals we vroeger hadden. Dan hoeven al niet meer tebetalen voor al die dure zorgdirteuren.kijk maar eens wat die per jaar kosten de zakken vullers.
   Dus als we nu met ons alle de VVD EN D66 WEG STEMMEN dan zijn we al een eind op de goede weg.

  • GGertruide

   @JGM

   10 zorgdirecteuren. Stel dat ze 300.000 per jaar verdienen. Dan heb je het over 3 miljoen per jaar. Is een druppel op een hete plaat als je kijkt naar de begroting. Een fractie van de totale kosten. Laat me dus niet lachen met je zakkenvullers. Symboolpolitiek om daar nog 1 of 2 miljoen weg te pikken. Schiet je niets mee op.

   En denk je dan dat ze bij de overheid gratis werken?
   Dacht het niet.

   En waar denk je dat ze harder en efficenter werken? Bij een bedrijf/zorgverzekeraar of bij de overheid/ziekenfonds?
   Ik weet weet het antwoord wel, want ik heb zelf bij de overheid gewerkt.
   Cultuur is heel anders en veel minder slim en innovatief als bij een bedrijf dat financiële prikkels kent.

   Word wakker man.

   Kom liever met serieuze voorstellen om dit huidige stelsel te verbeteren in plaats met sprookjes.

  • AA.kuijper

   @Henny
   Lijkt mij prima want dit is wel de partij die samen met de PVDA dit monsterlijk gedrocht ge creëert hebben en nu ziet dat alles vastloopt in de gezondheidszorg door de zo genaamde marktwerking

 • LLeo

  Ik snap werkelijk niet waarom een verzekeraar überhaupt een winstoogmerk mag hebben. Dan krijg je geen concurrentie, dan krijg je geknutsel en gerommel met premies en een altijd maar zoeken naar mogelijkheden om schades/vergoedingen niet te hoeven betalen. Als het primaire doel gewoon onderlinge waarborging blijft, dan krijg je een veel eerlijker en transparanter beleid.

 • PPjotre

  Veel terechte klachten lees ik over dit zorgsysteem dat ontworpen is door het CDA en verder uitgekleed is door de VVD. En toch stemmen we op deze partijen. Wordt het dan eens geen tijd op ons te bezinnen?

  • HH. de Weerd

   @Pjotre

   Dat heb ik ook nooit begrepen. Ons kiesstelsel is ook niet democratisch.

  • RRick

   @Pjotre

   Veel onterechte klachten juist.

   Vroeger was alles beter, zo denken veel mensen.
   Maar de feiten liggen juist anders en gelukkig gaan steeds meer mensen dat ook zien:

   – Kwaliteit zorg is verbeterd
   – Minder wachtlijsten
   – Innovatie en introductie nieuwe behandelingen en medicijnen.
   – %bbp zorguitgaven nauwelijks gestegen.

   Misschien stemmen we wel op deze partijen, omdat we inzien dat deze het het beste doen voor ons land.

 • AAnnetta

  De zorgpremie is in Nederland veel te duur.
  Iemand die tonnen verdient per jaar, betaalt eventueel als iemand die afgekeurd is. Dat is zeker niet eerlijk. Kijk eens naar België en Duitsland daar kan het toch ook anders. Vaak besluit ik daarom, maar vaak niet naar de specialist te gaan. Anders dubbele eigen risico. En dat is ook een week boodschappen. Maar zo ziet de 2e kamer het waarschijnlijk niet. Jammer dat het zo moet. Maar je hebt geen keuze

  • LLeo

   @Annetta
   Ik ben het met je eens dat de verhoudingen een beetje zoek zijn, maar je bewering klopt niet helemaal. Voor lagere inkomens hebben ze daarvoor de zorgtoeslag bedacht. Overigens betaal je via de Belastingdienst ook nog een stuk premie inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Die houdt ook rekening met je inkomen.

  • BBart

   @Leo
   Maar veel rijke mensen hebben op papier geen inkomen. denk daar eens over na.

  • LLeo

   @Leo
   Ik ben het er niet helemaal mee eens als je bent afgekeurd en net boven de minima zit krijg je geen toeslagen geen huur en geen zorgtoeslag en bovendien moet je dan eigenlijk ook nog in de duurdere huurkosten kijken geloof mij iemand in de sociale dienst hebben op het eind van het liedje beter dan iemand die afgekeurd is

  • PPippi langkous

   @Leo
   Klopt, ik heb ‘t nog nooit zo goed gehad 1400 met z’n 2 en nog sparen

  • HH. de Weerd

   @Annetta

   We moeten als kiezer af van die wurgende greep. Maar hoe is de vraag.Moeten we eerst een universitaire studie volgen?

 • MMark

  Ergens wel logisch dat de zorg duurder wordt.. wie betaald anders de rekening voor alle die asielzoekers die gratis zorg krijgen?

  • HH. de Weetd

   @Mark

   Is dit openbaar verteld?

  • WWw

   @Mark
   Flauwekul, zorgkosten stijgen door marktwerking en vergrijzing, asielzoekers zijn iets van 0,01 % van de kosten.

  • Rrene zieck

   @Mark hoe kom je er in godsnaam bij dat vluchtelingen gratis zorg krijgen..?

 • TTony

  Als iedereen betaalt 2 procent van hun bruto salaris dan kan alles (tandarts, fysio…) verzekerd woorden en eigenrisico niet nodig.

 • KKhales

  Ik vind dat deze zorgstelsel moet veranderd zijn. Iedereen heeft recht voor een goede zorg. Nu zijn jou inkomen bepalend ook met het krijgen van zorgtoeslag. Het leven is zo duur en zorgpremie stijgt jaarlijks door. Er komt een tijd dat alleen maar de rijken hen zorgpremie kunnen betalen.
  Eigen risico moet afgeschaft worden. Het discrimineert ongezonde mensen
  Ik vindt het niet eerlijk dat wij 385 euro eerst moeten betalen en daarna pas worden medicijnen vergoed
  Ik ga niet vaak naar de dokter ook wanneer ik me niet lekker voel.

  • LLidy Taylor Verlaan

   @Khales

   Ik ben het helemaal met u eens , het hele zorgstelsel moet weg , gewoon terug naar de Staat waar het hoordt met ziekenfonds

  • RRick

   @Lidy Taylor Verlaan

   Alsjeblieft niet terug naar dat verschrikkelijke ziekenfonds waarin je niets kon kiezen en je voorrang kreeg met een particuliere polis!

  • YY Sellmeijer

   @Khales
   Heel wat medicijnen zijn uit het paket gehaald gelukkig heb ik deze niet nodig maar andere nemen ze niet omdat het te duur is

 • IIngrid

  Wij zijn overgestapt naar cz direct met het hoogste eigen risico. In dit artikel staat dat je een korting krijgt van 300 euro. Dat klopt niet. Wij kregen 240 korting. (Wat nog steeds een leuk bedrag is)

  • GGerda

   @Ingrid

   Er staat dat je bij Zorgdirect 300 euro krijgt niet bij CZdirect.

 • Jjackiekerkhof@live.nl

  Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wie en waarop kun je nog vertrouwen, ik heb er zoveel moeite mee dit Amerikaanse systeem. Ons hele land is verpest.

 • EEddy

  Een verzekeraar moet winst maken. Dat is zijn eerste zorg. Uiteindelijk betaalt de zorgverkrijger het gelag. Gezondheidszorg is een collectief en solidair recht, en commercieel gewin is decadent.

  • LLidy Taylor Verlaan

   @Eddy

   Mee eens , een zorgverzekering en ziekenhuizen horen geen winstgevende bedrijven te zijn , grove schande

  • RRobbert

   @Lidy Taylor Verlaan

   Let wel op dat winsten vaak in de reservepot komt en in een jaar als deze gebruikt wordt om de zorgkosten niet te extreem te laten stijgen. Ik vind wel dat de vercommercialisering van de zorg een slechte zaak is. Medicatie wordt te duur gemaakt door de fabrikanten die wel winsten maken en uitkeren aan de aandeelhouders (jawel vaak de rijkere mensen). Dit soort nuances moeten wel gemaakt worden want veel verzekeraars kunnen er dus ook niet veel aan doen dat de zorg duurder wordt.

 • RRene

  Maar let op, als je een -goedkopere- aanvullende verzekering neemt en je gaat dan wat mankeren, vette pech, dan kan je niet meer terug naar die meer uitgebreidere aanvullende verzekering. Sowieso niet bij een andere maatschappij- aanvullendop medische indicatie…

 • JJ. Van der Donk

  De grote jongens maken de dienst uit. Burocratie maakt alles duurder

 • BBren

  Kunnen we niet terug naar het oude systeem
  Dat was een stuk duidelijker

  • JJoyce

   @Bren

   Helemaal met je eens Bren

  • TTeun

   @Bren

   Misschien duidelijker, maar veel inefficienter en slechter qua kwaliteit. Ben dolblij met dit stelsel, waar je tenminste niet lang hoeft te wachten voor goede zorg. Kwaliteit is er ook sterk op vooruit gegaan sinds ziekenfonds.

   In tijden van het ziekenfonds moest ik voor mijn hartklachten zelfs naar de VS voor behandeling, omdat hier in NL geen plek was.

   Terug naar het oude systeem?
   Dacht het niet Job.

  • LLidy

   @Teun

   Sorry Teun , maar bent u niet helemaal goed bij uw hoofd

  • TTeun

   @Lidy

   Mijn hoofd is prima. Het is mijn hart waar ik last van heb en waar ik na invoering van het nieuwe stelsel tenminste goede zorg voor krijg.

 • DDirk

  Het vercommercialiseren van de gezondheidszorg leidt tot ongezonde situaties.
  De verzekeraars krijgen steeds meer macht en bepalen straks wie welke zorg vergoed krijgt.
  De artsen worden vazallen van de verzekeraars die bepalen hoeveel tijd een arts aan een patiënt mag besteden. (10 minuten momenteel)
  Medicijnen worden door de verzekeraars geselecteerd op basis van commerciële argumenten.
  Het sluipt er langzaam in en op den duur bepalen de verzekeraars de zorg.
  Tenslotte is het jaarlijks circus van overstappen meer dan absurd. Temeer omdat het eigenlijk maar om 4 grote bedrijven gaat die allerlei submerken op de markt brengen zodat het lijkt alsof er veel te kiezen valt.
  De zorg wordt steeds duurder en dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door allerlei inefficiënte burocratische rompslomp waar zorgverleners aan moeten voldoen.
  Het oude ziekenfondssysteem werkte vele malen beter omdat naar draagkracht werd betaald

  • SSandra

   @Dirk hélemaal mee eens! Het moet eens ophouden in dit land 🙁

  • VVera

   @Dirk zo is dat. En daar komen al dan niet tijdelijk verblijvers bij, die vaak geen, soms kort premie betalen / betaald hebben.

  • MMarjolijn

   @Dirk

   Helemaal mee eens Dirk !

  • RR.P.

   @Dirk

   Volledig mee oneens.

   De zorg wordt niet duurder door bureaucratie, maar doordat we met z’n allen ouder worden en we steeds langer leven door innovaties op het gebied van de geneeskunde. Dat neemt heel veel kosten met zich mee. De farmaceutische industrie verdient er goed aan.

   Door terug te gaan naar het oude stelsel los je niks op, maar maak je de problemen alleen maar groter.

  • LLidy Taylor Verlaan

   @R.P.

   Totaal oneens met u , de Staat heeft dit allang zien aankomen , en toen hebben ze het geprivatiseerd. Zodat wij het nu zelf allemaal mogen betalen . Schande

  • PPvN

   @Lidy Taylor Verlaan
   Waar haalde staat het geld vandaan? Uit deachtertuin waar ze een geldboompje hebben? Doe toch niet zo dom. De staat zijn wij. Jij, ik, iedereen. En het geld brengen we op door o.a. Belasting te betalen. Oh, je betaalt geen belasting?. Nou dan heb je mazzel, want dan krijg je toch zorg. En ja, dat maakt dingen duur. Wel mee-eten en niks betalen.

  • VVictor

   @R.P.

   Volledig mee eens!

   Oude stelsel was maar niks.

  • YYvette

   @Dirk

   Zwaar mee oneens. Oude stelsel was bar slecht.

  • WWw

   @Yvette
   Zwaar mee oneens huidige stelsel is bar slecht

  • CChristiaan Schut

   @DirkDirk for President!
   Hier valt niets meer aan toe te voegen! Nu de overheid nog! Ben ik zo slim en jullie zo dom…..!!!????

  • LLidy Taylor Verlaan

   @Dirk

   Totaal mee eens Dirk . Wij betalen in dit land zoveel belasting als je dat allemaal bijelkaar op zou tellen , zou niemand het normaal vinden . Doordat wij allemaal zoveel belasting betalen . Hoordt de Staat dit te doen en niet privatiseren zoals ze hebben gedaan . Deze regering maakt de gewone mens helemaal kapot . Het is hoogtijd dat wij met zijn allen gaan protesteren in plaats er over te klagen en niks doen

  • TTooske

   @Lidy Taylor Verlaan
   Idd we moeten opstaan.
   Jammer dat we mopperen onder elkaar. Wie staat er op om actie te gaan voeren?

 • JJana

  Punt 2 is eigenlijk dus gewoon een vorm van oplichting , dat überhaupt zoiets word toegestaan vind ik erg vreemd….

  • MMirjam

   @Jana
   Soms komt het doordat er meerdere dingen zijn die “vastzitten” aan de brillenverzekering, zoals anticonceptie vergoeding. En soms hebben ze wel echt korting, maar dan is het maar 4 euro korting op jaarbasis. Waarom mensen dit toch kunnen doen als ze dit weten is omdat je dan de betaling van je bril uitspreidt door het jaar heen ipv in één keer de kosten betalen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.